Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   152 / 219
(#) cornel hozzászólása Jún 10, 2017 /
 
Nekem B-s van,tehát logaritmikus. Ezért sem értem mi a gond,így még nem jártam.
(#) Alkotó válasza cornel hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
A betűjelölés megtéveszthet. Nem minden gyártól értelmezi ugyanúgy. Egyszerűen ellenőrizheted a potit, ha félállásban megméred a csúszka két oldalán az értékét.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 10, 2017 /
 
Meg tudnád osztani azt a buffer fokozatot? Magam is JLH epitesben vagyok, es az a bajom, hogy a CD játszó rendesen kihajtja az erősítőt, de a DVD-Audio lejatszo nem, es ha SACD uzemmodban megy, meg rosszabb a helyzet, mert az SACD lemezek jo 5 db el kissebb ertekkel vannak rögzítve gyárilag. Bar nem értem, mert CD uzemmodban jo a hangerő.
(#) reloop válasza cornel hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
(#) cornel válasza reloop hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Ajaj! Mindig tanul az ember. Erre nem gondoltam volna! Holnap ellenörzöm. Köszönöm nektek!
(#) cornel válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Ez volt az alap,de jócskán módosítottam. Tápot,csatoló kondikat erősítés beállítást,szűrést. 6n3p vel megy. Már több éve üzemel. A CD játszóm kimenete hangerő szabályzós,így eddig nem volt gáz a szabályzás,de most a Fiio x5-röl is hallgatom.
http://singlevalve.web.fc2.com/lampizator/lampizator.htm
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Miért jobb ez a verzió, mint egy mezei potméter? A poti előtti tagok mi célt szolgálnak, esetleg valamiféle szűrő?
Azért is a kérdés, mert még nem tapasztaltam olyat, mint a kérdező írt se lineáris, se logaritmikus potival. Viszont én sok esetben előszeretettel alkalmazom a lineáris karakterisztikájút. Nekem annak működése jobban tetszik.
(#) cornel válasza reloop hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Szia! Megmértem,a B ez esetben logaritmikus de ellentétesen! Így már érthető mért viselkedett így. Cserélni fogom.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
A lineáris sztereó potenciométernek jobb az együttfutása, így ellenállással kiegészítve felveszi a versenyt a jóval drágább audio célú potikkal.
A linkelt rajzon valóban, egy aluleresztő szűrő is szerepel.
A lineáris hangerőszabályzó akkor okoz kellemetlenséget, ha az erősítő bemenő impedanciája jóval nagyobb a poti ellenállásánál. Ekkor a pálya közepére esik a -3dB-es csillapítás a szokásos -15-20dB-lel szemben. Bővebben: Link
(#) Naszrai hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Sziasztok! Tudok itt beszélni valakivel, valakikkel, akik a JLH asszimetrikus tápos verziót megépítették?
A tápegységet elég sokáig kellett tuningolnom, mire brumm-mentes lett az A osztályú erősítő. Másnak mi a tapasztalata?
(#) mikldesign hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Hát nagy pufferkondérok kellenek, aztán én minden kondért 100nF al hidegítettem, a graetz hidba ugyanezt 1 nF kerámiák, a betápvezetéknél az egész kábel hossza nincs 10 cm, igaz én késes sarus megoldással csatlakoztam, a JLH panelen a betápok a tranyók lábától kb 5 mm re csatlakoztak a panelre, 47nF al hidegítettem a hűtöbordára, az egész stereo nyák egy bazinagy hűtőbordán van. Reloop tanácsára a kisjelű nagyjelű földet egy 2 Ohmos ellenállással megszakítottam, és csillagpontos földelést alkalmaztam. Ha jól meggondolom, ennyi. A pufferek 30000uF, a táp terheletlenül 34 Volt. Nyugalmi 1,5 A. Bemeneten egy 50Kohmos logaritmikus poti. Én elsőre így csináltam meg, mert végig olvastam kinek milyen baja volt az erőlködő megépítésével. Igazából a brummal nekem nem volt gondom, elsőre néma csend fogadott bekapcsolásnál. Sokat merítettem Hapro, Alkotó, és Reloop információiból. Ha a bedobozolás után is ez marad, akor azt kell mondanom, életem legsimább erősítő élesztése volt.
(#) Naszrai válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Köszönöm!

A sors fura fintora az, hogy először megépítettem az erősítőt majd 2-3 hétig próbálgattam a tápot, mire aztán itt a fórumba beleolvastam és láttam megoldási javaslatokat.

Leírom a saját tapasztalatomat, hátha valakinek segít. Hisz én is mások megosztott ötleteit is felhasználva haladtam előre.
Belecsapva a sztoriba, kész a két próbapanelen a 2db JLH, a lehető legpontosabban összeválogatva a két csatornához az alkatrészek.
Első próba: graetz, 2x10.000uf, kondinként 100nF, 6mm2 táp és földvezeték. bekapcsoltam, hangos brumm. ezután 5db párhuzamosan kapcsolt 1ohm 1w, és két ilyen ellenálláshálózat sorba(eredő ellenállás így 0,4ohm) ezt követi 22000uf.
tehát CRC táp: 20.000 µF 0,4ohm, 20.000µF értékekkel. a helyzet sokat javult, a CRC táp R tagjára raktam egy rövidre záró kapcsolót, hogy tényleg halkít-e, valamit jelent... de az áttörés nem jött.
próbáltam a panelen a földet "felszakítani", nem segített.
"Sajna" 98db/1W/1m 8ohm hangfalakat hajtok vele, tehát ezekben mindent hallani akkor is, ha már egy 88db-es érzékenységű szinte csöndbe van.
Ezt követően net túrás, Hood tápegységének elemzése, Rod Elliot kapacitássokszorozó oldalának átnézése. Ezekből mixeltem össze egy "saját elképzelést".
a tápegység így: toroid, graetz, ez követi 1x22000uf, így kb 2x 48V terheletlenül.
Ezután jön a kapacitássokszorozó, a Darlington része 2db NPN: egy BC141 és egy BD 249, van benne 2db 1000µF és 1db 630µF kondi, és 2db 150 ohmos ellenállás.Majd megpróbálok ide betenni mint képet.
És csönd van!
a trafó halk búgása hallatszik mindössze.
egy ilyen táp elbírja a 3 amper nyugalmi áramot(1,5A csatornánként). A BD 249 eléggé melegszik, hűteni kell. Az erősítők így terhelten 42V tápfeszültséggel mennek.
A hangja talán tisztult valamit még ezzel a táppal, de lehet hogy csak a búgás megszűnése miatt hiszem.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Melyik verziót keszitetted el? Mert az eredeti rajz eléggé brumm érzékeny.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 17, 2017 /
 
Jut eszembe! Reloop régebben sokat beszelt a stabtaprol. Ott azt írta, hogy a leghatekonyabb szűrési eljárás.Eleinte kételkedtem, de belegondolva, labortaprol próbálva a paneleket, soha nincs bugo fesz.
(#) Moderátor hozzászólása Naszrai hozzászólására (») Jún 18, 2017
 
Nincs nagybetű, nincs hozzászólás.
(#) hapro válasza Naszrai hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Hmmm. Ez érdekes. Sok példányban építettem meg, különböző nyákokon, volt hogy dzsungelnek nézett ki a végfok, sőt volt olyan is, hogy szó szerint amit találtam abból volt összerakva, volt hogy csak légszerelve, volt hogy csak csipeszeken lógott minden, és graetz puffer volt csak a táp, de nem emlékszem arra, hogy bármikor is lett volna ennek bármi brummja. Próbáltam két trafóról - két táppal, egy trafóról- két táppal, egy trafóról-egy táppal. Graetzel, sok féle diódákkal, sőt, volt hogy aktív hűtés is volt a kis bordán egy fesz szabályzott stab IC-vel és az sem hallatszott.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2017
(#) Naszrai válasza hapro hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Az átlagosnál nagyobb hangfal érzékenységre gyanakszok, mint alapvető ok. A földelésben talán nincs hiba.
(#) Naszrai hozzászólása Jún 18, 2017 /
 
Foldelesre tud valaki mutatni bevalt megoldast? Az enyebet tulzasnak erzem.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
A második J.L.H amit összeraktam. A tranyok TIP nem is tudom mi. A BD249 helyett. A trafó üresben 35.3 V. A borda hát, remélem elég lesz. Ha 8 ohmos a hangfal, akkor ezzel a feszültséggel mekkora az optimális nyugalmi áram? Megtudná valaki mondani? A toroid 180 Wattos. Még azt kérdezném mivel már nincs labortapom, a lámpás vedelemnel a primer, vagy szekunder abba kell bekötni? És mekkora izzó jó erre a célra?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Szia!
Itt egy bevált képlet.
A-osztályú erősítőnél nem használható az izzós áramkorlát. Vagy építesz elektronikus áramhatárolót, vagy az olvadóbiztosítékra hagyatkozol.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Ha jól számoltam a képleteddel, akkor 1,4A az optimális nyugalmi áram. Hát áramkorlátozó építésére momentán nem futja. Most volt egy leépítés, és ez miatt a labortáp nem elérhető.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Az olvadó biztosíték elegendő védelmet nyújt, nem olvastam élesztés során zárlatosnak bizonyuló példányokról. Az egyszerű felépítés ilyen előnnyel is jár.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
2A es bizti elég? Illetve megfelelő?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Megfelel, igen.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 20, 2017 /
 
Köszönöm. a segítséged.
(#) mikldesign hozzászólása Jún 21, 2017 /
 
Meg egy kérdés! Az én altalam megvalósított kapcsolasban a p1 potival parhuzamosan van egy 150 kohmos ellenállás, aminek nem sok értelmét látom. Bár beültettem, de nem vagyok biztos abban, hogy jól tettem. Kérdésem: Kivegyem, vagy maradjon benne?
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
A kimeneti csatoló kondenzátor előtti ponton beállított fél tápfeszültség után legcélszerűbb volna a P1 és a 150k ellenállást lemérni és fix ellenállást beültetni a helyére.
(#) Naszrai válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
A P1 poti a féltápfeszt állítja? Szerintem biztonsági okokból rakják bele, ha kontaktos lenne a P1 poti, pl állítgatás közben.
Szép az erősítő kialakítás. A bordát nehéz megtippelni, hogy elég lesz-e. Mérni kéne a tranzisztor hőmérsékletet. Én 2600cm2 felületűt használok a két csatornához, így IR hőmérővel mérve a tranzisztorok 110-120 fokosak kb.
(#) Naszrai hozzászólása Jún 21, 2017 /
 
Van nehany hozzaszolasom, ami felhasznaloi bejelentes miatt torlve lett. Ennek csak es kizarolag az az oka hogy nem kezdtem nagy betuvel?
Most az ékezet is lemaradt mert mobil eszkozon potyogok. Ez jelenthet gondot?
(#) granpa válasza Naszrai hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
A nagybetűs mondatkezdés, magyar helyesírás (kivétel a "külföldiek", ők viszont csak azért is törekednek rá) alapszabály, többszöri figyelmeztetés után lettél törölve. Látjuk (látják), hogy miről, honnan írsz, ezért ez nem gond; DE az én "100" éves (egyáltalán nem "okos") mobilomra is fel lehetett tenni az ékezetes ábc-t.
Következő: »»   152 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem