Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   118 / 152
(#) bigrobi hozzászólása Szept 14, 2017 /
 
Valaki probalkozott variometeres radioval? Milyen a szelektivitasa?
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 15, 2017 / 1
 
Lentebb írtam valahol, hogy a két hangolt körös rádiómnál az első kör variométer volt. Igaz, nem a klasszikus, hanem egy régi autórádió ferritmaggal hangolt variométere. Kifejezetten éles volt a rezonanciagörbéje. Sok függ az antennától is. A mindenféle szükségantennák (Erkély acélváza, esőcsatorna, stb.), igaz, hogy szállít energiát a rezgőkörbe, de a mindenféle veszteségek miatt rontja is annak jóságát. Egy jól szigetelt, szabadban kifeszített klasszikus antenna, valószínűleg jótékonyan hat a szelektivitásra.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 15, 2017 / 2
 
Ma megepitettem a Boriszov konyve alapjan ami 1955 bol valo, ennyire hangos tan egy radiom sem volt de a szelektivitasa rossz, most azon gondolkodom be e dobjak egy kondenzatort. A legmaog meg feritmagos radiom nem ennyire hangos,a keretantenas az direkt halk de normalisan jon 3-4 ado extra szelektivitassal.
(#) bigrobi hozzászólása Szept 16, 2017 / 1
 
Talatam egy leirast, de mind angolul van. ha jol ertettem a kovetkezot ez nagyon lekurtittva 2 A4-es oldalol:3 inc kulso meret 2 incs belos
20 menet kulso 10+10
32ment belso 8 +8 majd visszafele masodik reteg 8+8
Ime a cikk hatha mast is erdekel, kepekben,a pinterest-en talatam sok erdekesseg van.
Esetleg ha valami hozzaszolast valaki tud vagy haha felreertettem. Nekem fura az oda 8+8 es azon vissza 8+8 tekercs.
(#) _BiG_ válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 16, 2017 / 2
 
A belső tekercs: a tengely egyik oldalán 8+8 (oda-vissza) és aztán a tengely másik oldalán 8+8, szintén egymás fölött oda-vissza.
(#) bigrobi válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 16, 2017 /
 
koszi
(#) bigrobi hozzászólása Szept 20, 2017 / 1
 
Reggeli elmelkedeseim. Bar 100Km re vagyok a Kossuth radio adojatol a keretantennas detektoroson kivul masut az egesz reszen halhato. Tegnap a feritantennas radiot szetszedtem es a szep egymas melle tekert tekercs helyett egymashoz keresztbe tekertem a huzal. Lehet valamennyivel jobb volt a szelektivitas, de...az antenna reszen is ugy tekertem es mar egesz jo. Masik tekercs minden 10 meneten kimenet, egymas melle nem igazan szelektiv akar hogy kapcsolgatom esetleg halkabba Kossuth radio. Tekercsre valo foldeles valtassal elmentem magasabb frekvenciakra a rovid hullam fele 1-2 radioallomas bejott. Szoval a feritre vagy kartonra egymassal keresztbe tekert tekercs is jobb erdmenyt hoz? Mindenutt azt irja szepen egymas melle, ez nem tunik hasznos tanacsnak. Sajnos nem is igen jon be a Kossuth adon kivul pedig a padlason van kb 35 meter huzal kihuzva antenanak, igaz az hangos. Masik dolog azon gondolkodtam hogy a keretantenas radion vegiga kozepeig tekercselnem erosebb lenne e a jel hisz +huzal lenne csaka megfeleleo helyen lenne a kivezetes hisz az meg mindig 4 radioalomast meg tud fogni. Lehet ugy hangosabb lenne. Lenyeg tobb alomas elerese, esetleg tobb frekvencia tartomany es termeszetesen nagyobb szelektivitas. Ime a razjoma valtozas a feritantenas tekercsen es az elkepzeles a pvc rudra csinalt tekercsre. (a variometeres meg varat, az az orosz terv elvette a kedvem tole)
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2017
Moderátor által szerkesztve

tekercsek.jpg
    
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 2
 
Az "összevissza" tekert tekercsnek kisebb az önkapacitása. Ezért használtak a HH , és KH sávban kereszt tekercselést. Az önkapacitásnak jóval nagyobbak a veszteségei, (kisebb a jósága) mint egy tisztességes kerámia, vagy csillám kondinak, ezért a rezgőkör jóságára (szelektivitására) kedvezőtlenül hat.
A ferrit antennának a ferrit anyaga miatt 1 - 2 MHz -nél nagyobb frekvenciákon már nagy a vesztesége, ezért nem alkalmazható. Léteznek(tek) nagyobb frekvenciákra is antennához alkalmas ferrit rudak, de ezek elég ritkák.
A keret antennák az elektromágneses hullámok mágneses összetevőire érzékenyek, ezek terjedése a frekvencia növekedésével egyre nagyobb veszteségeket szenvednek. A keret antennákat max 30 MHz -ig lehet használni.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Olyan kis feritruddal gondoltam csinalni (amik a modern am radokban voltak) egy miniatur detektorost (a miniatur tulzas a foldeles es antena miatt, de a radio egy kis dobozba elfert volna) ami elmegy mondjuk 500khz tol 8mhz ig,a tekercs kivezeteseit kapcsolgatva, de ezek szerint ezt el tudom felejteni. Keretantenanal arra gondoltam a tobbi folytatodasban valo huzal + antenanak szolgalna, ott nem igen mozgatnama frekvenciakat, amugy azzal a radiommal elegge meg vagyok elegedve, jo szeletivitas, tobb ado, sajnos kb 1000 vagy 1100khz ig fog, ha csokentem a menetszamot akkor meg gyengebb lessz a jel. Keressuk a detektoros radiok szent graljat
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
A keret antennának is van induktivitása. A legnagyobb feszültséget akkor adja, ha rezonanciára hangolod. Ha széles sávban szeretnéd használni, leágazásokat kell készíteni.
A ferrit antennákkal ugyanaz a helyzet. Minél hosszabb a ferrit, annál jobb.
A legjobb megoldás, ha önálló tekercset készítesz méhsejt tekercseléssel litze huzallal, és hozzá alkalmazod a kisrádióból bontott forgó kondit. A dióda 0A1160.
Az antenna pedig egy "hosszú drót, amit kifeszíthetsz magasabb fára, oszlopra, tetőgerendákra, vagy csak egyszerűen feldobod az egyik végét egy magas fára. Ennél egyszerűbbet, jobbat nemigen készíthetsz.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Koszi. Ez jo 5 let hasonlon gondolkodtam en is, majd kiprobalom es beszamolok rola,a hosszu feritrud az ithoni detektorosomba van regi unitra radiobol .
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
Valamelyik régi újságban (Rádiótechnika vagy Ezermester) volt "miniatűr" detektoros rádió leírása.Lényegében a rezgőkör és a detektordióda magában a nagy ohmos fejhallgatóba volt beépítve.Az L C D elemek a hallgató mágnesei és a fal körül voltak elhelyezve.
A fém membrán alatt. L az egy kis darabka ferrit volt vagy KF serleg ferritje arra tekerve valamennyi menet. Valószínűleg helyi adóra hangolva a fix C-vel.
A fejhallgató kivezetéseire csak a föld és antenna kellett.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
Így építettekmég még akár "csőbúgót", hanggenerátort, morzegyakorlót . A visszacsatolt tranzisztoros oszcillátort a fejhallgató 2 tekercse alkotta 1 tranzisztor 1 kondi ,1 bázis munkapont beállító ellenállásból.Mindezeket a membrán alá rejtve.
(#) gg630504 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 2
 
(#) Kera_Will válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
EM 59-jan
Ebben van a "miniatűr" detektoros rádió leírása.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 20, 2017 / 1
 
Rákosi az emlékirataiban azt írja, hogy a szegedi Csillagban alkatrészenként becsempészett detektoros rádiót hallgattak. "Villanyantennát" használtak. Volt a 40-es években olyan adó, aminek az adását Szegeden szükségantennát használva detektorossal fogni lehetett?
(#) gkari válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 2
 
De mennyire, akkoriban a villany többnyire légvezetéken ment, így több km. hosszú antenna is adott volt. Az áramütés veszélye persze nem volt kicsi.
(#) kaqkk válasza gkari hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
A hálózati 0 volt antennaként használva kondenzátoros leválasztással, elég pici volt a rizikó .
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Koszia sok infot.
(#) Qju hozzászólása Szept 20, 2017 / 2
 
Szép estét!
Van egy olasz oldal ahol szinte már megszállottan gyűjtögetik az infókat a "Radio a cristallo" -ról.
Ajánlom szíves figyelmetekbe.

Bővebben: Link

Igaz, többnyire taljánul vannak a cikkek azért a lényeg kis segítséggel megérthető.
Végül is az olasz nyelv az szinte a rádió egyik anyanyelve.
(#) pucuka válasza Qju hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 2
 
Idézet:
„Végül is az olasz nyelv az szinte a rádió egyik anyanyelve”

Inkább apanyelve.

Gyantáscin:
A két háború között volt szegeden rádió adó, de a háború alatt "mozgósították" a szó legszorosabb értelmében. Pótkocsikra szerelték, amit honvédségi vontatóval (traktorral) húztak.
(#) Gyantáscin válasza pucuka hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
Köszönöm az infót, így már érthető. Maga a rádió is elég minimálkoncepciós lehetett mivel a használathoz össze kellett rakni, szétszedve tárolták az aszalfiók zárólapjában kialakított üregben.
(#) Gyantáscin válasza Qju hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
Rögtön a második, két hangolt körös nagyon szimpatikus. A hasonló kapcsolás nekem is kellően érzékeny és szelektív volt, csak a csak a hangolás volt nehézkes. Ha sikerül valahol megfelelő mennyiségű litzét szereznem, nekifutok mégegyszer, megpróbálom az antenna kapacitását és induktivitását belemodellezni a második rezgőkörbe, hátha összejön az egy gombos hangolás.
(#) tomi52 válasza gkari hozzászólására (») Szept 21, 2017 / 1
 
Én a 60-as években használtam a 0 vezetéket antennának. Szentendrén éltem, akkoriban még légvezeték volt. Az 1 tranyóval kiegészített detektorosommal néha még a Szabad Európát is sikerült befogni.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 21, 2017 / 1
 
Nincs mit szívesen!
Továbbiak forrása : Ezermesterek elérhetősége
(#) bigrobi hozzászólása Szept 21, 2017 / 2
 
Na par teszt eredmeny. A ferritmagosnal nem mentem el SW tartomanyba. Meg egymas melle tekert tekercsbol a 90 rengetegnek szamitott, szinte teljesen ki kellet huznia feritmagot belole, 70 menettel is ment a radio ugy hogy a Kossuth legyen az elso, keresztbe tekercselve 80 menetnel telejsen bele kellet huzni a ferritrudat a tekercsbe. Szelektivitas olyan amilyen, jobb mint egymas melle tekerten, ha kulon tekercsorol jon a jel az anternarol es foldelesrol akkor a szelektivitas profi. a kepen a kicsi es nagy ferritmagos tekercs, erdekes a kicsit a legalso kimentre tett diodan szola legjobban, szoval lehet kicsi es szelektiv radiot epiteni. A legmagos keresztezett tekercsnel 70 menetet raktam annyi volt amikor egymas melle raktam de nem volt eleg a Kossuth radiohoz alig erte el, nagyon halkan. Ime a kepek. A keretantenasnak tovabbra sem nincs praja meg mindig a legtobb almast fogja pedig 30-35 meter huzal szet van huzva a padlason a detektorosomnak, erdekesseg a wifi antenara meno huzalt ha rakotom azon mar szol az 10-12meter kabel csak. Az hogy ha keresztbe tekercselem tobb menetk kell lehet ep azzal indokolt hogy nincs belso kapacitas ami akondenzatorhoz adodik. Keresztbetekercselt tekercsnel eleg gazos kivezeteseket csinalni igya nagy ferritmagosnal csak 2x40menet van nincs sok kivezetes. Ja azert gagyik a radiok mert ezek csak kiserletezesek.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) bigrobi válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Meg 1 megfigyeles nekem a fulesem 2x200ohmos telefonhangszoro amit trafon keresztul hasznalok, de direktbe is mukoik, neha hangosan is, az utolso most mar 90 menetes de keresztbetekert fogjuk ra mehsejtracsos detektoroson nem szolt, allomas igy sem ugy sem nincs hijaba huzgaloma feritet ki be, de zugas is csak akkor ha trafon keresztul megy, meg az egymas melle tekert tekercsen van direkt 400ohmon is jo hangos vetel. Szovala mehsejtetercs maskent viselekdik a terhelesre.
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 23, 2017 / 1
 
Hacsak nem jött össze valami menetzárlat a méhsejt-tekercsban
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Benne van a pakliban en amikor csinalom a kivezetest mindjart a menetben cinezem meg a kivezetest szoval nem kimegy visszamegy a huzal a tekercsben benne ma oda van cinezve, gondoltam jobb hatasfok, stb bar ugy neztem egymastol tavol aljanak a kivezetesek 30,45,70-es menetnel van kivezetes na meg a + 2 vege de arra rajottem teljesen maskent mukodik a mehsejt tekercs, lehet szelsen par sort tekerni egymassal keresztbe az jo de ha osszehuzom mondjuk 1cm szelesre es az egesz ott van egesz mast kapok. Sok ujat tanul itt az ember,a szelektivitas mindig baj volt, itt nem. Ugye sok minden megy egyszerre, sok projekt, keressuk az idealis tekercset,a aminitur radiot akarjuk megoldani, es mega variometere is vissza akarok terni bar ott latom tobb helyen nem fedi be a 540-1600khz et vagy also vagy felso reteg ahogyan en olvasom. A sok tervrajz tetszett, az olasz valtoztatahto kondit meg 1 szer emgcsinalom De messzire kerultem egy egyszeru detektorostol es meg mindig csaka detektorosnal tartok. Az 1 tekercsek kozep es rovd hullam is nehezen fog menni ahogy en latom foleg ha kulon tekercsrol jon az antena foldeles
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 27, 2017 / 2
 
Előre is elnézést a képminőségért - a laptop kamerája ilyet tud
Szóval ezt a készüléket készülök megépíteni.
Az egygombos hangolás beállítása elég nehéz lesz, mivel betekert forgónál az antennakapacitás fokozott hatása miatt a C ant kondenzátorral kell varázsolni kitekert állapotban meg a Ct -t kel beállítani; kérdés, hogy a L induktivitásokat mikor célszerű összejátszani.
Az összesen 10 menetes csatolótekercs menetszám értékét, meg a második hangolt kör leágazásainak értékét előző két hangolt körös készülékemen kísérleteztem ki. A 20 pF-os Ccs értéke szintén tapasztalati érték. (Jelenlegi készülékemen egy URH forgót használok, mert a magasabb frekvenciákon kisebb kapacitás is elég.). Az itt kényszerből alkalmazott feszültségduplázó kapcsolást ajánlom kipróbálni egyéb készülékeken is mert méréssel igazoltan detektoros rádiónál is duplázza a kimenő feszültséget.
Következő: »»   118 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem