Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Ha a 40e ft-os alkatrészárból visszakap a szerviz (tippem a 20e ft a csurgatásra, mert annyival ment ugye feljebb az ár a saját alkatrésszel), akkor is 20e ft volt az alkatrész a szervizen át, mert a kereskedő csak nem akar bukni rajta...
![]()
Ez így van egy szerviz, vagy autószerelő kedvezménnyel kapja az alkatrészt a nagykerből. Akár 50%-al olcsóbban mint te az utcáról. Ezért aztán ha te veszed az alkatrészt ezt a kedvezményt elbukja. Mivel a nagykernek még a kedvezményes áron is van legalább 100% haszna ezért írtam az imént, hogy az autó alkatrészen brutális haszon van.
Így van, a szervizeknek leginkább az alkatrészeken van a haszon.
Bővebben: Link
Tehát 40e.-t mond és ír alkatrészárra, miközben az csak 20e.? Mehetne ez egyenesen is, 60e. a munka, 20e. az alkatrész, nem kellene sumákolni 40e. 40.e.-el.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
Szerintem kérdezz meg egy adózásban jártas könyvelőt, hogy miként is alakul az állam adó- és járulékbeli részesedése a munkadíjon és az anyagköltségen. Biztos nem véletlenül találták ki és egyezett meg a szerviz és a kereskedő.
Bizony így van ez. Az alkatrészre kapott kedvezményt is felszámolja neked. Az az övé a nagykertől. Biztos lehetsz benne, hogy bármelyik szervizben így van.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
Igen. Ez vezet sok helyen oda, hogy cserélnek alkatrészt ha kell, ha nem. Ugyanez az ismerős hozta régebben kocsiját nézzük át együtt, kezében papíron hosszú hibalistával, műszakira állapotfelmérés ezeket kell cserélni. Fele hibáról mi is meg tudtuk állapítani, hogy nincs hiba. Elvitte másik szervizbe vizsgázni, ott semmi csere, csak vizsgadíj. Előző helyen 120e. Ft. lett volna felesleges cserékkel.
Ez ezzel a probléma.
Aki nem ért hozzá, azt könnyen átverik. Én azt tapasztaltam, hogy az emberek nagy százaléka nem rendelkezik szuper képességekkel, hogy minden szakmát megtanuljon, minden tudjon. De hát ez ilyen.
Mikor azt mondja a szerviz, hogy az autódhoz van egy direkt hozzá illő spéci motorolaj, ami ugyan 2x-3x drágább, mint a sima, de cserébe jobban óvja az autót, azt mondod rá, egye fene, legyen a drágább olaj. De hogy mit öntenek bele, azt már csak a szervizes tudja ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
Különösebben nem is titkolják, lassan nyílt titok, még az is, hogy mekkora kedvezményt kapnak ezek a cégek az alkatrészre.
Persze vannak lehúzós szervizek is, de az sem mindegy, kinek milyenek a sztenderdjei az autóval kapcsolatban. Van olyan, hogy az alkatrész elérte a csereperiódust, esetleg a funkcióját már alig látja el, de az autó attól még megy. Faterom mivel 10 évig a munkahelye fizette az autója szervizszámláját, egyszerűen rábízta a szakikra. Aztán az egyébként pöccre induló autó egyre gyengébb lett, már alig indult, annyi ideig kellett indítózni, hogy picit meg is pörkölődött az önindító, fel kellett újíttatni. A hiba annyi volt, hogy a szervizben évekig vagy elfelejtették, vagy elsusmusolták az üzemanyagszűrő cseréjét (kb. 3000 forint, 10 perc munka), de annyival elintézték, hogy öreg, meg sokat futott, ez ilyen. Egy jobb szervizben ezt kérdés nélkül cserélték volna.
Nekem is meghegesztették a kipufogót vizsga előtt, mert megrepedt. Otthagytam. A következő hívásnál az mondták, kicsit késnek, mert túlságosan kirohadt, kicsit drágább lesz... Rendesek voltak, cserélni nem akarták, ahhoz azért túl fényes volt.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Moderátor által szerkesztve
Írta itt valaki, hogy nincs is összeesküvés, meg elavulás, egyszerűen csak drága lenne jót gyártani, ezért vacak minden. Frászt. Annyival nem lenne drágább, csak azért nem gyártanak jót, mert akkor nem romlik el, nem veszel 3-4 év múlva újat. És ez bizony kemény tervezett elavulás.
Aki nem hiszi, nézzen meg egy 1.2-es Polo vezérmű szettet: egy biciklin erősebb és masszívabb lánc meg fogaskerék van, mint abban. Haverom most cserélte, elképedve néztem, hogy ezzel egyáltalán eddig elment, mielőtt átugrott, mondjuk nem is volt sok, csak 165000 km. Egy vicc az egész. Ha normálisan építenék meg az autókat, tehát tartósra, nem kerülne, csak 10-20%-kal többe, csak akkor azt a plusz 10-20%-ot nem tudná a gyártó lenyúlni, meg nem tudná 2 év múlva a ráncfellvarrott vackát újra eladni. Dolgozik mérnök ismerősöm gyártás ellenőrzésben, amikor elkezdett mesélni (amit nem lenne szabad neki), megkértem hogy ne is folytassa, mert inkább nem akarom hallani... Van egy volt kollégám aki alkatrész kereskedésben kisfőnök. Azt mondja, náluk az árszabás az úgy működik, hogy alaphelyzetben is van már 30-35% hasznuk mindenen, amire még jöhetnek plusz %-ok... Szép új világ. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „Ha nem tudod hogy valami hogy működik, attól nem kell mögé összeesküvéselmélet gyártani.” Egy ismerősöm, aki egy ismert német autógyár németországi gyárában dolgozott, mesélte nekem, hogy volt az akkor gyártott motorokban egy filléres alkatrész, kb. egy alátét. Ez megadott igénybevételnek van kitéve, és ezért kb. 100e km-enként elkopik annyira, hogy cserélni kell. Lehetne alkalmazni kétszer olyan vastag anyagút is, de "fentről" lejött nekik utasításban, hogy ezt kell beletervezni. Maga az alkatrész (mint mondtam kb. egy alátét) ténylegesen filléres dolog, és ha a dupla vastagságú ilyet teszik bele, akkor a 5-10 milliós autó árát legalább 10 Ft-al megdobta volna. (A méretéből adódóan ha egyedileg gyártják titánból, akkor sem lehet több 10ezer Ft-nál ![]() Ez nem összeesküvés-elmélet, hanem tervezett elavulás. ![]() Persze, van összeesküvés-elméletem is... ![]() Na, ez a tényleg összeesküvés-elmélet! ![]() A fröccsöntött műanyag csatlakozóházról pedig csak annyit, hogy ha értelmes emberek terveznék, akkor ez a csatlakozóház egy uniformizált dolog lenne, amit az adott gyár az összes típusába beépít, akár 10-20-30 éven keresztül. Egy olyan alkatrészt, ami nem látszik (vagyis nincs a vásárló szeme előtt, nem része a designnak) miért kell egyedileg kialakítani??? És nem azért kerül 13.000 Ft-ba, mert olyan minőséget kell teljesítenie, hanem azért, mert csak egyetlen típus egyetlen szériájába használják. Nem igazán hiszem, hogy egy ilyen jellegű alkatrészen bármit lehetne / kellene fejleszteni... Mert 20 évvel ezelőtt is pontosan ugyanolyan hőt, hideget, rázkódást, párát és minden egyebet kellett kibírnia, mint most... Ahogyan azt sem gondolom, hogy amiatt mert nem szedánba, hanem limuzinba, vagy nem 1.6-os, hanem 1.4-es motorú autóba szerelik be, eltérnének egy műanyag csatlakozóházzal szemben támasztott követelmények... De rendben, legyen szükség 5 különböző ilyen csatlakozóházra egy cég teljes típusválasztékában 20 éven keresztül. Akkor a későbbi szervizkészlet gyártásához pontosan ugyanazt a fröccsöntőszerszámot lehetne használni, mint az éppen futó szériájú autókhoz. És ugye, nem egy külső, látható elemről, vagy egy technikai újdonságot alkalmazó részegységről beszélünk, hanem egy olyan alkatrészről, amiről a tulajdonos csak akkor szerez tudomást, amikor ki kell fizetnie 10+ ezer forintos árát. Kb. olyan, mintha egy mobiltelefon akkumulátora (csere esetén) azért kerülne kétszer többe, mert a rajta lévő felirat színének RGB kódját 10-zel megváltoztatták...
Ez is az általánositások halmaza. Ha tudnád mi mindenen kell sporolni a gyártásban, akkor inkább hallgatnál. Csak egy konkrét eset aminek résztvevöje voltam. Egy kb 10000$- müszer - aminek a gyártási ára ennek az 1/3-a ( ugyanez érvényes az autoiparra is), a maradék 2/3 az egyébb költség többek között az a 30-35% amit a végelado kap az eladott termékböl. Pontosan eddig a pillanatig kell finanszirozni a terméket, mert csak ekkor látsz pénzt is a termékért.
Nos azon az 1/3-n könyvelök meg bankok hada rágodik hetekig honapokig, és mindenütt csak a piros ceruzát ismerik ( a hosszu praxisomban egyszer sem fordult elö, hogy ezek az emberek azt mondták volna, hogy bravo megsporoltatok 1 dolcsit.). Igy elöfordult, hogy egy szürö beszallito ( a szüro bolti értéke 50 cent) szintén egy termékfelujitáson ment át ( mert ugye az kötelezö). Igy az ujnak vagy jobbnak kell lennie ugyanannyi pénzért, vagy emelni kell az árat. Az adott esetben ez történt, az uj szürö 0,75 centbe került, ami azonnal szemet ütött a könyvelésben, mert minden müszerbe 6 darab kell. Képesek voltak emiatt leállitani a gyártást, hogy keressünk más beszállitot. Nem volt. 3 honapot álltunk darabonként 1,5$ többletköltségért! Sajnos ma igy müködik a világ és ezt el kell fogadni. Ehhez jön a kapkodás, a szakemberek meg a tapasztalatok hiánya - az embernek megállt sokszor az esze, amikor jöttek az uj titánok ötletei, akik még a hálozati csatlakozon is találtak javitani (sporolni) valot, és az fel sem merült nekik, hogy azt nem lehet a stekkerböl kihuzni, mert olyan kicsire és sporolosra sikerült, hogy ha bedugtad a stekkerbe, az abban elmerült, csak a kábel logott ki. ( nem süllyesztett stekkerböl persze ki lehetett huzni - azon probálták). Mindig nevetek, amikor Fábry bemutatja a régi korok agymenéseit, szerintem sokkal érdekesebb lenne a maiakkal foglalkozni. Igaz, hogy ehhez egy komoly ügyvédi iroda is kellene, mert egyböl megszolalnának a nagynevü gyártok (ügyvédei), hogy kárositod a hirnevüket. A selejt, amit gyártanak a kutyát sem érdekelné.
Már megint nem veszed észre hogy badarságokat beszélsz. Amiről írsz az a határokat nem ismerő balf@szság, a minél nagyobb haszon reményében. Írtak nemrég konkrét példát. Miért kellene egy mezei műanyag csatlakozót külön külön kismillió formában kifejleszteni, gyártósort beállítani rá, amikor azt le tudná gyártani egyetlen cég is amelyik akár semmi mást nem gyártana, és bele lehetne építeni az összes autótípusba? Ja, azért nem, mert akkor a 100Ft-os bigyóért nem lehetne elkérni 13ezret.
Mondok másik példát is ha már elektronika, ott van rögtön a forrasztópáka. Ahány páka és állomás, annyiféle bekötés meg csatlakozó van hozzá. Könyörgöm, minek? Van egy állomásom, amiben egy 5 pólusú tuchel a csatlakozó, azért ez mert éppen ilyenből volt itthon sok, így erre álltam rá. Ha veszek egy másik pákát, azzal kezdem hogy a rajta lévő csatlakozót levágom, és átteszek rá egy 80Ft-os másik dugót, hogy használni tudjam az állomással. Van 3 különféle típusú szabályozós pákám, és mindegyiket ugyanazzal az állomással használom, és ez csak egy 80Ft-os alkatrészen múlt... Ahogy az izzó kompatibilis több autóba (bár már azokból is rengetegféle van), ugyanúgy kompatibilis lehetne a generátor, a klíma, meg még rengeteg más. Csak ez a mi érdekünk lenne, nem a gyártóké, és ez itt a baj.
Bocs, de ha már te balf@sszágrol beszélsz, akkor elaludtál 1989-ben.
Azota piacgazdaságban élünk, és elképzelhetetlen, hogy egy Fordban Opel stb alkatrész legyen vagy forditva mégha az 100x jobb is. Nézd meg az autok részleteit. Szinte mindegyikhez találsz a piacon jobbat, még sem az van a kocsiban, hanem a saját találmány (fejlesztés ![]() Nemrég szabadultam meg az uj kocsimtol (2 éves), aminek az elsö évben 2x cserélték a könyöktámaszát, mert ELKOPOTT ( a kocsi a felsöbb árkategoriába tartozott). És még volt pofájuk azt mondani, hogy ilyesmit gariban csak egyszer lehet kicserélni! És az is nyilvánvalo, hogy sok alkatrész nem az autogyárban készül, hanem külsö gyárakban, akik nem egyszer több márkának szállitanak alkatrészt, de mindegyiknek más elvárások és elöirások szerint. Sokszor látják is a különbségeket, de csak ritkán van lehetöség arra, hogy a rosszabbat feljavitsák. Ezen aligha fogunk tudni változtatni, és azt a kort sem kell visszasirni, amikor a luxus Tátra autoban a hamutarto a Trabantból volt ismert az index karja meg a Skodábol. Szoval az egyenruha meg az egyen alkatrész ma elfogadhatatlan, söt még abba is bele lehet kötni ha hasonlit a másikra. Nemrégen hozott egy zenész barátom egy szatyor IEC hálozati zsinort - mind rossz volt. Kettöt elvágtam a belsö erek egyenként 3 szálas licniböl voltak... persze, hogy mind eltört, mert hát szinte naponta hajlitgatták. Elmész a boltba veszel egy ujat - hol a garancia, hogy nem ugyanilyent kapsz. Az eredetit sem azok gyártották akik az erösitöket stb. Ne feledd azt sem, hogy nemcsak belsö, de külsö tényezök, is mindenkit a haszon maximalizására kényszeritenek. Te is évente többet szeretnél keresni, több nyugdijat kapni olcsobban utazni, több kamatot kapni a bankba rakott pénzedért, vagy jobban felszerelt terméket venni. Ez kényszerit mindenkit a haszon növelésére. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Látom, moderálva lett az előző bejegyzés, amire reagáltam volna, ezért inkább én is moderálom magam... Töröltem a bejegyzésemet.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Egy érdekesség, hogy kb. a Pentium előtti időkig bármelyik alaplapba bele lehetett tenni bármelyik gyártmányú processzort (Intel, AMD, Cyrix), csak át kellett jumperolni. Ma már a lábaik elrendezése sem ugyanaz, mégha közel ugyanazt tudják is.
Bár még ma is többnyire kompatibilisek egymással az egyes asztali gépek, ha a beletehető kártyákról van szó. Persze itt is megjelent egy-két cég (pl. HP, Dell), akik direkt olyan házba építik a készülékeiket, amibe már nem nagyon lehet további kártyát beletenni. És akkor még nem is beszéltünk a laptopokról...
Annyira nem aludtam el, hogy részben én is termelésből élek. Még az is igaz, hogy ezzel minél több pénzt szeretnék keresni. A különbség abban van, hogy nem minden áron, pláne nem a vevő becsapásával, konkrétan hülyének nézésével. Meg abban, hogy én nem tudom úgy meghatározni az árakat mint ők. Ők se tudnák, ha értelmes lenne a fogyasztói társadalom, a lábára állna, és azt mondaná hogy jó, akkor kenjétek a hajatokra a vacak terméketeket akár olcsó akár drága, inkább használom a régit.
Ezzel csak 2 probléma van. Az egyik, hogy már ezt is ellehetetlenítették, magyarul már nincs régi amit használni tudnál az új megvétele helyett, mert tettek róla hogy ne legyen. A másik, hogy már prosztó a régi meg a használt, a többség szinte szégyelli magát ha nem új autóban ül, meg nem új telefonja van kétévente. És ezért még teljesíthetetlen pénzügyi manőverekbe is képesek belemenni, lásd a rengeteg kölcsönt meg a bank által elvett autókat. Az ilyenek meg is érdemlik amit a gyártóktól kapnak, a szó minden értelmében... A gyártók meg bolondok lennének ezt nem kihasználni.
Én töröltem mindjárt a beírás után amíg még lehetett, hátha politikának is érthető, amit nem lehet írni.
Ez az egész amiről itt beszélünk, a kapitalizmus törvényszerüségének hajtásai. Voltak akik normálisan akartak valamit (gyártók) nem követték a hülyeségeket, éppen ezért már nincsenek.
De szép beszélgetés alakult ki itt köztetek.
![]() Szórakoztató ezt olvasgatni, de én inkább nem szólok bele. Bár autóipari fejlesztéssel foglalkozom. És még csak nem is Suzuki kategória. ... nem tervezünk bele elavulást, viszont az eddigi munkáim során csak 1 autógyár nem spórolt. A többi fogtechnikus...
Erröl van szo:
![]()
Idézet: „A többi fogtechnikus...” Ezt mégis hogy érted???
Nézd a fogyaszto társadalmat ilyenre nevelik a közkedvelt kereskedelmi adok, meg ujságok. Valamikor banánért, mogyoroért álltak sorba, most meg a legujabb, méregdrága okostelefonért kempingeznek New York belvárosában a hülyék, holott jobb helyen talán jobbat, ingyen is kapnának,igaz, hogy azt nem ugy hivják.
A normális paraszti ész mindig hiányzott a kapitalizmusbol, és ezt kerülik mint ördög a szentelt vizet - csak észre kell venni. A baj az, hogy általad is felsorolt elmebajosok mindannyiunk kárára élnek, mert miattuk lesz még drágább a cucc, 10 éve még 400 dolláros vacakért álltak New Yorkban 3 napot sorban, ma már 1200 dolláros vacakért. Gondolod, hogy ezeket az emberek érdekli, hogy mi van benne, öket csak az érdekli, hogy milyen márkás cucc van a kezükben, és még az sem igen izgatja öket, hogy hitelbe veszi, amit soha az életben nem tud megfizetni. Azaz majd elitélik, elveszik töle és közpénzen évekre hüssre teszik, a társadalom meg fizetheti a hitelt.
Mint fentebb említették, 10 Forintos plusz költségen is képesek hetekig pörögni, csak ne kelljen kifizetni.
A "fenntebb-et " linkeld légyszives..
A többit meg kikérem, mert van a családban fogtechnikus, és eléggé jó rálátásom van a munka és pénzügyi menetre.
Hát most nem olvasom át megint az egészet.
A fogtechnikussal nem a családtagodat akartam sértegetni. A kornyezetemben néha mondnják ezt a "fogához veri a garast" szinonimájaként.
Idézet: Azaz beletervezitek, mert a kettő ugyanaz, hiába próbálod szépíteni. „nem tervezünk bele elavulást, viszont az eddigi munkáim során csak 1 autógyár nem spórolt.” ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |