Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   21 / 33
(#) mateatek válasza dk1 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Nem tudom, hogy az ominózus válogatós tranzisztorok helyére megfelelne-e BCX70/BCW70-es páros. Ha igen, akkor tudnék nélkülözni egy-két gyárilag válogatott párocskát.

IMG_0903.JPG
    
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Szia! Miért nem méred meg a borda termikus rezisztenciáját? Fogsz egy tápot, légszerelsz a bordára egy áramgenerátort. Akkora áramerősségre tervezd, melyet a táp és a tranyó kényelmesen elvisel. A feszültség és az áram szorzata adja az elfűtött teljesítményt. Méred a borda hőmérsékletét félóránként. Ha beállt, a borda és a környezeti hőmérséklet különbözetét osztod a fűtőteljesítménnyel. Ez lesz a termikus rezisztencia.
Az erősítőd disszipációját gondolom ki tudod számolni, innen már csak egy szorzás, hogy megkapd a borda várható üzemi hőmérsékletét (a környezeti hőmérsékletet is hozzá kell adni és kalkulálj a kánikulával is!).
A mérés során úgy helyezd el a bordát, ahogy majdan be fogod építeni: állítva, fektetve, doboz belsejében, stb., hogy a levegő áramlás lehetősége az üzemi körülményekkel egyezzen!
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Teljesen okés amit leírtál , és köszönöm is , de örülök ha magát a végfokot megtudom majd valamikor építeni , mert annyira nincs időm semmire!Ezért a sok kérdés! Ezeket a mérési eljárásokat mellőzöm (Időhiány)! Még egyszer köszönöm a segítséget! További szép estét!
(#) dk1 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia, köszönöm szépen a felajánlást, de kicsit messze vagyok és valszeg nem is érné meg elküldeni ide (a bolygó masik fele).
Mivel csak deszkamodellként üzemel jelenleg is, úgyis cserélem benne majd a teljes felvezető készletet és majd keresek hozzá direkt parba válogatott példányokat. Vettem még pár éve négy szett eredeti Sony vfet-et és hidazni fogom. Csak hát az idő. Pontosabban a hiánya
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia,

hát nem mindenki él a lehetőséggel, hogy hasznosan felhasználja a tudást, melyet ingyen megkap. Sajnos időhiányában ezt nehéz meoldani, bár mindenkinek arra van ideje amire szakít. De ha fel is használná, mi a jó érték nekünk? Hány fokosnak kell lennie és mennyi idő alatt kell elérni azt a bordának?
Ekkor hány fokos lenne a tranzisztor és az ideális-e?
(#) KeMa hozzászólása Okt 20, 2017 /
 
Ha már így szóba került, mekkora az idális üzemi hőmérséklete a 8W-os Hiragának? Mondjuk a bordán mérve.
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 20, 2017 / 2
 
Szia! Amit tudok, vagy tudni vélek róla az röviden összefoglalom.
Az eredeti kapcsolásban szereplő 2SD844-2SB754 tranzisztorok kimondottan magas bétájúak. Megesik, hogy az általunk választott helyettesítő ezt a viselkedést éppen magasabb hőmérsékleten éri csak el. Nem alaptalan az a megfigyelés, hogy bemelegedés után jobban szól az erősítő. A tranzisztor hőmérséklete az erősítés linearitására is hatással lehet, itt a nyugalmiáram és annak kétszerese közötti szakasz a legérdekesebb. Információhoz az adatlapból jutunk, mellékelek is egy ábrát, két közkedvelt tranyóról. A fenti magyarázat alapján talán magad is meg tudod állapítani melyik az előnyösebb választás.
A tranzisztor hőmérsékletét nem növelhetjük korlátlanul, 150°C-on 0 W disszipációra képes, innen arányosan nő a terhelhetősége a szobahőmérsékleten megadott értékig. A-osztályú erősítőnél a disszipációt a nyugalmáram és a féltáp szorzatából kalkulálhatjuk, így akár 100°C-on is mehetnének a végtranzisztorok ennél az erősítőnél, de inkább a 70-80°C-ot tekinteném felső határnak.
(#) black1989 hozzászólása Okt 24, 2017 /
 
Üdv!

Szerintetek a milyen hangfallal szólna a legszebben , legnagyobbat a 8 wattos hiraga?

Nekem a mellékelt képen látható elég szimpatikusnak tűnik! A teljesítménye 12.5 watt. Mit gondoltok?

vermona.jpg
    
(#) violin válasza black1989 hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Ekkora volt a borda...és 62 fokra melegedett....
(#) black1989 válasza violin hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Köszönöm a választ , így már nyugodtabban állok majd neki az élesztésnek!
(#) KeMa válasza black1989 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Ez véletlen nem egy zenekari hangosításra való RFT Vernona hangfal?
(#) black1989 válasza KeMa hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Valószínűleg az ! Viszont ebben szélessávú RFT hangszóró van! Nem elhanyagolható, az RFT-k híres cuccok!
(#) KeMa válasza black1989 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Háááát, a zenekari hangszóró nem igazán egy hifi kategória, szerintem. Biztos szebben szól, mint a saját erősítőjével, de a Hiraga előnyét nem biztos, hogy maximálisan ki tudod használni.

Én egy Tento S-30-assal hallgatom, ami szintén nem egy csúcskategória, de mégis hifi-hangfalnak számít.

Eddig a legeslegjobb hangzást az én erősítőm egy Dali Rubicon 2-vel tudta. Azóta olyan hangszóró az álmom
(#) black1989 válasza KeMa hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Háááátt 600e ft-ért nem fogok , illetve nem is tudok venni! D
(#) KeMa válasza black1989 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
60 körül szoktak menni, ha jó neked a használt is.
(#) dk1 válasza black1989 hozzászólására (») Okt 27, 2017 / 2
 
Elnézve a hagládát, valamint a kérdéseket a hangszín szabályzásról, a 2SC leszólásán át, még mindig fenntartanám a kérdést: nem inkább mégis egy egyszerűbb erősítő kellene oda?
Egyáltalán nem bántó a szándékom, sőt, inkább Neked akarnék jót. Díjazom és támogatom a kihívásokat, de ez így felesleges pénz és időnek tűnik. Ágyúval verébre.
(#) gordonfreemN válasza KeMa hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Én egy Monitor Audio Silver 6-tal. Egész szépen hallgattatja magát
De az Etosz féle dobozzal is tetszett, illetve a Focal Chorus 806-tal is jó volt.
Még az MA GS60 illetve GS10 is tetszett nagyon. Focal Chorus 716-tal viszont nem igazán tetszett.
Mint karakter, szerintem nagyon jó a Hiraga, de értelemszerűen a hangdoboz többet nyom a latba, már ha hangzásról és annak karakteréről van szó.
(#) black1989 válasza dk1 hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
A hangládát csak azért kérdeztem meg , mert RFT! Köztudott , hogy milyen minőségi cucc! Vannak nekem itthon komoly , nem olcsó minőségi zenekari ládáim, és meg sem fordult a fejemben , hogy majd azokkal hallgassam .Egyszerű erősítő? Ennél létezik egyszerűbb? Kérlek mutass egyet! Az igazság az , hogy már csináltam rengeteg végfokot , de a osztályút még nem, és nem azért mert bonyolultnak véltem , hanem azért , mert gondoltam úgysem lesz hozzá elég keretem egy normális hangfalpárra! Most rászántam magam , hogy megépítsek egyet , és azért is tettem fel olyan kérdéseket mintha laikusként állnék a dolgokhoz! Amihez nem értek abban más segítségét kérem. Az a osztály tehát nekem még úgymond idegen! Azért köszönöm , hogy segíteni szeretnél , de így nem tudsz , ha közben meg óva intesz a hiraga megépítésétől!
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 27, 2017 /
 
Ha már Hiraga. Mint A osztályú, mennyire terheli egyenletesen a tápegységet és ha igen miért?
(#) black1989 hozzászólása Okt 29, 2017 /
 
Üdv mindenki!

Beindítottam végre a "Kis" hiragát!
Mondhatni tökéletesre sikeredett a beállítás!
Tápja egy 400 wattos trafóról megy 2x12.5 volt ac , dupla graetz(15a/db) párhuzamosítva, összesen 161000 mf puffer , kereken 12 voltot be tudtam állítani a 10 wattos ellenállások kísérletezésével,mivel nem volt itthon 10 wattos ellenállásom, így nálam a 12 volt dc tápáganként 3db 5 wattos ellenállat párhuzamosan kötve(2x10ohm, 1x5ohm) így jött ki oldalanként 2.8ohm. Nyugalmi áram 720ma pozitív ágban , negatív ágban pedig 721ma , offset 0.2 mv ,melegedés után 10-15 mv!A hangja tényleg kellemes a fülnek , pedig nem éppen high end hangfalakkal hallgattam! Szerény tapasztalatom az , hogy bemelegedés után sokkal szebben szól mint hideg állapotában! A borda hője kb 70-80 C fok körül van több órás hallgatás után!
(#) Naszrai válasza black1989 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Kíváncsi lennék a hangjára, mondjuk egy JLH Class-A-hoz képest milyen jellegű.
(#) black1989 válasza Naszrai hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Szia!

Mint említettem nekem tetszik ! Nem bírom abbahagyni a hallgatását! Ahogy forró lett a borda annyira kellemes , hogy nincsen rá megfelelő szó, és természetesen szól is akkorát a maga 8 wattjával , hogy az hihetetlen! Nem fényezem tovább! A jlh-t nem hallgattam még , valószínűleg nem is fogom megépíteni , mert ezt nem tudom "ledobni" az asztalról!!Egyébként meg ez is class A végfokozat, lehet mellette melegedni a 720ma nyugalmi áram mellett !
(#) black1989 hozzászólása Okt 29, 2017 /
 
Üdv!

Újabb tapasztalatot szeretnék megosztani a 8 wattos hiragával kapcsolatosan!

Minden alkatrésznek normálisnak mondható a hőfoka , de viszont az elég aggasztó , hogy a 400 wattos trafó is elég meleg kb 60 C fok , persze nem azonnal , úgy 4 óra zenehallgatás után érzékeltem ezt a magas hőmérsékletet! Normálisnak mondható ez? Nem szeretnék megválni egy ilyen trafótól! Ez egy hatalmas lemezelt trafó ,és tudni illő dolog , hogy a hőbiztosítéka eléggé el van dugva, nagyjából az egész trafót kellene atomjaira bontani ! Nem gondoltam volna , hogy egy ekkora teljesítményű trafót is ennyire beterhelhet ez a végfok , ettől függetlenül nem állok el attól a kijelentésemtől , hogy szavakkal nem lehet leírni a hangzását! További szép estét!
(#) KeMa válasza black1989 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Nekem 370VA-es toroid trafóm van a hiragához, és alig érezhetően melegszik csak huzamosabb használat után is.
(#) gordonfreemN válasza black1989 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Nekem pedig 2x130VA-es transzformátor van, de én is jelentem, nem forró, éppen meleg egész napos üzem után is.

Milyen félvezetőkel építetted meg?

Naszrai: nekem van egy JLH is. A Hiraga jobban tetszik egy fokkal, de a JLH is nagyon jó.
Sajnos sokat nem hallgattam még a különbségeket, de van azért némileg.
Nem célom megsérteni senkit, de egy Heed Obelisk-től nekem mindkettő sokkal jobban tetszik.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) black1989 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Gondolom nálam a probléma forrása abból ered , hogy 2 szekunderem van 4 helyett, és azért melegszik , mert nem külön tápról hajtom a két oldalt , valószínűleg a szekunder tekercsek melegszenek , nem pedig a primer, de sajnos azt sem tudom megállapítani 100%-ban , hogy valójában a tekercs melegszik , vagy csak a vasmag, mert a trafó be van vonva egy nagy rézszalaggal (takarja a tekercseket) ! Annyi biztos , hogy a táp is beterheli rendesen , mert a + és - tápágak ellenállásai(a 10wattosak) melegebbek mint a végtranyók! Hány foknak kellene lenni a tápágak ellenállásainak? Várom a segítséget eme kérdésben! Előre is köszönöm!
(#) gordonfreemN válasza black1989 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Fuh, nekem 1.2Ohm 10W-os ellenállás van a tápban de tűzforró ami kb azt jelenti 60-80fok között valahol.
Le is hajtottam a panelröl.
Az nem gond ha forró a trafó inkább gondolatkeltő.
(#) black1989 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Üdv!

Próbálgattam valahogyan a rézpánt mellett a tekercset tapintani , olyan mintha csak a vasmag lenne meleg ! Nálam is kb ilyen a helyzet nem is bírom megfogni az ellenállásokat a tápágban , annyira melegek!Valószínű , hogy leveszem a panelról én is , mert nem tesz jót a kondiknak az a magas hőmérséklet!
(#) gordonfreemN válasza black1989 hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
Bizony. A trafót pedig kérlek óvatosan, nem ér annyit mint az életed!
(#) black1989 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 30, 2017 /
 
A tekercseken rajta a szigetelés! Azért köszi , hogy aggódsz!
Következő: »»   21 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem