Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   610 / 727
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Máj 30, 2017 /
 
Nyilvánvaló a kérdésre a válasz. És már megkaptad korábban is.

1*30V-os tápfeszültségből kivehető maximális kivezérlésen körülbelül Ucsúcs=14V~. Négyszögjelnél (hangfrekvenciás erősítőnél irreleváns) kapod a legnagyobb eff. kimenőfeszültséget, ugyanúgy 14V-ot. Ettől többet nem tud biztosítani a végfokozat.

Hogy ez mekkora teljesítmény, azt te tudod kiszámolni, a lezáróellenállás függvényében. Figyelve arra, hogy az áramkorlátot ne lépd túl.

A BTL, PBTL kérdésre válaszoltam. Előbbinél kétszeres kimenenőfeszültséged van, utóbbinál a maximális kimenőáram is kétszeres.

Ahhoz, hogy egy hangszórónál a négyszögjelre érvényes terhelhetőséget megkapd, a névleges értéket kell szoroznod. Majd privátban leírom mennyivel.

És 2 ohmos hangszórót csak egyedi gyártásban készítenek neked legfeljebb. 4 ohmosak kaphatók gyakrabban, készen is. Ha egyéb paramétereket végre sikerül tisztázni akkor tudunk nézni néhányat.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Ezt a Bassreflex dolgot nem teljesen értem, az világos, hogy a hangteljesítményt a hátoldalról is kinyerjük, de azt nem értem, hogyan? Az lenne a lényeg, hogy az ellenttétes amplitudó fázisok által keltett lökések egymással összeadódnak, és a hátulról jövőek fáziskéséssel hozzáadódnak az első hullámokhoz? Vagy itt valami más a lényeg, estleg
a cső saját frekvenciája a lényeg?
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Én nem innen közelíteném meg, ez a hátoldalról kinyerés több szempontból sántít. Szerintem nem erről van szó. A lényeg az, hogy a cső egy újabb rezonátor a rendszerben. Tömeg a rugón elv szerint. A lényeges frekvencia a cső+doboz hangolási frekvenciája, ezen a rezgésszámon csak a cső szól, fölötte csak a membrán. Alatta pedig zárt dobozhoz képest meredekebben esik a hangnyomás, és a hangszóró freeir üzemben működik.

A cső saját félhullámú rezonanciája nem a méyltartományba esik, az itt nem fontos.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Nem az én agyszüleményem ez a hátoldalról kivett teljesítmény, itt olvastam, ez egy ajánlgatott oldal ebben a témában.

Szóval, akkor ha jól értem, nem a csövön kiáramló levegő, amit hátramenetben tol ki a hangszóró a dobozból a lényeg. Hanem az, hogy a mongjuk a hangszóró 50Hz-es üzem közben a doboz, és a reflexcső együttesét 40Hz körül elkezdi rezonáltatni, és ez adja ki a mélyebb hangot?

Szó van még a leírásokban arról, hogy a reflexcső paraméterei együtt számítanak, tehát a keresztmetszet és a hossz! Mindegy, hogy egy 100mm átmérőjű rövid, vagy egy 40mm átmérőjű hosszú cső van berakva. Nekem ez is ellentmondásos egy kicsit, mivel én úgy gondolom, hogy a hangszóró csillapításában azért nem mindegy, hogy mekkora az a keresztmetszet, nyilván egy kisebb átmérő jobban funkcionál lengéscsillapítás szempontjából, mint egy nagy keresztmetszet. Nem?
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
A 17N558A-hoz a 10 l az optimális vagy a 4-8 literes gyártói specifikációs ajánlás?
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Igen, tudom, hogy nem te találtad ki, de attól még nem helyes a magyarázat (egészen). Vagyis nem pontos.

A lényeget jól érted, ha hangfrekvenciáról beszélünk, az egyébként is, általában nem áramlástani összefüggés, inkább hullámterjedési. A cső a hangolási frekvencián és afölött kevéssel, növeli a lesugárzott hangnyomást, tehát itt hangosabban szól majd a hangsugárzó egy azonos méretű zárt dobozhoz képest.

Hangolás szempontjából a csőben lévő levegő akusztikai tömege számít. Tehát elméletileg ugyanazt a hangolási frekvenciát kapod egy kis átmérőjű rövid, és egy nagy átmérőjű hosszú csővel is (pont fordítva, mint ahogy írtad).

A csőátmérőt a csőben mozgó levegő sebességhez választjuk (ezt próbáljuk a lehetőségekhez mérten alacsony értéken tartani, hogy elkerüljük az áramlási zajokat), nem használjuk a membránkitérés fékezésére. Erre egyébként nincs is szükség, mert hangolási frekvencián a membrán eleve nem mozog. Szóval a kérdésre a válasz: nem.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Attól függ, hogy hány Hz-től szeretnéd használni a hangszórót. 8 literben kb. 170-180Hz-től működik, 10 literben 150-160-tól. De kisebb térfogatban is használható, csak akkor magasabb frekvencián kell váltani.
(#) ptesza válasza Fidel hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Annyi pénzért jobbat is kapsz. Ez kb kínai minőség. Az adatlap meg köszönő viszonyban sincs a hangszóróval.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Szerintem félreinformáltak. A 17N558A egy egyedi gyártású, kézműves hangszóró, más, mint az alap H2000 termékek. Minden egyes példányról egyedi mérések készülnek, és mivel gyártás közben folyamatos az ellenőrzés, nincs esély sem, hogy eltérés legyen a mérésekhez képest.

És ahogy én ismerem a piacot jelenleg, ilyen egyenletes hangnyomás-frekvencia választ nem produkál egyetlen hangszóró sem kb. 40 000,-Ft/db árig.

Te milyen alternatívát ismersz?
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Jó, csak abba nem voltam biztos, hogy melyik melyik. A tervben amúgy egy általad linkelt IC-vel készült 2.1-es erősítőt néztem ki, csak a TPA3116 adatlapján is ott vannak a görbék, meg minden, 26dB-re, de az adatlapon szerepel az is, hogy nem biztos, hogy 26dB-t erősít, ez függ valami ellenállástól, de még akkor se konkrét adat, hanem intervallum. Mondjuk PBTL-re 2-3 ohmos görbe van. Nézegettem ezt az oldalt is, ezért szerintem jobb, ha egy hangszóró ad le minden hangot. Valahol láttam 2*2ohmos hangszórót, cél lenne, hogy kint jól szóljon, bent meg lejjebb lehet venni. Az én célom elsősorban, hogy legalább olyan arányban legyen a mély (is, meg más is, pl. cin), mint a valóságban. Gondoltam, az a minimum, hogy legalább annyi mély teljesítmény, mint a 2 oldal összesen, csak, hogy én nem onnan közelítem, hogy ennyi a mély, és ehhez leveszem a többi hangot, hanem, hogy mennyit tud a többi leadni, mondjuk 60W-ot 4 ohmon BTL-be, ott a torzítás is lemegy a görbén, és ehhez emelni a mélyet. Mert hiába hallanám a puff-buffot, ha nem hallom messzebbre a többit.
Szóval a magasabb hangok hatótávjából indultam ki.

De akkor tisztázni kell ezt a teljesítmény dolgot már a táp, és a vezetékek miatt is. Szóval, a BTL max. 60^2/4=900W 4ohmos hangszóróval, 30V 30A táppal, ebből 2db., és egy 2(60^2/2)=3600W 2 ohmos hangszóróval, 30V 120A táppal, vagyis összesen 30V 180A táp kéne ahhoz, hogy ki lehessen használni az erősítő képességeit teljesen.
Viszont én olyan 24V 10A-t találtam, és azt is úgy, hogy a 200W-ból indultam ki, amit ráírtak 2*50+100, szóval ez a túlméretezés, hogy ne kelljen hűteni. Vagyis lenne vagy 8A használható. Most akkor vagy 4%-on kéne lenni a hangerőnek, hogy ne melegedjen a táp?
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Öööö, egyfelől jó, hogy megvan az IC típusa, másfelől kicsit elszálltak a wattok. Otthoni szobai zenehallgatásnál pl. ritkán emelkedik az erősítő kimenőteljesítménye egy átlagos érzékenységű hangsugárzónál 5W fölé, tehát nem efelől kellene nekikezdeni a dolognak.

Egy hangszóró nem tud megszólaltani teljes frekvenciatartományt. Ahhoz legalább kettő kell.

Viszont átnézem mindjárt amit írtál itt a kimenőteljesítményekről. Valami nem stimm szerintem.
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Tehát. 24V-os tápból kiindulva. A végfokozat kimenőfeszültsége kb. 7,5-8V csatornánként. BTL és PBTL módban 15-16V, ez 8 ohmon 30W, 4 ohm terheléssel 60, 2 ohmmal meg 110-120 lenne, de akkora kimenőáramot nem tud a végfokozat, szóval 3 ohm 85W körül az adatlap befejezettnek nyilvánítja a teljesítőképességét. A 24V 240W tápegység megfelelő lesz.

2.1 rendszerből kiindulva a szélessávú hangsugárzók lehetnek 4 ohmosak, a mély szintén lehet 4 ohmos, vagy két darab 4 ohmos párhuzamosan kapcsolva (de ez az utóbbi megviseli kicsit a végfokozatot valószínűleg), és opció lehet az egyedi 3 ohmos mélyhangszóró is. Ez a része mondjuk hogy tiszta.

Azt kellene kitalálni, milyen stílusú hangsugárzókat akarsz, és mennyi pénzed van rá.
Lehetőségek: átlag HiFi,
kifinomultabb zenehallgatós rendszer,
bulihangfal,
és PA stílusú hangosítós.

Neked melyik kellene inkább?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Gondolom, mind ugyanannyi teljesítményt adna le, vagyis hangerő egyforma, és a torzítás, és frekvenciaátvitelben van különbség. Ha így van természetesen a legszebb hangú kéne, szóval ami úgy szól, mintha nem az szólna, hanem az amit imitál. Persze gondolom, hogy az meg nem olcsó, de ettől még nekem az kellene inkább, vagyis az olyanabb, ha lehet. Szempont lenne még, hogy vízhatlan legyen, és ne kelljen hangváltó hozzá.

És kérdés, hogy ha egy dobozba raknék 2 hangszórót sztereóba, akkor milyen irányba, és távolságba érdemes tenni őket egymástól, és lehet-e egy légtérbe, mint a rádiós-magnókba, TV-kbe?
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Nehezet kérsz. Ha nem kell hangváltó hozzá, az szélessávú hangszóró, de abból a vízálló típusok nem igazán vannak a helyzet magaslatán, és oda még az 50W is túlzás lehet.
Esetleg autós típusok jöhetnek még szóba. Talán. De azok meg nem szólnak jól (a gyári hangváltóval semmiképp).

A fontosabb különbségek:
A PA, vagy hangosítás, drága és érzékeny, nagy terhelhetőségű hangszórókkal építkezik, általában a maximális hangnyomás növelése a cél, egyenletes átvitelre a csak a felső kategóriában lehet számítani.

Ennek az olcsóbb változata egy bulihangfal, családi, kerti, akármilyen eseményekhez. Ezekhez általában az olcsó kínai textilszélű hangszórókat, tölcséres magasakat használják. Kevésbé hangos, kevésbé terhelhető, még kevésbé szól elviselhetően... de jóval kevesebbe kerül.

Az átlag HiFi ezektől kifinomultabb, a legfontosabb különbség, hogy az előző kettőhöz képest sokkal jobb a mélytartománya, de nem olyan hangos, viszont még mindig nem jellemző rá az egyenletes átvitel, sok a hiba.

Egy úgymond "audiofil" hangsugárzó alap paramétereiben hasonló a HiFi-hez, de egyenletes a frekvencia-hangnyomás válasza, tiszta a közép-és magastartománya, és jelentősen alacsonyabb a harmonikus torzítása teljes sávban. Körülbelül ezekre vezethető vissza, hogy jobban is szól.

Hát két egyforma hangszórót lehet egy dobozba szerelni, de a sztereó jel nem teljesen egyforma mélytartományban sem, szóval inkább a külön légtér az életképes. Irány? Ha direktsugárzó, akkor nézzen a hallgató felé a hangszóró. A távolság meg minél nagyobb, ami még egy dobozon belül lehetséges..
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
"Erre egyébként nincs is szükség, mert hangolási frekvencián a membrán eleve nem mozog."

Ez pontosan mit jelent. A hangszóró nem mozog egyáltalán, vagy frekvenciában nem megy le ilyen alacsony frekvenciára?

A passzív sugárzókról egyébként mi a vélemény, nem futottam még össze olyan írással, amiben ezteket összehasonlítanák a zárt és bass reflex dobozokkal!?
Azt gondolnám, hogy ez a megoldás a másik két megoldás előnyeit egyesíti némi kompromisszummal.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Írtam, a membrán nem mozog, a hangszóró nem szól, helyette a cső sugároz.

A passzív membrán ugyanaz kb., mint egy reflexcső, egy rugóval és néhány veszteséggel több, akkor érdemes használni, ha a doboz csővel nem lenne behangolható.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Ezt olvastam, de nem értem! Mitől szól a cső? Ez egy passzív alkatrész, mitől rezeg?

Akkor a passzív sugárzó roszabb, megoldás, mint a reflex cső?
(#) Fidel hozzászólása Jún 3, 2017 /
 
Ez a hangszóró nem ismerős valakinek, még a 2000-es években vettem a Bajcsy-Zsilinszky úton, talán a Nagymező sarkán lévő boltban.
Annyi van csak rajta, hogy 8ohm. Kellenének valami paraméterek róla!
(#) uniman válasza Fidel hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Ismerős, de ennél...kisebbnek tűnik.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) gyulank hozzászólása Jún 3, 2017 /
 
Hát én hallottam ma egy alig nagyobb mint sörösdoboz méretű JBL bluetooth hangszórót, és az nyomott mélyet, meg mindent. Kétségeim is támadtak, hogy tudok-e olyat , vagy jobbat csinálni.
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
hát attól azért csak jobbat lehet. Pesze a harman ügyes, de ezek nagyon kommersz dolgok amiket a bluetooth hangszórókhoz használnak.
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
De azért ilyen 2 oldalról szerintem mélyet nyomott, meg a rácson át közepet szerintem. Mindenesetre a TV-ből kiszedett hangszórótól doboz nélkül ezerszer jobban szól.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Persze, hogy kisebb, mint a 22 centis. 130-140mm körüli a külső átmérő. Ami azért furcsa, mert pont ilyen kosárrqa nen emlékszem. De az biztos, hogy ez T(esla)VM gyártmány, felismerem az alkatrészekről, gyene mágnes, zárt dobozos paraméterek, csúnya középtartomány.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2017
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
A passzív membrán másféle, másra jó. kicsit gyengébb mélytartományban, de van, amikor ez az egyetlen használható megoldás.

A passzív alkatrész kifejezés itt értelmetlen. A b-reflex doboz egy Helmholtz-rezonátor hangszóróval gerjesztve. A működését arra lehet visszavezetni.
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
De mitől szól a cső, ha a membrán nem mozog? Mi hajtja a rezonátort?
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Subwoofert akartam csinálni belőlük!
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
A membrán nem teljesen mozdulatlan, de nagyon kis amplitudóval rezeg. Viszont a csőben nagy sebességgel mozog a levegő.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
13 centiből? :O Az nem kicsi?
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Hogy értve az 50W is túlzás lehet? És ha szeretnék dobozt olyan hangszóróknak, amiknek nincs adatlapja, azokhoz hogy lehet megtudni a kellő adatokat? Mármint, ha kérdezni sem lehet.
(#) game4812 válasza gyulank hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
A JBL Go például 3W. Az ekkora méretű hangszórók 50W hatására hamar megsemmisülnek. 5 óra üzemidőt írnak, ha többet fogyasztana, nem bírná az akksi sem.
Audiofil zenehallgatásra 2x10W-os A osztály, érzékeny hangszórókkal, szobában tökéletes. Az érzékenység fontosabb, mint teljesítmény. Egyébként a Bluetoothos kis dobozokban DSP dolgozik, és a hangszórók direkt arra a feladatra, ahhoz a dobozhoz vannak gyártva, így hozzák azt a hangerőt/minőséget.
Következő: »»   610 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem