Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   187 / 647
(#) Petyaa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Szerintem egyszerűbb megoldás lett volna ha dupla szalagot tesznek egymás mellé
Gondolom itt a végtelenítés célja az lehetett hogy ne kelljen tekergetni a szalagot, s azért lett két nintendo kazetta méretű
(#) nagym6 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Azt nem értem, hogy a szalagátmérő miért nem lesz egyre nagyobb, csak rátekeredik a szalag, le nem. Vagy az egész tekercsben csúszik minden menet egymáson, kisebb átmérő irányba?
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Ha végig olvasod a cikket ott le van írva, hogy igen a menetek elcsúsznak egymáson.
(#) Massawa válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Valoszinü, hogy az volt a cél, hogy 80 perc folyamatos zene legyen. Itt még csévélni sem lehetett igy primitiv mechanika is elég volt a hajtáshoz.
(#) Massawa válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Valoszinüleg a szalag is extra sikosra lett gyártva, hogy ezt a mutatványt meg lehessen csinálni. A rendes szalagok háta inkább nem volt annyira sima, hogy a capstan jobban vezesse, meg a csévén is szebben tekeredjen.

A lett volna low minőség akkor akár duplája is ráférhetett volna beszéd formájában.

Gondolom amikor ez a sikosító anyag már elillant a szalagból és vagy szennyezett lett, akkor következhetett be a szakadás.
(#) Massawa válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Ahhoz elég volt némi nedvesség a levegöben, és már ragadt és szakadt a szalag.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Most jut eszembe, ilyen elvű volt a régi ZX Spectrum számítógépek Microdrive külső tároló kazettája, csak kis méretben.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 23, 2017 / 1

Édesapám 82 éves. Reggel feles, szalonna, hagyma. Kint a kertben van egész nap, lecsúszik hozzáz 1-1,5l bor fröccsnek. 5 dietetikus meghalt ezalatt, akik mind a vaj, a margarin, az olaj jóságáról papoltak neki. Én követem a nyomdokait. Maradok a zsírnál. A válaszokat meg majd az idő megmondja.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Sok CD lejátszót elfogyasztottam már. Különböző szabványúakat. Egyre csak olvashatatlanabbá váltak az írott lemezek. A kazettáim még működnek. Autóban is a CD a rázkódás miatt sokszor "ugrik" Legyen bármilyen jó is a mechanika, mert a kátyú az kátyú. A kazettával ilyen gond nem volt. Most 3 deckem van és ha zenéz akarok hallgatni, sokszor inkább ezeken teszem, pedig fordítgatni kell, mert nem mind fordítós. Mégis, van valami "bája" a dolognak. A CD ehhez képest unalmas. Bár vannak gyári, szépen szóló CD-im is, De azok inkább a DDD kategóriából. Mostanság már fel sem tüntetik ezeket a jelzéseket.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Minek tüntessék fel? Immár vagy 20 éve többnyire csak digitális rögzités van. Az analogok, ha még vannak, inkább a ritkaság számba mennek. Ráadásul sok régi archivum digitalizálva lett igy akik ma ezekkel dolgoznak azt sem tudják hogyan/honnan került a felvétel hozzájuk, majd tölük a CD-re.
Az autodban meg már ráférne egy csere a CD lejátszora, a jobbak akár 40 másodperces kiesést is képesek áthidalni....
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Igazából nem is értem miért van még egyáltalán bármekkora kiesés egy CD játszónál... Mennyibe kerül 1GB-nyi RAM? Mivel a sebesség nem fontos (pontosabban nem a RAM sebessége fogja korlátozni), így akármilyen lassú is megteszi, vagyis filléres tétel.
Amikor az ember beteszi a lemezt, az olvasó átmásolja RAM-ba az egészet, majd onnan játsza le. Ettől kezdve a CD motorját, és az egész mechanikát le is lehet kapcsolni... Nem használódik és nincs rázkódás-veszély.
Miért nem így csinálják???
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Mert nem olyan egyszerü. A CD-n rajta van kezelési felület (metadata) amit sima másolással elvesztesz - másképp kell kezelni a CD-röl az adatot, megint másképp a RAMbol. Ráadásul a másolás hosszu idöt igényel (néhány perc) és addig lehet, hogy nem szolna semmi. Ezért inkább a buffert támogatják. Ha már másolni akarsz akkor másolj át minden CD-t egy SD kártyába MP3 alakba, azt tudják az ujabb autorádiok (stb) kezelni.
(#) gernerakos válasza lazsi hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

A RAM-ba olvasás a CD sebességétől függene, és bár vannak gyorsabb CD-k, valamennyi időt várni kéne, míg megtörténik a beolvasás.
(#) GPeti1977 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Van olyan 2 dines clarion ami cd-ről merevlemezre másolta a zenét.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Nem én akarom megoldani, csak csodálkozom, hogy a gyártók miért nem oldják meg.
Ha meg tudják oldani a 40 másodpercet, akkor mi a korlátja annak, hogy többet, akár 5 percet, vagy akár az egész lemezt beolvassák átmeneti memóriába?
A felhasználó beteszi a lemezt, a lejátszó elkezdi játszani és közben folyamatosan előre olvas. Gondolom így működik a rázkódás-védelem, nem? Az előre-olvasás mértékét pedig csak az eszközben lévő memória korlátozza, amiből bele lehetne tenni kellően sokat...

A meta-adatokat gondolom, a lejátszó használja, vagyis kiolvassa. Mikor kiolvasta, el tudja tárolni magának. Nem másolni akarom a CD-t, hanem csak a tartalmát, közvetlen felhasználásra. Illetve én nem akarom, kösz, jól megvagyok az MP3-al, csak kíváncsiskodtam, elvégre ez itt az Érdekességek topic...
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Idézet:
„Gondolom így működik a rázkódás-védelem, nem?”

Jól gondolod

Tudnánk mi csinálni sok értelmes dolgot, csak az üzlet felülírja...
Te meg paraszt meg sem vennéd.
Olyan telefon, amivel csak telefonálni lehet a telefonszám bepötyögésével és csak havonta (vagy akkor sem) kell feltölteni? Nem probléma (technikailag)...
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Már leirtuk, csak elfutottál felette. A lemezröl beolvasni minden zenét kb 4-5 perc. Azaz szerinted mikor kellene ennek megtörténnie???
A CD-t nem lehet gyorsabban forgatni és csak annyit lehet beolvasni amennyivel gyorsitani tudják a beolvasát - ott volt némi tartalék az oversampling technologia megjelenése ota - a lemeznek közben szolnia kell. A másik lehetöség késleltetetni a hangzást - azaz annyival jár elöbbre a lemez a hallott zenétöl. Azaz ez egy kompromisszum. (Ha elfogadnád az 1-2 perces késleltetést - akkor müködne is.)
A 40 másodperc is gyakran már zavaro - az egy dalnak a harmada - negyede. Azaz, ha megnyomod a gombot, hogy játsza pl a 3. dalt akkor ennek a választásnak mikor kell felcsendülnie. Hidd el, hogy az égiek nem vennék mindig jo szivvel az ilyen készülék esetében a felhasználo elhangzo szavait.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
(#) game4812 válasza lazsi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

A Wikipédia szerint az audio CD felvételi és lejátszási fordulatszáma 1800/perc, az 52x-es meghajtó sebessége pedig 10 700/perc. Ha csak 24x-es sebességet használunk, az is 2,75-szöröse. Lenyomod a Play gombot, a technika pufferel egy másodpercet, ezután elindítja a winchesterről, (memóriáról) a streamet, ami még csak 2,75 másodperc, de folyamatosan nő a hossza. Szerintem egyszerűen annyi az oka, hogy a CD-k hőskorában nem volt olcsó 1 GiB RAM sem, a kisebb memóriachipekkel is megoldható volt a rázkódó utak áthidalása, ha 2 szám után kivették a CD-t, nem "ment kárba" a munka. A zenének sem tesz feltétlenül jót, hogy még egy másolás-visszaolvasáson esne át, winchester esetén becsúszhat 1-1 hiba. Drágább, több fizikai helyet foglaló, költségesebb javítással (a winchester sem szereti a kányúkat). Most viszont, hogy SSD-vel meg lehetne oldani ezt, már van -akár CD, vagy jobb minőségű losless fájlokkal, amiket legálisan is le lehet tölteni- memóriakártya, pendrive, minden telefon csatlakoztatható AUX kábellel, esetleg BT kapcsolattal, eljárt a formátum felett az idő,nem kell CD-t venni, ha kiírni, összekarcolódás után kidobni.
(#) Massawa válasza game4812 hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Azért ezek a sebességek egy kicsit érdekesek. Mert az igaz, hogy a CD-ROM-ra lehet ilyen sebességgel irni, de olvasni már nemigen tudnak ilyen sebességek mellett. (Probálj pl egy zenei CD-t bemásolni a PC-be - hiába van benne a szuper gyors mechanika a bejátszás még mindig meglehetösen hosszu - ( 60 perces CD 24x-s sebesség mellett kb 2 perc alatt lenne beolvashato, a valoságban ennek a sokszorosa, igaz közben szolhat a zene is).
(#) game4812 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Itt szerintem lehet valami hiba a számításban, amit fentebb említettem 1800/perc sebesség az olyan 8x-t jelent, tehát 24x-esen a 60 percet 20 beolvasni, ha 1s alatt 2,75-öt olvas, akkor 22 perc alatt 60 percet. De amúgy értem mire gondolsz, például az USB 2.0-ás pendriveok elvileg tudhatnának 60MB/s olvasást, de 20-nál többet nem nagyon tudtak nálam soha. Vagy az is furcsa, hogy a gépem winchesterére 70MB/s-mal tudok írni, de másolni róla SSD-re (tehát ahol a vinyó a szűk keresztmetszet), csak 60MB/s, ezt nem is tudom mire fogni.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
(#) Massawa válasza game4812 hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Igy igazad van, azt nem tudom miért jelent 1800rpm 8x-t.
(#) Petyaa válasza lazsi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Mi anno mikor még menő volt a discman egy 15 másodperces rezgésvédelmet tudót próbáltunk ki úgy, hogy ment a zene, és az asztalra ütöttünk. Sulis rétegelt lemezes asztalon volt. Kb centiket pattogot fel és vissza a discman. A zene is nagyjából úgyanígy pattogott. Semmit nem ért a rázkódásvédelem. Max ha gyalog jár az ember akkor esetleg.
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Szerintem annak technikailag nem lenne semmi akadálya, hogy egy autóban a puffer használaton kívüli időben töltődjön fel. Egy adott CD esetén. Sőt CD tárnál sem lenne már nagy dolog egy SSD felöltögetése. Csak meg kell csinálni. Jó projekt. Ma már nem drágák az SSD-k sem. Ez RAM-mal abszolút nyerő lehet. De akkor minek a CD? Amúgy hiába a puffer, ha a scratch is felpufferelődik.
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 25, 2017 /

Nekem volt discman-em, a legolcsóbb fajta, 60mp rázkódásvédelemmel. Megnyomtam a play gombot, azonnal elindult a zene, és közben elkezdte feltölteni a bufferét. Ha váltottam számot, nem kellett várni (miért is kellett volna?). Kiiktattam a fedélnyitást jelző kapcsolót, így szétnyitott állapotban tudtam akár CD-t cserélni. Volt, hogy kivettem a CD-t, és még 1 percig szólt a zene. Megállítottam a CD-t, kis idő múlva elengedtem, és ment a zene folyamatosan, akadás mentesen. Ahol egy perc buffer nem elég, ott már gond van szerintem. Sétálás közben folyamatosan verődött a zsebben a discman, na akkor tényleg nem ért semmit a rázkódás védelem De ennek a korszaknak is vége lett
Sőt, olyan is volt, mikor lejátszás közben cseréltem CD-t, azt hiszem ilyenkor kiürült a buffer, és nem ment tovább a zene. Ki és bekapcsolás után minden rendben volt, de lehet, hogy elég volt a stop gombot megnyomni, ekkor kiírta a kijelzőre az akutális CD-n levő zenék számát, play-re már indult is a zene. Régen volt már.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2017
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2017 /

Idézet:
„miért is kellett volna?”

Vajon honnan tudta a gép elöre, hogy melyik számot akarod hallgatni? Illetve mikortol kezdödik az 1 perces védelem?
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2017 /

Elkezdi bufferelni a zenét, és amint van 0.1mp-nyi a bufferban, elkezdi lejatszani is. Közben folyamatosan bufferel.Azonnali a zene indulása, és a buffer is telik szép lassan. Mit nem lehet ezen érteni?
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2017 /

Te irtad, hogy 1 perc van a tárban - mikor kerül az oda, ha az adott pillanatban számot váltasz? Bufferelni is sajnos csak véges sebességgel lehet. ( már itt a kolléga kiszámolta, hogy 3-6 x gyorsabban mint a valos idö , azaz 1 percet 10 mp alatt lehetne elméletben betölteni, azaz csak ennyi idö után érvényesülhet az 1 perc védelem.)
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 25, 2017 /

Ma jött több forrásbol a hir: A pénzügyminisztériumok asztalán van már az uj törvényjavaslat, ami szerint az e-autokba töltött energia már nem áram, hanem üzemanyag lesz.
......
Kiváncsi leszek hogyan fogják az üzemanyag áramot megkülönböztetni a vasaloba folyt áramtol.
Következő: »»   187 / 647
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem