Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanytűzhely bekötése
 
Témaindító: Lacika2000, idő: Márc 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 9
(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Erre én is gondoltam, de pont ez lenne a gond, villogna minden. Egyszer egy diódával egyenirányítottam, így akartam felezni a grillsütő teljesítményét. Látszott a lámpafényben. Jó lesz a fázishasítás, meg végül is ha van szűrés, nem olyan vészes. A tűzhely aljára gondoltam a cuccot tenni, ott sütéskor se éri nagy hő.
(#) BarnaPili hozzászólása Okt 4, 2014 /
 
Korábbi kérdésemmel kapcsolatban merült fel egy újabb dolog.ITT azt írja a honlap,hogy a kiválasztott villanytűzhely csak 3 fázisra köthető be.A netet túrva nem találtam egy árva bekötési rajzot sem erről a Zanussi gépről.Most mi alapján írják ezt? A terheléls,vagy a fűtőszálak üzemi feszültsége? Lehetséges,hogy tényleg csak a 3 fázisú helyeken üzemelhet?
Behúztam már vezetéket (csőbe falba),5x4 mm2-t,amit jelenleg úgy kötöttem,hogy 2-2 ér a fázisnak és a nullának,a maradék pedig a védővezető.Ha később lesz 3 fázis,akkor ezt ne kelljen venni már.
(#) gyuszo válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 5, 2014 /
 
Ilyen nagy teljesítményű villanytűzhelyt csak 3 fázison használható biztonságosan.
Az 5x4mm2 vezeték megfelel, amíg nem lesz 3 fázisod, 1 fázisról vagy csak 2 lapot használj , vagy csak a sütőt, egyszerre ne.
De így se érdemes a lakásban más nagyfogyasztót bekapcsolni : pl mosógép.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) zenei hozzászólása Nov 6, 2014 /
 
Sziasztok!

Indesit k3c55(x)/r típusú villanytűzhely főzőlapi kapcsolását nem tudja e valaki? A google nem a barátom jelen esetben és anno mikor belekontárkodtak nem lett a bekötés sorrendje felírva.
(#) marone hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok !
Megtudná valaki mondani hogy egy kombinált tűzhely( elektromos sütő) nagyjából mennyi áramot vesz fel sütéskor ?
Sehol nem találtam adatot róla.
Kösz !
(#) BarnaPili válasza marone hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
(#) marone válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Kösz !
(#) fektom hozzászólása Feb 8, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy Gorenje E553/E553H-s villanytűzhelyem. A sütőtér levegőjét forgató ventillátor leégett. Amikor szétszedtem, akkor egy olyan alkatrész volt a motor állórészére építve, amit nem sikerült beazonosítanom hogy mi lehet. Csatolok hozzá két képet. A piros vezetékek csatlakozási pontjánál van a kérdéses darab. Lehet hogy hőkorlátozó lenne? (szobahőmérsékleten áram tud folyni a két terminál között)

Egy másik dolog amire nem sikerült rájönnöm, hogy a sütődob tetején, középsíkban egy a harmadik képen látható tárgy van felszerelve, ami szintén nem tudom hogy micsoda. Ötlet? (Szobahőmérsékletet nincs a két pólus között kapcsolat).

Végül egy harmadik dolog. A villanytűzhely kapcsolói (szembe nézetben) mind megkapják jobbról a betápot (fázist és nullát), balról pedig a 4 terminálon a fűtőellenálláshoz kapcsolódnak. Viszont a bal oldalon van egy 5. terminál is, amiken az összes 4 tűzhelykapcsoló láncolva van. Valami ötlet hogy az mire szolgálhat?
(#) jani7710 hozzászólása Ápr 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Van egy zanussi elektromos sütőnk, aminek a hőmérséklete kb 30C fokkal kevesebb a beállítottnál a max 250 helyett is csak 220. Szerintetek mi lehet a hiba? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) fektom válasza jani7710 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Hali! Ha a sütő hőmérsékletének mérése és kijelzése külön mechanizmussal megy mint a fűtés szabályozása, akkor ki kell szűrni hogy mi a rossz: a mérés és kijelzés vagy a sütő hőmérsékletét szabályozó mechanizmus.

Ha full elektronikus a sütő, akkor szerintem egy mechanizmusos és vélhető hogy a hőszenzor hibás.

Ha viszont mondjuk régebbi, tágulócsöves vezérlésű a sütőfűtés, akkor szerencsés vagy mert a sütőkapcsolón van valahol egy beállító csavar, aminek az óramutató járása szerinti tekerésével (mint a vasalónál) feljebb szabályozhatod a be-ki kapcsolási hőmérsékletet.
(#) jani7710 válasza fektom hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Szia! Köszi a választ! A hőmérsékletet külön mérővel mértem(nincs beépített) mert észrevettük, hogy lassabban készülnek az ételek. Akkor ha jól értem a hőszenzor lesz hibás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) fektom hozzászólása Ápr 12, 2015 /
 
Hát vagy hőszenzoros, vagy tágulócsöves az érzékelő mechanizmus. Legjobb ha leírod milyen márka, milyen típus/modell, és akkor talán többet tudunk meg (általában vagy a tűzhely leghátulján, vagy a sütőajtót kinyitva találsz egy címkét, és ott tudod meg ezeket az infókat).
(#) jani7710 válasza fektom hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Megnéztem: Zanussi Mod:ZOB 641X Tipusa:9666
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) fektom válasza jani7710 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Szervizkönyvet sajnos nem találtam róla, úgyhogy nem derül ki hogy elektronikás vagy régi típusú szabályzós-e. Így nem tudok jobban segíteni.

Egy biztos: ha tágulócsöves (azaz régi típusú a szabályozás), akkor a beállítottól való kb. 15 celsius fokos eltérés (a beállított értéktől pozitív és negatív irányba) normális, mert a hőfokszabályzó-kapcsoló 15 celsius rátartással kapcsol ki és újra be. A beállított hőfokot a +15/-15 fokos intervallumban tartja. 30 celsius viszont sok. Ha pontos a mérésed mely szerint tényleg ott a 30 fokos különbség akkor a szabályozás hibás. Maga a hőfokszabályzó (szaknevén a termosztát) a hibás
(elektronikus vezérlésű szabályozás esetén (mint amilyen mosógépekben is van) kb. 2-3 fok tévedés normális)

Ha garanciás (és a mérésed tényleg pontos volt) akkor mindenképpen szerviz.
(#) jani7710 válasza fektom hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget! Papírt én se találok róla mert a "lakással vettük". Mérés szerintem pontos volt mert a mérőt máshol is próbáltuk. Akkor marad így legfeljebb tovább sütünk.
(#) brichy76 hozzászólása Jan 31, 2016 /
 
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni ! Elektromos sütőbe szeretnék relét bekötni hogy levegye a terhelést a funkció kapcsolóról, mert elég gyenge kivitel.Milyet tegyek bele? És ha tudnátok segíteni hogy kell bekötni? Köszönöm!
(#) airwalker hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Üdv Fórumtársak!
Van egy üvegkerámialapos főzőlapom, amihez vagy elveszett a vezérlő, vagy csak szimplán nem kaptam meg attól akitől van. Amiért írok ide az az, hogy szeretnék egy vezérlőt csinálni hozzá. Arduino Nanoval, 4 hőelemmel, valamilyen fokozatkapcsolóval. Arra gondoltam, hogy mivel nincs minden fűtőszál kivezetve külön, mind a 3 egyszerre fog működni és a bekapcsolási idő fogja meghatározni a hőmérsékletet, a fokozatot. A terhelést szerintem triaccal oldom meg relé helyett az ív elkerülése végett.
Tud valaki valami használható infót mondani a bekapcsolási időkről? Max. 9 fokozatot lehetne, mint a többi főzőlapnál.
(#) Rudiur hozzászólása Feb 28, 2017 /
 
Üdv mindenkinek! Elromlott az elekthermax (igen,nem mai darab,alig harminc éves) tűzhelyünk,nem fűtötte a lapokat.Széjjel bontottam (most nem úgy áll a kassza,hogy hívjuk a szerelőt),és megmókoltam a kapcsolókat,mert nem érintkeztek. Később,ahogy mozgattam, kihullot belőle egy kis "összekötő híd" és nem tudom,honnan. Azóta a lapok iszonyat lassan melegednek fel. Tudna valaki segíteni ,honnan eshetett ki ez a mütymürütty?Előre is köszönöm!
(#) elektroton válasza Rudiur hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szerintem az áthidalás 3 fázisú betáplálás esetén nem kell, legalább is a bekötési ábra szerint.
Fel volt lazítva a bekötő csatlakozó csavarjai? Volt esélye kiesni a helyéről? Nem csak ott volt a kapocs közelében hagyva?
(#) Rudiur válasza elektroton hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Én csavargattam ki az összeset,(mármint ,ami be volt kötve) hogy lehúzzam a kábelt,biztos,ami biztos,bár a biztosítékokat is lekapcsoltam.Szóval sajnos nem tudom,de akkor ezek szerint nem ezzel lesz a gond,hanem a lapokkal....Azért köszönöm szépen.
(#) Gafly válasza Rudiur hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Három fázisod van?
Hány Amperre van biztositva?
(#) Rudiur válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ha minden igaz kettő ,van mind a kettő 10 amper
(#) VIM válasza Rudiur hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szia! Szerintem a két fázis reteszelt lenne a logikus és így az 1 és 2 pontokra megy az áthidalás. A bekötés másik vége a lényeg, hogy hány fázis és azok milyen színnel csatlakoznak az elosztó dobozban.
(#) Rudiur válasza VIM hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ooohhh köszönöm,nekem már ez is nagy segítség,a másik "végét" sajnos nem bonthatom,mert az nagyon gázos.Ezer +1 éves,a vakolat is omlik körülötte,azzal már kihúzom a szerelőig,csak legalább egy lap menjen rendesen.
(#) Gafly válasza Rudiur hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
+1 VIM mester javaslatának.

Másik végét szerintem se piszkáld.

Esetleg mérhetnél feszültséget:
- Kék, fekete, fekete, drapp viszonylatban.
- Drapp, fekete, fekete viszonylatban.
- Ugyanezt egyik és/vagy másik kismegszakító ki és bekapcsolt állapotában.

Elvileg (elmondás alapján) ugye 2 fázis van, két kismegszakítóval.
Kérdés, hogy mindkettő (csak) a tűzhelyhez van?
Akkor hogyan viszonyul a fekete, fekete, drapp egymáshoz? Kis szerencsével a kék és a zöld/sárga az ami.
(#) Rudiur válasza Gafly hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat,segítséget mindenkinek! Visszahoztunk 3 lapot az "élők" közé! A sütő sajna kakukk,de már nemsokára jön a szerelő. Nagyok vagytok!!!
(#) VIM válasza Rudiur hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Azt azért nem árt kilámpázni, hogy a két fekete bejövő szál azonos potenciálra van e kötve, mert akkor a "2 fázis teljes" bekötés is helyénvaló és akkor talán a sütő is működik majd. De ez csak akkor ha a két fekete szál azonos fázisra van kötve az automatánál. Az EBA alsó-felső kötési fedél csavarját ha kicsavarod és leveszed, látható lesz a vezetékek hovatartozása. Így nem kellene lámpáznod, mert egyértelmű a fázisok vezetékszíneinek hovatartozása az automatáknál. Bizonyára az egyik fázis színe a "piros" lesz a másik pedig "fekete", ott az automatánál. Ha nincs csak az egyik fekete bekötve az automatánál akkor is jó a "2 fázis teljes" variáció de az esetlegesen be nem kötött fekete szál az legyen elszigetelve, mert a szóban forgó átkötéssel kiadódik oda a feszültség.
(#) Mc Elek hozzászólása Nov 29, 2017 /
 
Üdv!
Mora k363BW kombinált tűzhely. Használati azt írja" A készülék csatlakoztatására használjon 5 x 1,5 mm2-es, H05VV-F5G 1,5-ös jelölésű vagy annál jobb kábelt. A készüléket fix huzalozáshoz kell csatlakoztatni, amely rendelkezik beépített megszakítóval. A fix huzalozást az érvényes szabályoknak megfelelően kell elvégezni."
Ez ugye valami cseh vicc?
Ez ilyen minden típushoz való használati és nem derül ki a konkrét típuson milyen kapocs dekli van. Nem szakmám de ugye a bekarikázott kapocs dekli lesz rajta és 3x1,5 kábel kell villás dugóval.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
(#) VIM válasza Mc Elek hozzászólására (») Nov 30, 2017 1 /
 
Szia! Szerintem bekötheted 3X2.5mm2 keresztmetszetű kábellel dugvillásra 240V-ra. Ha 1kW/ciklus a fogyasztása akkor nem lehet túl nagy a fogyasztása, mert a villamos részről egy betűt nem lehet találni a bekötésen kívül.
(#) fektom válasza Mc Elek hozzászólására (») Nov 30, 2017 / 1
 
A manual írja, hogy a bekötést arra feljogosított szakember végezze. Az lenne a legtisztább...

De amúgy ha megveszed a terméket, valószínűleg a bekötési pont alatt is pontosan ugyanúgy fel van tüntetve hogy hova mit kell kötnöd (persze betűkkel és számokkal, ami nem tudom hogy megint mennyire tiszta, hiszen érteni kell hogy mi mit jelent). De én javaslom, hogy hívj segítséget. Főleg hogy kábelsaruzáshoz is sajtoló szerszámra van szükség, ami értelemszerűen nincs minden háztartásban.

És azért is mert két ponton is elronthatod a bekötést. A tűzhely oldalán és a fix csatlakozási pontnál is. Bármelyik oldalon rossz helyre kerül valami, akkor megrázó élmény lesz a vége! Nem játék!

Az előttem hozzászólónak annyit, hogy ilyen készüléket nem kötünk be dugvillásra. Ugyanúgy ahogy boilert sem kötünk már be így. Csak fix bekötést alkalmazunk. A dokumentáció is írja, hogy az érvényben lévő szabványoknak megfelelően legyen elvégezve a bekötés.
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem