Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkutöltő hiba
 
Témaindító: snakesix, idő: Nov 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 12
(#) tamast2 hozzászólása Nov 25, 2017 /
 
Sziasztok! Vettem egy akkutöltőt: Proweld DFC - 650A

Proweld

El leszek utazva vagy fél évre és ismerősöm fogja néha be - be kapcsolni, hogy az autóm akkuja ne merüljön le teljesen. Bekapcsolva terheletlenül a 12 V-os kijövetelen csak 10,63 V-ot mértem a multiméteremmel. A 24 V-os kimeneten meg 20,5V-ot. Persze egyre nagyobb teljesítményre állítva a kapcsolót egyre feljebb mennek a feszültségek, de akkor is kb. 12,5V-ra és 23,5 V-ig a megfelelő kimeneteken. Nem kevés ez egy kicsit? Rossz az akkutöltőm? Vadonat újonnan vettem.
(#) erbe válasza tamast2 hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Teljesen rendben van. Trafó fokozatokat kapcsolgat. Ez az üresjárati feszültség, akkura kapcsolva megemelkedik. Csak akkor bízd az ismerősödre, ha nem hagyja ott, hanem folyamatosan méregeti az akku feszültségét. Jobban jártál volna egy kicsi automata akkutöltővel. 1 A-es elég lett volna. Ez targoncatöltő és bikázó. Akku nélkül be tud lökni egy kamiont.
(#) tamast2 hozzászólása Nov 25, 2017 /
 
Köszi! Megnyugodtam. Hát, elektrolizálni is szoktam, ahoz kellett már egy rendes erős egyenáram Az akkufeszültség mérése helyett nem ad valami támpontott a felvett áramerősség, mert van egy ledes kijelző, ami az áramerősséget méri. Úgy tudom, hogy amikor már leesik az áram 1A-re vagy nullára, akkor ki lehet kapcsolni.
(#) erbe válasza tamast2 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Szerintem nem. 60-70 A névleges töltőáram mellett a kijelző pontossága nem túl bíztató. Számokat ír ki, vagy LED sor? De 1 A még mindenképpen túl magas egy csúcsra töltött akku további töltögetéséhez. 30-60 mA esetleg.
(#) tamast2 válasza erbe hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Számokat ír ki, de miliwattokat nem mér. Hát, akkor megnézem egy multiméterrel, hogy nulla és egy közötti értéknél mikor vált. Lehet, ha nullára vált a kijelző, akkor töltöt fel teljesen.
60A a névleges töltőáram, de bikázáskor elvileg 480-at is tud Három számjegyűeket is megjelenít.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2017
(#) Sakon hozzászólása Dec 16, 2017 /
 
Sziasztok. Segitsetek ez hová valo?
(#) erbe válasza Sakon hozzászólására (») Dec 16, 2017 /
 
Ezt már valaki buherálta. A zöld-sárga vezeték nem oda való. A két forrcsúcs között egy biztosíték lenne, amit elkerültek. Hogy a kezedben lévő vég hova való, elsősorban az tudná megmondani, aki buherálta.
Dugd a s...! Na oda ne, mert ráz!
Túl keveset látni a szerkezetből. Nem látni egy diódahíd nevezetű eszközt. Ez a vezeték valószínűleg annak az egyik végére menne.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2017
(#) Sakon válasza erbe hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Eddig mukodott. De mivel a negativ ugymond csak a levegobe lóg nem csoda hogy nincs a kimeneten áram
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) 7DU válasza Sakon hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Ahogyan"erbe" fórumtárs mondja a diódahídra megy a fehér vezeték-VD2 ésVD4 közösítésére.
Középső kép jobboldali,rövid, fehér átkötésre.
Igy nincs a töltőág lebiztosítékozva!A zöld-sárga vezetéket le kell venni a forrcsúcsról(a fehér marad)és a fenti,szembe lévő forrcsúcsra kell kötni,majd egy megfelelő értékű biztosítékot
betenni a helyére.Ha eredeti bizti nincs, akkor 0,250mm átmérőjű rézhuzallal megtudod oldani.
(#) Sakon hozzászólása Dec 17, 2017 /
 
Mukodik. Koszonom szepen a segitseget!
(#) 7DU válasza Sakon hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Nincs mit!A biztosítékokra kérlek ügyelj,így sokáig fogod használni a szerkezetet.
(#) huncsi hozzászólása Jún 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Gigaset A510IP telefonom, ami 2db AAA/550mA akkuval működik. A hozzá való töltő pedig Gigaset S2282 típusú.
A töltőre (dokkolós típus) rá van írva, hogy DC4V / 150mA. Gondolom ennyivel kellene töltenie.
Megmérve a kimenetet 8.14V-ot mutat a műszer!!!
Mi a véleményetek, ez így normális?
(#) nemcsa hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
Sziasztok
Az akkumulátor töltő vezetékei melegednek töltés közben.Mi lehet a baja?
Üdv.csaba
(#) ferci válasza nemcsa hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
Szia!
Nézd meg egy táblázatban, a kábeled megfelelő keresztmetszetű-e a töltőáramhoz.
(#) raczg hozzászólása Dec 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Került hozzám egy md 13323 tipusú töltő.
Egy kis segítség kellene. Ha valakinek lenne egy ilyen, megnézné, hogy az R9 és R11-es ellenállások milyen értékűek, mert az enyémből hiányoznak.
Előre is köszi.
Gabi
(#) Joe_001 válasza nemcsa hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Szia!
Vékony.
(#) Sinike hozzászólása Máj 7, 2020 /
 
Üdv.
Adott egy Helvi Discovery 16 típusű akkutöltő. Nem ment, PIC vezérlő panelon 7805 halott volt (valószínűleg zárlat, mert nyák elégett) Nyák javítás és 7805 csere után beindul, F jelzés, és "Check Battery" LED világít. Gombokra nem reagál, akksikra sem. Kimeneten Digit műszerrel 16,6V jelenik meg - tehát elvileg megy ki fesz... De gondolom, ez nem szabályzott...
Nagy panelon 15V több helyen megvan, 4,9V van a 7805 kimenetén - ami a főpanelen is megvan.
Van valakinek tapasztalata, hogy működhet ez a kütyü? 2 hét alatt nem találtam benne hibás alkatrészt... PIC vagy a programja halhatott meg? (Gondolom, reménytelen ehhez HEX fájl....)
Mit mérhetnék még??
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Kinka István válasza Sinike hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Szia!
Akku volt rákötve, amikor ezt jelezte?
(#) Sinike válasza Kinka István hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Szia.
Ha van, ha nincs, mindkét esetben ugyanezt csinálja.
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a kütyüt. De az F jelzés a hétszegmenses kijelzőn jelenik meg, akkor a PIC várhatóan életben van. Egyébként sem mindegy hogy a 7805 kimenetén volt zárlat és attól pusztult el, vagy átengedte a PIC felé a bemeneti feszültségét. De azt sem írtad, hol és miért égett fel a nyák. Azt és annak okát kell kideríteni. Ha a gép "német", akkor az F lehet Fehler, azaz hiba jelzés is. És ha valamit hiányol a PIC letilthatja a vezérlést. Ha jól látom a főpanel szekunder oldalán valami analóg IC van (kondikból gondolom) és az végzi a szabályozást. Vagy is az optókon keresztül vezérli a primeroldalt. Tehát a PIC csak vezérel és mér, de nem szabályoz. A két trimmer és a PIC panelen a Pv Pc jelzés is ezt sugallja számomra. Perszer ezek csak tippek. Csak a rajz (visszarajzolás) alapján lehetne eldönteni dolgokat.
De azt is tisztázni kellene, hogy a Check Battery és a Reverse Polarity jelzést a PIC képzi, vagy analóg módon van-e képezve. Mert az is infó, hogy él-e valami vagy sem. Stb..
(#) Sinike válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Szia Proli!
7805 előtt égett meg a nyák. (a lakk lejött és felvált az alapról - a középső kép bal felső részén látszik)
Én németül nem, csak szlovák infót találtam, és olaszt. Sem egy normális manualt, hogy mi lehet az F hibakód, de végül is a Led mellé angolul van írva (Meg False is lehet....)
(Bekapcsoláskor egy 8-as van a kijelzőn, aztán vált F-re - akkor program működni látszik?
A LED-et a PIC 28 lábán gyújtja ki.
A Fordított polaritást nem, az a főpanelről jön.
(#) Lucifer válasza Sinike hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Betáp mérés szerintem kell, hogy legyen benne. Nincs feszosztó a panelon az egyenirányított szekunder feszből ami a PIC felé megy?
(#) Sinike válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Szia.
Igen bonyolult ák, nehéz lekövetni is. Azt reméltem, ki lehet okoskodni valamit a feliratokból is, ami a PIC panel vezetékeihez vannak írva - ahogy Proli el is kezdte... Csak aztán nem fejtette ki...A jobb szélső 3 az egyértelmű. A bal szélső 2 is...
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
- Az F akár Fault is lehet. De ha előtte 8-asok vannak, akkor a proci 99% hogy működik. Maximum analóg bemenete mehetett tönkre.
- Egy procinak általában nincs analóg kimenete, így PWM jelet ad ki és az van RC taggal integrálva. Ebből képződhet analóg vezérlőjel. Tehát az integrátor vagy a proci mellett, vagy a főpanelen van elhelyezve. Első esetben a Pv és Pc ponton analóg jel van, a második esetben PWM. De mind kettő esetén mérhető 0..5V egy multiméterrel, mert méréskor az is integrál.
- Az AC pont szerintem a hálózati feszültség figyelése. Látszik is a főpanelen egy optó ami a primer oldal felől a szekunderre megy, tehát a proci figyeli hogy van-e hálózat. Mer ha nincs, "nem töltheti az aksit, tehát nem kapcsolja be a töltést.
- Szépen le kell követni a proci ki-bemeneteit, hova mennek és miért és abból kideríteni mi hiányzik neki. Mert vagy nem lát valamit, vagy nem tud vezérelni valamit és ettől áll le.

Sokat kell filózni mi hogyan működik logikusan, mi hova megy visszarajzolni és abbólkitalálni mi nincs meg, vagy mi nem működik.
(#) Sinike válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Köszönöm.
Igen, sokat kell filózni, de ahhoz tudni kéne legalább elméletben, mit kéne tennie - mit keressek...
Éppen a szulfátlanító akkutöltő építésébe kezdtem bele - amihez jár jópár nap olvasás is - így kezdek valamit kapizsgálni.
Az én még paraszti logikám azt mondja, hogy az akkut nem ismeri fel - de hogy azt amúgy hogy is tenné, arról gőzöm sincs.
(#) Sinike válasza Sinike hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
AZ324P erősítő kap 4V-ot a 9 és 10 lábára (a 12,75V -ból.) A kimenetén - 8 láb - semmi nincs. Akkor az IC lehet halott?
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Ezt így nem lehet kijelenteni. Egy OPA két bemenete mérve azonos potenciálon van, ha negatív visszacsatolással van beállítva az erősítése és a működési tartományában van. De a kimenete ettől még lehet "akárhol", ha a nyílthurkú erősítése hat, mer 1..2mV eltérésre a kimenet már elmehet a tápra. Vagy esetleg a GND-re és azt úgy értékeled hogy "semmi nincs ott". Mert a 0V az nem semmi! Tehát egy OPA környezetének ismerte nélkül nem lehet semmit kijelenteni.
(#) Sinike válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Szerkesztettem előbb, de úgy látszik eltűnt; mindegy.
Tehát kimenete 3,9K keresztül megy 2 helyre, egy másik OPA + bemenetére, és a PIC-re.
Valamint egy 39K-val a negatív ágra visszacsatol.
(Majd megpróbálom később lerajzolni)
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) Sinike hozzászólása Máj 10, 2020 /
 
Ez a skicc az OPA-s részről. A trimmer most 3,4K.
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Máj 10, 2020 /
 
Hello! Oké, ez a feszültség mérő és szabályzó rész lesz. Az áramszabályozás is efféle kapcsolású lesz, csak ott a söntről veszik le a feszültséget, nem az aksi két pontjáról. (A bemeneten a 46k és 39k-nak illene egyformának lenni,) A trimerrel lehet beállítani, hogy a proci annyi feszültséget mutasson, amennyi az aksin van.
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem