Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   231 / 269
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Ugye nem 1:1 osztású szkópzsinórral méregeted a jeleket ?! A közel, vagy akár jóval 100pF fölötti kapacitással ott érdekes tüneteket láthatsz! Csak 10-es osztású szkópfejjel méregess, már csak a frekvencia miatt is...!
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Visszatérve az ADC felbontása és az ID szám kijelzése között kérdésre, rájöttem, hogy felesleges a 12 bites ADC. (Kihasználtam az agyam mindkét bitjét) Semmivel nem lennék előbbre. Értem én azt, hogy akusztangecs, de bele kell számítani a találat erősségét is. Ha ezt nem teszem meg, akkor 12 bites ADC-vel is ugyanazt fogom számolni. Ha meg belekalkulálom a jelerősséget, akkor elég a 10 bites ADC is.
Tehát csak egy megfelelő algoritmus kell, és nem a nyers hardveres erő.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 10, 2017 /
 
Utánna olvastam a gate-n észlelt csúnya oszcillációnak. "parasitic oscillation gate" kulcsszavakra sok cikk ugrott elő a témában. A lényeg, hogy a mosfet gyors kapcsolásának velejárója, 50mhz feletti frekvenciája van ezért szűrhető, a fetek párhuzamos kapcsolásakor hatványozott probléma, ferrit szűrő az általános megoldása.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Ezért írtam, hogy a zavarjelek fogják meghatározni. Fortunánál pl. 10 biten az érzékenységet nagyobbra tudom állítani, 12 biten jóval kisebb érzékenységre kell állítani. Az eredmény ugyanaz. A fázisdetektor előtti részt teljesen át kell alakítani, ahhoz, hogy ki lehessen használni a 12 bitet. A pro változatnál ezt meg is tették. Azért még van ehhez néhány ötletem.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Az ID számítás módját nem befolyásolja a zaj. Csak az eredményét. Én nem a zajjal kínlódok, hanem a helyes algoritmussal.
Ha megmérek két feszültséget 10 és 12 bites ADC-vel is és a mérési eredményeket osztom, akkor ugyanazt az eredményt kapom. A 12 bites ADC-vel nagyobb felbontást tudok elérni, de mást nem. Nagyobb pontosságot nem nyerek vele.
Ha a számolásba belevonom a jelerősséget is, akkor messzebbről jóval helyesebben számítja ki az ID számot. Ha nem, akkor a messzi találatok nagyjából ugyanolyanok lesznek. Akár 10 biten, akár 16 biten.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Ha az első kvantálási küszöb alá esik a zaj, cicergés, akkor semmi gond. Ha meghaladja, akkor össze vissza csiporog. Ezen némileg lehet segíteni szoftveres filtráciával.
(#) mayky hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Sziasztok! Hol lehet Mo-n vákuum formázható műa. lemezeket venni ?
(#) mateatek válasza mayky hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
PET-G lemezt és sikó lemezt probléma nélkül be tudsz szerezni. PET lemezt sajnos csak víztisztát, sikót pedig feketében is lehet. Tudom, hogy ha a neten utána olvasok, akkor létezik fekete PET is, de eddig nekem nem sikerült olyant szerezni. A PET jobban alakítható, mint a sikó, de drágább.
Vagy a forgalmazótól szerzed be (pl. aplast), vagy elmégy egy olyan céghez, akik plexivel és polikarbonáttal is foglalkoznak. Például egy üvegeshez. Ahonnan ők rendelik a plexit, stb, onnan hozathatnak neked PET, vagy sikó lemezt is. Ha jó fejek.
(#) mayky hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Köszi!
Még egy kérdés, milyen epoxy gyantát érdemes használni ?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
(#) mateatek válasza mayky hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Egy a sok lehetőség közül:
Ipox MR 3016 és Ipox MH 3124.
Nagyon minimálisat zsugorodik, nem kell vele kapkodni, és nagyon jó állagú cucc lesz térhálósodás után.
(#) mayky hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Köszi a gyors válaszokat.
(#) black1989 hozzászólása Dec 14, 2017 /
 
Üdv fórumtársak!

Az SMW ver. 2.0-ról szeretnék feltenni néhány kérdést a szakiknak !

Mennyire stabil a készülék , ezalatt értem azt , hogy mennyire befolyásolja a működését a nyák kivitelezése , illetve gerjedése van e a gépezetnek ? Még egy apróság! Be lehet e állítani a gépet szkóp nélkül , miként lehet a legegyszerűbben beállítani a potmétereket, a potikat középállásba kell csavarni élesztésnél ?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017

smw. v..2.jpg
    
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
A nyák kivitelezése mindig nagy odafigyelést igényel. Helytelenül elvezetett sávokkal egy jó kapcsolású gép is tud nagyon rossz lenni és helyes vonalvezetésű nyákkal egy gyengébben muzsikáló gép is tud jól, szépen működni.
A gépnek lelke egy L-C oszcillátor a maga fáziszajával együtt. Ennél fogva minél nagyobb a fej ofszet jele, annál többet detektál ebből a fáziszajból a fázisdetektor. Ezért csiporgósabb lesz. Ezt szkóp nélkül csak saccolni lehet, konkrétan mérni nem.
Tehát rossz nyákon, nagy ofszetű fejjel csiporogni fog. De gerjedni nem.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2017
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
Köszönöm , hasznos volt ez a válasz!!

Visszatérve a trimmer potméterek állásához , hogyan lehet a legegyszerűbben éleszteni , van e valami konkrét beállítása ? Annyi potméter található benne , hogy könnyen azt hiheti az ember első élesztéskor , hogy nem működik a gép , hogy valahol hiba van!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
A diszkrimináció nem túl fontos élesztéskor. Az felesben mehet. A "phase" trimmerrel lehet beállítani a diszk maximumát. A talajkiegyenlítést azért nem árt megnézni szkópon. Ha csak multiméterrel méred, akkor azt talán a talaj csatorna második erősítőjén tudod megtenni. Helyes beállítás esetén nem, vagy alig lehet változást mérni rajta ferrit lengetésekor.
Az oszcillátor körében lévő trimmer meg kizárólag szkóppal állítható.
A többi meg fülre megy.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
Köszönöm szépen! Van komoly multiméterem , elég jól méri a frekit is ! Azzal próbálom majd a frekit belőni , ha nem sikerál az élesztés , akkor további segítséget fogok kérni! Előre is köszönök minden segítséget!Egyébként azért szántam el magam , hogy az smw-vel foglalkozzak ,mert anno megépítettem a tgsl golden sabre light verziót !Nem viselkedett úgy , ahogy azt vártam volna , azt hittem hogy csak nekem van vele bajom, de nem így volt! Egyetlen paneltervvel volt hajlandó normálisan működni , az én rajzommal gerjedt mint az állat, ha a tekercsei nem voltak legalább egy méterre a paneltől , egyébként szépen működött all metal módban , átkapcsoltam disc-be és az érzékenysége akkorát romlott , hogy hihetetlen !Azután a tekercseket igazgattam , még ekkor disc módban volt , be tudtam állítani annyira , hogy már a kombinált fogóra sem csipogott , de ahogy visszakapcsoltam all metal módra , akkor meg ott nem volt jó ! Mai napig nem derült ki , hogy mi okozta ezt a hibát , de nem volt egyedi a probléma , mert sok fórumon olvastam erről a jelenségről , de megoldás sehol nem volt!!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 15, 2017 /
 
Most csak találgatok, mérések kellenének. A TGSL-ben használt vevőerősítő OPA-nak a kis és nagy-jelű fázistolása brutálisan ugyan az. Másik, jobb OPA-val ez lehet, hogy megszűnt volna.

TGSL nyáktervek között van egészen rossz is. Olyan, aminél a nagy erősítésű fokozatok test vezetékének a végére rá van biggyesztve a hangszóró. Mikor a hangszóró árama meghúzza a vékony vezetősávot, azon esik néhány ered volt, amit az erősítő erősít. Természetesen pozitív visszacsatolást hoz létre, és ezáltal csak csipog-csipog, pedig a fej körül semmi változás nincsen.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Igen én is elkövettem ezt a hibát , de miután a stabkockának a középső lábára kötöttem a hangszóró test pontját , akkor ez a hiba megszűnt, valójában ez nem is akkora hiba , hogy emiatt abbahagyjam a tgsl megépítését! Mint említettem , már a tekercs kiöntésébe kezdtem volna , azért is állítgattam a tekercsek pozícióit , hogy megállapítsam a sablon méretét ! All metal módban is gyönyörűen működött , meg disc módban is , de mint említettem is , a tekercsek beállítását követően működés közben átkapcsoltam disc-ből all metalba , és igazgathattam újra a tekercseket , mert még a kombinált fogót is csak kb 5 cm magasból érzékelte, amint újra állítottam a tekercsek helyzetén akkor már 50-60 cm volt az ahol még erős jelzés volt , ekkor újra disc , és újra érzéketlen lett a gép! Fogalmam nincs mi okozhatja ezt a hibát! Itt az általam tervezett nyomtatott áramkör, hátha elsiklottam valami hiba felett !

tgsl1.JPG
    
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Ha megnézed a nyákot, hát itt is el van követve az alapvető hiba. Végighúzod a vezetőt az összes, létezhető kényes ponton, majd a végére rábiggyeszted a nagy áramú hangszórót. (pirossal jelölve) Az helyett, hogy a hangszórónak külön húznál egy sávot. (Kék).
A másik hibát mérések nélkül nem lehet magyarázni.

tgsl1.JPG
    
(#) mayky hozzászólása Dec 16, 2017 /
 
Geotech-en van fent egy ilyen verzió. Ez hogy tetszik ? Mondjuk SMD ellenállásokkal illett volna kisebbre megcsinálni, elég sok üres hely van a panelen.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Üdv újra !

Igen természetesen be is ismertem ezt a műhibát!

Megvan még a panel ,de sem időm , sem kedvem nincs a hibadiagnosztizáláshoz !
Ez nagyon gerjedékeny kütyü , valószínűleg ha a módosítatlan tgsl kapcsolást csináltam volna meg akkor , minden probléma nélkül üzemelt volna! Nagyon sok mindent megépítettem már , összetettebb kapcsolásokat, nem ma kezdtem én sem az elektronikák után építését , pl inverteres hegesztőt sem könnyebb normálisan megépíteni , de az gond nélkül ment! Nem gondoltam volna , hogy ez így feladja majd a leckét! Ez van , majd ha eljutok valameddig az smw-vel , akkor azt közzé teszem itt a fórumon!
(#) mateatek válasza mayky hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Ez szerintem körültekintően elkészített terv.
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Egy ilyen keresőben van 5000-10000-szeres, egymást követő erősítés. Nem megfelelően tervezett nyákon elég fura dolgokat tudnak ezáltal produkálni a gépek. Én is csináltam már nem egy rossz nyáktervet, amivel borzasztó volt a gép. A hibák megtalálása és az új, javított nyákon való összerakás után pedig nagyon frankó lett. Pedig az alkatrészek ugyanazok voltak.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Köszönöm a sok segítséget!!
Sokat dolgozom , de ahogy időm lesz , akkor talán a tgsl-t sem hagyom a fiók mélyén pihenni!
(#) black1989 hozzászólása Dec 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a szakikhoz ! Van itthon 1,5 kg kb 0.2 mm nagyon vékony duplán szigetelt lakozott rézhuzalom ! A kérdésem pedig az lenne , hogy az smw ver 2.0 tekercseit ha ebből készítem el , akkor miként viselkedne a gép , avagy működne vele?
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Az adóhoz kissé vékonyka, de talán éppen elég lehet. A vevőnél pedig vastag. Azért, mert a sok menet miatt nagyon vastag lesz a tekercs. De ha ez a vastag tekercs elfér a sablonban, akkor végül is nem gond.
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Tehát akkor valójában működne a gép így is. Gondolom azért az érzékenységét nagyban befolyásolja ha a megadott huzalátmérőtől , eltérően tekercselem!
(#) mateatek válasza black1989 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Az induktivitást befolyásolja az, ha ugyanannyi menetet más keresztmetszetű huzalból tekersz.
Ilyenkor értelemszerűen lehet módosítani.
Íme egy kalkulátor. (A sok közül)
(#) black1989 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Köszi , így már elindulhatok valamin!
(#) mayky hozzászólása Dec 21, 2017 /
 
Mateatek !
SMW3:
Van annak valami elvi megfontolása, hogy a 470 nF-os kondik helyet 2-2 220 nF-os kondi van párhuzamosan kötve ? 10 mm-es raszterű, vagy ide stiroflex kondit terveztél?

smw3.JPG
    
Következő: »»   231 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem