Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nem kell hozzá meleg, elég ha húzogatod, attól is növekszik
![]() Azt meg ugye tudjuk, hogy a vételárat nem bekerülési költségből kalkulálunk, hanem fizetőképes keresletből...
Van az a része, hogy az assembly nem elavult, csak kiment a divatból, de az azért dicséretes, hogy még működik (ja és nem kellett benne cserélni a kondenzátorokat 105 fokosra egy, év múlva
![]() Mondjuk én már szorulnék, ha egy 25 éves cuccomat visszahoznának javítani/szoftver hibával. Sőt, szorulok is, mert nem tudom megjavítani a saját digitális labortápomat sem ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Ezek szerint akkor még nem volt tervezett elavulás.
Nem is kell, az űr maga akkora kihívás, hogy elég sok, amúgy csúcstechnikás kütyüt képes hazavágni a legjobb szándék ellenére is.
![]()
Csak a lustaság miatt ment ki az assembly a divatbol. ( én még ma is használom AVR-hez). Lusta vagyok ujat tanulni.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Nem csak lustaság. Érteni is kell hozzá a részleteket.
Próbáltál már AVR-t programozni JAVA-val? Állítólag most a JAVA a menő és hatékony ![]() Bocsánat, csak trollkodom...
Már tul öreg meg lusta vagyok az un nyelvekhez. Ráadásul a javaval korábbi praxisomban csak gond volt, igy meg sem igen tudtak gyözni, hogy mélyebben foglalkozzak vele. Még az Arduinoval ugy ahogy elboldogulok, de ott nem igen tudom megcsinálni azt amit az ASM-ben.
Inkább pénz mint lustaság. Amit egy modern nyelven össze tudsz rakni 1-2 hét alatt az még c-ben is 1-2 hónapig tart néha, hát még assemblyben. És ilyen szempontból irreleváns hogy 5 vagy 8 másodperc alatt fut le a kód. Arról nem beszélve, hogy manapság már több platformra írják egyszerre a programokat, illetve teljesen felesleges már jól működő könyvtárakat minden alkalommal újraírni.
Viszont a mai napig használják olyan helyeken, ahol a lehető leghatékonyabb kódra van szükség, illetve inkább olyan fordul elő ipari alkalmazásban, hogy egy bármilyen nyelven írt kód egy részleténél kell leugrani assembly szintre pár sor erejéig.
Én is rengeteg makrot használok - igy pl. egy display meghajtása csak egy makro és már küldhetem a szöveget stb. Évek alatt összegyülik a sok makro, csak néha már nem emlékszek melyik mire valo....
![]() Viszont a program sokkal sporolosabb könnyebb a kis procikba irni a programot és ez nekem még mindig tetszik. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Idézet: „teljesen felesleges már jól működő könyvtárakat minden alkalommal újraírni” Na persze. Már ha tényleg jól működnek, és nem csak az első, végre működő verzió van használatban 30 éve. A PIC kezdőknek fórumon valaki belinkelt egy C programot, valamint azt az assemly kódot is, amire a C fordított. Na azon tisztán látszott, hogy nem egy átgondolt, többször újraírt dolog, hanem az első sikerült verzió. Közel 3-szor volt hosszabb annál az asm. kód, mint kellene. Abban viszont vitathatatlanul igazad van, hogy egy olyan vezérlést, ami létradiagramos programozásban is eltart egy hétig, assemblyben megírni nemcsak időigényes és komoly kihívás, hanem sehol nem fizetik meg.
Különösen iparban van így. Picit kisarkítva úgy néz ki, hogy fejlesztenek egy kódot, majd megveszik hozzá a megfelelő fizikai paraméterekkel rendelkező legolcsóbb kontrollert, amire ráfér a kód.
Lehet hogy pazarlónak tűnik, de még itt is egy mérnökóra 5-20 ezer forint körül mozog, és még mindig olcsóbb egy dupla képességű PIC-et használni, mint kifizetni a több hónapig tartó fejlesztést. Egyébként folyamatosan jönnek újabb és újabb optimalizációs technikák, ez is hozzájárul ahhoz, hogy már csak elvetemült underground klubokban oktatnak és használnak assemblyt.
Szerencsére én már csak hobbiszinten magamnak programozok igy a pénzügyi és idö vetülete mellékes
![]()
Én töltöttem fel de nem emiatt írok. Nem mindegy, hogyan néz ki az asm/hex fájl ha a feladatot maradéktalanul ellátja?
Ott, ahol nagyon kritikusak az időzítések, van értelme ASM szintű programozásnak, egyébként szerintem is felesleges időpazarlás, osztom peti333 véleményét. Minél alacsonyabb szintű programozási nyelvet használ valaki, annál inkább hajlamos lenézni a magasabb szintű nyelveket használókat (akkor is, ha ezt nem vallja be), tisztelet a kivételnek. Egyfajta sznobizmus alakul ki benne, mert ő aztán tudja bit szinten, mitől döglik a légy, holott, egy egyszerű programmal képes napokig bíbelődni, miközben a haverja három perc alatt megírja ugyanazt. Járva több fórumon, nem csak a kontrollerek világában van ilyen sznobizmus hanem minden olyan környezetben, ahol adott eszközre több szintű programozási környezet áll rendelkezésre.
Hogy picit árnyaljam a képet, megjegyzem, ez inkább a technikai fejlődés gyorsulása miatt van. Amikor elkezdtem a programozást tanulni, első programnyelvként megtanult assembly nyelven írt, adatfeldolgozó program volt a vizsgafeladatunk. Nem fényezni akarom magam, de a mellettem ülő kislánynak is összecsaptam akkor egy jelesre értékelt programot a rendelkazésre álló két óra alatt. Ismerek több tucat nyelvet, assemblytől a magas szintekig, így bátran állíthatom: ha kellő gyakorlata van egy programozónak, és már ismeri a processzort, gépet, kontrollert, nem tart sokkal tovább egy kód kifejlesztése assembly nyelven. A gyakorlathoz az is hozzátartozik, hogy megoldott több feladatot, rendelkezésére áll a kellőképpen átgondolt fejlesztőkörnyezet, makró és szubrutinkönyvtár az adott környezetben.
Ebbe a levesbe köp bele az eszement iramú, néha hibákkal tarkított mániákus termékfrissítés. Ha egy honlap nem változik évente, vagy még hamarabb, ha egy autógyár nem gyárt új modelleket évente, ha egy gyártó nem ad ki új kontrollereket, processzorokat évente többször, a legtöbb ember azt gondolja, rosszul megy a cégnek, tehát másikra vált. Őket meg lehet vezetni egy átszervezett menürendszerrel, megváltoztatott ablakkerettel, lényegtelen üveggyöngyökkel. Így termékgenerációkon keresztül öröklődik egy-egy hiba, nincs kijavítva az előző verzió, harmadikat meg már ki sem fogják javítani. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
Idézet: Igen, az assembly csak akkor a leghatékonyabb minden szempontból, ha meg is tudjuk úgy írni, ehhez sok gyakorlat kell. Nálam valószinűleg rosszabb lenne assemblyben a végeredmény, mint basic-ben, a basic jobbat fordít mint amit és assemblyben bütykölnék. „ha kellő gyakorlata van egy programozónak,”
Valamint mondanám azt, hogy a szoftver fejlesztésnek nagyon elenyészően pici része a kód írás...
![]() A nyelv meg szinte lényegtelen: - 10 I=I+1; - I++; - INC A; Melyik a jobb? ![]() Minden nyelven lehet vacak programot írni. ![]()
Jó jó de pld.: (a/b)+c . a=65537, b=123.45, c=7834328 . Itt biztos a basic ügyesebb mint én assemblyben. Ha meg tudnám csinálni. Meg, de kb. nyárra.
Osztom a véleményed.
Kedves barátommal, munkatársammal és tanitommal a 80-s évek elején kezdtem el ASM-ben programozni, korábban csak Basicban meg egy kicsit Fortranban tudtam. Akkor jutottam elöször a kezdetleges PIChez és abban éltem ki magam. A 80-s évek végén az akkori nagy PIC-ben megirtuk a legnagyobb müvünket egy 32x32 interrcom rendszert. A berendezések a mai napig üzemelnek, én meg tettem egy kitéröt, s majd 20 évig kézbe sem vettem a programozást, egy egészen más vidékre sodrottam. Mintegy 7 éve ujra elövettem a programozást, kiderült, hogy a hajdani PICek már nem is léteznek, igy barátom tanácsára átálltam AVR-re. Ez elsö programom kin szenvedés volt, a második meg igen bonyolult (két léptetömotor idö- és szögvezérlése displayjel köritve). Azt majdnem egy évig irtam sok hibával, ujratervezéssel. A barátom a mai napig ebböl él 6 alkalmazottal és a világ minden sarkában elöfordulnak berendezései, elküldött egy hatalmas makro meg subrutin könyvtárat, amivel nagyon sokat segitett. Azota néha karbantartom a környéken elöfordulo berendezéseit is. A különbség itt, hogy az ember ismeri a husbol és vérböl állo embert, aki a SW-t irta és minden hibát van kivel megbeszélni és ki is javitani, nem egyszer ugy, hogy ott vagyok a felhasználonál és megvárom mire jön a javitott kod, és csak be kell tölteni a prociba. (Egyszer kétszer sikerült magamnak is kijavitani, kiegésziteni a kodot). A közkézen forgo FW-kre sajnos ez alig vonatkozik. Most is immár vagy 4 honapja várok az egyik berendezés upgradjére, mert valahol összekeverték a spektrum analizátor skáláját meg a mértékegységet. ( a régebbi verzioban minden rendben volt). Sajnos abban a 20 évben amikor nem programoztam, ilyen gondokkal verekedtem szinte naponta. A berendezésekhez szinte negyedévenként jött egy uj FW, de alig emlékszem olyan esetre, hogy az ujban ne lett volna valamilyen hiba. Az uj verzio általában javitotta a korábbi hibákat, de gyakran egy sor uj keletkezett, gyakran félreértve a valos gondot, s nagyon gyakran az volt az érzésem, hogy akik irták ( pontosan soha nem lehetett kideriteni, hogy kik - mert a nagy cég összevissza vásárolt HW-t meg SW-t is) - azt sem tudták pontosan, hogy hova került a SW - igy a javitási procedura ritkán volt gyorsabb mint 6-8 honap. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
Idézet: Ott a pont! „Ebbe a levesbe köp bele az eszement iramú, néha hibákkal tarkított mániákus termékfrissítés.”
Én majdnem áttértem pl. az MPLABX-re, de nem volt hajlandó sokadik próbálkozásra sem normálisan működni (most komolyan, kész vicc lett, olyan hibák vannak/voltak benne, amit egy kezdő Pistike sem rakna bele...). Szóval maradtam a réginél.
Ja, egyébként én asm fan vagyok! ![]()
Tudom régi téma.
Csak akkor válaszolj rá ha figyelmesen elolvastad, értelmezted és érted is. GPeti1977 az általad említett facebook oldalt valamint a hozzá tartozó cikk sorozatot a kolégám írta. Elkértem tőle a linket . Mint mondtam ÉRTELMEZNI az olvasottakat.(nem félra magyarázni) Első rész Másodk rész Harmadik rész
Még mindig itt tartunk?
![]()
Csak eszembe jutottál egy beszélgetésből adódóan.
![]()
Akkor is azért hagytam már abba hogy ne rágódj napokig feleslegesen ilyesmin, és ne legyenek emiatt álmatlan éjszakáid.
Kedves vagy, hogy aggódsz miattam.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |