Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1998 / 2486
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Jún 1, 2017 / 1
 
Idézet:
„Azt, hogy 20Hz-en is lineáris legyen a nagyjelű átvitel.
Tapasztalat alapján egyébként, 40kOhm-körüli végfok bemeneti ellenálláshoz a 10µF elég jó érték, 20kOhm-hoz pedig már inkább 33µF lenne jó, a valóban jó mélyátvitelhez, nagy teljesítménynél.”


fa=1/(2*pi*10uF*40kohm)=0,4 Hz-es alsó határfrekvenciával én még nem elégednék meg. Tegyél bele 3300 F-os Maxwell ultrakapacitást, attól lesz csak jó a basszus!
(#) reloop válasza Cinema hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
A 20Hz-es átvitel szempontjából nincs baj az 1µF csatolókondenzátorral. Mellékelek egy szimulációt az 1kHz és a 20Hz közötti csillapításról. Az eredményül kapott -0,168dB mindössze harmada annak a 0,5dB-nek amit egészséges emberi fül egyáltalán meg tud különböztetni.
Az már csak érintőlegesen tartozik ehhez a topichoz, hogy egyáltalán érdemes-e 20Hz-es frekvenciájú jelet küldenünk a hangsugárzóra, hallunk-e, érzékelünk-e abból valamit.Bővebben: Link

Cssatoló.gif
    
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2017 1 /
 
Én még a telefonomon is hallom...
Úgy zörög rá a kis hangszórója, hogy meg lehet számolni a hullámokat...
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Cinema hozzászólása Jún 3, 2017 2 /
 
Néha úgy érzem magam, mint annakidején Galilei érezhette, hogy senki nem hitt neki, nem volt hajlandó belenézni a távcsőbe, pedig nem csak mérhető, hanem jól hallható a nagyobb kapacitású csatolókondenzátor jótékony hatása.
Persze függ a meghajtó-jelforrás kimeneti impedanciájától is, hogy hova fog esni a -3dB-es pont, amit a szimulációban is figyelembe kéne venni.

Üdv!
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Jún 3, 2017 / 1
 
Idézet:
„Persze függ a meghajtó-jelforrás kimeneti impedanciájától is, hogy hova fog esni a -3dB-es pont, amit a szimulációban is figyelembe kéne venni.”


Igaz, 4 kohmos forrásimpedanciával 0,4 Hz helyett 0,36 Hz lesz az alsó határfreki, ez már mindjárt megmagyarázza, hogy miért is kell még nagyobb kondi. Ja, nem.

Galileinek senki sem hitt? Szerintem olvass utána mégegyszer!
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Cinema válasza Pafi hozzászólására (») Jún 3, 2017 / 1
 
Ne szimulálj, hanem próbáld ki!

Üdv!
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Döntsd már el! Az előbb szimulációt írtál.

Kipróbáltam már én is, és millióan mások. Minimális különbségek vannak, első sorban az összetett jel csúcs/effektív érték megváltozása miatt, de ez nem általánosítható, mivel függ mind a konkrét zenei jeltől, mind a hangfaltól. Másodsorban pedig szubjektív. Ha szerinted mérhető, akkor mérésekkel igazold, az objektív és reprodukálható. Ízlésről viszont nem szívesen vitázom.
(#) rockerjimmy hozzászólása Jún 3, 2017 /
 
Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy sap17 párokkal nem tud valaki kapcsolást ami 3 pár tranyót tratalmaz és +-70v körüli tápot igényel?
Volna pár darab ilyen tranyóm és szeretném felhasználni őket...
(#) Gránátalma hozzászólása Jún 4, 2017 /
 
Sziasztok!

LM3886-os erősítőhöz momentán nincs itthon felezett vagy dupla szekunderű trafóm, így egy 30voltos trafót alkalmaznék, viszont szükséges a +- az IC-nek.
Az lenne a kérdésem, a következő módszerrel meg lehet-e oldani probléma nélkül az IC tápellátást?
Bővebben: Link
Vagy esetleg van ennél jobb megoldás elfelezni a tápot?
(#) Pafi válasza Gránátalma hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Csak jobb van. Magával a végfok IC-vel a terhelésen keresztül kell behúzni a DC-t középre. Tettem már fel ilyen kapcsolást, dehát ki találná meg?

Az egyik otthoni 2.1-es végfokomnak is ilyen a tápja, és a két szatelit is innen kapja a fődet.
(#) Cinema válasza Pafi hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Négyszögjeles mérésnél a tetőesés mértékéből látszik, hogy a csatolókondenzátor értéke kevés, vagy megfelelő.
Mellébeszélsz, igenis jól hallható, ha 1µF- helyett 10µF-os s bemeneti csatolókondenzátor értéke.
Ha mégsem hallani, akkor ott sok más probléma is van a rendszerben.
Nem kell nekem itt senkit sem meggyőzni, mindenki maga nézzen utána, mérjen, ne szimuláljon, az nem mérés.

Üdv!
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Jún 4, 2017 / 2
 
Na csak megérkeztél... igen, a négyszögjelben látszik. Ha mocskosul kivezérelt négyszögjelet hallgatsz a rendszeren, akkor jól hallható a különbség. Csak épp jó minőségű zenei jelben ez elég ritka.
(#) Hidi válasza reloop hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Szia! Volt egy kis időm nézegettem az erősítőt de nem jutottam közelebb a megoldáshoz.(Feladom) Azért köszönöm a segítséged.
(#) soos csaba hozzászólása Jún 5, 2017 /
 
Sziasztok!
Sikerült fel tuningoljam végül a SONY TA-FE 900R típusú erősítőmet, amiről szo volt egy kicsit régebben.
Az erősítő kapott egy ALKOTÓ féle VU-métert, kapott egy 500W-os toroid trafót, ami 2X36V-ra lett át tekerve, valamint kapott két 22000µF/63V-os kondenzátort, akkor a hűtőbordák le lettek cserélve izmosabbra, jobban mondva a kis hűtőbordara ami az eredeti, erre kapott egy nagyobb bordát hátulra.
Az erősítő +-50V mellet 2X150W-ot tud 4-ohmon.
A végfok FET tranzisztorjait meg dupláztam 2SJ200, 2SK1529, így négy egy pár tranzisztoron esik a terhelés, hanem 4 darabon.
Még készülőben van egy hőfok figyelő arámkor is, ami kicsit később kerül bele, mikor lesz egy kis idom, így egyenlőre a ventilátorok állandó jelleggel hűtenek.
Az összes kondenzátort ki cseréltem ujjakra, mert a régiek már kapacitást vesztetek, és nagyobb feszültség tűrésűre választottam őket.
ITT meg tekinthető a működése.
(#) jocko válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Nekem tetszik,de én nem csinálnék ilyet az biztos.Egyszer megpróbáltam , az elég is volt.De az nem volt ilyen masszív típus,meg a hangja sem volt ennyire meggyőző.Szerintem az üzembiztossága nem fogja elérni egy jó PA cuccét.
(#) mc-4 válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
A tápban lévő puffereket is cserélted, van jó beszerzési forrásod? (privátba küld légyszi át)
Köszi!
(#) martin66789 hozzászólása Jún 5, 2017 /
 
Sziasztok

Megépítettem az oldalon található TDA1558Q típusú IC-vel hajtott erősítőt hidalva (2x22W). Ebből csináltam magamnak 2db hidaltat számítógéphez 5.1-hez (2 hátsó, Center, Sub). A kapcsolást kipróbáltam telefonról és mp3 lejátszóról tökéletesen működött alacsony hangerőről, viszont amikor rákötöttem a gépre elkezdett hangosan zúgni, a zene teljesen torz lett. A gépen is lejjebb vettem a hangerőt, így valamivel jobb lett nem volt olyan nagyon torz a zene, de így is hallgathatatlan maradt, a zúgás nem múlt el.
Mi lehet a probléma, túl nagy lenne a kimeneti jelszint az erősítőnek ?
200W-os PC tápról hajtottam őket amikor gépről teszteltem és amikor telefon meg mp3-ról teszteltem is.
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Szia! Ez bizony földhuroknak néz ki, elsőként az érintésvédelmi földre terelődik a gyanú.
(#) zotya1983 hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Sziasztok!Van egy már olyan sokat tárgyalt Baji Fet modulom 2 db,most volt időm előszedni és tesztelgetni,sajnos bekapcsoláskor a hangszórót föl le rángatja és valamiért gerjed.Érdekessége a dolognak hogy a 33v os zéner diódákat áthidalva a probléma megszűnik.Azért érdekes mert a teszt tápom egy 4X23v os transzformátor amiből 2x32v dc lesz ugye ez a kapcsolás 40v alatt nem indul,ha mégis akkor nem megfelelően.Ezért a zénerek átkötése ami volt már kitárgyaltuk annó...
Na most a teszt táp jelenleg átkötve 2x65v +- ra,nyugalmi áram szépen állítható,jelenleg még diódákkal van beállítva.Terheléskor jelentkezik a gerjedés ha nincs hangszóró a kimeneten,akkor 5-8 mV mérhető a kimeneten a nyugalmi is szépen beáll,ilyenkor ugye nincsenek áthidalva a zénerek.Az összes létező ellenállást hidegítést 100 nF tól a pF okig és a meghajtókig mindent átmérve nem jutok előbbre a hibakereséssel. Érdekessége a dolognak mikor a műszer sorba van kötve a pozitív tápágban akkor ez a gerjedéses probléma szintén megszűnik A fetek mindegyike ugs:4v.Az indítást egy 60w os izzón keresztül végeztem a primer körben.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Valószínűleg az izzó miatt leesik a rápfesz amikor a hangszóró beterhel, és a zéner újra beleszól. Ismerős a dolog. Le kell cserélni a beneneti difi tranyóit olyanra, ami nemigényli a soros zénert. Utána nem lesz baj. De ha lehet ne mpsa92-re, merd az az alacsony áramerősítés miatt más problémát hoz.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Sajnos a mutatvány izzó nélkül is ugyanez (emlékeim szerint anélkül is próbáltam)..De most megpróbálok ráindítani teljes táppal izzó minden nélkül...
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Mindjárt átmegyek gépre, mert tabletről nem igazán tudok rajzot küldeni.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Nem kell rajz 2 tranzisztort kicserélhetem,zénerek helyét (33v) meg átkötöm a helyüket és kész ehhez nem kell rajz Azért hogy a vizuál itt legyen feltöltök hamarosan egy videót a jelenségről.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Nem a csere miatt van a rajz, hanem egy mod miatt. Így marad az eredeti tranyó, amiből még kell kettő.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 6, 2017 / 1
 
Az lesz az. Volt olyan erősítőm, ami alacsonyabb tápfesznél kiült féltápra. azt nem is lehetett izzóval indítani, csak ha le volt választva a hangszóró. A mod szerint kaszkódolva van a bemeneti tranyó, és jóval alacsonyabb feszről is elmegy. Az eredeti BC-kkel a fetek által meghatározott tápig elmehetsz.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Nekem eszembe jutott az is mi van ha keresek kisebb zénereket azzal állítunk be konstans feszt mondjuk kisebb fesztűrésű tranzisztoroknak a difibe?,esetleg beteszek másfajta tranzisztort aminek hasonló a hfe értéke.Mindjárt írom mi a választék mert a rajzodban kicsit elvesztem...
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
bc558b, bc327, bc560c, bc556b.. Zénerek:zpd15, zpd33, zpd12 ,zpd8.2v. Nem lehetne kirakni ezekből valahogy hogy ne essen kritikus fesz és még jól is induljon a difi erősítő rész?
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2017
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
BC556b mehet a zénerek helyére, a bázisukat kösd össze, majd két egyforma ellenállással (100k-470k) ezt a közösített bázist a negatív táp felére kell kötni. Szándékosan nem a gnd-t hanem a difi emittereit választottam a bázisosztó alsó tagjának.

De ha csak sima alkatrész cserét akarsz, akkor BC556b és zpd12.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Vonakodtam ettől a zéner cserétől már tegnap mert mi van hogy ha nagyobb tápra kötöm pl +-85v nál...Most lezajlik a bekapcsolási tápfelfutási anomália 2mp alatt a kopp gátló 3 mp alatt húz így át tudja majd hidalni...A többi ötletet is köszönöm!c4 helyére most 47nF került...Érdekes hogy így elég szuper hangja lett.
Következő: »»   1998 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem