Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   536 / 960
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Júl 30, 2017 /
 
Tulajdonképpen mit szeretnél csinálni/bizonyítani? Olyan eseteket boncolgatsz, amelyekhez hosszas előkészületek kellenek és igazábol életszerűtlenek. 25 A-re biztosított dugalj? 200 m hosszú, 1 mm2-es erekkel rendelkező hosszabbító?

Lehet 2 A-es kismegszakító is előtte, ha kellően rövid ideig tart a zárlat, nem fog lekapcsolni.
(#) Busz válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2017 /
 
Elméleti kérdések csak, de amúgy nem annyira életszerűtlenek ezek.
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Júl 30, 2017 /
 
Értem. Műszerrel alapvetően két paramétert szokás mérni Fi-relénél: kioldási áram és idő. Előbbinél a műszer addig növeli a hibaáramot, amíg a Fi-relé nem old, utóbbi esetben pedig azt méri, hogy a névleges (vagy a beállított) hibaáramot generálva, mennyi idő alatt kapcsol a szerkezet.

Lehet kísérletezni, de a "15W-os izzó felizzik majd utánna kapcsol le" típusú teszt kb. semmire sem jó csak kb. arra, hogy vélhetően jól működik az ÁVK.
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Júl 30, 2017 / 1
 
A 25A-hez 4mm2 de inkább 6mm2-es huzal való, de nem ilyen hosszú távra. Ilyen hosszú távra még nagyobb, mert magas lesz a feszültségesésed. Ki lehet számolni, vannak rá táblázatok, de ma már a tervezőmérnökök inkább számítógépes programokat használnak rá, ami a megadott adatokból kiszámítja a vezeték keresztmetszetét, a zárlati áramerősséget stb. A 200 méteres hosszabbító azért életszerűtlen, mert a végén nagy eséllyel nem fog rendesen (vagy sehogy) működni a fűnyíród. Egyszerűen nem fog elég villanyt kapni.
Ha ekkora távolságba kell villanyt vinni akkor jön képbe a TN-C hálózat, ahol 100-150mm2 huzalokkal dolgoznak és 50-100 méterenként földpotenciálra van hozva a PEN vezető. De ez már nagyipari energiaelosztás.
Otthon ha akkora kerted van, hogy 200 méter hosszabbító kell, akkor vegyél benzineset, vagy tartsál birkákat.
(#) Gafly hozzászólása Aug 4, 2017 /
 
Új szabály szeptembertől.
(#) kowi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2017 / 1
 
Igen de max a reg. szerelőkre vonatkozik.
(#) teszti hozzászólása Aug 12, 2017 /
 
Sziasztok!

Előfordulhat olyan eset, hogy a konnektorban 400V van? Nem fázis + nulla van bekötve, hanem fázis + fázis?
(#) elektroncso válasza teszti hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Előfordulhat, volt már úgy, hogy a szolgáltató összecserélte a drótokat. De szerintem fejtsd ki bővebben, hogy mire gondolsz.
(#) Tomi111 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Szia! Meg olyan is volt, hogy a villanyszerelő cserélte össze egy családi házban. Az emeleten minden készülék tönkrement.
(#) c27 hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom mi a hivatalos menete a dolognak, főleg E-onos vagy E-onnal szerződéses kollegák válasza lenne mérvadó vagy akinek volt már ilyen tapasztalata a közelmúltban.

Adott 3 bakony művek kismegszakító a villanyórában (3 fázisú betáplálás) 35 L típusú eleve már csak a 3-ból egyen látszik a felirat és csak annyira mint a képen. A hiba, hogy újabban a 3. fázis gyorskioldója időnként kiold, mindig csak az az egy. A gondomat az is tetézi, hogy a legutóbbi óracserés papírnál láttam, hogy a papíron 3x16A, de felszerelt címszóval pedig 3x25 vagy 32A szerepelt (szóval mind a kétféle érték fel volt vezetve azt már nem tudom, hogy a felszereltnél 25 vagy 32A volt), már akkor sem volt világos, hogy miért nem is kaptam rá választ.
Ha bejelentem, hogy hibás a kismegszakító ingyen lejönnek kicserélni vagy kell kiszállási díjat is fizetnem? Illetve 25 vagy 32A C fognak feltenni vagy amit hibásan elkönyveltek? Azt is hallottam, hogy nem szeretik feltenni a C-t és ahol eddig C volt oda is B-t tesznek? Ezekből mennyi igaz?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017

DSC_2516.jpg
    
(#) sany válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Ezt biztos az áramszolgáltató szerelte fel? A képen láthatón kismegszakítón nincs plomba és áramszolgáltató embléma sem.
(#) c27 válasza sany hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Van plomba csak rossz a kép nem látszik, de a kismegszakítón van egy műanyag burkolat azon van átfűzve lejjebb a többi is így van a 3 egybe van plombálva az órával, egy hosszú dróttal mindent egybe plombáltak a legutóbbi óracserekor. Ha jól rémlik akkor még fém plomba volt most meg műanyag.
A kismegszakítón nincs embléma, mert ha jól tudom a 70 években (vagy 80-as évek elején nem tudom) lett bekötve az áram akkor még nem igen volt ilyen embléma dolog. Azóta még sosem nyúltak hozzá. A papír is leesett 2-ről és a külső burkolata is el van röregedve. De mindig fényképezgették az órát a megszakítókat meg mindent és sosem volt semmi gond, most se lenne, ha nem kezdené az egyik beadni a kulcsot.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) papo69 válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Feketén cserélték ki a kismegszakitódat, csoda, hogy nem rakták vissza 16A-ra
(#) c27 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Miért cserélték volna ki feketén? A kezdetek óta ez van amióta az eszemet tudom mindig is ez volt. Esetleg az oldalán lehet címke, de elég közel vannak egymáshoz, de ha volt is címke akár már az is leeshetett mint a felirat a kismegszakítókról. Azért ha 70 körül tették fel kb. 30-40 éves megszakítókról van szó. Nem értem miből gondolod egyből, hogy feketén rakták fel.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) papo69 válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
A gondomat az is tetézi, hogy a legutóbbi óracserés papírnál láttam, hogy a papíron 3x16A,

Te irtad. Mindig is tied volt a ház? Van róla papir, hogy 3*25A-ed van?
(#) c27 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
A szüleim háza, papír lehet van valahol csak fel kéne kutatni, remélem meg van még.
Rákérdeztem közben valami olyasmit mondott apám, hogy 16A-rel indultak, majd bővítést kértek a TITÁSZ-tól valamikor a 80-as években. Már a kezdetekkor elektromos fűtést akart, így ahhoz lett tervezve a hálózat, jó vaskos vezetékek mindnehol. Így kerülhettek fel a mostani kismegszakítók, na meg egy FI relé is a mérőóra elé. Az is plombálva van a megszakítókkal.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) papo69 válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Értem, nem bántásképpen irtam, de nem ritka az átmatricázott bakony kismegszakitó.
(#) c27 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Most találtam egy papírt amin az óracsere kérelmezésére végre lett hajtva az új óra cseréje 25A-re. Megvan a régi papír is amin még a kezdeti érték volt és a pár évvel újjabbon pedig a 3x25A csatlakozás. Nem tudom, hogy ez csak az órára vonatkozik e, de az egyértelműen rajta van még az új óra gyári száma is. Külön a kismegszakítókról nem találtam semmit, de gondolom az órával együtt lett cserélve. Kellene ahhoz is papír vagy elég lehet ez is?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) c27 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Az van ráírva a papírra, hogy kapcsolási lap.
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Idézet:
„gyorskioldója időnként kiold, mindig csak az az egy.”

Gondolom akkor, amikor jobban éri a nap ebben a melegben.
Régi, elfáradt, cserélni kell. A melegben jobban előjön a hiba.
Nemrég cseréltem én is ebben a kánikulában pont egy bakonyt, azóta semmi gond.
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Jó csak ez az e-on tulajdona. Ha bejelentem ők most kijönnek és kicserélik ingyen?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Ha ahhoz nem volt 40 éve hozzányúlva, szerintem az nem lesz ingyen.
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Miért?
Ha nem is 40 éve, de 30 éve nem nyúltak a kismegszakítókhoz csak az óracserékkor újraplombálták és annyi.
(#) szamóca válasza c27 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Ha bejelented, akkor megfogják kérdezni, hogy szakemberrel megvizsgáltattad-e, mert ha nem az lesz a hiba, a kiszállási díjat, és az egyéb költségeket kifizettetik veled. Ha a hibát tudod produkálni a szerelők jelenlétében, akkor nem kell fizetned érte, de ha nem akkor két választásod lesz. Vagy zsebbe fizetsz nekik és kicserélik, vagy fizetsz az áramszolgáltatónak és nem cserélik. Esetleg jó fejek, elhiszik neked a hibát, és javítják. Utóbbira kicsi az esélyed.
(#) sámli válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 / 1
 
A tapasztalatom az, hogy ilyen öreg kismegszakítóknál nem szoktak kekeckedni, automatikusan cserélik. Nyilván bejelentéskor az ügyintéző határozottan figyelmeztet, ha nem náluk a hiba, ki kell fizetni a kiszállási díjat. Ez a dolga. A helyszínen nem tudják a szerelők ellenőrizni sem a kilincsszerkezet állapotát, sem a lecsökkent terhelhetőséget. Ezzel együtt nem vagyok biztos benne, hogy a kismegszakító a hunyó.
(#) ötfelezős válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Vagy úgy jársz, mint a szomszédom, hogy kicserélték neki, mert egyszerűen bizonyítható, hogy nem bírja a terhelést, de egy hét múlva kapott egy levelet, hogy fél éven belül szabványosítsa a mérőhelyet.
Másfelől az is igaz, hogy lapzártakor ezen levelek sorsával senkink sincs energiája törődni, szóval ez két éve volt.
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ezeket a megszakítókat nem ismerem, mert egyet sem szedtem szét belőle soha. Egy bizonyos orosz típust adott helyen viszont igen, az úgy működik, hogy egy spirálrugó feszít ellen a bimetalnak, amire az a huzal van tekerve amin az áram folyik. A rugó 30-40 év alatt éppen elöregszik annyira, hogy már kevésé feszít, jóval kisebb áramnál leold. Hogy konkrétumot is mondjak, az 50A-es 35 év elteltével már 36A-nál lekapcsolt.
(#) c27 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ok, szerintem reprodukálható a hiba. A kérdés, hogy a hibás könyvelést is a hibabejelentésnél mondjam meg? Gondolom jobb lenne mintha kijönnek 3db 16A-es kismegszíktóval. Igaz csak egy olyan papírt találtam amin "kapcsolási lap" szerepel és az új óra értéke 3x25A-re lett módosítva. Nem tudom mikor könyvelték el rosszúl, talán amikor áttértek az elektronikus adattárolásra, de remélem megelégednek ezzel a papírral, biztos, hogy hivatalosan lett intézve az új óra gyári száma meg hasonló adatok rajta vannak. A régi papírok is megvannak.

Biztos, hogy a kismegszakító a hunyó, mert eddig ment a fűrészgép pár hónapja kezdte, hogy indításnál 4 alkalomból 1x már levágja. Lehet a meleg is tetézi nem tudom, de ez új jelenség.
Még annyit akartam kérdezni, hogy a C-s megszakítót szó nélkül felteszik vagy azt hogy kell biztonyítani, hogy a jelenlegi is C-s? Lehet valami adatlapot letölteni ehez a bakony kismegszakítóhoz?

Az mit jelent, hogy szabványosítsa a mérőhelyet? Szerintem itt szabványos a mérőhely, mert annak idején ők vették át, sőt ők tették be a FI relét is a mérőóra elé a kismegszakítók mellé. Mindent ők csináltak hivatalosan plombálva minden.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
(#) szamóca válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Szerintem egyszerűbb felhívni egy ügyfélszolgálatost, aki majd felhomályosít. Bővebben: Link
Vagy bemenni és megkérdezni. Legalább első kézből lenne az infó.
(#) bencikusz hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Sziasztok!

Ebbe a Kopp konnektorba szeretnék 3x1-es sodrott MT-t kötni. Jól gondolom hogy ehhez a csatlakoztatáshoz nem kell érvéghüvely ?
Előre is köszönöm. ÜDV.B
Következő: »»   536 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem