Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   121 / 152
(#) kaqkk válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Ezért adtam a linket , ott van egy szuper kereszt tekercselő
(#) bigrobi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Nem pontos kereszttekercselés, blintre megy, de megy a rövidhullám m nem úgy volt tekerve , szabad egymás mellé is tekerni, az egész egy felületen van és így lehet állítania frekvencia tartományt ha kell. A terv ott van ki van próbálva, működik. Lehet a huzal is kicsit vastagabb, de jobb lesz a vétel nagyobb a felülete
(#) bereczk.jans hozzászólása Okt 29, 2017 / 2
 
Sziasztok! Megakadt a szemem a Hobbydyne Crystal Radio kapcsoláson. A Cd dirrerenciálforgó kondenzátor és az RFC fojtótekercs szerepét nem értem. Mi a véleményetek ezekről?Bővebben: Link A görgetősáv vége felé megtalálható a teljes leírás.
Az illesztő trafó szerepét is értem: - feleslegesen nem terhelődik le a detektor kör. A sávszűrőt is átlátom. Az eredeti leírásban szereplő képek is jó támpontot adnak az elkészítéshez.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) Gyantáscin válasza bereczk.jans hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
A fojtó azért van benne, hogy az egyenáramú áramkör zárulni tudjon. Hiánya esetén nem a diferenciálkondenzátor felső fegyverzete feltöltődne a RF jel csúcsértékére pár periódus alatt, utána nem folyna áram a detektorkörben. Szerintem szerencsésebb lenne egy diódával helyettesíteni, így dupla kimenőfeszültség lenne elérhető.
Úgy gondolom, hogy a differenciálkondenzátorral a detektor cstolását lehet változtatni anélkül, hogy a rezgőkör frekvenciáját elhúzná.
Az én rádiómban két diódás feszültségduplázó kapcsolás van, egy 20 pF- os urh forgóval tudom változtatni a csatolást. Kicsit elhúzza a rezgőkört, de ez nálam nem zavaró. Gondolom, a két hangoltkörös megoldásnál az együttfutás biztosítása érdekében használ differenciálkondenzátort.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) bigrobi hozzászólása Okt 30, 2017 /
 
Mivel a MW SW rádióm jól működik, gondolkodtam az LW (hosszú hullámban ) ban is. Kinek milyen tapasztalatai vannak vele? Gond lehet a hosszú antena, hisz ezek igen hosszú hullámon, SW-n mar 12m-es antennával is tud működni a detektorosom, legfelső sávban valami török adó jön be. MW-n sajnos nincs nagy élet és azt a kicsit is a Kossuth uralja. Egy kis segítség par link bemérésre egyszer fent volt egsyzer volt 30hHZ ig rádiók ,Rádióadók listája, Mit foghatunk hány MHz-en .
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Minden esélyed megvan, hogy működjön hosszúhullámon is. (már ha van elég nagyteljesítményű adó nem túl messze)
Egyébként hosszúhullámon az elektromágneses hullám mágneses komponense terjed jobban, ez a frekvencia növekedésével csökken. A mágneses hullám terjedése rövidhullámoknál már elég kicsi. A HH adókat keretantennákkal (ferrittel) tudod leginkább venni, ezért a hosszú vezeték antenna (elektromágneses hullám elektromos összetevőjét veszi) nem annyira praktikus, már a méreteinél fogva sem.
Ezért van az, hogy HH -n nagy területet lehet besugározni viszonylag kis teljesítménnyel, még KH -n is, rövid hullámon pedig nagy távolságokat lehet elérni a visszaverődés révén, de területi besugárzásra nem alkalmas.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
(#) bereczk.jans válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 30, 2017 / 1
 
Köszönöm a gyors választ.
(#) bigrobi hozzászólása Nov 1, 2017 / 1
 
A Kossuth adó most 1 órával hamarabb halgat el az óra átállítás miatt. Ma forrasztatom egyet, mintha nagyobb szelektivitás lenne, mintha. este derül ki. De picit halkabb és újra be kellet állítanom rezgőkört amit ferritrúdnál nem nehéz. Majd kiderül mert a rövidhullám is azon futna. Na a lényeg a bal terv vagy jobb terv a jobb? A jobb oldalival sokat kísérleteztem légmagos tekercsel az néma volt. Igaz ugyanazt a tekercset használtam amit a bal képnél. Most látom hibásan rajzoltam az antennát a job oldalin. Lehet nem terheli az antenna rezgőkörét a dióda és fejhallgató így jobb a szelektivitás? Tapasztalat? Annyit észrevettem más fejhallgatóval tolódik a rádióállomás le vagy fel az ellenállástól függően.(kicsit off de a detektoros rádió antennáját és földelését egy Tesla reciverre kötöttem este szépen szólt a Londoni Absolute rádió is 1215kHz-en )

kerdes.jpeg
    
(#) bigrobi hozzászólása Nov 12, 2017 / 1
 
Mivel napközben a Kossuth adó kicsit mindenhol benne volt, meg este is még le nem kapcsolták, próbáltam hullámcsapdát készíteni ami sikerült is. Kicsit nehéz kezelni de teljesen megszünteti a Kossuth rádiót ha kell, íme a rajz hátha valakinek segít. Egy átka van 2 forgókondi kell vagy a ferritrudat kell húzgálni.

szurovel.png
    
(#) _BiG_ hozzászólása Nov 16, 2017 / 3
 
Hallgató illesztésére tippek: Impedance Matching
(#) bigrobi hozzászólása Nov 25, 2017 /
 
Elkezdeném fejleszteni a miniatűr detektorosomat. A szappanos doboz nagy lenne így érdekel ha csinálnak neki aluminium dobozt az nem e ártana a rádióhullámoknak? Azt tudom vasból nem lehet, de aluminium elméletileg nem értana neki. Vélemény?
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1
 
Tic-tac -os doboz? Van belőle kétféle méret is.
Ha nem ferrit antennás, akkor lehet alumínium, és bádog is, csak a ki-, és bevezetéseket kell megoldanod, pl. üveg átvezető gyöngy.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
De ferritantennás, így sikerült csökkenteni méreteit. Nembaj meg lesz oldva így is csak akkor nem tekingetek az aluminium irányába. Szilikonpisztollyal könnyen össze lehet illeszteni műanyag elemeket. Bar a szappanos dobozba beleférne a hullámcsapda is de oda még 1 ferritrúd kellene. Na ez mind terv, köszi a választ sokat segített.
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 27, 2017 / 1
 
Ha már miniatürizálni akarsz, érdemes AM zsebrádió kf tekercsével próbálkozni. Általában 200 pF körüli kondenzátorokkal vannak 465 kHz-re hangolva. Ha ezt a kondenzátort kioperálod belőle és a vasmagot kijjebb tekered, valószínűleg beállítható rajta az AM sáv. (ha mintegy 20-30 menetet letekersz a tekercsről, akkor biztosan)
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) Gyantáscin hozzászólása Dec 11, 2017 / 2
 
Ha valaki nagyon komoly keretantennát szeretne készíteni

Litze.jpg
    
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
Titkolod a linket ?!
Jobb lett volna azt ide rakni, mint a screenshotot róla .
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 11, 2017 / 1
 
Itt meg kb. ötöd - tized áron van métere :
9 X 0,05 mm huzal
Persze nem 0,04 * 18 mint a világvégi ajánlata Csak 9 * 0,05
a 180db elemi szállal kissé vastag lenne .
(#) Gyantáscin válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
A 180 elemi szállal poénnak szántam Viccet félretéve, ami náluk nem kapható, az nincs is! Persze alaposan utána kell nézni az eladónak. Nekem kedvező tapasztalataim vannak. A minap pl. rendeltem egy sdr rádiót, az eladó napokig nem reagált, így eláltam a vásárlástól. 3 nap múlva visszautalták a pénzemet.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
(#) tomi52 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Dec 12, 2017 / 2
 
Én mondjuk valahonnan (már nem emlékszem honan) hozzájutottam valamennyi 27 szálashoz. Ferrit rúddal érezhetően nagyobb hangerővel szólt a detektoros, mint a 9 szálassal.
(#) ha9pi.feri válasza tomi52 hozzászólására (») Dec 12, 2017 / 1
 
Nekem van olyan, amiben 1600 szál van (Átm 4 mm), azzal akkor hogy szólna? Ott már a halkítást kellene megoldani.
(#) tomi52 válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Csak hol találsz olyan ferritet, amire ráférne belőle kb. 70 menet? Hacsak nem több sorban....
(#) ha9pi.feri válasza tomi52 hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
A kínaiak olyan hosszút csinálnak, amilyet kérsz!
(#) Atis57 válasza tomi52 hozzászólására (») Dec 12, 2017 / 1
 
Szia!
Amig volt HAGY addig készültek extra méretü ferritek .
Adóban lévő folytóval találkoztam kb 0,5 m3 volt --ferrites, litzével tekert + modulátortekercs
persze 30kW névlegesről beszélünk.
(#) bigrobi hozzászólása Dec 22, 2017 /
 
Amúgy a hullámcsapdával jó a szelektivitás de halk a rádió így más irányba kell mennem. Marad a több leágazásos dolog, vagy 2 hangolt kör. Jól van mit várok el alig van középhullámú adó bár a keretantennáson szól pár rádióállomás. Röviden van több este az egyszerűn is.
(#) tdi75 hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Sziasztok! Hogy tudom kiszámolni mondjuk egy négyzet alakú tekercs induktivitását?
Ha kör lenne akkor okés . De nem tudok sehonnan fakasztani egy 50 centi átmérőjű csövet. Csak addig kéne ameddig megtekerem. Utána megoldom hogy öntartó legyen. De egyszerűbb lenne egy 50X50 es négyzet.

Igen keretantennát akarok csinálni ami egyben rezgőköri tekercs is. Még sosem csináltam ilyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
(#) elektroncso válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 2, 2018 / 1
 
Ha nekem kéne akkor én akkora kerületű körrel számolnék amekkora a négyzet kerülete. Közelítőleg jó lesz, a valóságban úgysem egyezik meg pontosan a mért induktivitás a számítottal (ahhoz, hogy pontos legyen túl sok mindent hanyagolunk el).
De ez csak az én ötletem.

U.i.: Viszont keretantennánál szerintem más a helyzet.
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 2, 2018 / 1
 
Fogsz egy nagy deszkalapot (pozdorja, OSB) és felrajzolsz egy kört. Majd a körvonalon körben beversz sok szöget, mondjuk 70-est. És megvan a "cső".

De ami a lényeg, hogy cirka 30 méter (a cirka 30 méter a Molnár-Jovitza Rádiósok könyvében szerepel, máshol 36 métert olvastam) drótot tekerj rá középhullámú vételhez. Régi mesterek ezzel a dróthosszal találták legjobbnak a keretet. És a keret felülete legyen minél nagyobb. Tehát ne ragaszkodj az 50 cm-hez.
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
De csak jobb lesz mint az 5 cent átmérőjű tekercs.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Következő: »»   121 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem