Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   18 / 21
(#) gabesz1987 hozzászólása Okt 26, 2016 /
 
valakinek esetleg eladó kapcsoló panele van orion se 260 ba illetve hangszínszabájzó potméter érdekelne még
(#) pejak987 hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy friss javítás után a következő probléma lépett fel: a DC offset +-80mV közt elég sűrűn és nagy léptekben össze-vissza ugrál. Mitől léphetett fel ez a jelenség és mit tudok ellene tenni?

Egyébként az erősítő működik, szól, nem melegszik túlságosan, csak ennyi a gondja.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) felnagy hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Hali.Elővettem a régi 260 panelt kipróbálni,de nagyon gerjedékeny. Van valami trükkje ennek az erősítőnek ,vagy én csinálok valamit rosszul. A szűrő kondinak kerámia kell vagy fólia ?Több tranyót is kivégzett ,azért van benne most milyen.

orion.jpg
    
(#) bekeipeter válasza felnagy hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Ha a földelés jól van megcsinálva, akkor nem gerjed, de ha nem, akkor kár is áram alá helyezni, mert repül minden. A differenciál erősítőnél azonban lehet valamit kezdeni a visszacsatolásban egy pár 10 pikos kondival.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
NYÁK tervtől is erősen függ ez. Ha mondjuk a kimenet vészesen közel van a bemenethez, stb.
(#) Kissule hozzászólása Okt 11, 2017 /
 
Üdv!

Az lenne a problémám egy Orion SE 260-as erősítővel, hogy a védelem visszajelző led folyamatosan halványan világít és nagyon hamar bekapcsol a védelem reléje 5-20W között, ekkor természetesen a led rendes fényerőn megy.

Ha valaki hozzá tud szólni, merre induljak el a hibakeresésbe, vagy tapasztalt már ilyet, az kérem segítsen.

Előre is köszönöm!

Videó a jelenségről: https://youtu.be/oVH4aaxIC1o
(#) bekeipeter válasza Kissule hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Állítsd be a végfokok kimeneti osszetjét 0V-ra (na jó, pár mV-ra)!
(#) slaci412 hozzászólása Dec 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni tőletek,
elakadtam Se260-as(1981) erősítő javításával, végfok zárlat problémája volt, és egy körbetekert hangerőszabályzó amit sikerült szétszedni és javítani.
Viszont van egy gerjedés az erősítőben amit még nem sikerült orvosolni, mégpedig mélyhangszin szabályozó maximumhoz egyre közelebb tekerve fokozatosan emelkedik a gerjedés, már kisebb gerjedésnél is ha kikapcsolom a mélyhang kapcsolóját azonnal kiakadnak a kivezérlés jelzők, ha vissza kapcsolom vissza áll, ha a mélyhangszin teljesen le van véve akkor nem történik semmi ha kikapcsolom a mélyhangot.
Hangszinszabályzó elektrolitkondenzátorait mindet cseréltem, trafót elforgattam, változás nem történt.
Ha leválasztom a végfokot és úgy próbálom semmilyen gerjedés vagy zaj nem hallható.
Korábbi hozzászolásoknál olvastam hogy valaki a feszültségerősítő fokozat diódáit(D1401-02?) kicserélte 100ohm-os ellenállásokra, 0,25w-os jó vagy etől nagyobbat kellene, mert ezt még nem próbáltam.

Előre is köszönöm!
(#) mek-elek válasza slaci412 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Kedves slaci412,
ha ez segítség(#)

dollerakos hozzászólása Ápr 30, 2011 /

Talán utoljára: Orion SE 260 - módosított előfok. Alaposabban átmértem és mindent végigpróbáltam, ezért néhány dolgot kijavítottam. Pl. rájöttem, hogy a hangszínszabályzó fokozat kissé beterhel, ugyanis, ha a direkt kimenetről mérek és a mély és a magas potikat max-ra kitekerem, bizony beleszólnak a 20 kHz-es és az 50 Hz-es négyszögekbe, a 20 kHz-esek felfutó élének a tetejét a magas poti legömbölyíti, az 50 Hz-esnek pedig a mély poti kis tetőesést csinál. A szintén kiszajú BC549-es emitterkövető beépítésével a probléma megszűnt létezni, de csak a hangszín-fokozatnak van rá szüksége. Ellenőriztem, hogy a hangszín-kimenetről milyen a zaj, nem erősebb, mint a direktről, tehát minden renden. A FET-eket próbáltam hidegítő spray-vel és hajszárítóval kicsalogatni a munkapontjukból; a hidegítőre nem reagáltak, a hajszárítóra azonban egy kicsit igen, ezért inkább javaslom a 18 - 22 V közti tápfesz értéket és nem a korábban javasolt source-ellenállás-érték variálását, mégpedig azért is, mert 18 - 22 V esetén a FET-eket kevésbé vagy egyáltalán nem kell válogatni, valamint az előfokban a kivezérlési tartalék is több lesz. A magasabb tápfeszt a hangszínszabályozó fokozat is röhögve elviseli, sőt, akár a 30 V-ot is, de akkor már egy kicsit nő a zaj, tehát ésszerű inkább a megadott határokon belül maradni. Az a lényeg, hogy a BC559C kollektora és emitter közt biztonsággal legyen 2 V vagy annál több, hogy ne történjen határolás. A hangjáról továbbra is csak a legjobbakat tudom mondani, nem kellenek percek sem, hogy meg lehessen különböztetni az eredeti készülék hangját a módosított készülékétől; nincs verseny a két hangkép közt, a FET-es előfokkal testesebb, informatívabb, teresebb, lényegesen nívósabb hangot kapunk. (Persze, ehhez azért a korábban leírt módosítások is jelentősen hozzájárultak, különösen a kondi-cserék....) Tehát ajánlom mindenkinek, aki berhelés, belezés nélkül szeretne az Orion SE260-asától egy minőségi ugrást felfelé. A lágy-indítót is átrajzoltam egy kicsit, hogy jobban érthető legyen. Ami még hátra van és azt hiszem, nagyon szükséges még: a trafót be fogom burkolni egy Faraday-kalickába, de úgy, hogy tudjon szellőzni, így remélhetőleg mindenfajta szórásból eredő brumm megszűnik és semmi nem marad belőle, még ha ráfekszem a hangszórókra, akkor sem....
(#) slaci412 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Kedves Ákos!

Köszönöm a segítségedet. Mivel nem találom a probléma okát, megpróbálom azt az átalakítást amit korábban leírtál, komolyabb átalakítást nem szeretnék csinálni, még a hangerő szabályzó potméter cseréjén is gondolkodom, mert sajnos nem lett tökéletes a javítás, viszont akkor a fiziológiai kapcsoló sem fog úgy működni.

Üdv.
(#) bekeipeter válasza slaci412 hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Nézd végig az árnyékolt kábelem árnyékolásának a bekötését! Ott lesz a baj. Valahová több föld került, mint kellene... Az árnyékolásokat csak agyik felén kösd be a hangerő szabályzó potinál! Ha átalakítod, a földhurok akkor is megmarad...
(#) slaci412 válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Kedves Péter!
Köszönöm a segítséget, ez a baki elkerülte a figyelmemet, igaz én a potméternél kötöttem le az árnyékolást és a földhurok azonnal megszűnt.
Az átalakításnak nem fogtam még neki, de szerintem most már nem is fogom át alakítani.
Valaki már előttem így is néhány dolgot át alakított, pl. a végfok BD249 250 tranzisztorokat TIP35C 36C típusokra cserélte, viszont így a nyugalmi áram közelében sincs a 25mv-nak.
Még a védelmet kell be állítanom, és kész..
(#) bekeipeter válasza slaci412 hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
A nyugalmi ára értéket nem értem??? Azt mA-ben szokás mérni. De, ha a végtranyók emitter ellenállásán mérted a 25mV-ot, az csak irányadó érték lehet. 10-35mV között bármi jó lehet.
(#) cet hozzászólása Jan 3, 2018 /
 
Boldog Újévet Mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni,van egy SE 260 erősítőm ami nem úgy működik ahogy kellene. A probléma a bal és a jobb csatorna hangzási különbségével van .A bal csatornában a mély rendben a magas és közép elveszik a jobb csatornán pont fordítva. Megpróbáltam felcserélni a hangfalakat de ugyan az a helyzet csak most az ellenkező hangfalon produkálja ugyanazt .Köszönöm! Zoltán
(#) bekeipeter válasza cet hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
A kérdésedben benne van a válasz! Valószínüleg a hangdobozokkal van a probléma!
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Idézet:
„...ugyan az a helyzet csak most az ellenkező hangfalon produkálja ugyanazt....”
Akkor mégsem a hangfal a ludas! Ha ugyan azt hallaná, ugyan úgy, és nem az ellenkező oldalról felcserélés után, akkor lehetne a hangfallal gond.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) cet válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Igen így van ahogy scooby írta. A bal oldal ami dinamikusabb ott a kivezérlés jelző is egy kicsit előbbre van mint a jobb oldal .Ha megcserélem a két hangfalat a kivezérlés jelző ugyan úgy működik mint az előző helyzetben csak épp most jobbról hallom dinamikusabbnak
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Itt elvesztettem a fonalat, vagy csak már nem tudok magyarul? F E L A D O M ! ! !
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Idézet:
„Megpróbáltam felcserélni a hangfalakat de ugyan az a helyzet csak most az ellenkező hangfalon produkálja ugyanazt”

Igy teljes.

Ellenőrizni,mérni kell.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Vagy csak szimplán este volt, és fáradt voltál.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Miért állt meg itt a kedves kolléga?
Először (én) Összekötném a véfok bemeneteket, majd a hangerő poti középső lábait. Ezzel egyértelműen el lehetne dönteni, hogy előerősítő, vagy végfok hiba van.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Valami hasonló problémája volt az enyémnek is, hibásan/átgányoltan vettem. Abba a hangerő potit kellett kicserélni, és jó is lett. Mondjuk mivel másfajta tengely van a potin, így a racsnit ki kellett hagynom belőle. Ja! És a Balance potit is kicseréltem. Nem egyszerű feladat. Középleágazásos potik.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Az enyémből a gyári előerősítő/hangszínfokozat repült, mivel zavart a nagy zaj. Építettem bele egy jóval zajszegényebb verziór
A másik nagy baja volt, hogy 1V kimenőfesz környékén már el kezdte "nyirbálni" a jel tetejét. Nem bántam meg a módosítást!
(#) vipviform hozzászólása Márc 3, 2018 /
 
Sziasztok, új vagyok itt a fórumban. A következő gondjaim vannak, régóta nem használt erősítőm nem akar működni, semelyik bemenetről nem fogad jeleket. A végfokok működnek. Nem vagyok guru a szerelésben, segítséget kérnék a javításban. Budapesten bárhova elvinném, ha valaki vállalná a javítást. Előre is köszönöm.
(#) mackomester hozzászólása Márc 8, 2018 /
 
Üdv Mindenkinek!

A minap szert tettem egy nagyon szép SE 260-ra. Sosem volt javítva, érintetlen a belseje. Van viszont egy aggasztó hibája, mégpedig az, hogy a bal csatorna időnként recseg-ropog, hangerő és kapcsoló állásoktól függetlenül. Általában 5-10 perc után abbahagyja, de véletlenszerűen utána is előjön. Kontakthiba-gyanús. Ha már szét kell szednem, úgy gondoltam, hogy némi változtatást eszközölök rajta. Korszerűbb hangfalvédelem, direkt bemenet a végfokra a monitor kapcsolón, az esetleges rossz állapotú alkatrészek cseréje. Úgy tervezem, hogy nyom nélkül visszaalakítható legyen.
Egy
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
... kérdésem lenne Hozzátok, mivel kicsit már kijöttem a tranyós rutinból: A végtranzisztorokat cserélném valami "rendesre", a boldog békeidőkből van néhány eredeti 2SA/2SC válogatott párom. A kérdés, hogy büntetlenül lehet-e ezekre a tranyókra cserélni a BD-ket? Nem teszi a nagyobb bétájuk és határfrekijük gerjedékennyé a cuccot vajon? Az előfokra nem pazarlok energiát, az marad ahogy van, mert csak a végfokot szeretném használni. Ahogy jelenleg szól, úgy érzem van benne javítási lehetőség. Kérlek, erősítsetek meg ebben
(#) bekeipeter válasza mackomester hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Ha sima tranyó helyett darlingtont alaklmazol, akkor vigyázni kell a gerjedésre! Ha gerjed, C-B közé 100-200pF kerámia kondenzátort kell forrasztani közvetlenül a tranzisztorra minél rövidebb lábakkal. A darlingtonnak is meg vannak az előnyei: sok esetben ilyenkor el lehet hagyni a meghajtó tranzisztort.
(#) mackomester válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Jó reggelt!
Köszönöm a választ! Nem darlingtonokra cserélem. Eszembe jutott még a komplett tranzisztorkészlet cseréje a végfokmodulon, hátha csökken picit az alapzaj. Van kicsi brumm is, úgyhogy akadnak apró javítanivalók Mindenesetre a szkóp kéznél van.
(#) Gafly válasza mackomester hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Ezt ismerem, nálam potméter hiba volt.
Próbáld megmozgatni (pár tekerést megérdemel).
Ha recseg közben, akkor...

Ne alakítsd át emiatt, de nem értek hozzá
(#) mackomester válasza Gafly hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Ma kivettem a végfok modulokat, trimmereket alapból cseréltem. Új végek, az új védelem is kész lesz holnap. Aztán mérés és meglátjuk
Következő: »»   18 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem