Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   122 / 141
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Egy 5Ft-os tranzisztor is megteszi. Ha ez is problémát okoz, akkor tényleg keresned kell egy másik IC-t.
(#) Wind-Storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Másról van szó...
(#) fari14 hozzászólása Júl 15, 2017 /
 
Sziasztok!
Találtam egy buck-boost led meghajtót (Bővebben: Link.) Szerintetek működhet? A szükséges induktivitás értékét itt vajon milyen képlet alapján lehet kiszámolni?
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
(#) Pafi válasza fari14 hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Nem jó. A pFET nem fog teljesen kinyitni, fölöslegesen fűt. Innentől nem néztem tovább.
(#) fari14 válasza Pafi hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Köszönöm. Ennyi elég is.
(#) toto hozzászólása Júl 16, 2017 /
 
Sziasztok!
Szerintetek két powerLED meghajtót lehet párhuzamosan kötni? A csatolt pdf-ben lévőre gondolok. Buck konverter, max. 20 amperes meghajtást biztosít egy 3,2-4,2 voltos feszültségű LED-nek. Mivel áramgenerátornak tekinthető, szerintem össze lehet kötni kettőt párhuzamosan, de eddig még nem mertem kipróbálni.
A LED 25 amperes maximális áramot bír, a meghajtó max. 20 ampert, de ettől is melegszik rendesen. Arra gondoltam, hogy kettő vidámabban elvinné a terhelést.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) nedudgi válasza toto hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Nem szabad. Orosz rulett, hogy mikor száll el valamelyik.
Mi biztosítja, hogy, egyforma áram follyon rajtuk?
(#) toto válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Szerintem nem is kell, hogy egyforma áram folyjon rajtuk. A tekercsen átfolyó áramot szabályozza, így 0-20A között beállítható. A szabályzó elektronikának meg kell akadályoznia, hogy bármelyiken visszafelé folyjon az áram. Persze a legjobb, ha egyforma áramot veszünk ki belőlük.
(Egymagában használva a kimeneten egyenfeszültségre - max 4,2V - ültetett néhány tized voltos tüskék vannak. Ha nincs terhelés, vagyis lekapcsolom a LED-et a kimenetről, akkor is max. 6 voltra megy fel a kimenet, szóval elég intelligens meghajtónak tűnik.)

Lehet, hogy ki kellene próbálni valamilyen olcsóbb kínai, alacsonyabb áramú buck LED-meghajtókat párhuzamosan kötni, és nézni, hogy mi történik.
(#) Pafi válasza toto hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Ez valami LASER LED?

A komplett demo board-ot veszed meg, vagy építesz egyet a doksi alapján? Utóbbi esetben használhatsz jobb/több FET-et is. De a PCB minimum 4 rétegű kell hogy legyen!

Amúgy igen, ha áramgenerátoros, akkor minden bizonnyal párhuzamosan lehet kötni, de nem analizáltam a teljes áramkört. Egy próbát meg lehet kockáztatni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Ha ténylegesen áramgenerátoros a kimenet, akkor mindkét modulon be kell állítani a kívánt áram felét. A két modul addig emeli a kimenő feszültségét, amíg nem folyik a beállított áram. Szerintem semmi sem mehetne tönkre.
(#) toto válasza Pafi hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Nem LASER, sima fehér LED, csak fénykábelhez tervezve.CBT-140

Van 1db demo board, szerintem is legalább 4 rétegű lehet. Később lehet belőle gyártás is, akkor persze saját panelt kell tervezni hozzá.
(#) wbt válasza toto hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Szia!
Az a minimális áram meg milyen csoda paraméter lehet és miért?
A LED-et folyamatos üzemben szeretnéd működtetni vagy kHz-es moduláció is lehetséges?
(#) xr4 hozzászólása Júl 24, 2017 /
 
megjött a 300 forintos led vezérlő, szép is jó is, nem olvassza szét a ledet
de aki azt írta nagyon kimeríti az akkut igaza volt, szóval nem kell megvárni amíg halványul a fény mert akkor az okosabb töltő már neki se kezd tölteni
szerencsére van egy másik lámpám amiben lehet tölteni az akkut az fel tudja tölteni
de mindenképp marad a lámpában ez a vezérlő, betettem a leggagyibb akkut ami házban volt aztán csinálok tesztet mennyi percet bír mélykisütés nélkül aztán öröm és boldogság
(#) fari14 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Sziasztok!
Valójában erre gondoltam:Bővebben: Link (még egyszer: be 6V ólomakku, ki 12V 210 mA) Átszámoltam, L1 bolti érték: 330 uH, R3 bolti értéke 2,7 Ohm. C3-at kell-e csökkentenem? Ez egy valódi áramgenerátor, mint amilyenek 555-tel Skory honlapján is vannak? Mennyi lehet a fenti kimeneti érték esetén a bemeneti max feszültség?
(#) toto válasza wbt hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Szia wbt!
Milyen minimális áramértékre gondoltál? Én a leírásban egy min. current értéket találtam, az 18,8 A, ez az?
Ez szerintem csak a használt ellenállásokkal beállítható maximális névleges áram (20A) szórását mutathatja: 18,8-21,2A.
A használat során nem lenne gyors ki-bekapcsolgatás, csak konstans árammal történő meghajtás.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2017
(#) wbt válasza toto hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
pdf 10. oldal abs. max ratings-nél Minimum drive current=0.2A (7) megjegyzéssel. Na, azon csodálkoztam, illetve nem értem miért kell különleges tervezési szempontokat figyelembe venni annyira, hogy konzultálni illik a gyártóval?!?
(#) world-s hozzászólása Aug 1, 2017 /
 
Sziasztok. Nem tudom ez milyen lednek számít:
Van egy 3mm-es kis látószögű fehér ledem. Ez van egy olyan helyre van beépítve ahol nagyon nincs sok helyem és nem is lenne hó ha melegedne, mert hőre lágyuló anyagba van ágyazva.

Viszont még mindig jobb lenne ha több fényerőm lenne, mivel világítás lenne a cél.

Iphone-ban mutatta az ismerősöm, hogy a villantóban igazából 4 pici led van egybe ágyazva.
Ilyesmire miként tudnék rákeresni (úgy tudom a teljesítménydelek is valami ilyesmik)? Talán még nem melegedne annyira, és hátra 3mm-es tokban is lenne.

Előre is köszi.
Zoli
(#) Pafi válasza world-s hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Nem az számít hogy mekkora tokban van. Az a fontos, hogy ha nagy teljesítményt akarsz, akkor a hőt el kell vezetned. Tehát a környezet kialakításával kell foglalkoznod először. Az is fontos, hogy valójában kell-e neked irányított fény.

Amit írtál, abból nem derült ki hogy valójában mire van szükséged és milyenek a lehetőségek.

Idézet:
„Ilyesmire miként tudnék rákeresni”


Ilyesmire? Hát ha nem tudod hogy mire, úgy nehéz.
(#) world-s válasza Pafi hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Egy jelmez orrában van most beágyazva hőre lágyul anyagban és szőrben.
Feladata, hogy sötétben kicsi fényt adjon. Teljes sörétben ez megy is most, de kint utcán ahol van némi szórt fény annyira a jelmezből már nem észlelni, hogy világít a lábam elé.

Olyat keresek, amikor egy tokban picivel nagyobb, vagy több modul van, de még nem kell neki azért hűtés, mert az sajna nem nagyon biztosítható.

Az iphone villató led az tetszik, mert pici és a maga 4 egybe épített modulja nem melegszik még.
Csak azt nem tudom, hogy az ilyen is már teljesítmény ledként kereshető, vagy ezekre valahogy másként kell keresni, amikor pár modul egyben építésével nagyobb fényt tudnak elérni, de még nem akkorát, hogy ehhez mint egy valódi teljesítmény lednél hűtés kéne. Az egész power bankról 5V-tól menne, ezét nem árt ha nem 2 perc alatt eszi meg a teljes bankot. A többi elektronika már ~1A-t eszik.
(#) Pafi válasza world-s hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Egy 1*1 cm-es rézlemez már nem fér el?

Hiába írod, mégis tök homály hogy valójában mit vársz el tőle. Ha sötétben elég a fénye, akkor miért nem elég világosban? De ettől függetlenül az irányítottság kérdésére sem válaszoltál, és azt sem árultad még el, hogy a jelenlegi mennyit fogyaszt, mennyire melegszik.

Szedtél már szét iphone-t? Miből gondolod hogy hűtés nélkül hagyják azt a LED-et?

Hogy hogyan kategorizálják a LED-eket, az forgalmazónként és gyártónként eltérő, de ez harmadrangú kérdés. Nagy valószínűséggel nem fogod megtalálni semmilyen kategória alatt, mert csak az iphone-nak gyártják.
(#) world-s válasza Pafi hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Ez egy jelmezt amibe kell. Most egy vékony wobla rétegen van átszúrva amin rövid szőrme van, és közte világit kicsit kilógva. Sajna ott a túloldalt veni, fogazat, tükör meg minden féle cucc van tele, tehát nincs nagyon hely, illetve a wobla (maszk alapja) is hőre lágyul, mert úgy alakítható.
Elvileg a mostani erőd fényű led az is 20mA-es. Egyáltalán nem melegszik (legalábbis annyira, hogy bármennyire foglalkozni kéne vele).

Ha bemegyek a fürdő szobába és magamra csukom az ajtót, akkor érzékelem a különbséget az között, hogy világít, és az között ha nem.
Mosat voltam 4 napot a jelmezben és ha este kint megyünk az utcán akkor azért van annyi szórt fény, hogy már nem igazán látok tőle többet az útból. Mondhatnánk, hogy akkor nincs is rá szükség, de pont az lett volna a lényeg, hogy az éjszaki jelmezezéskor ha kell vonulni, akkor mint egy kis zseblámpa segítsen a sétába, hogy ne telefonnal keljen világítani.
Mivel a lábam elé kell a földre világítani (a jelmez fején van a led), ezért nem kell nagy látószög.

Nem szedtem szét Iphonet és nem is csak az a megoldás a lényeg. Csak ott mutatták ezt a villantót. És abból indultam ki, hogy egy RGB lednél is több led van összeépítve, így lehet több ilyen erős is lehet összeépítve.
Ha simán power ledre keresek rá, ott mindig már olyan teljesítmények vannak, hogy ott elkerülhetetlen egy borda szerintem. Tehát nekem elég lenne, ha ebből 2-3 lenne ami most van, csak sajnos ennyit nem tudok úgy elrejteni, hogy ne tűnjön már fel ha nem működtetem. Ezért kellene olyan amibe egybe van építve több erős fényű led, vagy bármi alternatíva, aminek az a következménye, hogy nagyobb fényt kapjak, de még nem kell bordában gondolkodnom, mert nincs hova tenni, és elvezetni sem tudnám, mert a wobla az pálkával/hőlégfúvóval alakítható, tehát hőre lágyul.
(#) RoliNyh válasza world-s hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Nem tudom annak mennyi a fénye ami most van, de ha rákeresel a piranha LED elég jó fényt ad, 5*5mm és nem kell rá hűtőborda. Ha jól rémlik impulzusban kb 100 mA -t bír...

Piranha LED...
(#) world-s válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 1, 2017 /
 
Köszi.
Valószínű valami ilyet adtak nekem.
NSPW315BS
12cd 30fok ha minden igaz.
(#) Horvath65 válasza world-s hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Helló! Valami ilyen is jó lehet neked. 3-3,2V 180-200mA de lehet kisebb is az áram. Ki kel kísérletezni mi a még elfogadható a számodra. De valami melegedni fog, mert az 5V-Uled(3,2V)=1,8V valamit kezdeni kell. Amit linkeltem nézz körül több lehetőséget kínál. "led 0,5W 8mm" én ezt írtam a keresőjébe, de lehet variálni. Szép napot!
(#) Pafi válasza world-s hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Hiába variálsz az egybe szerelt chipek számával, attól még a fizika ugyanaz. Több fény az nagyobb teljesítményt igényel, nagyobb lesz az eldisszipált hőteljesítmény. Ezt vagy nagyobb felületen vagy nagyobb hőmérsékleten tudod elvezetni. Ha hőmérsékletben már nincs tartalék, akkor a hőleadó felületet kell növelni. Az nem kifogás hogy a túloldalt van "veni" (mi a fene lehet az a veni??? Próbálj meg helyesen írni!) meg fogazat, nehogy már egy 1*1 cm-es réz lemeznek ne legyen hely!

A következő probléma hogy a nagyobb teljesítményű chip a nagyobb méret miatt csak nagyobb lencsével irányítható ugyanolyan mértékben. (Ez fokozottan igaz akkor ha sok kis chip van egymás mellé téve, ezért is rossz ez az irány. )

Ha jelenleg a LED nem melegszik, akkor miért nem próbálod nagyobb árammal hajtani? Ha a jelenlegi LED mérete már a maximális, és az irányítottsága megfelelő, akkor ugyanolyat, csak kicsit modernebbet, jobb hatásfokút, nagyobb teljesítményűt kellene keresni (persze nem biztos hogy létezik). Ha még elfér nagyobb, akkor azt meg kellene írnod hogy mi a max ami elfér!

10 mm-esben láttam 0,5 W-ost, belül a láb hűtőzászlóvá szélesítve, és a nagy lencse igen erős irányítottsága nagyon erős fényt adott, igaz, kis területen. Csak te tudhatod hogy egy ilyen kb. 5 fokos szögben világító fény elég-e neked.

Egy normális közvilágítást túlszárnyalni esélytelen 3 mm-es LED mérettel, de értelme sincs.
(#) Pafi válasza Horvath65 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
A "straw hat" LED átmérője nagyon sokkal nagyobb viszont alig irányított a fénye, így sem elrejthetőség sem hatékonyság tekintetében nem jó irány.

Olyan LED kell, ami tisztességesen irányított, és elegendően kis átmérőjű, amit a kérdező még nem árult el.
(#) Pafi válasza world-s hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
TME-nél könnyedén lehet keresni minden fontos paraméterre:
http://www.tme.eu/hu/katalog/tht-led-diodak-5mm_112898/#id_category...777%3B


Én a helyedben ezekből választanék, ha 3 mm-nél egy picit nagyobb elfér:

30-40 Cd 30 fok, hidegfehér
28-38 Cd 30 fok, hidegfehér
75 Cd 15 fok, hidegfehér
(#) nedudgi válasza Pafi hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
(A második linken melegfehér van csak véletlenül hideg maradt beírva.)
(#) fari14 hozzászólása Aug 3, 2017 /
 
Sziasztok!
Mielőtt a fentebb linkelt áramkört beüzemelem, a ledeket egy ellenállással helyettesíteném és nézném, hogy helyesen működik-e majd. Olvastam, hogy más is így tesztelte az áramkörét. Szóval R= 11.8V/0.21A = 56 Ohm jön ki. Amennyiben jó az áramkör, akkor a az ellenállás szimulátornak megteszi?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
Következő: »»   122 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem