Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vizsgatételek

Témaindító: jules78, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jules78 hozzászólása Jan 5, 2008 /

Kedves fórumozók!
Szükségem van pár kidolgozott vizsgatételre méréstechnika és elektronika-digitális technika témában.
1. Kompenzációs egyenfeszültség mérés elve, megvalósítása, pontossága.
2. Analóg-digitál átalakítók csoportosítása, legfontosabb jellemzői, közvetett átalakítók működése, jellemzői.
3. Szinuszos generátorok fajtái, felépítésük, jellemzőik.
4. a) Ismertesse a bipoláris tranzisztor munkapont beállítási lehetőségeit: bázisáram táplálással, bázisosztóval, emitterköri negatív visszacsatolással!

b) BCD számlálók
- logikai felépítése JK flip-flop
alkalmazásával,
- aszinkron és szinkron megoldás,
- a kimenetek jelalakjai.

5. a) Ismertesse a bipoláris tranzisztorral megvalósított erősítő alapkapcsolásokat! (Földelt emitterű, földelt kollektorú, földelt bázisú erősítők).

b) A master-slave flip-flop
- elvi működése,
- két komparálási szintű vezérlés,
- felhasználási területeik.

Ha megvan bármelyik ebből valakinek, legyen szíves küldje el nekem a jules2002@freemail.hu címre! Nagy segítség lenne, előre is örök hála!

(#) Topi válasza jules78 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Fórum szabályzat XX. pontja:
Idézet:
„... Fórumon nem szokás a kérdésünkre mail-ben választ kérni. Márcsak azért sem, mert a feltett kérdésünkre érkező válasz másnak is hasznos lehet a későbbiekben.”
(#) jules78 hozzászólása Jan 5, 2008 /

Elnézést, figyelmetlen voltam...
(#) dobo válasza jules78 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Hmmmm! Szerintem érdemes lenne érdeklődnöd a kandó topikban.
Ott biztos van valakinek ilyesmi. Nekem volt csak 2 hónapja elszált a vinyóm.
(#) jules78 hozzászólása Jan 6, 2008 /

köszike
(#) valve válasza jules78 hozzászólására (») Jan 7, 2008 / 4

Szia,

Van az egyetemnek egy elektronikai site -ja, ott nézz körül,.. Vagyis itt,..
Alább csatoltam egy filet, amiben van ez-meg-az, munkapont számolás is,..

Udv, Imre,..
(#) jules78 hozzászólása Jan 7, 2008 /

Köszi

Akinek van még anyaga e témában, írjon bátran
(#) Szabo9216 hozzászólása Okt 13, 2017 /

Üdv,van egy elektrotechnikai érettségi tétel, amiben van egy feladat,amit nem értek.
A feladat: Mutassa be néhány gyakorlatban alkalmazott villamos berendezés,készülék,eszköz jellegzetes hatásfokait!
Aki tudna segíteni, azt szépen megkérném, hogy részletesen magyarázza el nekem, hogy hogyan kell megoldani.
Előre is köszönöm!
(#) Bakman hozzászólása Okt 13, 2017 /

Téma van bőven, pl.: transzformátor, vasaló, világítótest...
(#) Gafly válasza Szabo9216 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /

Mi a kérdés?
(#) Szabo9216 hozzászólása Okt 13, 2017 /

Nekem a transzformátor és motor lenne fontosabb
(#) Peter65 válasza Szabo9216 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /

Üdv!
Ezek villamos gépek. Általában minden villamos gépes jegyzet foglalkozik az egyes gépek hatásfokával, annak alakulásával a jellemző paraméterek függvényében. Az egyes motorfajták összehasonlításával is szoktak foglalkozni, de a hajtásos jegyzetekben is találsz rá kitekintést.
Mivel éretségi tételhez kell, feltételezhetőleg volt olyan könyved, amiben benne vannak ezek.
Ha nekem kellene ilyet kidolgozni, egy táblázatot készítenék a jellemző értékekkel, külön pontokban felsorolnám az egyes gépek sajátosságait a hatásfok szempontjából, illetve néhány jellemző karakterisztikát is felrajzolnék.
(#) granpa válasza Szabo9216 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /

Keress rá az ún. szalag-diagramra, az részletesen levezeti, hogy mik a veszteségek (okaik), miből tevődik össze. Innen már egyszerű a hatásfok magyarázata. Súrlódás, hiszterézis, hő, szórás, stb.
(#) Bakman válasza Szabo9216 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /

Transzformátorból és motorból is van pár típus.
(#) hang666 hozzászólása Dec 30, 2017 /

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni technikusi vizsgához kidolgozott szóbeli tételek formájában.

Mellékletben csatolom a szóbeli tételeket.

Munka mellett esti iskolában próbálom elvégezni és az időm kevésnek bizonyul, hogy kidolgozzam őket. Remélem akad itt olyan diák aki mostanában vizsgázott és megvannak neki az anyagok.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza hang666 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Pontosan mit is vársz tőlünk?
A 22 csatolt technikusi tétel legtöbbjéből szóbelin simán kimagyaráznám magam, de például erre csak az tudja a választ, aki oda járt, és tudja mit tanítottak ezen a címen:
Idézet:
„13. Magyarázza el az összetett elektronikai áramkörök felépítését, működési elvét!
Mutassa be a széles sávú erősítők működését és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit! Értelmezze az erősítők alapjellemzőit! Magyarázza el a hangolt erősítők működését és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit! Értelmezze a hangolt erősítők alapjellemzőit! Mutassa be a műveleti erősítők alkalmazási lehetőségeit!

Előre megmondom:
- Itt senki nem fogja neked kidolgozni részletesen az összes tételt.
- Kérdezni viszont szabad/lehet/kell
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) Johnycorp válasza hang666 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Üdv.

Sajna technikusi vizsgáimról már nincsenek meg a tételeim.
A főiskolai tanulmányaimból hasonló témakörökben vannak elektronikus jegyzeteim, segédletek.
Kidolgozott ilyen jellegű nincs és tuti nem is fog itt nekiülni senki.
De a kidolgozással IS lehet gyakorolni.

Nem a legkönnyebb egyébként a munka mellett tanulni. Én így csináltam végig a technikusit. Nem régen pedig az államvizsgát. A trükk az, hogy a felkészülési időszakban nem szabad aludni (csak pár hét ). Viccet félretéve, kitartás. A fent leírtakkal tudok segíteni, ha érdekel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem