Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 52
(#) Gafly hozzászólása Szept 8, 2017 /
 
Nem akartak csatlakozót venni, pedig az Alibabán fillérekért lehet kapni. De itthon is kapható
(#) ferencib válasza proba hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Villanybojler nincs, a mikró, elektromos sütő, indukciós főzőlap működés közben nem veri le (de a leírtak alapján nem feltétlenül működés közben kell, hogy leverje...?)
Most arra gondolok, hogy megkérem a villanyszerelőt, hogy a 10db "kismegszakítót" (ha így hívják) ossza szét két fi relére, így esetleg első körben az áramkörök felét kizárhatnánk. - aztán lehet utána tovább szűkíteni. szoktak ilyet?
(#) ferencib hozzászólása Szept 20, 2017 /
 
Sziasztok! Előzményekben leírtam már, hogy időnként (pár hetente) a fi relénk leold, nem tudni mi okozza. A házunk még garanciális, kértem az építtetőt, hogy keressék meg a hibát.

1. A villanyszerelő első körben kicserélte a FI relét, ez sajnos nem segített.
2. Ezt követően én kikötöttem a kültéri fogyasztókat (földelt mozgásérzékelős lámpa, padlás világítás). Nem segített.
3. Újra kijött a villanyszerelő. Nem mért semmit, ki akarja kötni a FI relé alól azokat a köröket, ahol nem kötelező a FI relé (állítása szerint csak azokra a dugaljokhoz kell)

Mit tegyek? Engedjem neki? (nem szeretném)
Szabvány szerint hova kötelező a FI relé?

Mérni nem akar vagy nem tud.
Azt szeretném, hogy találja meg a hibát. Ha nem a villanyszerelő hibája lesz (hanem valamelyik fogyasztóm), akkor akár kifizetem a munkáját, de oldja meg.
Hívjak másik villanyszerelőt és számláztassam ki vele a munkát?
(#) Gafly válasza ferencib hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Az a része, hogy kivel, és hogyan izmozod le a költségeket, az szerintem nem ide tartozik.

Ugyanakkor tessék megkeresni/megkerestetni a hibát. Merthogy az van (legalábbis ok nélkül nem szokott leoldani), az biztos...

Zsigerből szerelési hibára gyanakszom (belefúrtak csőbe, bevakoltak dobozt, stb.).
De nem értek hozzá.
(#) ferencib válasza Gafly hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mi szabályozza (jogszabály, szabvány stb) a FI relé alkalmazását és milyen körökre kötelező (annyit tudok csak, hogy 2009 óta kötelező).
Ha a villanyszerelő ki akar kötni bizonyos köröket, szakaszokat, akkor tudjak mire hivatkozni, hogy ne tegye.
(#) pucuka válasza ferencib hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
A villanyszerelős topikban kéne kérdezned.
(#) gulyi88 válasza ferencib hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Ha már kicserélte a szerelő a FI-t, akkor van 2 db belőle, így adott a lehetőség a két firelés hibakereséshez, ahogy előzőekben írtad is (nullasínből is kettő kell ideiglenesen). De ezt valószinűleg neked kellene végezni, ha meg van hozzá a szakértemed, gyakorlatod, mivel hetente nem fog/tud/akar kijönni a villanyszerelő. (10 leágazás, szétválogatásához legroszabb esetben 1+4db "FI leverés-fogysztó áthelyezés" kört kell lejátszani.)
3 Fázisú a rendszer vagy 1?
Illetve tölts fel képet a villamos elosztó belsejéről.
Egy egyszerű noname mA mérésére alkalmas lakatfogóval is lehetne méregetni pár dolgot. Ki lehetne deríteni, hogy a FI éppen leoldási határon van-e alapból, vagy a leoldását ténylegesen egy komoly, de ritkán jelentkező hiba okozza-e.
(ellenőrizni kell, hogy a nulla nincs-e megsérülve és esetleg földelődik hébe-hóba, jobban-kevésbé. 1Fázis esetén a fogyasztók java érzéketlen a nulla fázis megcserélésére, így ha a Fi után a nullát-fázist megcserélné a szerelő ideiglenesen egy mérés idejéig, akkor fény derülne a nulla szigetelési hiba jelenlétére, mert azonnal verné a FI-t! A teszt után természetesen vissza kell kötni normál állapontak megfelelően!)
(#) ötfelezős válasza ferencib hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
állítása szerint csak a dugaljokhoz kell
Jó állítja.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Talán te is érzed, hogy ez egyértelműen a hiba eltakarásának szólmert nem tudja/akarja megkeresni azt.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Na jó, de azért válasszuk ketté a dolgokat, Ferencib kérdezett egy előírásról, abba nem tanácsos belekeverni a tudatlan vagy elfoglalt iparos lelki világát. Meg hát... Szerintem a hibakeresésnek az is egy járható útja, hogy a nem aljzatosakat kiköti belőle, és ha jelentkezik vagy nem jelentkezik a hiba, egy lépéssel közelebb van. Aztán a végén persze tanácsos visszakötni.
A villanyszerelő topicban is megválaszolta valaki, ővele mi van?
(#) Crystalheart hozzászólása Okt 10, 2017 /
 
Sziasztok! Elképzelhető, hogy volt már róla szó korábban, de sajnos nincs időm végigolvasni az egész topikot. Majd fogom, de most nem nagyon van időm, a kérdést azonban fel tudom tenni.

Egy régi belvárosi lakást újítunk fel, ahol a falakban már láthatóan újrahúzták a vezetékeket, 3*1,5mm réz MM-fal kábelek indulnak a lakáselosztóból.

A 32B-s kismegszakítójú villanyóra és a lakáselosztó közt azonban megmaradt a 2,5mm alumínium vezetékezés. A villanyórából úgy nézem, 3 vezeték jön, de ebből 2 db. fázis, egy pedig a nulla. A nulla egy fém sorkapcsolóba fut, amibe a lakás áramköreinek minden N és minden földelés kábelét is belevezették, tehát itt oszlik ketté. Külön földelő szonda bekötést nem látok, valószínűleg az egész épületben nincs, amivel nyilván nem tudok mit kezdeni. Az egész elosztódobozt újra kell cserélni, a mostani valami eszméletlen gányolás, a vezetékek galacsinban és a kismegszakítók fejjel lefelé állnak...

FI-relé nincs. Szeretnék beépíteni, de segítség kellene, hogy pontosan hova tehetem, amit az bonyolít meg hogy alulról, a villanyórából, gondolom a terhelés elosztása miatt 2 vezetéken húzták fel az áramot. Az egyikre csak a bojler köre csatlakozik, a másikra minden más. Ez azt jelenti, hogy egy 4 pólusú FI-relét kellene beépítenem, aminek az egyik fázis pólusát szabadon hagyom? A FI-relét közvetlenül a leendő fázis és a 0 sínek elé kell beépíteni sorosan, ha jól tudom, tehát az előbbi kérdésem az igazi kérdés.

Ha már itt vagyok, kérdenék mást is, ami kicsit off, de a helyieknek nem okozhat gondot a megválaszolása. Az egyik öreg alu fáziskábel sajnos eltört, miközben az elosztódobozt leemeltem, valószínűleg az elmúlt évtizedekben már meghajlították egy párszor. Aluvezetéket nem tudok forrasztani, ezért arra gondoltam, hogy egy 32A-t bíró Wago sorkapcsolóval, alumínium kontakt pasztával toldom meg. (Az már gondolom mindegy, hogy a saját darabjával, vagy egy 2,5mm-es rézkábellel.) A barátnőm, akié a lakás, teljesen ki van már akadva az egész áramszekrény-jelenségtől, a felújítás közben nincsen pénzünk súlyos tízezrekért akkreditált villanyszerelőt hívni, időnk pedig még kevesebb, és ő egészen kétségbeesett azon, hogy így akarom összekötni a vezetéket. Jobb híján azonban nem tudok mást kitalálni, a teljes alu kábel cseréje csak az ELMŰ bevonásával volna lehetséges. Szerintem egy 32 A sorkapcsolónak bírnia kell a strapát akkor is, ha ez a másod-fővezeték. Szeretném, ha véleményt mondanátok, hogy megnyugodjon, vagy esteleg keressek más megoldást.

Köszönöm!
(#) Zsolt 73 válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Szia !

Amíg ilyen kérdéseid és kétségeid vannak, addig NE SZERELJ VILLANYT !
Villanyszerelőre nincs pénzetek, temetésre lesz ? Az a baj, hogy az egód többszörösen túlszárnyalja a tudásodat, ez életveszélyes ! Felhívom a figyelmedet a Btk 165 §-ára !
(#) gyuszo válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 / 1
 
Idézet:
„A barátnőm, akié a lakás, teljesen ki van már akadva az egész áramszekrény-jelenségtől, a felújítás közben nincsen pénzünk súlyos tízezrekért akkreditált villanyszerelőt hívni, időnk pedig még kevesebb, és ő egészen kétségbeesett azon, hogy így akarom összekötni a vezetéket”

A lakásfelújítás része a villanyszerelés is. Gondolom ez is be volt tervezve, tehát legyen erre is keret, ne csak néhány tízezer, hanem ha szükséges , akkor több.
A leírtak alapján ezt csak villanyszerelő tudja elvégezni, saját magad nem.
Nem szeretném részletezni, de minden mondatában szakmai hiányosság van.
A FI-relé fontos, de előtte a sok hiányosságot, szabálytalanságot meg kel szüntetni.
A barátnőd szerintem akkor lesz nyugodt, ha már egy megbízható villanyszerelő lesz ott a helyszínen.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) Crystalheart válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Köszönöm a gyors reakciókat, de igazán nem értem a hevességet. Egyrészt a topik első 10 oldalán túljutottam, és nálam kétségtelenül fogalmatlanabb hozzászólóknak segítettek mások készséggel. Másrészt a hozzászólásom 90 százalékában az aktuális helyzetet vázoltam, még jó, hogy szakmai hibák vannak benne. Érdeklődéssel fogadnám egy kicsit bővebb kifejtéssel, hol a baj, mert ha csak oltást kapok, attól nem fogok semmit sem megoldani. Ismerem a korlátaimat és nem elkezdtem gányolni, hanem itt kérdeztem. Eredetileg csak a régi orosz kismegszakítókat akartuk újra cserélni, ami nem egy agysebészet, de a mért fővezeték törése nem várt probléma.

Ahogy a FI relé bekötése sem volna az egy modern rendszer esetében. Az elosztó utáni rész pedig felújított, nem alulméretezett.

Érdekelne pl. a véleményetek a földelés és a nulla fellelt összekötéséről.
(#) ötfelezős válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Két és feles alumínium elmenőre senki sem tesz 32 A-es kismegszakítót, kivéve, ha alaposan le lett fizetve. Lehet, hogy régen kétfázisú mérő volt, és most mindkettő be van kötve a mérőbe, vagy alatta összekötve.
Az én tanácsom az, hogy ez így ne maradjon. Nem kerülhető meg a regisztrált szerelő. Hátha lehet vele bótolni, hogy ne kelljen a mérőhelyet teljesen szabványosítani, csak ha alkalmas rá a csövezés, kicserélni vastagabbra a vezetéket.
A védővezető leágaztatása/összekötése az koronként változott, erre így magában nem lehet jó választ adni. Ha elég idős a ház, akkor védővezetőnek például a vízcsövet használhatták, és a belső felújításkor a védővezetőt is elvíve az elosztótábláig ott ezt a kényszernullázást csinálták, de ez sosem volt megengedett két és feles alura támaszkodva.
Hát ha az két és feles. Lehet, hogy ezt még a török megszállás alatt villamosították?
(#) Crystalheart válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
És persze tudom, hogy végső esetben kénytelenek leszünk regisztrált villanyszerelőhöz fordulni, de talán megértitek, hogy nem volna szerencsés hónapokat csúszni és milliót bukni egy javarészt saját munkával újított lakás esetén, ha nem feltétlenül szükséges. Ezért bátorkodtam hozzászólni.
(#) Crystalheart válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Köszönöm. Felhívtam pár regisztrált villanyszerelőt, a legkorábban másfél hónap múlva érne rá bármelyik. Egyikük azt javasolta, hogy egyelőre érdemes különvenni az elosztót a mérőtől egy süllyesztett fali doboz, benne fővezeték-sorkapocs közbeiktatásával. Ekképp az elosztótábla későbbi cseréjekor nem mozgatnánk alu vezetékeket, és ha később a fővezeték cseréjére kerülne sor, úgy lényegesen kevesebbet kellene bontani is. Ezt akármilyen villanyszerelő megteheti, nem kell plombaeltávolítási engedély. Az elosztódoboz korszerűsítését a felújítás végső szakaszára (remélem, pár hét mindössze) hagyom, hogy a munkások ne roncsolják szét, persze addig megfelelően védem majd a környezeti behatásoktól. A FI-relé bekötése egy ilyen régi rendszerbe úgyis előzetes méréseket kíván.
(#) gyuszo válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
A mérőhelyet és az elosztódobozt egy regisztrált szerelő 1 nap alatt rendbe tudja tenni.
Egy új elosztódoboz ( 18 modulos javasolt ) kismegszakítók, Fi-relé és a mérőhelytől elmenő vezetékcsere szükséges. A védőföldelés helyes bekötése is.
(#) Crystalheart válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Jelenleg 5 kismegszakító van, ez természetesen kevés, de azzal az egy újjal együtt, amit bevéstem a falba a leendő mosógépnek, ha minden szálat szétosztanak, akkor sem lesz 18, de még 12 sem De igen, több kell. Habár ez kis garzon, nehéz túlterhelni.

Apropó, új infó, jobban megvizsgáltam - kiszedtem a letört véget - és szerintem az vastagabb, talán 6-os is lehet, de kéne keresnem egy boltot, ahol összehasonlíthatom.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) Ge Lee válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Idézet:
„Jelenleg 5 kismegszakító van, ez természetesen kevés”
Most vettem én is egy garzont. Abban 1db kismegszakító van, és az előző tulaj nem panaszkodott rá hogy kevés lenne, pedig arról ment az elektromos sütő, a vízmelegítő, darálós wc, meg minden egyéb is. Ezzel együtt ezt a néhány éve felújított hálózatot újra fel kell újítanom, mert aki csinálta az lehet hogy most csinált életében először ilyet, a szerelvények elrendezése és a kábelek nyomvonala egy vicc, ahova konnektor kellene ott egy sincs, ahova nem kellene ott van 6db egymás mellett, minden hosszabbítókon keresztül működött, a világításkapcsoló egy 12V-os trafót kapcsol, arról mennek a felfűzött 12V-os spot ledek, ez a világítás.
Belül körbe a falon 6cm nikecell, rajta gipszkarton, egy élmény lesz a kábelelvezetés és a szerelvényezés. A villanyóra kint van szabadon a lépcsőház fordulójában, csak a véletlen műve ha egy szekrénycipelésnél nem kalimpálja le onnan valaki, vagy nem tépi le róla a plombát. A legalább részleges leburkolására tett kérésemre a közös képviselő válasza annyi volt, hogy eddig nem volt vele gond, meg hát ebben ő nem dönthet.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) gulyi88 válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Szia!
Az alut manapság már lehet forrasztani.
Nem reklám, de én innen szereztem:
Bővebben: Link
gyártó
Közvetlenül össze lehet forrasztani vele azt alut rézel is.
Youtubon beütöd hogy aluminium brazing, googliba meg azt, hogy aluforr 300...
Nem mondom, hogy forraszd meg! De technikailag kivitelezhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) gyuszo válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Csengő, csengőtrafó ( 3 modul ), FI-relé ( 2 modul) ennek is kell hely .
Nem érdemes telezsúfolni, nehezebb a szerelés is.
(#) Crystalheart válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Talán 2 soros elosztódoboz lesz, mert széltében nincs sok hely.

Csengő az most is van, egy helyet használ.

Valóban 6-os vezeték volt az alu, csak annyira rossz állapotba volt csavargatva, hogy vékonyabbnak tűnt az elején. Fővezeték sorkapcsolóval megtoldva, glettelés után villanyszerelő ismerős lecseréli az elosztódobozt korszerűbbre. Viszont - és végre megint témába vágó dolog - azt állította, hogy amennyiben nincs földelő szonda, úgy a FI-relé fölösleges. Ezt én fenntartással kezelem, mi a véleményetek? Nem pont akkor volna még fontosabb? (Emlékeztetőül: a társasházban valószínűleg egyáltalán nincs földelőszonda, a lakásban pedig a földelést az elosztódobozban, közvetlenül a mérő elmenő ágán nullázták.)
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) Crystalheart válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Uh, én akkor meg sem szólalok Nálam szerencsére nem ilyen durva a helyzet, bár a kiosztás olyan, hogy valószínűleg a kábelfogyasztás minimalizálására törekedhettek.

Azt hiszem, 8 kismegszakító kell majd.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2017
(#) gyuszo válasza Crystalheart hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
A bojler is állandó áramról megy, nincs külön mérő hozzá ?
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Azért kérdezem, mert ha külön mérő, akkor 2 db FI-relét kell felszerelni.
Persze ennek is hely szükséges.
(#) Zoltano1 hozzászólása Jan 10, 2018 /
 
Helló!

Szeretném megkérdezni, hogy a mellékelt kép alapján jó e a bekötése egy 2 pólusú fí relének? Valamint hány kismegszakítóra lehet rákötni? Érdemes külön a villanynak és külön a konnektoroknak fí relét kötni?
Előre is köszönöm!
(#) Dudus válasza Zoltano1 hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 1
 
Jó a bekötés! Érdemes, hogy ne sötétben botorkálj ki ha valami miatt lemegy a konnektoroknál történt hiba miatt.
(#) proba válasza Zoltano1 hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 1
 
Esetleg helyiségenként, úgy hogy a szomszédban lévők másikon legyenek. Így csak néhány méter botorkálás a sötétben, és kevesebb vezeték kell .
(#) proba válasza Crystalheart hozzászólására (») Jan 11, 2018 / 2
 
A FI sosem felesleges, maximum kevésbé hatásos. Elvileg érintésvédelmet ki kell alakítani, ahhoz meg a földelőszonda valahol úgyis létezik. Ha nincs semmi, még védőföld sem (az meg csak van talán) akkor is a rázás kezdetén talán leold. A semminél mindenképpen többet ér. Némi esélyt ad a túlélésre.
Következő: »»   26 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem