Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   457 / 577
(#) kristikoma válasza feketek hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Inkább kösd ki. Úgy értettem a "működik nélküle" részt. RC taggal nem lesz jó, csillapít a középhullámú vételen.
(#) Janó bácsi válasza feketek hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Az antennán egy L-C KF szívókör van, nyugodtan kihagyhatod, nem tudsz már zavarni azon a frekin senkit a közeledbe. De előfordulhat, hogy gerjed nélküle a rádió, akkor viszont vissza kell rakni.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) feketek válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Nagyon köszönöm mindenkinek az épülésemet szolgáló válaszokat!
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 28, 2017 / 1
 
Tegnap munka után amikor haza értem nekiugrottam a Standard trafójának. Így hogy már nem kellett rángatnom a csévét, és megtisztítottam a huzalt az eredeti impregnálástól amit még az orosz tesóink csináltak egyből flottul ment a tekercselés. És hogy ne legyen annyira unalmas bekapcsoltam a telepes néprádiót s a Kossuth műsorát hallgatva sikerült szorosan menetet menet mellé tekernem. Felraktam 300 menetet majd elmentem vacsizni. Ma folytatom.
Itt egy kép ízelítőnek. Ha elkészül a trafó azt is feltöltöm, de addig még nagyon sokat kell még tekernem rajta.
Viszont a sütőpapír (szilikonmentes) hibátlan a sorok közötti elválasztásra.

11.jpg
    
(#) vilmos43 válasza feketek hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
janóbacsi irtam pm
(#) vilmos43 hozzászólása Szept 28, 2017 /
 
Szép estét!

Érdeklődnék, kinél van feleslegbe Videoton RA2104 rádióhoz főkapcsoló rövidhullámú hosszú és egy mély magas kapcsoló. Sajna azokat kéne cserélnem.
Ha tud valaki ebben segíteni, kérem írjon privát üzenetet köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) szikorapéter válasza vilmos43 hozzászólására (») Szept 28, 2017 / 4
 
Mindezt sikerült pont és nagybetű nélkül leírnod.
(#) hobbyjani hozzászólása Szept 30, 2017 / 2
 
Szereztem egy Videoton R5932 sztereó rádiót, miben az érdekesség az,hogy a RF rész csöves és a HF tranzisztoros. Mindkét végfok hibás,a kérdésem az volna,hol lehet még kapni telyesitmény germánium tranzisztorokat.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) granpa válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Pl. A Puskás börzén. Ha beírtad volna típust, már lehet, Postán lenne. Nem mindenki vágja séróból, mik a végtranzisztorai a készüléknek.
(#) hobbyjani válasza granpa hozzászólására (») Szept 30, 2017 / 1
 
AD 162,de köszönöm,egy kedves haver már feltett nekem valami Tesla OC 30-ast 4 darabot,azt mondotta,hogy megy helyette
(#) gkari válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 30, 2017 / 1
 
Esélyes, hogy a komplementer meghajtók is rosszak, azokat sokkal nehezebb pótolni. Ha nem szentségtörés, akkor a végfokokokat Ic-vel, (pl. TBA810), tápokat Si dióda, -áteresztővel megoldani.
(#) Mazsika hozzászólása Szept 30, 2017 / 2
 
Sziasztok szép estét, kicsit haladtam a rádióval előre. Következett a szerelőlap és a ház csiszolása, és lakkozása. Nem óriási minőség, de a lelki szemeim kedvéért, hogy ott is történt valami... no meg a gomba, penész , és szú ellen is némi védelmet nyújt, ha már egyszer nekifogtam....
Néhány kép:

A panelt bontottan vettem, ez vélhetően jobb, mint ami az eredeti házában van, mert az ugyan működne, csövek élnek, stb., de csak búg. Ez egy hiányos lap volt, csupán egy cső volt benne. A hiányzó alkatrészeket pótoltam, és ma este megpróbálom feléleszteni. Külön köszönet "gcsabee" fórumos társunknak, aki rögtön felajánlotta a két hiányzó transzformátort a saját készletéből. Nélküle nem sokra mennék, és pár jótanáccsal, információval is ellátott.
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 1
 
Én már gondoltam ,és a legegyszerűbb lett volna két TDA2003 ,de akkor mindenki elkezdett volna orgonálni,hogy nem eredeti,másképpen van elég germánium meghajtóm pl.AC180,181.
(#) feketek válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Ha jók az emlékeim, éppen te vagy a legfőbb hangadó, ha valami nem úgy történik egy régi készülék ismételt felélesztésekor, mint ahogy a gyári nagykönyvben meg van írva
(#) hobbyjani válasza feketek hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 1
 
Én csak annyit szeretnék megjegyezni,hogy legalább 80 százalék legyen eredeti a készülékben ,általában lehetetlen mindent az eredetivel pótolni,de az se megoldás például,hogy egy antik rádiót teljesen újra épitsünk,még dobozt is gyártunk neki,az már egyáltalán nem eredeti.
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 1, 2017 / 9
 
Én meg nem tudom hogyan kell kiszámítani a 80 %-ot. Mennyi egy ellenállás, vagy kondenzátor, vagy egy felújított elkó. Mit ér egy villás dugó, vagy hál. zsinór. És ha a trafót újra tekercselem, az eredetinek számít vagy az is %-os veszteség? És ha csövet cserélek (ugyan olyanra) az mennyit von le az eredetiség %-ából? Mennyi negatív %-ot ér a skálahúrozás, a hangszóró selyem csere,
vagy a skálaüveg pótlása, újra festettel? És a doboz újra lakkozása, políturozása? Ilyen marhaságot csak az mond, aki soha nem újított fel készüléket.
(#) tdi75 hozzászólása Okt 2, 2017 /
 
Szép estét mindenkinek!
Janó bácsitól szeretnék kérdezni valamit. Azt hiszem valamit elrontottam, bár lehet hogy annyira nem csak kicsit.
A primer és szekunder közé szokás tekerni egy elválasztó réteget. Vagy feltekernek egy sor huzalt amit letestelnek, vagy feltesznek egy menetet rézfóliából. Na én marha ezt felejtettem ki. Most döbbentem rá hogy felraktam már a szekunder egyik felét 700 menetet, és nem szeretném már letekerni. Ugye nem csináltam nagyon nagy marhaságot. Volt már nekem végfok tápom nélküle és nem volt vele semmi gond.
(#) gkari válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Ha a pr.-sec. közé jó szigetelést készítettél, akkor jó az. A kettő közé a fólia, vagy egyrétegű tekercset azért teszik, hogy a hálózat felől jobb zavarszűrése legyen a készüléknek, de ezt a célt más egyéb módon is el lehet érni (pl. zavarszűrő blokk a primer előtt, vagy a kész trafó "burkolása" szintén rézfólia 1 menettel.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2017
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Idézet:
„vagy feltesznek egy menetet rézfóliából”

De szigorúan nem zárt menetet.
Amúgy nem csináltál gondot, ez az árnyékolás kapcsolóüzemű tápoknál szokott lenni, vagy műszertápoknál. Egy rádiónál nem lényeges. Ha nagyon szűrni akarsz, köss a szekunderre egy kéttagú soros kondenzátor-hidat és a közepét földeld.
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Nincs jelentősége, csak néhány régi, háború előtti trafónál használták néha árnyékolásnak. Én soha nem teszem vissza. A primer két végét kell testelni 2 db 4.7 nF-dal (1000V!) kb. ugyan azt érjük el vele.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm. Mondjuk nekem a 4x100 as hf végfokaim trafóiban is van, de azt nem én csináltam. Azok még a Kertész utcában készültek.
De akkor megnyugodtam hogy túl nagy marhaságot nem csináltam.
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Természetesen. Pedig ott aztán ömlene az amper rendesen.
Bár kitűnő szemléltető eszköz lenne az áramerősség feltornázására. Erről jut az eszembe . Egy kutyás ismerősöm gyerkőcének tananyag volt a suliban a transzformátor működése. A srác nem értette a cimbim meg nem igazán elektromos szaki. Akkoriban csináltam a ponthegesztőm trafóját. (a ponthegesztő azóta sem készült el) De agyon tetszett a srácnak hogy a százas szög kb e-5 másodpercen belül cseppen. Ha jól emlékszem akkor valami kettő vagy négy menetes a szek. oldal és ugyancsak valami egy centi átmérőjű rézből tekertem duplán és párhuzamosítottam.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 4, 2017 / 3
 
Lassan de biztosan készülget a hálózati trafó. Megint egy kép ízelítőnek. Mar a sokadik menet után kezd egészen ráállni a kezem. A végén még nagyipari trafógyártásba kezdek.
(#) E197 válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Szépen haladsz a trafóval. Mikor felújítottam az Orion 56-ot én is ilyen lassan haladtam, vagy talán még lassabban, mert az kisebb trafó volt, több menet kellett. Az anódtekercs 2*1800 menet 0,12-es huzalból. Ráadásul régi lila zománcú huzalt használtam, mert abból van több még bontatlan tekercs is. Ott már nagyon fárasztó volt nézni. Ráadásul egy sorba felment vagy 250 menet. Még szerencse, hogy kölcsön tudtam kérni egy kézi tekercselőgépet, így a meneteket legalább nem kellett számolni. Majd két hétig tartott, mire mindet rátekertem. Sorszigeteléshez én kondenzátor papírt használtam, mert kaptam ajándékba egy nagy tekerccsel. Két réteget kellett használnom legalább olyan vékony volt, valamint egy rossz rántás és elszakadt a cakkozás mentén. A tekercsek között már vastagabb trafópapírt alkalmaztam, azt potom összegért vettem.
További jó munkát!
Üdv.. Gábor
(#) tdi75 válasza E197 hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Nagyon köszönöm a biztatást. Tegnap befejeztem a másik anód tekercset és az egyencső fűtését. Már csak a többi cső fűtőköre van hátra és kész.
Nekem fekete volt a zománc vagy lakk az eredeti huzalokon és szinte porlott le a rézről. csoda hogy nem füstölt le.
(#) vilmos43 hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Szép napot mindenkinek .

Ha valakinek lenne Videoton RA 2104 Radió feleslegbe szétszedve?
kérem jelezze felém Pm ha oda tudná adni donorként? természetesen posta költséget állom megegyezés után.

köszönöm előre is a segítséget .
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 6, 2017 / 3
 
Na most lehet észt osztani
Elkészült a hálózati trafó. Minden észrevételt szívesen veszek.
Tudom. A negyedik képen ferdén áll a vas keret. Az a rögzítéskor beáll egyenesre.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A kivezetések szigetelőcsövezése?
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ott a 10 pont. Nem volt itthon varnish csövem. De majd valamit megpróbálok ráhúzni.
Viszont tudtak ezek a régi szakik valamit. szinte néma csendben van a vasmag pedig egyetlen egy csavar sem fogja össze, csak az a keret amit rá kell húzni felülről. Most teszt üzem van. De hogy hogyan fogom terhelni a 4 voltos kimeneteket azt még nem tudom.
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Csak azért kérdem, mert illett volna a kivezetések elkészítésekor ráhúzni a csöveket, hogy a cső benyúljon a tekercselésbe. Hát, erről lemaradtál... Remélem, a kivezető huzalokat azért beburkoltad, elszigetelted azoktól a menetektől, amiket kereszteznek....
Következő: »»   457 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem