Fórum témák
» Több friss téma |
Így rá tudsz menni a hangszín szabályzóra. Közben vedd le a gaint, hogy ne zavarjon be az előtte lévő fokozat. Az ugye tiszta, hogy ha elemről vagy dugasztápról üzemelteted, be kell dugni a bemenetbe egy jack dugót, mert az kapcsolja a tápot.
A metál hangszínhez hozzátartozik még az előtte lévő fokozat is, ami két frekvencián rezonáló kiemelést kelt, hogy fémes legyen a hangzás. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2017
Esetleg ha tudnál segíteni jól bevált parametrikus hangszín kapcsolásban azt is megköszönném. Az internet nem dúskál kimondottam ilyen kapcsolásokban.
Helló!
Szerintetek az előbbiekben feszegetett pedál "hackelésnél" miért nem működik a hangszín mély és magas tartományban mikor egyébként jól szól a hackelt bemenettel a cucc?
Nézd meg újra gitárral, mert esetleg eltörhetett a szalagkábel ami a potikhoz vezet. Ha ott működik a hangszín, akkor fejvakarás. Azt a szalagkábelt amúgy is érdemes szakadásvizsgálóval végigmérni, mert ha kontaktos, át tudja verni a jó munkásembert.
Helló!
Gitárral működik. Nem értem. HELP!
Amennyiben követni tudom a témát, szerintem ott impedancia probléma lesz.
Amit Béla megrajzolt ( 22kOhm meg egy kondi) az jo, ha kicsi a jelforrás kimeneti impedanciája. Ez nem minden gitárra jellemzö, igy az megváltoztatja a viszonyokat.
Ez a torzító több fokozatból áll. Ahová a becsatlakozás van jelölve, ott a három utas hangszín szabályzónak mennie kell. Egy fokozattal visszább van még egy fix hangszín korrektor. Attól van a fémes hangszínezet. Nem az hiányzik? Mert akkor korábbi pontról kell becsatolt a jelet. Jelen írásodat úgy értelmezem, hogy nem szabályozott a magas és a mély szabályzó. Vagy nincs elég magas és mély? Mert ha ez utóbbi a gond, ami hangszernél előfordul, akkor értem. Akkor nézek egy olyan pontot, ahová be lehet csatolni. Most táblagépről nem megy a rajzolás.
Sziasztok. Végül megépítettem az áramkört BF245C FET-el , ezzel rendben működik,viszont irdatlan zajjal jár ez a működés. A tápfeszültség immár 9V (elemről) így is erősen zajos, viszont ha berakom a fém dobozába amibe szánom akkor átmegy oszcillátorba és elkezd búgni. Esetleg valami ötlet mit tehetnék a hatalmas zaj ellen? A torzító hangja tetszik de az irdatlan alapzaj amit produkál már annyira nem.
Gondolom a fém dobozt galvanikusan hozzákötötted a testhez. Ha nem, akkor azt pótolni kell. Akár a bemeneti jack földjéhez.
A torzítókkal ez a gond. A zajt is erősíti. Egy gitáros vagy megtanulja kezelni a gitár hangerő potiját a pengetések között, vagy zajzárat használ. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
Próbáld meg az
IC4-nek az 5-ös lábát.
Egyébként tudok adni zajzár kapcsolást. Talán még egy megépített példány is maradt valahol a fiókokban.
Igaz, nem nekem szólt a felajanlánlás, de megköszönöm ha megosztod a rajzot...
![]()
Egy ilyen torzító alapból ekkora zajt termel? Vagy ezt hogyan tudnám csökkenteni? Zajzárat nem szeretnék bele építeni (nemigazán férne már hova).
Zajjal mindig jár, de az több mindentöl függ. (Gitár, az elsö fokozat erösitése és zaja, valamint játéktechnika).
Egyelőre a kapcsolás. Valahol lay file is van. Ha nem lelem meg, lefotózom a kész panelt.
Laptopra kötöttem a hackelt bemenetet. 6,6K 680n az általam készített becsatlakozás. Az alap hangzásban van mély és magas. Viszont a magas és mély poti se nem erősít se nem gyengít, érzéketlen. A közép szépen működik.
Tudsz egy fotót csinálni a torzító panel forrasztási oldaláról? Megeshet, hogy egy más verzió van nálad, mint ami a pdf-ben látszik. Optimalizáció során megesik, hogy a kettős opa két féle fel lett cserélve a jobb tulajdonságok céljából.
Szívesen. A bemeneti fokozat tartalmaz egy kettős "T" szűrőt a visszacsatolásban. Ez egy kiemelést okoz az átvitelben, ami a metálos hang miatt kellett. Ez egy Marshall 2204 elé van bekötve.
Megnéztem a pedálom paneljét. A Boss MT-2 Metalzone panelen egyezik a számsor a mellékelt kapcsolás sorszámával annyi különbséggel, hogy a sor végén nem T betű található a panelon ha nem "O" betű. Ennek ellenére úgy nézem , hogy egyezik a panelem a rajzon találhatóval. Ha valaki esetleg tud olyan eltérést ugyan ebben a témában amit én nem vettem észre kérem jelezze.
Mellékeltem egy rajzot. A kérdésem az lenne , hogy a ? -el ellátott helyeknek +/- táp esetén milyen polaritáson kellene elhelyezkedniük? Köszönöm az eddigi segítséget. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
A kérdőjeles pontok hideg pontok. Alapértelmezetten minden hideg pont GND. Viszont van amikor ettől eltérően egyenáramú szempontból feszültségre kell tenni. Egy földelt kollektoros emitterkövető kollektora is általában a + tápon van. A kérdéses pontok amit megjelöltél, az mind hideg pont, ráadásul a műveleti erősítők be-és kimeneteitől kondenzátorokkal galvanikusan el is van választva, ezért egyértelműen GND.
Megnézted a másik bevezető pontot amit rajzoltam?
Köszönöm a segítséget.
A hackelés működik. Elsőre rossz helyre forrasztottam, megzavart egy átkötés és ez miatt egyel elforrasztottam a bemenetet. Az első IC visszacsatolásába forrasztottam elsőre a bemenetet. Most működik.
Helló!
Összeraktam próbapadon a Metalzone 3 sávos hangszínét. 22k 680n csatolást használtam a bemeneten és Quadro TL074 műveleti IC-t és +/-12v tápot. Jól működik maga a kapcsolás. Viszont potméter tekergetés közben tud érdekes dolgokat produkálni. Volt hogy olyan sípolás jött ki belőle mint mikor minden csendben van és a gitár húrokat sem tompítom kézzel és mikrofon szerű sípolást generál az elengedett gitár. Volt olyan potméter állás ahol torz volt a magas. Vonalban szeretném használni és laptoppal túl lehet vezérelni. Próbáltam az erősítést variálni de jobb nem lett. Minőséget tekintve, ha az 1a jelű IC lábáról vettem le a kimenetet, akkor tűnt legtisztábbnak a hangja. A "második" közép potméteres rész után mint ha kásássá válna az egész kissé. Függetlenül attól, hogy a parametrikus és közép potméteres rész jól működik. Igazából ha érteném a kapcsolást és tudnám hangolni, valószínűleg használható áramkört lehetne belőle barkácsolni. Így jelen állapotában nem építeném be sehova. Ha tudnátok ebben segíteni, megköszönném! A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
Azért ezzel a háromsávos hangszín szabályzóval lehet nagyra is emelni bizonyos frekiket. Ha a magas is fel van tekerve, meg a közép is, ráadásul a frekije is a felső tartomány felé van hangolva, akkor akár 50-szeres is lehet bizonyos tartományban az erősítés. Ez pedig jócskán túlvezérelheti a bemenő jelet. Ettől lehet torz.
Mielőtt tovább lépünk, tisztázzuk hogy mihez is kell ez a fokozat. Hangszerhez, vagy csak laptopról akarsz valamit kierősíteni, mert ennek függvényében kellene továbblépni. Egy gitárnál is más tartományt kell szabályozni, meg egy komplett zeneszámnál is. Nem csesztetésként említem, de kicsit lehetnél segítőkészebb. Jó lenne látni a jelenlegi kapcsolást. Akár még néhány fotónak is örülnénk. Ha tudnánk a tényleges elképzelésedet, akár még nyák tervezésben is kapnál segítséget. Csak hát még mindig nem világos, hogy mi is a cél. Én már berajzoltam szimulátorba a Ge Lee féle GF400-at. Az üzemel rendesen a szimuláció szerint. Viszont én a te kapcsolásodra várok, hátha kiderül valami. Tehát rajzot, meg fotót kérünk nagy mennyiségben.
Vonali jelhez szeretném használni teljes sávszélességben. Erről a fokozatról már végfokot szeretnék meghajtani. Maximum egy hangerő potméter lenne utána. Vagy előtte.
Fotózni nincs értelme mert jelenleg próbapadon van az egész kapcsolás. Ha sikerülne a padon egy használható jó hangú kapcsolást barkácsolni akkor nekilátok egy panelnak és szívesen megosztom a tapasztalatokat a fórumon. Csak gépésszel nehéz elindulnom az úton. A csatolt kapcsolást építettem meg, +/- táppal TL IC-vel
Leszimuláltam neked a hangszínszabályzót. Jó volt a megérzésem. Maxra tekert potiknál a közép 5 kHz-en több mint 15dB-t, a magas is 15dB felett erősít Ez elég a kásás hanghoz. Azonkívül a mély az 100 Hz környezetében dolgozik csak. Van még pár átviteli görbe.
Még mindig nem tudom mihez kell. Az hogy vonalszintű, az csak a jel nagyságára utal. Azt nem írtad, hogy hangszer, vagy konzerv zene a forrás. Például Basszus gitárhoz nem ritkán ettől is nagyobb kiemelések kellenek. Ott van például az EBS erősítőcsalád. Ott már a "character" fokozat is emel a magason, aztán jön egy ehhez hasonló fokozat, majd van benne még egy "bright". Ezek együttesen több mint 40 dB-t emelnek 5 kHz-en. Ez 300X-os erősítés. Zenehallgatásra ez már túl sok. Azért említettem a basszgitárt, mert visszaolvasva elképzelhetőnek tartom, hogy ez a cél. Vagyis basszuserősítő. De ne én találgassak, mert nem nekem kell tudni mit akarsz. Építettem már basszuserősítőt, javítottam is, nagy vonalakban meg van hogy kell szólnia. Ha arra kell, kicsit a tartományokat kell módosítani, ami 3-4 kondenzátor cseréjét jelenti.
Egy kérdés, a potméterek fém házá(amenniyben fém) rákötötted a test csillagpontjára?
Nem kötöttem rá. De jelenleg nem is játszanak. Már mint nincs ház amivel testelne , nincs rákötve semmi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |