Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   188 / 200
(#) Zoltan.ms hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Üdv, azt szeretném kérdezni, hogy 2 db régebbi AT-s PC tápot sorosan össze lehet kötni?
24V egyen feszültség kellene kb 10A.
Arra gondoltam, hogy a benne lévő hűtőbordát egy sokkal nagyobbra cserélném mert a ventillátor nem kellene bele a hangja miatt...és ha lehet a 12V-os kimenetét sorba kötném...
Lehet?
(#) gerleimarci válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Össze lehet, csak az egyik táp vedőföldjét kösd ki, mert az rövidre zárná a másikat.
Bár én jobban támogatnám azt az ötletet, hogy egy darab erősebb tápnak megerősíteni a -12V-os ágát.
A ventirőről én csak annyit mondanék, hogy nem csak az melegszik, ami bordán van.
(#) elektroncso válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ajaj. Ilyet hogy lehet leírni?!
Idézet:
„egyik táp vedőföldjét kösd ki”


Tisztában vagy azzal, hogy a PC tápnál (és a legtöbb kapcsolóüzemű tápnál, amiben van EMI szűrő a bemeneten) védőföldelés nélkül a fémvázra kb. féltápfesz kerül, egy kapacitív osztón keresztül? Ha nincs szerencséje kinyírja az elektronikáját és lehet, hogy saját magát is. Ha sorba akarja kötni, akkor belül a tápban kell a kimeneti DC GND-t föld függetleníteni (meg kell szüntetni a PE és a GND közti fémes kapcsolatot.
Ráadásul nem is beszélve, hogy mi történik testzárlatnál.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
(#) gerleimarci válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Basszus, erre gondoltam én is, csak elég rosszul fogalmaztam. Elismerem a hibám. Annyit a mentségemre, hogy abból indultam ki, hogy aki ide téved, az valamennyire ért a kapcsolóüzemű tápokhoz

Tehát a GND-ről kéne lekötni a védőföldet.
(#) Zoltan.ms válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Szia bocs a késői válaszért de mi van akkor ha a konnektor nem földelt amibe dugom? akkor nincs kapcsolat a két táp védőföldje között, ugyanaz ha levágom a védőföld csatlakozó vezetékét bent a tápban?
(#) Poli válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1
 
Ne tedd!
Életveszélyes lesz a tápod, ha sima hálózatról üzemelteted.

elektroncso
Idézet:
„Tisztában vagy azzal, hogy a PC tápnál (és a legtöbb kapcsolóüzemű tápnál, amiben van EMI szűrő a bemeneten) védőföldelés nélkül a fémvázra kb. féltápfesz kerül, egy kapacitív osztón keresztül? Ha nincs szerencséje kinyírja az elektronikáját és lehet, hogy saját magát is.”
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) Zoltan.ms válasza Poli hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Ezt nem egészen értem, jelenleg panelházban lakunk, és csak a konyhában a hűtőnek meg a fürdőszobában vannak földelt konnektorok a többi konnektor is föld csatlakozós konnektor csak föld vezeték nincs behúzva. Nekem kb 10 éve megy a számítógépem (10 év alatt már több típus váltás is volt -tehát több fajta gép) földelés nélküli konnektorról, és nem ráz a háza pedig a pc táp közvetlen kapcsolatban van a pc házzal hiszen rá van csavarozva...meg gondolom ilyen életveszélyes megoldást nem engedélyeznének hiszen bárki bárhol bedughatja a gépet földelés nélküli konnektorba, akkor már hány embert agyonütött volna....
valamit tehát nem jól értelmezek...
(#) uniman válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Pontosan így van! A fővárosban is több ezernyi (vagy tízezernyi?) panelelemekből épült lakásban mind a mai napig használatban vannak a védőföld nélküli 230V-os konnektorok !
Felújításkor a tulajdonosaik max. a konnektorok cseréjét vállalják be, a plusz zöld-sárga vezeték behúzását csak nagyon ritkán. A vasbeton falakba be vannak öntve a vezetékek, azokba új hornyot vágni és a mai szabályoknak megfelelően kialakítani a villamos hálózatot, az bizony tetemes összegbe kerül...erre pedig nem is értik, hogy mért lenne szükségük, hisz a TV meg a lámpa így is működik. Ismerőseimnél a számítógépek is szintén ilyen konnektorokba vannak bedugva. Hiába magyarázom nekik a lényeget, nagyon "csúnyán" néznek rám.
Majd, ha baj lesz...akkor majd megkérdezem tőlük, hogy ugye már értik, hogy miről "beszéltem"...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Akkor már inkább venni egy megfelelő hosszabbítót és arról táplálni a szobai berendezéseket.
(#) pont válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Ahogy a világ fejlődik, próbálják egyre biztonságosabbá tenni a rendszereket. A földelés egy plusz biztosítás arra az esetre, ha a normál szigetelés valahol megsérül. Egy fém házas készülékben, a fázisvezeték szigetelésének sérülése miatt a fázis rákerülhet a házra és rázni fog, ezt védi ki a földelés. Ez egy kvázi biztonsági öv, az autó is működik bekötetlen övvel. Régi rendszerek tulajdonosait azonnali hatállyal nem kötelezték a kiépítésre, de felújításkor kötelező, sőt a nagyságrendekkel nagyobb védelmet nyújtó FI relé is. A Te felelősséged, mennyire használod a ma már elérhető védelmeket a családod érdekében.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) Ge Lee válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Ha csak a PC házát fogod meg nem ráz, de fogd meg mellé a másik kezeddel a gáz vagy a radiátor csövet is, és mindjárt érezni fogod hogy bizony ráz. Nekem sikerült a múltkor akaratlanul is, mert a PC oldalának csavarozása közben vállal hozzáértem a konvektorhoz.
Egyébként simán is ráz, ha nem az ujjad belső felével érsz hozzá ahol vastagabb a bőröd, hanem a hátoldalával ahol vékonyabb, és finoman végighúzod a fém házon, érezni fogod hogy csíp,vagy legalábbis bizsereg. A PC tápot kizárólag védőföldes aljazatból lenne szabad használni, ilyen nálunk sincs a házban (meg a legtöbb házban sincs), kizárólag a fürdőben.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Ha megnézed ezt, a rajzot a PC tápok bementi EMI szűrője is hasonló felépítésű, akkor megérted, hogy miért "ráz". Az AC 230V fele jelen van a házon. De valószínűbb, hogy csak inkább "csíp" csak egy röpke pillanatnyi ideig...ha tovább rajta tartanád a kezed, már nem is rázna.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Összekeversz valakivel. Tudom hogy miért ráz, de nem csak a hálózati szűrő ad kapacitív feszültséget a védőföldre hanem a szekunder oldali zavar is arra van elvezetve ami a kapcsolóüzemű tápok működéséből adódik (ezeknél nem Y kondi van ott, hanem a szekunder nullája van közvetlenül a védőföldre kötve).
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Én csak ilyenről tudok. A "szekunder nullája"...is egy kisértékű kondenzátoron keresztül van oda csatlakoztatva.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
A rajzon és a bontott nyák képén is látszik, hogy a szekunder közepe, vagyis a nulla, az egyik csavarral a fémházon (azaz a védőföldön) van, és ez az összes PC tápban így néz ki amit eddig láttam.

atx.jpg
    
(#) gerleimarci válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Unokabátyáméknál mai napig ki van kötve a gép a radiátorhoz, hogy el ne szaladjon
(#) Poli válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Úgy vélem elég alapos válaszokat kaptál az előttem szólóktól.
Még annyit tennék hozzá, hogy a gyártók ma már mindennel spórolnak (pl., ha egy áramkör működéséhez nem feltétlenül szükséges egy tranzisztor, nem fogja beépíteni, ez vonatkozik 1,5m rézhuzalra is. Most nyáron, nyaralás közben a Védőföld hiánya miatt egy laptop csapott meg.
Többek között ezért is úgy gondolom, ha valamin földelt csatlakozó fityeg, akkor az nem véletlen és nem azért van, "Mert az volt raktáron."
(#) elektroncso válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Idézet:
„meg gondolom ilyen életveszélyes megoldást nem engedélyeznének hiszen bárki bárhol bedughatja a gépet földelés nélküli konnektorba”

Ez abból a szempontból helytelen gondolat, hogy a táp papírjaiban és a dobozán is fel van tüntetve, hogy csak FÖLDELT konnektorról szabad üzemeltetni. Ez olyan, hogy miért nem nyomhatom be a 110V-os készüléket itthon, hiszen a gyártó nem engedheti meg magának, hogy tönkre menjen 230V-on, hiszen a világ felén ekkora feszültséget használnak. A gyártó előírja (akárcsak a megfelelő feszültséget), hogy földelt konnektorba csatlakoztasd a készüléket, ha te nem tartod be, akkor rendellenes üzemeltetés miatt ér áramütés, nem a gyártó felelőssége lesz. Ráadásul egy fejlesztő/tervező mérnöknek nem feladata az, hogy úgy tervezzen meg egy modern berendezést, hogy valahol tőle 1000km-re egy kis országban még sok lakásban van olyan konnektor aminek a használata lassan 20 éve tilos az EU-ban!
A te szerencséd az (és még sokaké), hogy a száraz beton elég jó szigetelő, a ráfeketett szőnyeg, PVC padló stb. pedig szintén növel a földelésed ellenállásán, nem tud kialakulni akkora áram ami érezhető volna. De például ha szívritmus szabályozód van, akkor fokozottan veszélyeztetett vagy.
(#) zolizolizoli hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, átalakítottam egy 400W-os PC tápot akkumulátortöltőnek, a 12V bol sikerült 14,2 voltot csinálnom, a táp modellje: LC-C400ATX, van benne egy 2005Z mikrokontroller, ennek az 1.es és a 14.es csatlakozóját kötöttem össze egy 1k-ohmos ellenállásal és egy 20 ohmos potenciométerrel, így 13,1 és 14,2 volt között tudom állítani a feszültséget de az a baj az egésszel, hogy ha pl egy akkumulátor le van merülve 10 volt alá akkor ha rárakom a töltőt a táp kikapcsol, gondolom a túlfeszültségvédelem kikapcsolja, ezt szeretném kiiktatni valahogy de sajnos tanácstalan vagyok. Ha valakinek van valami ötlete mit és hogyan, megkérem segítsen! További szép napot mindenkinek!
(#) vargaf válasza zolizolizoli hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Változtassad meg az osztót úgy, hogy 11 V-tól lehessen állítani a feszültséget és lemerült akkumulátornál azzal kezdjed tölteni. Nem a túlfeszültség védelem, hanem a túláram védelem tiltja le a kimenetet. Én egy 3 állású Yaxley kapcsolóval váltom a feszültséget a töltöttség függvényében.
(#) zolizolizoli válasza vargaf hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Probáltam de ugyis kikapcsol (11.1 volt a minimum)
(#) pont válasza zolizolizoli hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Úgy kellene átalakítani, hogy a max áramot is be lehessen állítani, az akummulátorokat sem lehet a 10%-nál nagyobb árammal tölteni, meg hát a töltő sem szereti mint azt láthatod.
(#) mugab válasza zolizolizoli hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Tegyél elé egy áramkorlátozó izzót. Valszeg az induló terhelést nem bírja.
(#) laszlogruman hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Üdv, mindenkinek! Azt szeretném kérdezni,hogy az alábbi PC tápról van-e valakinek valami infója ?
Talátozotte vele már valaki,vagy vane valakinek kapcsirajza hozzá ?
Állíthatós tápot szeretnék csinálni belöle,ha lehetséges.
Válaszokat,segítséget előre is köszönöm.
A táp neve: ASTEC model:AA20200.
(Csináltam képeket is róla,csak nem tudom hogy kell ide fölrakni.)
Üdv. Laci
(#) zolizolizoli válasza mugab hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Probáltam már izzót is rakni, 2Wos, 5Wos, 10Wos, 15Wos, 21Wos-sal is kikapcsol, probáltam több akksit, mindeniknél csak kikapcsol, Csak olyan akksit lehet tölteni ami 11,5 volt felett van. Nincs más megoldás csak a tuláram védelem kiiktatása de azt nem tudom, hogy hogyan tegyem..
(#) Kovidivi válasza zolizolizoli hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Pont rossz az irány. A túláram védelmet nem kikapcsolni kell, akkor le fog égni a tápod, hanem átalakítani áramkorláttá. Egyszerűen csökkenjen le a feszültség addig, amíg beáll a maximális töltőáram. Minden normális táp így működik.
(#) zolizolizoli válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Azt meg hogy kell csinálnom?
(#) Kovidivi válasza zolizolizoli hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Kis utána járással menni fog. Meg kell érteni a szekunderről jövő visszacsatolást, és azt módosítani. Vagy készítesz egy lov drop áramkorlátot FET-tel, ami mint disszipatív labortápegység működik, és bizonyos áram felett korlátoz, alatta pedig az RDS-on-jával vezet (mintha ott sem lenne). Ha egyszerű lenne, leírnám, hogy R3-at forraszd át a TL494 6-os lábára, de ez komplex, ismerni kell az egész vcs. hálózatot, vagy pedig a TL494 komparátoraira újra építeni egy saját vcs-t.
(#) ferci válasza laszlogruman hozzászólására (») Szept 13, 2017 /
 
Felteszem a képeid felét, a többit már rád bízom, biztos menni fog.
Addig is jelentkezhet valaki, ha ismeri..
(#) Poli válasza laszlogruman hozzászólására (») Szept 13, 2017 /
 
Szia!
Más típusszámmal és terhelhetőséggel volt ettől a gyártótól tápom(ha jól emlékszem 250W AT), sok óra ismerkedés és próbálkozás után feladtam. Két darab IC dolgozott össze rajta, bármivel próbálkoztam letiltott, vagy el sem indult. A tiéden is szerintem ugyanez a két IC van, az egyik látszik (AS2214), a másik pedig a segédpanelen csücsül a két trimmernél látszik (valószínűleg AS2350), az MC33365P csak a készenléti 5V-ot biztosítja. A tápot nem ajánlom ilyen jellegű átalakításra, de mellékeltem a két adatlapot.
Következő: »»   188 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem