Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   45 / 52
(#) mark.budai hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata ilyen adó-vevő párossal?
Az udvari világítás kapcsolójához kötöttem be, mint váltó kapcsolót. Emiatt a vevő állandóan üzemel, és az egyik relé mindig meg van húzva. 2-3 nap után olyan, mintha elfelejtené a távirányítót, hiába nyomkodom, nem csinál a vevő semmit. Ha elveszem pár órára a tápját, utána újra működik, tehát nem felejti el a távirányítót, leginkább csak a mikrovezérlő fagy le, vagy nem tudom, mit csinál.
Van valami ötletetek, mit tudnék csinálni vele, mielőtt elkezdenék új panelt gyártani, és picet programozni hozzá?

adovevo.jpg
    
(#) Bakman válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Jól értem, hogy te programoztad a kontrollert? Watchdog be van kapcsolva?
(#) mark.budai válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Nem, ezt ebayen vettem, a mikrokontroller típusa ismeretlen, nincs rajt felirat. De ha nem megy másképp, akkor a vevő "öcsipanlt" megtartva építenem kell egy másik vevő egységet hozzá, amihez már én programoznám a pic-et. Viszont ha ezt meg lehet menteni, addig nem állok neki újat építeni.
(#) Bakman válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Értem. Így csak egy határozott talánnal lehet feleni. Illetve a kontroller lábait mérd körbe normál üzem esetén és lefagyáskor is, hátha fény derül a turpisságra. Igaz, ha a hiba a programban van, mindegy is.
(#) nedudgi válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Én minden komolyabb beavatkozás előtt a körmére néznék annak a távvezérlőnek. Hidegforrasztás, kontakthiba a nyomógombban, elem alacsony feszültsége is okozhat ilyen problémát.
(#) mark.budai válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Voltam elég lusta hozzá, hogy ne akarjam kiszerelni a panelt, ezért mindenekelőtt a távvezérlőt szedtem szét. Annak szerencsére, vagy inkább sajnos - semmi baja. Ez a hibajelenségből is látszik, a vevő panelt újraindítva működik az áramkör. Pontosabban nem elég újraindítani, kell egy kicsit pihentetni, sajnos nem tudom, mennyi idő után lesz újra működőképes.
(#) Lamprologus válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Fagyasztóspray, hőlégfúvó ... hátha megszünteti/előhozza a hibát! Ha igen talán sikerül leszűkíteni a területet ahol pl. kontakthiba/rossz forrasztás van.
(#) mark.budai válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Holnap beküldjük ezt is a fagyasztóba, Endre hőmérője mellé
(#) kala1982a válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
Szia, nekem is hasonló modulom van (a távirányító külsőre ugyanez). Nekem annyi a hiba, hogy a latch vagy milyen módot nem tudja-akarja befogadni. A különbség, hogy ilyen olcsó "táp" megoldás van benne, egy egyenirányítás és nagy kondenzátor, hogy 230V-ról menjen közvetlenül. Tünetek nálam: 8 másodpercig nyomom a gombot a vevőn akkor felejti el a távirányítót.(A youtube-os videóban 8-szor kell megnyomni.) Utána próbáltam az összes lehetőséget, de nem válik be. A relé behúzáskor a készenléti LED is halványabban világít, nem lehet hogy ilyenkor resetel a panel a kevés táp miatt és azért nem marad behúzva a relé? Ha valaki foglalkozott ilyennel, jó ötlet lenne, ha a kondi után 12V-ról táplálnám?
(#) MiklosS4R válasza gyuszóka hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Itt egy leírás!
(#) pucuka válasza MiklosS4R hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Egy több, mint 8 éves hozzászólásra reagáltál, ráadásul majd két éve volt utoljára az oldalon.
Azért nem baj, mert hátha másnak is szüksége lesz rá.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Arra lennék kíváncsi, hogy amit a HeStore-bn lehet kapni 433,92Mhz-es adó-vevő párost, és ha kettőt veszek, azokat el lehet e hangolni egymástól, hogy ne zavarják egymást? Tehát két független adó-vevő párost szeretnék üzemeltetni, két külön célból.

Köszönöm.
(#) Ferkógyerek válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Amelyik transmitter SAW rezonátort tartalmaz azt nem lehet elhangolni. Ha megy a programozás, válassz olyan párost aminek programozható a frekvenciája, ha nem, akkor válassz egy 433MHz-es és egy 868MHz-es párost.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Amelyik adó nem SAW rezonátoros, azt sem lehet annyira elhangolni, hogy ne zavarják egymást, már ha azonos térben van mindkét összeköttetés. Az erre a célra használt vevők szelektivitása igencsak gyenge.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Azért sokat fejlődtek ezek a modulok az elmúlt években. Te a szupreg vevős 1MHz< sávszélességű vevő modulokra gondolsz, amiket már nem nagyon érdemes vásárolni. Én pl ezeket használom. Igaz ezeket a modulokat, és a hozzájuk tartozó adómodult is, fel kell programozni használat előtt. Árban ugyan ott vannak (1000Ft alatt) mint a régiek, műszakilag viszont fényévekre tőle, IQ keverős vevő, fractional-N PLL stb.
A linkelt modulnak pl. 50kHz-500kHz között programozható a vételi sávszélessége.
Igaz a kérdéses alkalmazásban még nem használtam, de szerintem ha nem centiméterekre vannak egymástól a különböző frekvencián üzemelő adók és a vevő modul, nem süketítik le egymást.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Nem állítottam, hogy mindegyik ilyen gyenge, de gyorsan átfutva a HEStore választékát, a 433 -as modulok zöme ilyen egyszerű vevőmodullal rendelkezik.
Mivel eredetileg a kérdésben konkrét típus nem szerepel, nagy eséllyel nyúl bele egy ilyenbe. Már ahhoz is kell némi szakértelem, hogy lehetőleg FSK -s modult válasszon.
Talán nem fogják egymást blokkolni (süketíteni) mert ahhoz a kisugárzott teljesítmény is kevés, hacsak nem egymás közvetlen közelében vannak, interferencia biztosan lesz. Ez ellen csak komolyabb vevő lehet hatásos, ami azért jóval drágább. No meg azért az az 1 MHz sávszélesség sem túl nagy, ami a lehetőség.
Legjobb megoldás amit javasoltál is általános esetre a 433 - 868 MHz használata.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Vettem egy RFM83C-433S, RFM85W-433D párost. Mekkora lehet ezeknek a max hatótávja amiben még stabil a kommunikáció? Kísérletezett ezzel valaki? Mekkora lehet ezeknek a moduloknak az antenna oldali impedanciája? Főleg az adó érdekelne. Az adatlapja 50Ω terhelésre adja meg a kimenő teljesítményt, de nem tudom eldönteni, hogy ez tényleges belső impedancia-e. Szeretném a távolságot a lehető legnagyobbra kitolni, viszont ezek a modulok elég kis teljesítményűek. Az adó és a vevő fixen lenne telepítve, így irányított antennával gondoltam ellátni az adót. Elsőre mondjuk egy helix antennával.
Konkrét cél nincs, csak kísérletezek.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ezeket a berendezéseket úgy nevezik, hogy kis teljesítményű, kis hatótávolságú eszközök. Ezért vannak mentesítve engedélyezési kötelezettségek alól.
50 ohm, az 50 ohm. Olyan terhelést (antennát) lehet rákötni, aminek az impedanciája 50 ohm.
A kisugárzott teljesítmény van korlátozva, a rákapcsolt antennának lehet nyeresége, de vesztesége is. Ezért az adóra (avagy adni, és venni is képes eszközre) csak max 0 dB -s antennát köthetsz rá. A vevőre viszont bármekkora nyereségűt. A vevő érzékenységét is növelheted. Ez a két lehetőséged van a hatótáv növelésére. Illetve van még egy, fix telepítés esetén az antenna magasságának növelése. Azzal a 10 - 20 mW -al is csodákat lehet művelni. Általános esetben, (játékvezérlőként) is 100 - 300 m körüli a hatótávolság.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ha DXelni akarsz hasznaljal LoRa WAN eszköz parkot .
Ott 10-20 mW eseten 43x - 86x MHz több 10km is lehet a gyári rugóval , mélygarázsba is "beverődik "a jel.
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Az 50Ω világos, abban nem vagyok biztos, hogy a belső impedancia tényleg 50Ω-e, mert az adatlapban csak azt látom, hogy a terhelés 50Ω.
A hatótáv növelésénél arra gondoltam, hogy irányított antennát használnék az adó oldalon, így a kisugárzott teljesítmény nem szóródik szét az éterben (annyira) hanem javarészt a vevő irányába kerül kisugárzásra. Ha sikerül kikerülnöm a "laboromból" a próbákkal akkor durván 200 méter áthidalása a cél. Az adót kb. 10-12 méter magasan helyezném el, egy régi tévé antenna torony tetején, amire közvetlen rálátásom van a háztetőnkről ami kb. 7 méter magasan van.
Most így ezt leírva jutott eszembe egy érdekes próba. Nálam van még kölcsönben a TTI spektrum analizátor, kivinném az adót és a vevőt egy sík terepre ahol megoldható az, hogy közvetlen rálátásom legyen akár 500 méterről is és lemérném a szakaszcsillapítást. Akasztanék a spektrum analizátor bemenetére egy λ/2 hosszúságú rézpálcát és felírnám mondjuk 10-20 méterenként a mért jelszintet.
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Valahol már hallottam erről a LoRa WAN hálózatról (talán Pécsett a Simonyi versenyen a Legrand előadásában volt róla szó, de ott inkább okos ház automatizálás kapcsán hozták szóba).
Most annyi történt, hogy ARDUINO-val kezdtem kísérletezni és találtam olcsóért egy párt ebből a 433MHz-es párból. Eredetileg a programozáshoz szántam, de ma ahogy zötyögtem haza a vonattal jutott eszembe ez a kísérlet.
Úgy konkrét célom nincs az egésszel, leszámítva a tapasztalatszerzést. Az utóbbi időben sokat olvasgattam antennák méretezésével kapcsolatban (elsősorban a műholdvételi kísérleteim miatt) és kipróbálnám a gyakorlatban.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Az antennát teljesítmény illeszteni kell, úgyhogy biztos lehetsz abban, hogy az adó belső impedanciája 50 ohm, ha már ilyen terhelést, antennát ír az adatlap.
Legálisan nem tehetsz nyereséges antennát az adóra (az irányított antenna mindíg nyereséges), nálatok sem, a vevőre viszont lehet. Az antenna magasságra nincs megkötés. A vételi ponton levő térerősség viszont függ az antenna környezetéhez képesti magasságtól. Nagyobb távolságoknál ügyelni kell a Fresnel zóna tisztaságára. (fresnel zóna egy elipszoid, aminek a két gyújtópontjában az adó, és a vevő antenna van)
Egy spektrum analizátor általában nem elég érzékeny térerő mérésekre, mert a bemenete széles sávú, ezért a zajhatárolt érzékenység korlátoz. (persze tudni kéne a valós érzékenységét a konkrét gépnek)
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Értem. Bár nem hiszem, hogy fejbe lőnének ha egy órácska alatt lezavart kísérletben irányított antennát kap.
Sajnos sem az adó, sem a vevőantenna körül nem tudok 10λ üres helyet hagyni, 5λ-nyit talán, ha a tartóoszlopot nem veszem figyelembe.
Spektrum analizátornak egy TTi PSA1302 van nálam, ő az. Annyi különbséggel, hogy a képen láthatótól elérően a nálam lévő "csak" 1,3GHz-ig megy fel. Nem tudom, hogy a -96dBm zajszint mennyire jó paraméter a témában, de elég jó kis műszer. Ráadásul kézi, akkumulátorok üzemű így jó terepen végzett méréshez.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) pont válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Ha kísérletezni akarsz, akkor előtted a világ, problémák egy konkrét feladat megoldásakor szoktak jelentkezni, jelesül, hogy nincs elég hely nagy nyereségű antennához. Szabad térben a 200 méter nem probléma, a belépőszintű távirányítású modellek is 3-400méterig működnek. Adó oldalon egy negyed hullámhosszú antenna, esetleg csavaros, vevő oldalon lehet a rendelkezésre álló helytől függően, 7 DB csavaros Bővebben: Link, 10 DB BiQuad, 13 DB yagi....
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hát, bizony az nem elég érzékeny. A zajszintnek - 110 dBm alatt kéne lennie. Ahhoz képest, hogy a vevő modulod érzékenysége - 108 dBm.
Azért tájékozódásra jó.
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat! Ha sikerül pár mérést összehoznom akkor leírom a tapasztalataimat.
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Sziasztok!Vettem egy H3V4F adó vevő modult.Tudnátok segíteni a bekötésében?Bővebben: Link
(#) kistee válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Parancsolj, kéllek:
(#) Töröcsik Tibor válasza kistee hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Szia!Nézegettem a képet már,nem vagyok elektronikai zseni sajnos....
Gondolom a VCC az a pozitív bekötés,a GND a negatív lenne.A DAT és a GND lenne kifélé a jel?A jeladón meg ha rövidre zárom a DAT és a GND bemenetet úgy működne mint ha kapcsoló lenne és küldené a jelet?Bocsi ha érthetelen vagyok!
(#) bbalazs_ válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Tibor, ha ennyire az elején vagy a dolgoknak, akkor kemény dió lesz.
Mi a cél? Gondolom, valami távolról kapcsolható ki/be dolgot szeretnél vezérelni, nem?
Erre a célra vannak egyszerűbb készülékek is (már ahhoz képest egyszerűbb, mintha te az elejéről szeretnéd megépíteni), nem is túl drágán.
Következő: »»   45 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem