Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   288 / 308
(#) Attila86 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Persze, ez az: Bővebben: Link
Közben kiderült hogy a másik hőlégfúvómban csak a fűtőszál adta meg magát. Ha találok hozzá fűtőszálat, lehet hogy ezt vissza is viszem.
(#) 06smici válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Ahhoz képest, hogy itthoni bolt nem is drága. Kínából se láttam sokkal olcsóbban.

Ha fűtőszálat nem is, a teljes fejből (csővel és vezetékekkel együtt) biztos tudsz venni ebay-ről pár ezerért. Egy ilyenem van nekem is, csak ép idő hiányában egyre jobban gondolkodok a gyári vételén, mint ehhez állomást építeni.
(#) Attila86 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
A régi hőlégfúvós állomásom aminek a fűtőszála megadta magát az egy JBC JT770, ehhez sajnos nem igazán találok fűtőszálat.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
(#) 06smici válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Na igen, ez már nem az olcsó kínai kategória. Az ember ezekről azt gondolná jobban bírják...

Ez nem jó hozzá?
(#) Attila86 válasza 06smici hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
De igen, elvileg jó. Legalábbis ugyan úgy néz ki mint ami nekem van. De 53 ezer plusz ÁFÁ-ért nem lesz új fűtőszálam.
(#) Kari55 hozzászólása Okt 12, 2017 / 4
 
Sziasztok!

Had dicsekedjek egy kicsit

Tegnap új lakó került az elektromos műhelyembe, - köszönet Alkotó társunknak - egy nagyon jó és praktikus alkatrésztároló szekrényke személyében. Már ideje volt a cserének, mert a réginek a fiókjait a nap megette, és amúgy is kevés volt benne a hely.
Most még sok az üres rekesz, csak az ellenállásokat sikerült áttelepítenem a régiből, de lassan megtelik lehet, hogy még egy kelleni fog a sok egyéb alkatrészekkel: tranzisztor, kondenzátorok több fajta, Ledek, kijelzők, IC, AVR, PIC, stb. stb...

Alkotó nagyon szép precíz munkát végzett, tudom ajánlani mindenkinek.
(#) Gafly hozzászólása Okt 13, 2017 /
 
Itt most van 6...32 csillag-villás készlet (nem pont ilyen, viszont 12-ért), meg nagyon finom csavarhúzó/nagyító/csípő fogó (2-ért).
(#) gernerakos hozzászólása Okt 27, 2017 / 1
 
Hogy ne csak mindig akkor mutassam az asztalomat, amikor rend van rajta.

DSC_0936.JPG
    
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Idézet:
„Hogy ne csak mindig akkor mutassam az asztalomat, amikor rend van rajta.”

Ha, ha.
Ha én, az enyémet megmutatnám, akkor örökre ki lennék innen tiltva .
Mellesleg az az asztal megvan, lányom használja.
Az a bal oldali fiókos is megvan, azt meg én.
Olyan voltmérőm az nincsen, de gondolom nem eladó.
Sok örömed legyen benne, meg egy konnektor izzólámpával sorbakötve.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Nem, az a voltmérő nem eladó, féltve őrzött darab a kicsike. Sehol nem láttam ilyesmit eladót, még csak formában hasonlót se, szerintem ezeket kifejezetten a vasút számára gyártotta a Ganz.
(#) nzozz hozzászólása Okt 27, 2017 / 2
 
Sziasztok!
Ezek a meglehetősen régi, használt, de elég masszív kinézetű asztali/oszlopos fúrógépek (például:
KÉP, KÉP) mennyire használhatóak, "vállalhatóak"? Szoktak felújítást igényelni illetve az mennyire költséges és mit érdemes olyankor cserélni? Tervben van egy ilyesmi gép beszerzése, csak nem tudom mennyire jó ötlet, pláne ha vásárlás előtt esetleg nem tudom személyesen megnézni, kipróbálni.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) zolika60 válasza nzozz hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Jobban jársz velük, mint egy mostani kínai vacakkal. Az hogy mennyi felújítást igényel nem lehet így eldönteni. Ki tudhatja mennyit és hogyan használták az elmúlt évtizedekben? Egy megkímélt gép semmi javítást nem igényel, egy agyonhasznált meg esetleg menthetetlen.
(#) bbb válasza nzozz hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Ahol én dolgozom, ott a TMK műhelyben van ilyen gép, minden nap használják, de nem fut sokat (2-2 lyukat fúrnak egyszerre, naponta csak párat). Én szívesen használom, amikor arra szorulok, jó vele dolgozni. Itthonra megvettem az egyik ALDI nyitási akciójában a Workzone fajta oszlopos fúrót. Annyi pénzért nem bántam meg, jó kis gép. De! Ezt már kellett "ápolnom", a középső tárcsa valamiért megszorult és így a motor nem bírta hajtani a fúrófejet. A gyári zsírt kiszedtem belőle, kapott a jól bevált gépzsíromból, és ismét tökéletesen fut. Más problémám nem volt ezzel se, pedig szerintem már többet kapott tőlem két év alatt, mint a benti öt alatt

Szerintem minden a felhasználás módjától függ. Alapvetően az ár szabja meg, hogy érdemes-e foglalkoznod vele. Megvétel előtt azért jobb lenne, ha ki tudnád próbálni, hogy ne kotyogjon, de az eladót mindenképp faggasd ki, ha esetleg olyan messziről vennéd, hogy nem tudod próbálni!
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Okt 28, 2017 /
 
Szép napot, Mindenkinek! Munkaasztal vásárlás előtt állok, ami egy kisebb szobában lenne. Jó néhány képet láttam itt, és ezekből sok ötletet merítettem, de szeretnék még többet. Közzé tudnátok tenni az asztalotok fényképé, hogy tovább ötleteljek? Természetesen, ha nem publikus, szívesen várom személyes üzenetben is. Köszönöm a segítséget, üdv.: Joe
(#) Marko Ramiusz válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 28, 2017 /
 
Jelenleg így nézek ki. A helyhiány miatt káosz van.

DSCF3389.JPG
    
(#) satlokk válasza nzozz hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Szia!
Ezek tökéletes gépek szerintem,nekem is ilyen van.Semmi gond nincs vele.Ha az ár is megfelelő számodra,csak rajta vedd meg.Szerintem elnyűhetetlenek.ÜDV Csaba.
(#) nzozz válasza satlokk hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Az orsó, orsóhüvely és alkatrészei nem szoktak elkopni és emiatt kotyogni? Nem ismerem pontosan a belső felépítésüket, nem tudom hogy azt egyáltalán fel lehet-e újítani egyszerűen, olcsón vagy csak a komplett egységet lehet cserélni? Nagyon más nem is tud tönkremenni rajtuk, egyedül ez aggaszt, amúgy szimpatikus gépek.
(#) Alkotó válasza nzozz hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
A vázszerkezet stabil. Kis kopás, kis kotyogás az ezzel a géppel fúrható lyukakat egyáltalán nem zavarja.
Amikkel én találkoztam azokkal az alábbi huncutságok voltak.
- Az ékszíjburkolat zizeg/zörög. Nem a főorsó üt, hanem az ékszíj apró egyenetlenségei rázzák. Az ékszíjat nem szabad nagyon megfeszíteni, mert akkor meg a főorsó felső csapágyazása morog egy kicsit.
- A 3 fázisú változat is többféle motorral létezik, de még a legkisebb 550 W-os is tökéletes hozzá. Azonban az egyfázisú motorokkal távolról sem ilyen jó a helyzet. Azok gyengék. Persze az erőigény erősen függ a fúrómérettől, de a normálisan befogható 13-as fúró már simán lefogja acélban.
- A fordulatszám tartománya nem ideális. A legnagyobb szerintem nagy, a legkisebb pedig nem elég kicsi. Valójában csak az alacsonyabb fordulattal van baj, az hiányzik róla. Kis forgácsolással a dolog finomítható, de akár így is elmegy ha nem akarsz nagyobb lyukakat fúrni.
- Nincs függőleges irányú ütközője. Ez kis odafigyeléssel túlélhető, de praktikus funkció, sokszor hiányzik.
- És végül rövid a főorsó függőleges mozgástartománya. Kb. 50 mm, ami a furatok többségéhez elég, de mégis hiányzik esetenként további 20-30 mm.
(#) klenósanyi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Az első képen látható gép függőleges mozgástartománya pontosan 85 mm. Van ilyen gépem is. Vettem új kínait, aminek már újkorában sokkal többet lógott mindene mint ennek 30 év használat után. Szvsz. mindenképpen érdemes egy ilyenbe beruházni. Az egyfázisú hajtás jellemzői meg mindegyik típusra igaz. A többivel egyetértek.
(#) Alkotó válasza klenósanyi hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Szerintem is jó egy ilyen otthon, de azt nagyon mérlegelni kell mennyit ad érte az amatőr. Durván túlárazottak a használt példányok.
Egy jól működő, ép és komplett példány reális értékét 60-70.000 Ft körül becsülném.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) Schnitt válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Nem feltétlen kell forgácsolni a fordulatszám csökkentéshez, és az 1 fázis is elég lehet. Itt az apróban szokott lenni frekiváltó, 1 fázis be, 3 ki, és szabályozható. Ilyet vettem a kis ceruzahegyező orosz esztergámra, hibátlanul teljesít 230 voltról a 3 fázisú 550 W motor, és le tudom lassítani másodpercenként 1 fordulatra akár, ha az ékszíjjal a leglassabb áttételen vagyok, és erő is van benne. Az már oszlopos fúrónál is elég a nagyobb körkivágókhoz is.
(#) klenósanyi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Háát igen. Már Puskin is megmondta: minden az Anyegin múlik.
(#) ColoradoKid válasza zahi hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy ki ennek az asztalnak a gyártója, hol lehet kapni?
(#) SALáta válasza nzozz hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Mindenképp ki kell próbálni. Reálisan 50-80 körül mozognak ezeknek az árai. Mi pl dörzsárazásra, felület/hő kezelés utáni dörzsárazott furat tágítasra használjuk, meg még sok másra. Stabil strapabíró darabok. A masodik képen lévő gyorstokmány ha nem kínai hanem a francia igen jó vétel.

Magyar, van belőle sok. Ez jó mert akár alkatrészt is lehet hozzá venni/gyártatni. Megéri-e? Nos:

Vettem egy esztergát pl én.is, sok lesz mire hadra fogható lesz de attól hogy 70 éves attól a mai kínai hasonló méretű (méteres csúcsáv / 1700 kg) 5-6 éves gépek elbújhatnak bár modernabbak de maximum csak 1-2 dologgal tud többet (kupplung, gyorsjarat) megvallom azért igen finom/előremutató volt a maga idejében ami nálam van. Sajnos az én gépem ritka márka.. Hiába kapta meg a kínai új a törődést, olajat mégis gyatra állapotú. Vicces hogy a koreai agyonkopott jobb .

No de egy FO13 az nem ritka, ha valami baj van viszed a tengelyt forgacsolóhoz megcsinálják. Persze költeni kell rá de használhatóbb százszor mint az olcsó kínai szutykok. Egy jó satu kell alá, egy jó kis asztal ami hozzád igazodik és már mehet is a furkálás. Nem fog hajolni a gép fúrás közben. Mindene javítható.
(#) nzozz válasza SALáta hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Nem konkrétan a két képen lévő, csak azonos típusú gép lett volna az "alany". De lemondtam róla, kellett máshova a pénz, sajnálom kicsit, mert kéne majd egy ilyesmi fúrógép. Nem tudom végül mennyiért vették meg, de szerintem olcsóbban, mint amennyit írtál.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) Attila86 hozzászólása Feb 3, 2018 / 2
 
Egy barátom megkért hogy vegyek neki az Ebay-ről egy 3D nyomtatót mert neki nincs PayPal-ja. Soha nem gondolkodtam rajta hogy nekem 3D nyomtatóra lenne szükségem, de 40000Ft-ot mondom simán megér, rendeltem hát kettőt. Meg is jött, működött is de hát azért nem az igazi, ezt még én is észre vettem pedig a mechanikához nagyon nem értek. Csak amikor a függőleges tengelyeket kézzel forgatva fémporos maradt a kezem akkor tudatosult bennem hogy ez csupán egy játék.

Viszont arra kiváló volt hogy felb****a az agyamat hogy márpedig nekem mostantól 3D nyomtató kell és kész! Úgyhogy vettem is mindjárt egy normálisat. Ezt: Bővebben: Link
Egyedi műszerdobozok, mindenféle műanyag kis dolog... például energialáncot, forrasztóón-tartót, apum drónjához kamera tartót meg hasonlóakat nyomtattam eddig. Egészen másképp jár azóta az agyam ha valami kis mechanikai dologra van szükségem... Nem vasból meg alumíniumból fűrészelgetünk, fúrogatunk és hasonlók. Csak megtervezem 3D-ben és már megy is a nyomtatóra.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 / 1
 
Egyáltalán nem ismerem a technológiát, így ha maflaságot kérdezek, akkor legyél elnéző.
Gondolom ebbe van egy "valamilyen" anyag, amiből a formaképzés történik, és ezt időnként pótolni kell. Ehhez kapcsolódóan csak egyfajta "műanyag" használható a célra? Jobbat szebbet keményebbet lehet vásárolni?
Láttam már ilyen nyomatokat, amik tapintásra és szemrevételezve nem voltak kifinomultak. A felületük sem tökéletes, és a merevségük is bizonytalan. Konkértan egy fogaskereket készítettek egy távirányítós autóba, de az élettartama nagyon rövid volt.
Talán csak kezelési/beállítási hiba, de már magam is készítettem ilyen módszerrel egy speciális többvállas tájoló gyűrűt, és a méret nem lett jó. Tizedekkel kisebb lett mint azt én kértem. A zsugorodás normális? A mértéke tervezhető?
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Szia, igen a zsugorodás a műanyagoknál egy szokásos jelenség, a fröccsöntés esetében egy százalék körüli érték. Itt előnyös, mert könnyen kiesik a formaüregből. A tervezéskor egy CAD rendszerrel könnyedén torzíthatóak a méretek a várható zsugorodási értékkel. Célszerű olyan munkadarabot tervezni, ahol a falvastagságok azonosak, így a zsugorodás mindenhol állandó lesz. Ha ez nem biztosítható, ott bizony lesz egy kicsi beszívódás, meg lehet figyelni ezt például a bordák becsatlakozásainál. Szerintem jól látod ezen technológia korlátait, a szerszám kinyom egy "négercsókot" ami akkora, amekkora akar lenni, hiába az adagolás, ez erős méretpontatlanságot, és rossz felületet okoz. De van ahová ez elég, így is nagyon népszerű eszköz.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) Ge Lee válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2018 / 1
 
Én csak azt nem tudom elképzelni, hogy mi a lótúrót tud az ember magának ezzel csinálni az árával összemérhető értékben? Megettem már a kenyerem javát, de egész életemben nem költöttem ennyit dobozokra vagy egyéb műanyag dolgokra. Persze ha van rá megrendelés is az már más. Viszont egy arra alkalmas fúvókával és festékkel egész jó nyákrajzoló eszközt lehetne belőle csinálni, de ahhoz meg drága.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Többféle műanyagot lehet használni (tip.: PLA, ABS) elég komoly színválaszték is van belőle: a sulis gépünkhöz pl. ezek mennek.
A felületi minőség nagyon függ a "fúvóka" átmérőtől és a nyomtatási sebességtől. Hogy megéri-e? Ez a hobbinál nem lehet kérdés.
Következő: »»   288 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem