Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 119
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Jún 21, 2017 /
 
Ezt nem tudhattam. Akkor valami lágyabb habszélel jobb. A 282-höz jó is körülbelül a T-S arány, ami beáll majd.

Elméletileg ez való hozzá, de a membránátmérőt ellenőrizni kell azért.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
(#) mraulajos hozzászólása Júl 6, 2017 /
 
Hali!
Hangszóró papír membránt mivel lehet bevonni/lekenni, hogy a felület szép (fekete) egyforma legyen.?
(#) pjg válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Úgy néz ki a membrán is elég ratyi. Mit javasolsz helyette? (AKAI 20S-HA301)
(#) pjg válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha már így hozzányúlsz, fekete zománcfestékkel. Selyemfényűvel.
(#) tothbela válasza pjg hozzászólására (») Júl 6, 2017 / 1
 
Őrültséget azért ne írj, mekkora lesz utána a membrántömeg? Talán alkoholos filc, vagy tus, esetleg bélyegzőfesték. De még az sem biztos hogy ajánlott, mert ugyan minimális tömeget visz csak be, viszont ha eláztatja a membránt, az hajlamos deformálódni. Fellazulhat a szerkezete, és megváltozik a hangja. Máshova kerülnek a kiemelések. Szerencsétlen esetben elferdül a membrán, aztán elkezd súrolni a lengő.
(#) pjg válasza tothbela hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha olvasnál a sorok közt kiértenéd a szavakból, hogy ha már hozzányúl bármivel akkor jó eséllyel el....... azt a membránt. Ezek után tök mindegy mivel keni be.

Amúgy egy időben divat volt a membrán tömegének növelése. Ragasztottak rá nikeceltől kezdve mindenfélét.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) granpa válasza pjg hozzászólására (») Júl 6, 2017 / 1
 
Elrontja talán.
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Membrán helyett? Membránt. Ha ki tudod cserélni. 484 ha 25mm a cséveátmérő, 569 ha 37mm.

Mélyközép membránok
(#) pjg válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
A ratyi membrán helyett!
Köszi.
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Persze, persze, értettem.
(#) tothbela válasza pjg hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Értelek. Most olvastam a sorok között. de akkor már kenhetné pirossal is, ahogy egy majálison láttam a mutatványos bódé előtt. de hát mindent a szórakoztatás céljából.

Emlékszem a nikeceles tunningra, meg a tojáshéj kúpra. De akkor még más időket írtak. Akkor még a 30cm-es Beag se szubra készült. De legalább volt érzékenysége rendesen.
(#) pjg válasza tothbela hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
A kolléga sem írta milyen hangszóró membránját akarja színezni. Anno kísérleteztek infrahang fegyverrel. 5-8m átmérőjű acélmembránt mozgatott egy áttételes villanymotor. Kb. 5-7 Hz frekvenciával. Azt a membrán biztosan zománccal festették le.
(#) tothbela válasza pjg hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Azt még galvanizálni is lehet, mert annyit nem módosít az a néhány dekagramm plusz tömeg.

Viccen kívül én is festettem régebben membránt. Volt egy RFT B3010-es hangsugárzó párom. Át lett helyezve egy saját építésű dobozba, de olyan csúnya színe volt a membránnak, hogy rossz volt ránézni. Bár a mélyközép kapott egy esztergált fa gyűrűt, mert a kosár is ronda volt, a membránt kénytelen voltam megszínezni. Alkohollal kioldottam egy vastag filctoll (alkoholos) festékanyagát, és azzal finoman átkentem. Utána sokkal szebb volt. Azóta azt sem tudom ki most a gazdája, vagy hogy meg van-e még valahol.
(#) mraulajos hozzászólása Júl 9, 2017 /
 
Hali!
Kicsit komolyabb hozzászólásokat feltételeztem. Csupán a membrán peremet/szélt kellett kicserélnem, de ehhez le kellett vennem a porvédő kúpot, hogy középre tudjam állítani a tekercset. Sajnos, a legóvatosabb lefeszítéssel/melegítéssel is, csak ezzel a károsodással tudtam leszedni. Ezt szeretném helyrehozni. Egyébkén tökéletesen szól.
(#) pjg válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Tegyél elé hangszóróselymet.
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Néhány perces nitrohígítós ecseteléssel (fültisztítóval) gyönyörűen lejön, feszegetni sem kell, a hígító utána semmilyen nyomot nem hagy a membránon.
(#) P_Laszlo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2017 1 /
 
Viszont a membránban igen.
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Teljesen nem lehet eltüntetni ilyenkor már a sérülés nyomát, ha nem egységes a felület. Az meg hogy hogy szól, csak mérés után derül ki.

Ezeknek a pilléje is eléggé ki szokott menni a formájából ebben a korban már. Meg ez az új habszél is kicsit kevésbé engedékeny, mint a régi volt.
(#) tothbela válasza mraulajos hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Bár már készen vagy, de legközelebb ez is megoldást jelenthet:porsapka leszedése nélkül
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Inkább szétvágja... Gratulálok. Ilyenkor már teljesen mindegy.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Ő még bízik a kezében. Bicska nélkül.

Az öregebbik fazon csak bicskával tudja.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Jó alkatrészekkel megoldható kézzel is. Egyszerű eseteknél én sem bontom le a porvédőt.
Azért a nyomkodás amit csinál az utóbbinál sem szabályos teljesen.
(#) fery45 hozzászólása Júl 12, 2017 /
 
Mint hangszóró javító szeretnék hozzászólni.
Az új perem tömegét meg lehet mérni, de a régi darabok alapján a szétporladt perem tömege ismeretlen. A javításkor mindenképpen számolni kell a tömeg változással. Az új perem rugalmassági tulajdonsága is eltérő lehet a régitől. Ezek után egy membrán átfestés is okozhat tömegváltozást. Ezek után senki se lepődjön meg azon, hogy a hangszóró hangzása a javítás után megváltozik! Évek alatt a membrán alsó felébe jelentős lakáspor rakódik. Ez is asszimetrikus tömegeloszlást okoz. A membrán rezgése ívelt lesz. Torzításokat okoz. A porszívózás vagy ecsetelt seprés valamit segít.
Sok hangszórót a kifakult színű membrán miatt átfestik. A következőre kell ügyelni.
-Minél kisebb tömegű festék kerüljön a membránra.
-A festék oldószere ne lágyítja fel a membrán papír (műanyag) anyagát.
-A festék oldószere ne oldja a ragasztásokat.
-A festék teljes száradással, ragacsosság nélkül "száradjon".
Célszerű régi készülékből kiszerelt hangszórón próba festést végezni.
Tisztelettel F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
ez így szerintem pontatlan.

A membránszélnek nem a tömege, és rugalmassága az elsődlegesen fontos, ebben nincsenek is akkora eltérések (meg a hasonló alapanyagok miatt lehetőség sincs rá), hanem a geometriája, szerkezete, és az engedékenysége.

A műanyag membránok többsége PP vagy PET, ezeket nem oldja szinte semmi (legalábbis kereskedelmi forgalomban nem kapható oldószerük). Ezért (is) persze nem is nagyon festhetőek. Nem marad rajtuk amit rákennek.

Aki tud akusztikai méréseket végezni a javított hangszórón, az tudja ellenőrizni is. Ilyenek, mint a "lakáspor", például kimuatathatatlanok egy mélyközéphangszórón. Tizedgrammokról van szó, általában azért nem centi vastagon áll a por a rajtuk. És könnyen lehet, hogy eleve vannak ekkora különbségek, gyári állapotban is. A membránok lényeges torzításai nem ezektől származnak, hanem főleg a középtartományban működő rezonáns rendszertől.

Egyébként a membrán alakváltozása nagyon sok frekvencián "ívelt".

A fontos az, hogy a változások, ami javításnál biztosan várható, ellenőrizhetőek legyenek. A ragasztók, és cserélt membránszélek tényleg érdekes doglokat tudnak okozni.
(#) fery45 hozzászólása Júl 14, 2017 / 2
 
Tisztelt P. László Úr!
mraulajos kérdésére adott válaszom a kónusz festésére vonatkozott és nem a peremre! Ez Ön részéről félre értés.
40-50 cm kosárátmérőjű hangszórók membránjáról rengeteg port és egyéb szennyeződést kell eltávolítanunk javításkor. Ezekkel szabadtéren, diszkókban hangosítanak. Itt a szennyeződés egy lakáshoz viszonyítva többszörös. Aki rendszeresen hangszórót javít ilyet tapasztal. Nem kell okoskodni, hogy " szerintem....".
A hangszóró gyártók és tervezők részéről felelőtlenség néhány év alatt elporladó, összerepedező szivacsperemek (és több alkalommal más gyengébb élettartalmú anyagok, pl. ragasztók) beépítése. A több évtizedes szerviz és üzemeltetési gyakorlat alapján úgy látszik, hogy a gyártók szándékos tevékenységével állunk szembe. Nekem a 30-s és 50-s évekből több papír peremű hangszóróm van, melyeket kuriózum szerűen üzemeltetek a hangszóró javíttatók számára, bemutatására. Látniuk kell, hogy a papír és impregnált textilperem milyen hosszú élettartalmú. Azért ez erkölcstelenség, hogy ezt ne vegye észre a tervező és gyártó. Az is erkölcstelen, hogy minket üzemeltetőket és javítókat meg se kérdeznek arról, hogy gyártmányaik milyen minőségűek.
Kb. ötven éve javítok hangszórókat. Engem is egy "öreg szaki" tanított a 60-s években. A gyártók soha sem kerestek fel azzal a szándékkal, hogy mondjunk véleményt termékeikről.
Egy ilyen oldalon, ahol javítással foglalkoznak, jó lenne ha nagy tapasztalatú, sok éves múltú, felsőfokú végzettségű szakemberek adnának szakmai tanácsokat a kezdőknek. Ne kezdő, barkácsoló "oktasson" esetenként sok éves szakembert az okoskodással!
Terjedelmesen lehetne írni a hangszóró mérésekről. Az audióméterek vagy másképpen nevezve zajmérők és mérő mikrofonok minőségéről. Ezt hagyjuk!
Senkit nem akarok megsérteni a véleményemmel. Ha ez Valakinek ilyen, akkor elnézést kérek, de szabad legyen leírnom a véleményemet.
Tisztelettel F.
(#) Gafly hozzászólása Júl 14, 2017 /
 
Hát, ez is egyféle "farokméregetésnek" tűnik.

De engem nem zavar, tanulok belőle. Hangszóróhoz nagyon nem merek nyúlni, mert nem értek hozzá.
(#) Ge Lee válasza fery45 hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A gyártók nem felelőtlenek, tudatosan készítenek olyan terméket amilyet, és ez mára mindennel így van, nem csak a hangszóróval. Meg kell belőle élni, sőt egyre jobban, tehát egyre nagyobb profitra van szükség, az pedig olyan termékből nem lesz amit 40-50 évig fognak használni. Ezért inkább olyat készítenek amit néhány év múlva ki kell dobni, és venni kell helyette másikat.
De ha a dolog másik oldalát nézzük, akkor ez elvileg jó lenne a javítóműhelyeknek, mert munkát ad nekik is. Illetve csak adna, mert amennyiből amott megjavítanák, annyiért nem érdemes odavinni, egyszerűbb másikat venni.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Így is van olyan termék (inkább rengeteg), ami normál szobai hangerő mellett 6-10 évig működőképes. Ez kész bukás a gyártónak, de szerencsére mindig lesznek kezdők, akik leégetik a hangszórót, és vesznek másikat.
(#) doktor válasza Gafly hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Figyelmesen elolvasod, kiderül az egyik oldalon van több évtizedes gyakorlat, felsőfokú szakirányú végzettség[ a másik oldalon a rengeteg megkérdőjelezhető, másokat kioktató hozzászólás.

Javaslom, a kereső használatát, és így több egymástól független forrásból kaphatsz információt.
(#) shany válasza doktor hozzászólására (») Júl 17, 2017 / 2
 
Teljesen szubjektív véleményem, ha szabad, és előre is elnézést kérve, ha tévedek:
Kicsit visszatekintve, a hangváltók témakörét érintve, nekem úgy tűnt, fery45 a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik ez ügyben.
A szakember nem a szakmában eltöltött évektől lesz szakember, hanem a szaktudásától. A szaktudást pedig folyamatosan aktualizálni kell ( LLL –lifelong learning ). Az utóbbi évtizedekben igen jelentős változások történtek a hangsugárzókhoz-, a tervezésükhöz kapcsolódó ismeretanyagban. Korábban elképzelhetetlen eszközök és tudástár áll rendelkezésre azok számára, akik kicsit is komolyabban akarnak foglalkozni ezzel.

Elhiszem, hogy fery45 hátrakötött kézzel is kicserél egy lengőcsévét, nyilván hatalmas tapasztalata van a mechanikai javításban, de ebből még nem következik szükségszerűen a magas szintű, modern ismerteket is magában foglaló aktuális elméleti háttér.

Számomra sokkal meggyőzőbb lenne, ha a „szakember” a szakmában eltöltött évekre való hivatkozás helyett végre valamilyen használható, konkrét, valós információval szolgálna.

Létezik még egy fogalom, mely egyre gyakrabban felbukkan és kifejezi azt is, hogy a tudás sohasem lehet teljes: szakmai alázat

Ez, pl mi a manót jelent ?:
„…Terjedelmesen lehetne írni a hangszóró mérésekről. Az audióméterek vagy másképpen nevezve zajmérők és mérő mikrofonok minőségéről. Ezt hagyjuk!...”


Jelenleg egy magyar átlagember számára is könnyen elérhető egy mérőmikrofon ( pl. ECM8000 kalibrálva ) vásárlása, komolyabb igények esetén ( pl. torzításmérés ) persze mélyebben kell zsebbe nyúlni. Jól használható mérő- és hangváltószimulációs programok is elérhetőek. Ez utóbbiakhoz persze kell az elméleti háttér is.

Egy valós, felmerült problémára mostanáig nem adtak konkrét megoldást a szakemberek:
Az enyhén ragacsos impregnálássál ellátott membránok portól, szöszöktől történő megtisztítása ?
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2017
Következő: »»   80 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem