Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   96 / 178
(#) zenetom válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /

Egyelőre maradok az ingyenes verzióknál. Illetve nekiesek az adatlapnak. A 8 bites PIC-eknél könnyebb dolgom volt, mert az adatlapban betűről betűre le volt leírva, mit-hogyan kell használni. Itt viszont máshogy kell elsajátítani a tudást, csak még nem tudom hogy.
(#) vargham válasza zenetom hozzászólására (») Jún 26, 2017 / 2

STM32 vonalon:
STM CubeMX project konfiguráló és generáló eszköz.
STM HAL, ha nem akarod regiszter szinten piszkálni az MCU-t.

Nekem két IDE működött kapásból az ingyenesek közül:
-Atollic TrueStudio (IDE ingyen, ARM-GCC ingyen, alap debug ingyen, RTOS debug fizetős.)
-EmBitz (Minden ingyen)

CubeMX tud makefile projectet és TrueStudio projectet is generálni. EmBitz-be importálni kell a forrásfájlokat, ez plusz egy lépés.
(#) csatti2 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 26, 2017 / 1

Itt is le van.
Van az adatlap (amit te is linkeltél), ami egy adott mikrokontrollerre (vagy hasonló mikrokontrollerekre) vonatkozik. Ez tartalmazza a rendelkezésre álló perifériák felsorolását, illetve az elektromos specifikációkat.
Van a referencia kézikönyv, ami elmagyarázza regiszterekre lebontva a különböző perifériák működését. Ez általánosabb és benne szokott lenni akár a teljes F0/F1/F4/stb. családra vonatkozó összes infó.
Van a programozói kézikönyv, ami az adott Cortex-M család utasításkészletét magyarázza el.
És vannak még az applikációs kézikönyvek, amik különböző példamegoldásokkal mutatják meg (vannak példaprogramok is) a különböző perifériák használatát.
(#) zenetom válasza vargham hozzászólására (») Jún 26, 2017 /

Köszi az infókat (csatti2-nek is) !
Azt hiszem a STM CubeMX & Atollic párosnál maradok, illetve elmélyülök a kézikönyvekben.
(#) csabeszq válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Kapu48, nekem semmi problémám a short / byte típusokkal. Használom is őket, viszont 32 bites gépeken az int-et használom alapban. Ha 1-től 10-ig számolok (for), arra simán mehet 32 bit.

Amin kiakadtam, hogy a map függvény 16 bites volt.

A map egy intervallum leképzése egy másik intervallumra. A 16 bites map függvény 8 bites számokat tud értelmesen kezelni a túlcsordulás miatt. Kiakadtam, hogy 32 bites processzoron minek 16 bites map függvényt írni? A műveletvégző egység 32 biten is simán menne, többlet erőforrást sem igényel, miért nem 32 bites?

Az AVR-es C kódjaimat egyébként ARM-on újraírtam. A 8 bit beszorít, kényszer pályára rak, arra késztet, hogy mániákusan elkerüld a 32/64 bites számokat, a végeredmény meg úgy néz ki, ahogy. AVR-en kiszámolod, hogy ez 8 biten foglal kevés helyet, ez 16-on, még bűvészkedsz is, hogy át ne lépd a tartomány határát. Mindez komplett hülyeség ARM rendszeren, igazából magadat szívatod a 8/16 bites számokkal.

Nekem sajnos nem sikerült olyan programot írni, ami 8 és 32 bites rendszeren egyaránt normálisan néz ki. Persze lehet, hogy AVR alatt nem kellene lekorlátozni saját magam, ha 64 bit kell, akkor 64 bitet használok, a fordító meg arra fordítja, amire akarja, annyi időt vesz igénybe, amennyi kell hozzá.

A probléma gyökere az, hogy az emberi gondolkodás nem -128 és 127 között mozog, viszont 32 biten már a problémák 99%-a megoldható. A 8 bites gépek felajánlanak egy kitekert gondolatmenetet, ami abnormális programszerkezetté válik és végeredményként kusza kódot kapsz, aminek tényleg semmi értelme 32 bites rendszeren, csak a bajod lesz vele.

A kódod alapján (felesleges 16 bites korlát), az jött le, hogy nem sikerült még teljesen otthagynod a 8 bites világot. Alapból minden 32 bites, ha több kell 64, ha memóriával spórolni szeretnél 8/16. Nincs értelme lekorlátozni a gondolkodásod.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2017
(#) kapu48 válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Ok meguntam a meddő vitát!
Ezt az érvet, hangoztatod.
Viszont mikor nem fértél el a kis mini F103-asban a grafikus programoddal?
Te is azt csináltad, amit én most.

Hiába 32 bites a proci, ha spórolni kel a kevés rammal.
Mert az SD kártyának is elvileg kellene 2*512 Byte
+ az LCD leképezés 320*240*16bit. (Bár ezt lehet kihagyom, mert ennél a 16bites LCD-nél jók a képváltási sebességek.)

Ha lefoglalnák a 16 bites LCD memóriának 32 bites tömböt? Akkor tele lenne, 16 bites nem használ lukakkal. És 2*akkora helyett foglalna. És a DMA-val is körülményesebb lenne átküldeni.

És ha már ebben az LCD-ben minden regiszter 16 bites, akkor minek bonyolítsam az életem oda-vissza konvertálgatással? STB…

Különben meg a vita azon alakult ki, hogy azt állítottad belassul a processzor a 16 bites utasításoktól.
Ami viszont nem igaz!

Azért köszi, az érdeklődést!
A Touch kontra LCD-re irt, map függvényem jól teszi a dolgát.

Most egy ilyennek az ST32f4xx-eshez illesztésével küzdök:
Air Mouse + billentyűzet: Bővebben: Link
Kissé egyedi kód kiosztása van.

A bil. része már OK. Most ugrok a Mouse kezelésneek.

> Viszont mikor nem fértél el a kis mini F103-asban a grafikus programoddal?

Azért nem fértem el, mert virtuális osztályokat használtam, ahogy nagy gépen szokás. Kivettem a legtöbbet belőlük, bár lehet, hogy hiba volt.

Ha nem férsz el a memóriában, mikrovezérlőt kell cserélni. Ezt a tapasztalat mondja.
A méret-optimalizálással olvashatatlanná, hordozhatatlanná teszed a kódod, rengeteg befektetett energia a semmiért, ehelyett mondjuk 1000 Ft-ért többért megveszel egy másik processzort és az élet megint szép lesz.

Ki beszél!?

Aki annyira spórol, hogy F103C8-ast használ grafikus programhoz? Ez a legkisebb eben a szériában!
Kb. kétszeres áron már kapsz nagyobbat.
És a kis pin száma miatt SPI-s LCDt használ? Ami pedig kinosan lassú animáciohoz.

Mikór, eleve ez a párosítás nem erre való!

Sajnos az ár is 3* több az F407ZET kontra F7xx

Az LCD-ről:

LCD-n RAM-mal senki sem spórol, inkább az eszükön szoktak spórolni, bocs. Minden balek a teljes képet a memóriában akarja tárolni, utána azon csodálkozik, hogy kevés a RAM.

A legtöbb LCD képes ablakozni. Kijelölöd, hogy a [10,10,40,40] keretben akarsz írni, utána DMA-val áttolod. Egy példaprogramot nem láttam, hogy ablakoznának. Helyette trükkös megoldások százai vannak dögivel.

Az érintett LCD (320*240*16bit) még arra is képes, hogy hardverből forgasson, ha megfelelő parancsokat használsz. A neten tonnaszámra látod az ügyes kis programokat, amik "ügyesen" bitmap-et forgatnak, miközben megfelelő parancsokkal az LCD is megcsinálja neked ingyen. A képet flash-ben tárolod, DMA-val áttolod, az LCD beforgatja, helyfoglalás: 0 byte RAM.

Láttam olyan fantasztikus kódot is, hogy pontonként rajzolnak LCD-re, ahol egy pont átvitele 10 bájtot vesz igénybe. Kijelöli az [x, y, x, y] ablakot, abba meg belertölt 2 bájtot színnek.

Nem attól fogsz kevés memóriát használni, hogy uint16_t-ot használsz, bocs. Attól, hogy gondolkodsz.

Az LCD kezelés egyébként a hülyeség netovábbja.
Arduino példa kód itt van 1021. sor-tól

Kompletten delayMicroseconds(40)-et beleraktak, hogy biztos, ami biztos működjön. Ettől lesz gyors az átvitel, főleg ha pontonként rajzolunk. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy felesleges, mert az LCD 20 MHz körül simán képes speckó alapján is fogadni az adatokat.

Ebben viszont milyen igazad van!

Ez a kis ügyes is tud ablakozni. Eddig elhanyagoltam ezt a részét.
De most, neki ugrok a rendszerbe állításának.

Nálam sajnos, a 15cm-es szalagkábel okoz kényszerű sebesség csökkentést.
(Olyan rosszul vannak a csatlakozók rajta, hogy 4* meg kel hajtani 90fokban a kábelt.)

A felhozott példa pedig AVR-ekre és SAM3X8E-ra is alkalmas!
(#) zenetom válasza csabeszq hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Ha már kijelzők... MIPI 4 lane-ben otthon vagy?
(#) csabeszq válasza zenetom hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Nem vagyok annyira otthon. 320x200-as LCD-nél magasabb felbontásúval nem játszottam.

Van egy I2C-s SSD1306, egy SPI-s ST7735 és egy párhuzamos ILI9341. Ezekkel szórakoztam.

Az ablakozás egyedül az I2C-s monokróm SSD1306-on működött korlátozásokkal, mert 1 pont 1 bit és Y irányban csak 8 pontonként lehetett ablakozni. Egyébként nagyon hasonlóak, csak az illesztésük más.

Nagy felbontású LCD-nél 800x600, vagy még több, nincs tapasztalatom.
(#) kapu48 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Ez szerintem még annyira újdonság, hogy nem kerültbe az amatőrök fiókjába.

Te hol szerzetedbe, milyen típus, link van, (milyen áron)?

Ha már felhoztad az Arduinos pédát.

A benne levő progmem megoldás, müködhet STM32-esen?
  1. #if defined(__SAM3X8E__)
  2.         #include <include/pio.h>
  3.     #define PROGMEM
  4.     #define pgm_read_byte(addr) (*(const unsigned char *)(addr))
  5.     #define pgm_read_word(addr) (*(const unsigned short *)(addr))
  6. #endif
  7.  
  8. static const uint8_t HX8347G_regValues[] PROGMEM = {
  9.   0x2E           , 0x89,
  10.   0x29           , 0x8F
  11. };

Vagy ez nem is szükséges, a KEIL IDE-nél?
(#) zenetom válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Egyelőre még nem szereztem be, csak ismerkedek a témával. De elég combos HW kell alá, az STM32F4 szériánál is ha jól látom, csak a legújabb támogatja (állítólag a világon elsőként, mint MCU).

Szerintem ennyiért meg éri: Discovery kit with STM32F469NI

Vágjál bele! Hajrá!

Főleg a bővítések miatt:
4Mx32bit SDRAM
128-Mbit Quad-SPI NOR flash

Szemeztem már vele, bár egy kissé mély víznek érzem a témát, de hát haladni kell a korral.
Szerk.: ja igen, bár ez csak tud MIPI DSI-t, viszont csak 2 vonalon, szóval a 4 lane-t nem tudja.

Kis telhetetlen!

Szerintem az még nem éri meg az árát!
És még ehhez sem találni komolyabb alkalmazás példákat.

Alapnak felhasználhatod, de át kellene írnod, mert a biteket másképp állítgatod ARM-on, mint Arduinon.

Mindenesetre én nem ölnék bele energiát, mert DMA-val kellene megoldani az egészet, nem bit manipulációval. Szerintem vakvágány.

Még esetleg arra gondoltam, hogy bridge IC-t használni (pl. RGB - DSI), de az már erősen feszegeti a mazoizmus határát. Főleg hogy olyat csak BGA-ban találtam...

Ezek csak ilyen kisebb konstans tömbök.
Amivel nem vagyok tisztában, hogy flasban marad, vagy memóriába töltődik?

pl.:
  1. //              line point:                                                                     0                                                                                                               ,      
  2. static const MPoint_Struct NumPad2Frame[] = {{0, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},
  3. //                                                                                                              1      
  4.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},                        // HORIZONTAL 1        
  5. //                                                                                                                      2                                                                                       ,
  6.                                                                                                                                 {0, LCD_VERTICAL_MAX_P4},
  7. //                                                                                                                      3      
  8.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX, LCD_VERTICAL_MAX_P4},                                              // HORIZONTAL 2
  9. //                                                                                                                      4                                                                                                       ,                                                                                                                
  10.                                                                                                                                 {0, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 * 2)},
  11. //                                                                                                                      5                                                              
  12.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 * 2)},                        // HORIZONTAL 3
  13. //                                                                                                                      6                                                                                                       ,
  14.                                                                                                                                 {0, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 * 3)},
  15. //                                                                                                                      7                                                                              
  16.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 * 3)},                        // HORIZONTAL 4
  17.                                                                                                
  18. //                                                                                                                      8                                                                                                               ,                                                                                                                
  19.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX_P5, (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},
  20. //                                                                                                                      9                                                              
  21.                                                                                                                                 {LCD_HORIZONTAL_MAX_P5, LCD_VERTICAL_MAX},                                              // VERTICAL 1
  22. //                                                                                                                      10                                                                                                              ,              
  23.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 2), (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},
  24. //                                                                                                                      11                                                             
  25.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 2), LCD_VERTICAL_MAX},                        // VERTICAL 2  
  26. //                                                                                                                      12                                                                                                      ,              
  27.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 3), (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},
  28. //                                                                                                                      13                                                             
  29.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 3), LCD_VERTICAL_MAX},                        // VERTICAL 3  
  30. //                                                                                                                      14                                                                                                      ,              
  31.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 4), (LCD_VERTICAL_MAX_P4 / 2)},
  32. //                                                                                                                      15                                                     
  33.                                                                                                                                 {(LCD_HORIZONTAL_MAX_P5 * 4), LCD_VERTICAL_MAX},                        // VERTICAL 4                                                                                                  
  34.                                                                                                                          };

Ez 1 pontmátrix lenne az LCD menü button határvonalinak.
Meghatározza, hogy melyik gombot érintették meg.
Nem lessz DMA-val kezelve.

Viszont lenne belöle több is.

Azt hiszem, te nem ezen a földön élsz?

Már az előző boardal is csak az embed foglalkozik még. Náluk a licenc díj 3000 Eu.
+ a GUI lic. 5000Eu. + a rengeteg ráfordítandó idő is pénz. ...

Mikor térül ez meg?

Ami van demo GUI az meg időnként kidob 1 reklám vízjelet.
(#) kapu48 válasza kapu48 hozzászólására (») Jún 27, 2017 /

Közben rájöttem, hogy ez már megvan oldva.
  1. #ifdef __cplusplus
  2.   #define   __I     volatile             /*!< Defines 'read only' permissions                 */
  3. #else
  4.   #define   __I     volatile const       /*!< Defines 'read only' permissions                 */
  5. #endif
  6.  
  7. Így kel használni:
  8. static __I uint8_t APBAHBPrescTable[16] = {0, 0, 0, 0, 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9};

Több tiszteletet, köszönöm!

Sejtem miről írsz, de én az STM32F407 panelt az ingyenes IDE-vel (több is van) egész jól kódolgattam, meg szerintem többen is. Ezügyben érdemes megkérdezni killbill fórumtársat, ő otthon van az ilyenekben, legalábbis FPGA téren biztosan. Azért ott is vannak igen szép árak, és szerintem ő sem adott ki csilliókat..

Minden Tiszteletem!

De az álmodozásból, legtöbbször csak álom marad!
Pláne ha csak egyedül vagy a projectre?

Csak most 1 még kevésbé dokumentált grafikus LCDröl vanszó.

Még csak ismerkedek a témával, próbálom felmérni a terepet. Bár nincs a hátam mögött több évtizedes hardcore mélységű NASA project, de azért csináltam már ezt-azt pár év alatt.
Viszont ne haragudj, de én nem torelárom ezt a stílust.

Ok!

Úgysem tudok segíteni a témában! Inkább:
(#) cimopata hozzászólása Jún 28, 2017 /

Üdv.

STM32 DMA-nál mikor jelez pontosan a Transfer Complete flag?

Minden egyes byte másolás végezténél vagy a még átküldendő adatok számát tartalmazó regiszter amikor nullára fut akkor?

Illetve mit jelez a Half transfer complete flag?
Következő: »»   96 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem