Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró paramétereinek meghatározása
 
Témaindító: 021, idő: Szept 10, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) fery45 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 17:07 /
 
Kedves Gafly!
Ez a hangszóró 30 cm kosárátmérőjű (12"). Elnézést, nem gondoltam, hogy nem ismered fel a méretet. Én legtöbbször csak nagy hangszórókat javítok.
Tisztelettel F.
(#) fery45 válasza flaci76 hozzászólására (») Csü, 17:54 /
 
Kedves flaci76!
Érdekes egyén vagy. Minden áron keresed a hozzászólásaimban a vitatható tényeket. Phszihésen nem bírod elviselni, hogy más is ért a dolgokhoz. Azt meg semmiképpen sem látod, hogy ebben a világban (a hangszórók és erősítők teljesítménye vonatkozásában is) erkölcstelen adatközlések vannak. Sőt ezek a szervezetek és üzleti körök elméleteket, szabványokat és egyéb dolgokat is kitalálnak, magyaráznak adatközlésük helyességére. Nekem úgy tűnik, hogy Te is ebbe a sorba állsz.
A leírtjaiddal több vonatkozásban egyet értek! A 100 wattos erősítő feszültség és áram értékeit műszeresen mértem. De számolhatók is! Nem veszed figyelembe a hálózati trafó teljesítményét! Túlvezérléssel a hálózati táp feszültség vissza esése bekövetkezik a brumm emelkedéssel. A külföldi erősítőknél az anyagtakarékosság miatt a jelenség nagyobb. Nincs túlméretezés! Az inverteres tápoknál ez fokozottabb. Ezek tönkre is mennek.
A táblázatom mért és számított adat. Mindkettőt elvégeztük! A négyzetgyökvonás és műszer tűrési értékek okoznak század eltéréseket. Ez bevált és elfogadott szerviz gyakorlat.
A hangszórónál jogos az elvárás, hogy tömeg és rugalmassági csökkenés, légellenállás szinte megszűnése jelentős amplitúdó növekedéssel járjon. A vizsgálat szinuszos jellel 10 Hz-től 20 kHz ig történt, majd popzenével is. Nagy méretű hangszóróknál a kónusz merevségének biztosítása érdekében a gyártók vastag papírt használnak koncentrikus körszerű merevítéssel. A 40-50 cm átmérőjű szerelvények tömege (tekercs+kónusz+perem+pille) a 100 grammot is eléri. Itt egy 50%-s tömegcsökkentés már jelentős. Én hangszóró javító vagyok, nekem nem okoz gondot a kónusz ragasztásának feloldása és a fél szerelvény eltávolítása, majd vissza ragasztása. A jelentős csökkenéseknek az áramfelvételben és rezgési amplitúdóban, nagyobb mozgási indukcióban kellene jelentkeznie. A hatásfok csonkoltan is 5-8%-ban jelentkezik! Ez okozta a mágneskör teljes átépítését, majd az új hangszóró hatásfok növekedését. Sajnos a gyártók nem "vevők" az új konstrukcióra, mert bonyolultabb a gyártás. Világ szabadalomhoz, csak tíz évre milliós összegre lenne szükségem. Ez nincs! Ilyen körülmények között senki sem támogat.
Ismét keresheted az idézni való részeket, majd igyekezhetsz cáfolni az állításaimat!
Tisztelettel F.
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu