Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   559 / 962
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Van itt még más is amit nem értek. A bojler mérőjétől feljövő nullákat mértem a föld, a másik órától feljövő nulla és a 3 fázis között. Tudni kell, hogy a bojlernek van felszerelve egy mérő és egy hangfrekvenciás vevőegység. Ezek két külön dobozon vannak. Ezektől egy csőben jön fel egy fázis vezető és két nulla vezető. Ezek mennek a villanybojlerhez. A három fázisú mérő óra külön van,külön csőben mennek fel belőle a vezetékek a lakás elosztó felé. Így ez most nem lényeges. Nos, ha a bojler nullái és a másik 3 fázis között mérek, akkor olyan 380v körüli feszültség van. Viszont ha a nullát a lakás elosztó felöli nullához illetve a földhöz mérem, akkor olyan 225v körüli feszültség van. Ez hogy lehet? Jól gondolom hogy a mérő vagy a vevőegység a dobozok alatt megkapják az egyik fázist és mivel a nullájuk nincs összekötve a másik mérőtől jövő nullával, így ezeken keresztül tudok rajta feszültséget mérni? Nem tudom mennyire érthető,csatolok egy képet.

Névtelen.png
    
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Ez azért van, mert nem a nullához, hanem a két fázis között mérsz 380 V-ot.
( Aminek persze normális esetben 400 V-nak kellene lennie )
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2017
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Akkor jól gondoltam.
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Ja és nem csak a mérő nem kap nullát, hanem a vevő sem, mert ha próbaképp össze kötöttem a nullákat, nem csak a mérő tért észhez hanem a vevőn is elkezdett villogni a led. Nem értem mi volt benne a ráció hogy így csinálták meg.
(#) Barni87 válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Akkor illene ezzel a lendülettel hibát jelenteni, nulla szakadás címszóval. Erre elvileg azonnal kell ugraniuk. Régi szerelésnél PEN jött ki az óra alol, így ennek szakadásakor a védőnulla is feszültség alá tudott kerülni. Tehát a földelt fogyasztók érintése életveszélyes!
(#) elektroncso válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Itt most vagy a nullád van megszakadva, vagy pedig a szolgáltató szerelője kötött el valamit. Ugyanis újabban ha jól tudom nem vezérelt fázis van, hanem vezérelt nulla mert túl sokan "lopták" a vezérelt fázisból a villanyt az ugyanis nem fut keresztül a fogyasztásmérőn. Értelemszerűen ehhez könnyebben találtak nullát (lévén a nullán átfolyó áramot nem méri a mérő) mint a kapcsolt nulla mellé méretlen fázist.
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Aki a mérőhelyet kialakította elfelejtette mellékelni a kis bekötő " vezeték csomagot ".
A szolgáltató szakemberei meg nem végeztek lelkiismeretes munkát és nem pótolták a hiányt.
Logikusan 2 db Nulla vezeték már ritkán szakad el egyszerre, ha sem az óra, sem a vezérlő nem kap Nullát.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
A fázis mindenképpen átfolyik a fogyasztásmérőn, nulla is bele van kötve. Ha nem a méretlen részen matatnak, nem lehet áramot lopni.
(#) Barni87 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
A nulla az mindenhol nulla. Az órának csak a viszonyítási pontot ( nulla potenciált) adja. Egy tömbből van kimunkálva a bejövő és elmenő nulla a fogyasztásmérőn. Így lényegében tök mindegy hogy előről vagy hátulról kapja.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Ha kapcsolóóra van akkor igen, de láttam már olyan megoldást, ahol a szolgáltató csak egy kapcsolt fázist adott ami a mágneskapcsoló tekercsében végződött, ez pedig nem volt mérve. Előszeretettel lopták róla a villanyt.
(#) Remci válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Nem vagyok szakképzett villanyszerelő, de ahogy jobban belegondolok, az alábbi rajz alapján lehet megoldva. Persze a mérők alá nem látok be,mert ugye azok le vannak plombálva. Eredetileg az egész kötés az itt lévő első kép alapján volt kivitelezve Arra gondolok,hogy a bojlernek a mérőt és a vevőt később szerelhették be és ezért vihették külön be a nullákat a két eszköznek? De közben a fázist is be kellett vinniük, akkor meg csak kellett plomba bontást csinálni, de akkor meg miért nem onnan adtak nekik nullát? Na mindegy, van egy Démászos ismerősöm,rákérdezek nála hogy mit gondol.
(#) Barni87 válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Így nem köthették, mert minden méretlen oldali kötésnek plombáltnak kell lennie. Újfajta mérőhely, vagy régi gumann táblás?
Esetleg kép róla?
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Így kellene lennie:
Persze a méretlen részen összekötve.

remci.jpg
    
(#) Remci válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Nem mondom hogy így kötötték, csak nekem ezek alapján ez jött le. Gumann táblákon van mindkét mérő és vevő,le is vannak plombálva. A mérő is digitális kijelzésű, mind a kettő. A bojler mérőjét most cserélték pár napja.
(#) Remci válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Én is így gondolnám, de így viszont nem működik. Csak akkor ha a szaggatott vonal mentén kötöm össze. Csak akkor mutat a bojler mérő és csak akkor villog a vevőn a led, ha az a kötés meg van.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2017
(#) Barni87 válasza Remci hozzászólására (») Nov 18, 2017 / 1
 
Kár tovább ragozni. Kötési hiba van szolgáltató oldalon. Bejelented, kijönnek, ingyen megoldják. Ne sufnizd, mert a végén még megvádolnak áramlopással.
(#) Busz válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Akkor a 4 vezetéket az 5 vezetékes dugaljzatba hogyan a legbiztonságosabb bekötni ha csak valszeg valószínűleg a nulla van ott?

Nullát a nulla helyére, védőföld pedig kihagy?

Milyen szeg az a "valszeg"?!
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Nov 19, 2017 / 1
 
Idézet:
„védőföld pedig kihagy?”
Már csak az kellene. Egyébként egyszerű a feladat, meg kell csinálni a dugaljig tartó vezetékezést úgy, ahogy a dugalj megkívánja.
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Nov 19, 2017 / 1
 
Rendbe kell tenni a hálózatot! Nincs kerülő megoldás.
(#) Remci válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Nos ma rákötöttem a FI relé előtti nullát a bojler mérő és vevő nullájára és így már működik ismét minden. Közben beszéltem egy villanyszerelő ismerősömmel, ő mondta hogy ismeri ezt a kötési módot, régen így csinálták. De közben valaki rájött,hogy így a nulla vezető meg hekkelésével a bojler mérő nem úgy mér ahogy kellene, vagyis valami ilyesmit magyarázott és ezért ezt a kötési módot kivették a szabványból. Azt mondta,hogy egyenlőre kössem vissza így és beszéljek a Démásszal hogy ilyenkor mi a teendő. De az az érdekes,hogy pár napja cserélték le a bojler mérő óráját és a fószer vagy nem vette észre a hibát,vagy nem foglalkozott vele.
(#) Barni87 válasza Remci hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Legtöbbször, aki órát cserél nem túl szakképzett, így nála abban kimerül a munka, hogy 1 ér kiköt, majd azt az új mérőbe beköt. Egyesével végigmegy, régi mérő lecsavarozás, új mérő felcsavarozás, plomba, foto, papír, oszt további szép napot...
Aki ellenőrködik emellett, az általában körül is néz a mérőhelynél. Ebből van kevesebb.
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Bővebben: Link
Igen, a lényeg az, hogy a regisztrált villanyszerelő előkészíti, kialakítja a mérőhelyet, a szolgáltató embere a kialakított helyre felszereli az órát, tehát ez két különböző tevékenység.
Ha bejelented a szolgáltatónak, az kimegy, leellenőrzi, meghiányolja és jelzi neked, hogy keress egy regisztrált villanyszerelőt, aki ezt rendbe teszi.
Vagy adsz neki egy keveset, amit szeretnek és ő is elvégzi.
Rosszabb esetben jegyzőkönyvet készít és rákötelez, hogy az egész mérőhelyet a mai szabványnak megfelelően alakíts ki.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
(#) taurus válasza Barni87 hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Nálam az esedékes mérőóra csere papírmunkával együtt kb.4-5 perc volt! Ellenőrzés, mit és hogyan?
(#) Peet19 hozzászólása Nov 20, 2017 /
 
Sziasztok!



Egy családi házba kell bevezetni az áramot, de az ideiglenes mérő a kapu mellett van. A ház kb. 80m-re van a kaputól. Az oszlop a kapu előtt van amiről jön az áram, de nem láttam hogy ott le lenne-e földelve a null vezető. A főbiztosító 20A. Ha 6mm2-es vezetékekkel viszem be a házba az áramot, akkor (csak a null vezetőt számolom) 0,22 Ohm az ellenállása, ami 20A esetén 4.5V feszültség esést eredményez. Vagyis a nullán 4.5V fesz. jelenik meg ha 20A áram folyik a kőrben.

Eddig TN-C rendszereket csináltam (a FI relé előtt leosztottam a nullát a földsínre) de ezt most nem használhatom földelésnek. Vagyis egy TT rendszert kellene csinálni. Ha lerakok egy földszondát, csinálok egy EPH csomópontot és onnan viszem a házba a földelést akkor biztos hogy 0V föld potenciálon lesz a PE vezetőm.

A kérdés hogy erre rá lehet-e akasztani a null vezetőt? Amúgy a szolgáltató milyen távolságonként földeli az oszlopoknál a nullát? Érintésvédelmi szempontból mennyi a még megengedett feszültség emelkedés a PE vezetőn és a nullán?



Előre is köszi a segítséget.
(#) Barni87 válasza taurus hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
A 4-5 perc csak akkor lehet reális, ha ketten vannak és nincsen semmi hátráltató tényező. Amíg az egyik végzi a cserét, addig a másik elvégzi a dokumentálást. (Foto a régi mérőről, állása, típusa, gyári száma, plombák mennyisége és sorszámai, stb.)
Legtöbbször a a papírozás tovább tart, mint a tényleges munka.
Viszont EON területen nagyrészt alvállalkozók dolgoznak, így nem nagyon fizetik meg a 2fő munkáját, ezért javarészt egyedül járnak kis fofyasztású személyautóval.

Van olyan emberke, aki csak a mérők cseréjére képesített. És van olyan, akinek meg van az ellenőri vizsgája, ő cserélhet is és éllenőrzéseket is végezhet (pl. áramlopás gyanúja esetén kivonul).
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) Gafly hozzászólása Nov 20, 2017 / 1
 
(#) gyuszo válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Idézet:
„. Ha lerakok egy földszondát, csinálok egy EPH csomópontot és onnan viszem a házba a földelést”

A Nullát kell a házba továbbvinni és ott kell egy újabb helyi földelést leütni. De itt már nem szabad összekötni a Nullával.
(#) Peet19 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
A háznál lerakok egy földszondát és onnan alakítom ki az EPH-t. Ide be lehet kötni a PEN vezetőt (vagyis az üzeni nullát leföldelem) és innen kell elosztani a házba az elosztószekrényig. A PE-t a földsínre a nullát a FI relébe, a FI reléből a kimenőt pedig a nulla sínre.
(#) bakos13gab válasza Gafly hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Hát ha már az 5V is halálos... Itt más baj volt, az biztos. Meg kellene belülről vizsgálni azt a töltőt. Kíváncsi lennék.
(#) ötfelezős válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Vagyis egy TT rendszert kellene csinálni. Ááááááá. Ez nagyon nem hangzik jól. Csak kérdés, fogalmi zavarban szenvedsz-e (bocs), vagy tudod, mit szeretnél de az rossz. Ebben az országban 50 évig szabvány tiltotta a két rendszer keveredését, és az, hogy a mostani előírásokban ez nincs benne, az meg nem jelenti azt, hogy a tiltás megszűnt (az áramszolgáltatók átemelték saját előírásaikba a régi szabványból). Az is biztos, hogy a védővezető megismételt földelése (ami kimondottan aljánlatos) nem teszi a TN rendszert TT rendszerré.
Amúgy a szolgáltató milyen távolságonként földeli az oszlopoknál a nullát? Maradt a szokás (lásd fentebb, szabvány, átemelés), kb 300 m-enként, és az 50 m-nél hosszabb leágazások végét.
Érintésvédelmi szempontból mennyi a még megengedett feszültség emelkedés a PE vezetőn és a nullán? A kérdés első fele értelmetlen, mert a nullavezető üzemi vezető, úgy kezelendő, mint a fázis. Lehet, hogy a PEN-re gondolsz az utcán, de az meg nem nulla, az PEN. A PE vezetőn meg 50 V, 50 Hz-en, átlag körülmények között.
Az adott szolgáltató mániáit nem ismervén (amit kéra mérőnél, azt nyilván meg kell tenni), az épületbe való becsatlakozáskor le kell földelned a PEN vezetőt, vagy a védővezetőt, EPH-t is ott kell kialakítani.
Következő: »»   559 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem