Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró paramétereinek meghatározása
Lapozás: OK   8 / 19
(#) P_Laszlo válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
A zárt doboz is jó, nem kell megijedni a magasabb f3 ponttól, jobban illeszkedik az autóhoz. Reflexként szerintem 60 litertől több nem szükséges, a hangolási frekvencia 30 és 35Hz közötti legyen, magasabb semmiképp. Ehhez megfelel egy 100*250mm-es reflexcső (60 literben).

De még mindig úgy gondolom, hogy neked kellene eldönteni, mit szeretnél hallani.
A zárt halkabb és kevésbé terhelhető, a reflex hangosabb, már szinte túlzó mélytartományra lehet számítani. Elég könnyű a választás, szerintem biztos meg tudod mondani, hogy nagyobb hangnyomást szeretnél minden áron, vagy szebb, pontosabb mélyeket.

A mélytartomány erősítése létező jelenség, de minden autóban más, általános értékekkel számolva nem nagyon lehet megközelíteni a valóságot, szóval tudni kell, hogy ha ezzel modellezel, csak hozzávetőleges adatokat kapsz. Kiemelésekkel, rezonanciákkal dobozelhelyezéssel a program nem számol, mivel ezek nincsenek beépítve.

És a menetzajra szintén gondolni kell, de ez is mindig más.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) steelbird válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Szia!
Doboz: reflex, 60L, jól tömített, erősen csillapított.
Cső: 1db, 13 cm belső átmérő, 54,5 cm hossz, egyik végén ívelt peremmel (célszerűen a külső)
Alsó határfrekvencia: 29,33 Hz. (a -3dB -es pont 26,3 Hz -en)
Hangnyomás: 112-113 dB körül.

Szerintem zárt dobozban nem tudsz 45-50 Hz -nél lejjebb menni a határfrekivel, ez a hangszóró nem alkalmas rá. Ahhoz nagyon nagy doboz kellene és akkor már nem lesz megfelelően csillapítva a hangszóró, jóval kisebb lesz a terhelhetősége.
A reflexnél meg az alsó határfreki alatt kell vigyázni, ott már nincs szinte semmi csillapítása a hangszórónak.
De egyébként meg az "ütős" basszusok nem ilyen mély tartományban vannak, ezeken az alacsony frekvenciákon inkább "dohog" a mélyláda.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) kormika hozzászólása Feb 19, 2015 /
 
Sziasztok! Kaptam még régebben 2db eléggé jó minőségűnek kinéző hangszórót, szabadon kipróbálva is jó hangjuk van, szeretnék belőlük a műhelyembe két kisebb hangdobozt készíteni. A hangszórókról annyit tudok, hogy EAS_12P224S-G a típusuk, és 8Ohmosak, az árnyékolt mágneskörből arra következtetek, hogy TV-ben lehettek. A membránfelfüggesztés szokatlanul lágy, puha gumis textil szerű pereme van, papírmembrános, de a hátulja valamilyen műgyantával be van vonva. A goggle nem segített a típussal kapcsolatban, csatolok 2 fényképet, kb. mekkora dobozt készítsek nekik? Kétutas rendszert tervezek, van egy pár 20mm-es Grundig dóm magasam, azokat szánom magassugárzónak.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
A hangszóró paramétereiből, ha igazak, mindenképpen egy kis térfogatú zárt doboz következik. 25 literben már 0,707 a teljes jóság, tehát egyáltalán nem igényel nagy dobozt, és a térfogat növelésével nem javul a mélyátvitel. A mechanikai terhelhetőség itt is kitart több száz wattig (szerencsés esetben akár 500-ig is).

Határfrekvencia alatt a -3dB-es töréspontot értjük, hacsak nem adunk meg mást.

Az 545mm-es hossz szerintem túl sok, ezzel valószínűleg túl mélyre hangol.

Kíváncsiságból megnéztem, mert volt egy ilyen sejtésem, a zárt doboz membránkitérés profilja sem sokkal rosszabb, csak hangolási frekvencia körül van lényeges különbség, illetve zártban a hangszóró mechanikailag védett 20Hz alatt is (csatolva).

Az ütős, "kick" mély az ilyen 50-100Hz közötti tartomány, abból is lesz bőven elegendő ezzel a hangszóróval.

Ui: a 113dB maximális hangnyomás csak elméleti érték, valós, átlagos felhasználási körülmények mellett többnyire nem teljesül (nem is biztos, hogy szükség van rá).
(#) P_Laszlo válasza kormika hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1
 
Mekkora a mágnes külső mérete? Egyébként ha TV-ben volt, valószínűleg zárt dobozosak a paraméterek, és 4-5 liternél több nem fog kelleni. Ha kevesled mélytartományban, még mindig lehet belőle b-reflex dobozt csinálni, egy körülbelül 70Hz-es hangolással.
(#) kormika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Az árnyékoló serleg külső átmérője 58mm, magát a mágnest olyan 45mm-re saccolom. A vastagsága pedig 15mm körül lehet. Közben találtam két kisméretű fadobozt, olyan 3 liter körüli a térfogattal, azok jók lennének? Nem akarok csúcs hangfalakat, műhelybe kell a rádiónak, hogy valami "zörögjön", mert egy idő után a csend nagyon unalmas tud lenni.
(#) P_Laszlo válasza kormika hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1
 
Akkor jó az, amit írtam, és megfelel a 3 liter is zártnak.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Köszi a kiigazítást!
A hangolási frekit néztem alsó határfrekinek a programban.
(#) kormika válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Köszi szépen a segítséget!
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
A dobozokból végül b.reflex lett, az aljukon gyárilag volt egy 25mm átmérőjű furat, ott mentek be a vezetékek a műanyag talapzatból, abba a furatba került egy PVC cső, és fülre hangoltam be, 50mm-es hosszal szólnak a legszebben. Belül az összes oldalra ragasztottam akusztikai szivacsot, pont volt még egy akkora darab itthon, ami éppen kiadta a 2 dobozra valót. Sokkal jobbak lettek minden szempontból, mint vártam, szépen szólnak és a 2x20W-os STK végfok hamarabb betorzít, mint a hangszórók...
(#) kassaiba hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Sziasztok abban kérném segítségeteket hogy meg szeretném mérni mikrofonon keresztül a PC monitorján kijelezve az aktuális HZ egységet amelyet egy hangszóró létrehoz különböző doboz kialakításokkal. Sajnos barátom a Google nem tudott segíteni, remélem van köztetek olyan ember aki már járatos a témában. Még azt hozzátenném egy iskolai kísérlethez kellene segítsek öcsémnek. Előre köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 / 1
 
A PC mikrofonja egy olcsó egyszerű mikrofon, ami nem alkalmas frekvenciamanet vizsgálatára. Hasznos írás: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) kormika válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 / 1
 
Szia! Ha összehasonlító méréseket akarsz végezni, akkor arra jó ez a megoldás, viszont ha fel akarod venni egy hangláda átviteli karakterisztikáját, akkor nem olyan egyszerű a dolog, mert beleszól a mérésbe a hangkártya, az erősítő, és a mikrofon átviteli karakterisztikája. Én ezt a progit használom, nekem eddig bevált, de én nem mikrofonnal mérek, csak simán erődítők átvitelét nézem. A mérés elején a hangkártya kimenetét és bemenetét össze kell kötni, és akkor a hangkártyád átviteli karakterisztikáját bekalibrálja a progi, és onnantól már jól mér. Mikrofonnál ezt úgy tudnád csak megvalósítani szerintem, ha lenne egy ideális hangfalad, aminek a teljes hangfrekvenciás tartományban egyenletes az átvitele, azzal a hangfallal süketszobában bekalibrálni az egész mérőláncot, és utánna lehetne különböző hangfalakat méricskélni. De mivel ideális hangfal nem létezik, így sajnos csak egy adott hangfal változásait tudod detektálni úgy ahogy.
(#) kassaiba hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Egyszerű összehasonlításról lenne szó külső mikrofonnal nem a pc-be építettel. Ez a program amit használsz képes mikrofonról is mérni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) kormika válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 / 1
 
Használd légyszíves a válasz gombot, hogy tudjuk, kitől kérdezel! Ami a külső/belső mikrofont illeti, teljesen mindegy, hogy milyen, ahogy kadarist is írta, a pc mikrofon nem alkalmas ilyen mérésekre, beszédhang átvitelére tervezték, ergo 600-3KHz között van nagyjából lineáris átvitele, alatta, felette szinte semmi, mértem már kíváncsiságból pár pc mikrofont életem során. Volt amelyik dobozán szépen fel volt rajzolva az átviteli görbe, hogy 15Hz-32kHz-ig kisebb nagyobb hullámokkal átvisz, mérésneél csúfosan elbukott, 800Hz alatt gyakorlatilag semmi t nem csinált, és ha jól rémlik 4,5k volt a teteje, és ez egy videóblogoláshoz ajánlott profinak kinéző gumiszalaggal felfüggesztett márkás cucc volt nem kevés pénzért. A másik az, hogy a pc mikrofonbemenetét el kell felejteni, az általam ismert hangkártyák max 8bit-es felbontással alakítják át digitálissá a mikrofon jelét egy eléggé pocsék előerősítés után. Neked egy lineáris karakterisztikájú profi mikrofon kell (kb. 100000Huf) és egy szintén jóminőségű előerősítő hozzá, amit majd a hangkártyád sztereó bemenetére rádugsz, és így lessz egy becslő mérésekre képes értelmetlenül drága "műszered".
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) kassaiba válasza kormika hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Köszönöm szépen akkor feladom jobb híján illetve továbbá elnézést a válasz funkció nem használatáért hogy figyelmeztettél
(#) kormika válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Feladni nem kell, nem azt mondtam, csak pontos méréseket nem fogsz tudni végezni. Mik a mért eredménnyel szemben támasztott követelmények? Mire kellenek a mérések? Ha leírod pontosabban, hogy mi a feladat, lehet, hogy tudunk segíteni.
(#) Robid válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Ez is egy lehetőség, esetleg.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) P_Laszlo válasza kassaiba hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
A legtöbb 200,-Ft-os elektret mikrofon megfelelő arra, amit szeretnél (például a drágább ECM8000-es mikrofonban is ugyanaz a kapszula van). Csak nem lesz pontos a mérés, de ez ahogy olvastam nem is követelmény. A hangkártya bemenetét lehet ellenőrizni, de erre a célra szerintem az is bőven jó lesz.
(#) RP53 hozzászólása Jún 12, 2015 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérnék az alábbiakhoz. Szeretnék elemeiből összeállítani egy retro hi-fi tornyot. Ez nem egy un. hagyományos lenne, hanem bizonyos szempontok alapján egyenként összeszedett elemek. Pl. Tandberg TR55, vagy TR75; hangsugárzóból a Magnat német márka egyes retro darabjaira gondoltam. Itt van a problémám. Azt tudom, hogy a hangsugárzók érzékenységét dB-ben adják meg. Ezen márka esetében viszont az adattáblázatát vizsgálva, és a megadott paraméter megnevezéseket magyarra lefordítva az érzékenységet megadó paraméternél olyan van hogy pl. 1,2 W. Ezt én nem tudom értelmezni. Kérlek segítsen valaki, ha tud. Ez így mit jelent? Egy jó minőségű, nem túl drága, de jó hangzású hangsugárzó párat szeretnék vásárolni (pl: Magnat All Ribbon 3A). A Magnat adatait egyébként a www.magnat.tv/ oldalon néztem meg.
(#) Lengyelmark hozzászólása Jún 14, 2015 /
 
Sziasztok! Ehez a hangszoróhoz keresnék TS adatokat . Annyit tudok róla hogy Radiotehnika S-90 böl származik de pontos adatokat nem találok róluk . Nagyon megköszönnem ha valaki tudna nekem valami adattal szolgálni . Köszönöm
(#) telnagyapo válasza Lengyelmark hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Szia!
Itt találod a lap alján az adatokat amit keresel. http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM1715.HTM
(#) P_Laszlo válasza Lengyelmark hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Valahol van hozzá T-S mérésem, de úgy emlékszem semmi kirívó nincs benne, inkább zárt dobozos hangszóró 45-50 liter körüli maximummal.
(#) hantosf hozzászólása Júl 8, 2015 /
 
Két 70-es évekbeli magas sugárzó hangszóróról kellene megtudnom, melyik a + ill. - sarok. Eben kellene segítség, melyet köszönnék előre is.
1., HOKUTONE S0PT 51 H 8ohm 15W (Japán)
2., ITT LPKH 90/19/145 FK 8ohm (West Germany)
(#) Lacko12 válasza hantosf hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Szia!
Én egy 1.5V-os ceruzaelemmel szoktam megnézni ha nem tudom melyik melyik oldal. Hozzáérinted a sarukhoz az elem pólusait ha előrefele mozdul ki a membrán akkor ahol az elem pozitív sarka van az a hangszóró pozitív sarka, ha befele akkor evidensen fordítva van.
(#) hantosf válasza Lacko12 hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
Ez a teszt járható egy nagy membrános hangszórónál, de ez a jelzett két típus kisebb műanyagházba zárt, kimondottan magas sugárzó (dómnak nevezik?), ahol nemigen látom a membránt és annak mozgásirányát. A két hangládát én is úgy kaptam, négy darab hszóró van benne, egy japán (HOKUTONE 8ohm), egy német (ITT 8ohm), egy angol (GOODMANS AXIOM 10 15ohm). A két 8 ohmos sorba van kötve, , de a két ládában lévő ITT-k nem pólusazonosan vannak kötve. A japánon van + jel, az egyértelmű. A GOODMANS-en a szokásos eljárással megállapítható. A kétutas hangváltó bekötése is nekem szokatlan, az is külön kérdés lenne. Egyébként két azonosnak tűnő légmagos induktívitás és két db 4yF kondi van benne. Egyébként köszi a válaszodat.
(#) P_Laszlo válasza hantosf hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Nem eltérő az ITT-nél a kivezetések mérete? Az egyik forrfül lehet, hogy szélesebb, ha igen, akkor az a +.

Egyébként, ez normálisan szólni csak akkor fog, ha valaki nekikezd és nulláról tervez hozzá egy hangváltót, mérésekkel, korrekten. Hiába találod meg a + kivezetést, összességében nem fog segíteni.
(#) hantosf válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Most megnéztem az ITT-t, de totál egyforma két tüske a kivezetése és sehol egy megkülönböztetésre utaló jel. A műanyagház rácsozata alatt láttam 4 db csavar fejet, de olyan a poziciójuk, hogy a rácsozat rése csak a csavarfej feléig nyitott. A hangváltó a következő módon van bekötve:
A bemeneti A és B pont az egyik sorba kötött LC taggal van összekötve. Az A ponton van a kondi, a B ponton a tekercs. Az A pontról L taggal megy a 15ohmos mélysugárzóra, míg a B pontról C taggal megy a magas sugárzóra. A magas és mély hangszórók másik kivezetései össze vannak kötve és ez a bemeneti LC tag közös pontjára csatlakozik. Így nem 30 ohmos lesz a terhelés?
(#) kormika hozzászólása Aug 29, 2015 /
 
Sziasztok! Még régebben vettem a prodigy audionál két darab stage pa-20 hangszórót, hogy majd egyszer csinálok belőle hangfalat a műhelybe. Nna most jött el az az idő, viszont a prodigynél már nincsen ez a hangszóró, neten pedig sehol nem találtam meg a hangfaltervezéshez szükséges paramétereit. Valakinek esetleg megvannak ezek az adatok?
(#) Fidel hozzászólása Máj 24, 2017 /
 
Sziasztok!
Milyen programot ajánlanátok hangszóró mérésére?
Pontosan, hogyan néz ki egy mérés? Rákötöm az erősítőt a p c-re, aprogram pedig generálja a növekvő frekvenciájú jelet, és méri a mikrofonon keresztűl a hangnyomást?
Hogyan lehet a mikrofont kalibrálni db-re?
Következő: »»   8 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem