Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő kapcsoló
 
Témaindító: joses, idő: Ápr 27, 2006
Lapozás: OK   15 / 17
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Megvan a hiba! A visszaverődő fény hatására kapcsol be ismét a szenzor. Csináltam egy kísérletet. Amikor a refi a szoba közepére világított a szenzor csak mozgásra kapcsolt. Amikor a refit a fallal párhozamosan állítottam, akkor a szenzor elkezdte fel-le kapcsolgatni a fényt, nem olyan gyors ütemben mint kint, hanem lassabban, de csinálta. A szoba fala barackos árnyalat (szerintem innen lassabban jut vissza a fény maradéka a szenzorba, mint a ház külső faláról, ami világos szürke/fehérbe hajló.)
Kinti megoldás, hogy a refit még jobban el kell fordítani a faltól. Igaz akkor nem a bejáratra fókuszál, hanem méterekkel mellé
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Ugye, mondtam, hogy a saját fény be tud kavarni, elmélet ide vagy oda, de gyakorlat az teljesen más.
(#) Tylla1 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Hát ja! Mondjuk nem értem, hogy egy mozgásérzékelő miért reagál fényre is. "Szerencse", hogy a szenzorom 180 fokban lát. Lehet nem forgatom a refit, csak "lefedem" az érzékelő fal felőli oldalát, mondjuk valami mosható festékkel
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Nem a szenzor lát, hanem a fényérzékelő LDR vagy fotódióda érzékeli a fényt , és az van az LM324 Ic 4 bemenete közül egyre kötve, és az kavar be, attól függően hova van állítva trimmer.Az általam belinkelt képen LDR van.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
(#) Tylla1 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Rosszul fogalmaztam! Nem a szenzort árnyékolom le, hanem azt az opálos műanyag búrát, amely védi a szenzort. Megpróbálom leszűkíteni a 180 fokot. Hátha.
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Azt nem szabad, abban van egy lencse rendszer, akkor érzéketlen lesz az érzékelőd. Csak részben árnyékold be, esetleg.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
(#) Tylla1 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Ha a lencse rendszerből néhány "elem" kieseik az egész megbénul?
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Nem, de ezt ki kell kisérletezni, mert elvileg minden lencse a PIR szenzorra juttaja az érzékelt hőváltozást.
(#) Tylla1 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Kipróbáltam és működik! A búra azon részét leragasztottam fekete szigetelő szalaggal ahová a falról visszajut a fény és míg nem volt leragasztva kapcsolgatott, most csak mozgásra reagál
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Akkor grat, annyi hogy igy csak kisebb szöget lát be.
(#) Tylla1 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Igen, de ez talán most inkább előny! Egyébként is csak egy egy méter széles sávot kéne bevilágítania. Megvan holnapra a program
Köszönöm a tanácsokat és az érdeklődést!
Kellemes hétvégét!
(#) 13_Balu50 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Szívesen máskor is, örülök hogy működik. Neked is kellemes hétvégét !
(#) proba válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Inkább forrasztási hibás lesz az, de nem akarok vészmadár lenni.
A kondenzátorok ha nem voltak használva, nem romlanak. ( bár egy régi videómagnó javítása után lehet módosítanom kell ezen kijelentésem) A visszavert fény eddig még sosem vettem észre hogy zavarta volna őket. Azt még elképzeltem, az égő melege felmelegít valamit az érzékelőben, és a lekapcsolás utáni hűlési folyamat, olyan hőmérséklet változást okoz, amit mozgásnak érzékel ( de az időnek akkor is le kellene telni), de hogy saját fénye zavarja... Ha világít akkor elvileg le kellene tiltania a mozgásérzékelést, fényérzékelést, tehát a szaggatott üzem semmiképpen nem indokolt. A zénert felesleges cserélni, hibája esetén sötétbe burkolózna az egész. A nagy kondi hibájával mintha hasonló jelenséget tapasztaltam volna, de ha eddig nem volt használva akkor a kondenzátor tönkremenését kémiai okokkal kell magyarázni, nem mint eddig gondoltam, a túlzott igénybevétellel.
(#) Tylla1 válasza proba hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Pedig a falról visszaverődött fény volt a ludas. A mozgásérzékelő búrájának a két szélét már lefedtem, így maradt a 180 fokból kb. 60 fok középre pozicionálva. Így a fallal párhuzamosan világítva sem kapcsol be, mint korábban, csak ha szemből mozgást észlel. Százszor próbáltam, mindig ez lett az eredmény. De mást is tapasztaltam. Ha a szembe faltól kb. 2 méterre volt elhelyezve, akkor az onnan visszaverődő fény is indította.

Ilyen lett:
http://kepfeltoltes.hu/161105/20161105_221644_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nem szép, viszont működik.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2016
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Egy csomó helyen van mozgásérzékelős folyosóvilágítás (mi is szereltünk fel már sokat), de soha nem kapcsolt ki egy sem rögtön azután, hogy felkapcsolta volna a folyosón lévő lámpákat. Ilyen hozzáállással nem sok értelme lenne kb. egy mozgásérzékelős lámpának sem, szinte az összes villogna.

Gondolj bele. Felkapcsol mozgásra, világos van, lekapcsol.

100 %, hogy hibásan működik.
(#) Tylla1 hozzászólása Nov 5, 2016 /
 
A melegedés nem lehet a gond, mert a próbák során rendesen felmelegedett, mégsem kapcsolgatott. Amikor a hibát produkálta mozgás nem volt az érzékelő körül.
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Én azt nem mondtam, hogy rögtön kikapcsolt!! Azt írtam, hogy az időzítő szerint világított, majd lekapcsolódás után rögtön visszakapcsolt és tartotta a fényt a beállítás szerint.
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Félreértettem, elnézést. Egyébként ez sem normális működés, ha nincs előtte mozgás. Vagy hibás, vagy silány minőség, esetleg mindkettő.
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
Elfogadom a véleményedet, de ez akkor sem magyarázza meg azt, hogy amikor a lámpa a szoba közepére világított és nem volt fal a közvetlen közelében sem szemben sem mellette, és az érzékelő sem volt még letakarva, akkor úgy működött, ahogy kell. Napszaknak és időzítésnek megfelelően csak mozgásra indult. Ha világított és közben mozogtam előtte, akkor tovább tartotta a fényt, illetve ha felkapcsoltam a szoba világítását a refi működése közben a kikapcsolás után már nem kapcsolt még mozgásra sem, mert nappalt érzékelt éjszakai beállítás mellett.
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
" Egyébként ez sem normális működés, ha nincs előtte mozgás." - igen, innen indult a probléma
(#) Tylla1 hozzászólása Nov 6, 2016 /
 
Végeredmény született! Ma sikerült felszerelni a korábbi helyére a fényvetőt. Sajnos a mozgásérzékelő búrájának részleges fedése nem hozta meg a teljes sikert (a fehér falról sokkal intenzívebben verődött vissza a lámpa fénye), így tovább kellett gondolnom a visszaverődő fény lefogásának a kérdését. Ezt találtam ki:

http://kepfeltoltes.hu/161106/20161106_134148_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Beállítottam az érzékelési határt, így most tökéletesen működik. Egyik oldalról a falról visszaverődő fényt, másik oldalról az oda telepített tuják mozgását takarja a két "szemellenző". Minden variációt kipróbáltam és most már csak a meghatározott sávban történő mozgásra ad fényt.
Azt nem tudom, hogy más típusú mozgásérzékelőknél is problémát okozhat-e a visszafény, de ennél határozottan igen.

További szép napot kívánok!
(#) proba válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
Mondjuk amit én láttam eddig, az a világítás közbeni mozgást figyelmen kívül hagyta. Ez már megint egy új fejlesztés lehet esetleg új nyűgökkel.
(#) Tylla1 válasza proba hozzászólására (») Nov 6, 2016 /
 
Ezt a szerkentyűt kaptam egy barátomtól, aki vagy 10 évvel ezelőtt vásárolta.
(#) alac710 hozzászólása Márc 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Most fognék hozzá a mozgásérzékelő és a lámpa szereléséhez. Egyszer már írtátok, hogy az alábbi kapcsolás jó lesz, működni fog (azt szeretném, hogy a mozgásérzékelő is kapcsolja a lámpát és én is a mozgásérzékelőtől függetlenül fel tudjam folyamatosra kapcsolni).
Abban kérnék még megerősítést, hogy akkor az nem gond, hogy a mozgásérzékelő a kapcsoló bekapcsolásakor a kimenetére és a bemenetére egyszerre kap fázist?
(#) pjg válasza alac710 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Ha relés akkor biztosan nem baj.
(#) Inhouse válasza alac710 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Mindenképpen ugyanazt a fázist kell kapcsolnod, amit az infrás kap. Ha egy fázisod van otthon, akkor ez nem okoz gondot.
(#) alac710 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
3 fázisom van, de végül is az egyik fázist osztanám ketté a kapcsoló előtt a rajz szerint, akkor gondolom így rendben.
(#) llaci80 hozzászólása Ápr 23, 2017 /
 
Sziasztok nekem egy olyan "problémám" lenne ,hogy nálunk 2 szintes lépcsőház +kazánhoz felvezető lépcső na most itt úgy van megoldva a világítás ,hogy a lépcsőházban van 6 vagy 8?db mozgásérzékelő párhuzamosan kötve, ennek a közösített "jele" befut egy lépcsőházi automatába ABB volt fenn én finderre cseréltem mikor tönkrement.(nem kapcsolt fel ) Kérdésem az lenne, hogy a mozgásérzékelőknél nem látok semmiféle típusjelzést viszont 360 fokos mennyezeti érzékelőknek tűnnek villog rajta egy kétszinű led Piros-zöld.Hallani a rövid kattanást
Kérdésem,hogy van olyan mozgásérzékelő ami rövid impulzusokat küld a lépcsőházi automatának? (úgy mint egy nyomógomb 1 sima lépcsőháznál ) mivel ha egy tönkremenne és olyanra lesz cserélve ami fixen 2 percig küldi a jelet akkor a lépcsőházi automata átkapcsol "takarítás" üzemmódba és 1 órán keresztül világítana. Ezt a finder leírásában olvastam hogy ha több másodpercig nyomják a gombot akkor 1 órán át világít.
(#) proba válasza llaci80 hozzászólására (») Ápr 23, 2017 / 1
 
Vagy kötsz utánuk egy időrelét vagy a rendes riasztók infrája lehetne jó, csak az 12V os.
(#) iiwolf hozzászólása Júl 4, 2017 /
 
Van egy kültéri szenzoros lámpa. Ezt szeretnem két módban használni.

#1 simán a szenzor kapcsolja ki/be
#2 belső kapcsolóról bekapcsolni (ebben az esetben addig van kapcsolt állapotban amíg ki nem kapcsolom), mert van eset hogy megszakitás nélkül szükség van - pl esti kinti tevékenységre .

Hogyan lehet, a legegyszerübben kivitelezni, ebben kérek alapszintű segítséget.

Köszönöm!
Következő: »»   15 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem