Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves fórumozók!
Szükségem van pár kidolgozott vizsgatételre méréstechnika és elektronika-digitális technika témában. 1. Kompenzációs egyenfeszültség mérés elve, megvalósítása, pontossága. 2. Analóg-digitál átalakítók csoportosítása, legfontosabb jellemzői, közvetett átalakítók működése, jellemzői. 3. Szinuszos generátorok fajtái, felépítésük, jellemzőik. 4. a) Ismertesse a bipoláris tranzisztor munkapont beállítási lehetőségeit: bázisáram táplálással, bázisosztóval, emitterköri negatív visszacsatolással! b) BCD számlálók - logikai felépítése JK flip-flop alkalmazásával, - aszinkron és szinkron megoldás, - a kimenetek jelalakjai. 5. a) Ismertesse a bipoláris tranzisztorral megvalósított erősítő alapkapcsolásokat! (Földelt emitterű, földelt kollektorú, földelt bázisú erősítők). b) A master-slave flip-flop - elvi működése, - két komparálási szintű vezérlés, - felhasználási területeik. Ha megvan bármelyik ebből valakinek, legyen szíves küldje el nekem a jules2002@freemail.hu címre! Nagy segítség lenne, előre is örök hála!
Fórum szabályzat XX. pontja:
Idézet: „... Fórumon nem szokás a kérdésünkre mail-ben választ kérni. Márcsak azért sem, mert a feltett kérdésünkre érkező válasz másnak is hasznos lehet a későbbiekben.”
Hmmmm! Szerintem érdemes lenne érdeklődnöd a kandó topikban.
![]() Ott biztos van valakinek ilyesmi. Nekem volt csak 2 hónapja elszált a vinyóm.
Szia,
Van az egyetemnek egy elektronikai site -ja, ott nézz körül,.. Vagyis itt,.. Alább csatoltam egy filet, amiben van ez-meg-az, munkapont számolás is,.. Udv, Imre,..
Üdv,van egy elektrotechnikai érettségi tétel, amiben van egy feladat,amit nem értek.
A feladat: Mutassa be néhány gyakorlatban alkalmazott villamos berendezés,készülék,eszköz jellegzetes hatásfokait! Aki tudna segíteni, azt szépen megkérném, hogy részletesen magyarázza el nekem, hogy hogyan kell megoldani. Előre is köszönöm!
Üdv!
Ezek villamos gépek. Általában minden villamos gépes jegyzet foglalkozik az egyes gépek hatásfokával, annak alakulásával a jellemző paraméterek függvényében. Az egyes motorfajták összehasonlításával is szoktak foglalkozni, de a hajtásos jegyzetekben is találsz rá kitekintést. Mivel éretségi tételhez kell, feltételezhetőleg volt olyan könyved, amiben benne vannak ezek. Ha nekem kellene ilyet kidolgozni, egy táblázatot készítenék a jellemző értékekkel, külön pontokban felsorolnám az egyes gépek sajátosságait a hatásfok szempontjából, illetve néhány jellemző karakterisztikát is felrajzolnék.
Keress rá az ún. szalag-diagramra, az részletesen levezeti, hogy mik a veszteségek (okaik), miből tevődik össze. Innen már egyszerű a hatásfok magyarázata. Súrlódás, hiszterézis, hő, szórás, stb.
Transzformátorból és motorból is van pár típus.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni technikusi vizsgához kidolgozott szóbeli tételek formájában. Mellékletben csatolom a szóbeli tételeket. Munka mellett esti iskolában próbálom elvégezni és az időm kevésnek bizonyul, hogy kidolgozzam őket. Remélem akad itt olyan diák aki mostanában vizsgázott és megvannak neki az anyagok. A válaszokat előre is köszönöm!
Pontosan mit is vársz tőlünk?
![]() A 22 csatolt technikusi tétel legtöbbjéből szóbelin simán kimagyaráznám magam, de például erre csak az tudja a választ, aki oda járt, és tudja mit tanítottak ezen a címen: Idézet: „13. Magyarázza el az összetett elektronikai áramkörök felépítését, működési elvét! Mutassa be a széles sávú erősítők működését és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit! Értelmezze az erősítők alapjellemzőit! Magyarázza el a hangolt erősítők működését és gyakorlati alkalmazási lehetőségeit! Értelmezze a hangolt erősítők alapjellemzőit! Mutassa be a műveleti erősítők alkalmazási lehetőségeit! ” Előre megmondom: - Itt senki nem fogja neked kidolgozni részletesen az összes tételt. - Kérdezni viszont szabad/lehet/kell ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
Üdv.
Sajna technikusi vizsgáimról már nincsenek meg a tételeim. A főiskolai tanulmányaimból hasonló témakörökben vannak elektronikus jegyzeteim, segédletek. Kidolgozott ilyen jellegű nincs és tuti nem is fog itt nekiülni senki. De a kidolgozással IS lehet gyakorolni. Nem a legkönnyebb egyébként a munka mellett tanulni. Én így csináltam végig a technikusit. Nem régen pedig az államvizsgát. A trükk az, hogy a felkészülési időszakban nem szabad aludni (csak pár hét ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |