Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   348 / 398
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
Mérve is csak 125 watt volt erre emlékszem 8 ohm al .
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2017 2 /
 
Aztán elválnak.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
Teljesen korrekt adat, ezt tudja.
(#) Tiggey válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
52V tápfesz kicsit karcsú 47V kimenőfeszhez... Gyárilag is építettek Quadot pa végbe +-63V tápfeszre. Mindenki azt hisz amit akar. +-50, vagy 60V a tápfesz, nagyon nem mindegy. Lehet számolgatni, méregetni, az életszerű tesztek mást igazolnak. A képen látható "műterhelések" éreztetik az emelt tápfeszültséget. Én ezeknek hiszek. BÚÉK mindenkinek!

DSC06619.JPG
    
(#) reloop válasza Tiggey hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 1
 
Szia! Érdemes elgondolkodni azon, hogy a +58 V/-54 V tápfeszültségű, 140 W/ 8 Ω teljesítmény leadására specifikált Quad 606-ba miért terveztek 6 db végtranzisztort. Nyilván nem ment volna tönkre kettővel sem.
Szerk.: BUÉK!
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2017
(#) Tiggey válasza reloop hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
Nézz meg pa végfokokat, minőségiket, mennyi végtranyóval mekkora kivehető teljesítményt produkálnak 4/2ohmon, nem 8-on! A 606 nincs is elterjedve. Lehet pont azért mert 6 végtranyó kell 140W/8ohmon bele. Nem az a profi cucc amibe bele van tolva talicskányi végtranyó, hanem az amibe pont a szükséges mennyiség van. Nem filléres alkatrészekről van szó. Hobbizni bárhogy lehet, de ha komoly dolgot akar az ember építeni, ahhoz tudni kell méretezni. Stabil üzem kontra költséghatékonyság. És itt röpült a 606 a kukába. Hobbi szint.
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Az összes quad egy alkatrész temetö , miért is kell 6 tranzisztor a 130watt eléréséhez ?ezzel ellentétben a 405 meg 2 tranzisztorral siman tudja a 125 wattot?
6 végtranzisztorral màs kapcsolàssal.ami nem őskövület simàn 500-600 watt teljesitményt hoznak.
(#) blasz hozzászólása Jan 1, 2018 /
 
Sziasztok és BUÉK
Nekem sosem volt, és sosem lesz Quad erősitőm,mert van 2 ismerősömnek,és nem látok mást a panelokon csak a melegedés nyomait nagyon.Tudom alapból fűt rendesen a végfok a kapcsolás milyensége miatt,de engem elriaszt az a tetemes hő amit termel.
Olvastam és hallottam is hogy jó hangja van,de az hogy vasalóként viselkedik az nekem nem tetszik.
Én úgy gondolom hogy a rengeteg hőtől előbb utóbb elő jön a hiba,és nem szeretnék folyamatos aggodalommal hallgatni bármilyen zenét is rajta és várni az elkerülhetetlent,vagy hallgatni a ventilátorok erős folyamatos fújását.
Persze ez az én szubjektív véleményem erről a végfokról,és lehet meg is köveznek itt érte,de én igy gondolom.
Üdv.Gabi
(#) reloop válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
A wattok teljesítésével még nem ér véget a tervező munkája, az is szempont, hogy az erősítő hangzása élethű legyen.
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Lehet ezt még fokozni de fölösleges te is tudod .
(#) CIROKL válasza blasz hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Az ismerőseidnek ezek szerint nagyon nem jól van kivitelezve az erősitő .
Amennyiben minden ok akkor semmi melegedés nem volna szabad legyen .
Ott nagyon nem értettek hozzà ha sok hőt termel , nem elég csak épiteni az alapvető kivitelezési eljàjàsokkal azért tisztàban kellene lenni .
Amennyiben megadjuk azt amit kivàn akkor nem lehet olyan amit emlegetsz , még ventilàtor sem kell
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nem tudom ezt honnét veszed, összességében semmivel sem fűt jobban mint bármelyik másik kapcsolás. A nyák pedig azért fűt mert van rajta egy A osztályú erősítő, aminek a nyákon vannak a munka ellenállásai. Ezek fix hőt termelnek, ami megfelelő kivitelezés hiányában a nyákot magát, valamint az ellenállások forrszemeit melegíti.
Ott van elrettentő példának az Urbános kivitel, azon néhány hónap után megbarnul a forrszemek körül a nyák. Meg lehet azt máshogy is csinálni, létezik nagyobb méretű ellenállás, illetve el is lehet azt emelni néhány mm-rel a nyáktól, vagy lehet tenni áramgenerátort a helyükre, és mindjárt nincsenek ilyen problémák. Nekem a legelső példányom amit még a 80-as évek végén építettem még mindig működik egy zenész bácsikánál, sosem kellett még javítani.
Az más kérdés, hogy mára már valóban nem tudnék egyetlen olyan indokot sem felhozni ami miatt egy Quad építésére adnám a fejem. Vannak nála sokkal jobb kapcsolások teljesítményben is, hangzásban is, meg hatásfokban is, ki mire gyúr éppen.
(#) reloop válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Alább linkeltem Bernd Fritz Ludwig írását, annak a B2 fejezete valóban kellő részletességgel tárgyalja.
(#) pinyó39 válasza Tiggey hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Gondolom van kép is a gyári pa Quad-ról? Kicsit messze van a pa erősítőktől manapság. Ott kezdődik ahol a képen látható szétborított Ágota tart.
(#) Tiggey válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Ha jól rémlik, Kisó végben van Quad. Visszább lapozol, raktam föl egy házi építésűt is. Ma már elavult, az igaz. De megépíthető PA használatra is. Ha már Ágotát hozod fel példának, én is azokra váltottam, 3 db. DS1200-at rakok rendbe.
(#) Tiggey válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Ezt nagyon jól látod. Kihívás jelleggel építhető 405, vagy ha épp az igénytelensége fog meg. Én is tizen éve építgettem, mert minden szarral elindult. De a 606 mellett semmi relációt nem látok. Sokkal egyszerűbb kapcsolás is tud minőségben produkálni. Teljesítmény ügyileg nem is kommentálok, mert jogosan némítanának!
(#) CIROKL válasza Tiggey hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nem csak a kiso.- ban sok esetben talàlkoztam 405-ös variànsokkal a javitàsra hozott erősitőkben.
(#) Tiggey válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nekem Kiso volt kézközelben, amiben gyárilag volt Quad, persze ettől lehet más is alkalmazta a kapcsolást, mert mondjon bárki bármit, van előnye, még PA-ban is, ésszerű keretek közt.
(#) frissadam hozzászólása Jan 1, 2018 / 1
 
Mondjatok olyan kapcsolást légy szíves, ami Quaddal kb egyező teljesítményre képes és hasonló módon, áron elkészíthető otthon is. A hangminősége szerintetek jobb , de a kapcsolás se nem csöves se nem A osztályú....
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 / 1
 
Én is szívesen tanulmányoznék egy ilyen ajánlást, vagy akár többet is.
(#) pinyó39 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
The Leach Amp.
(#) frissadam válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Bővebben: Link

Ő lenne az?
(#) pjg válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Jó! de minek 2x200W?
(#) frissadam válasza pjg hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nem kell az alap 100-is elég lenne.
(#) pinyó39 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Igen, 20-25 éve amikor még a 405-öket építgettem valamelyik amerikai lapban is megjelent, akkori berendezésemen jobbnak ítéltem, ha megnézed a neten, világszerte többen megépítették szerintem mint a 405-öt. Az eredeti honlapon pdfben ott a NYÂK, korrekt leírás az elleállásoktól a trafóig.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Többet is fel lehetne sorolni, de ha a klasszikus 100W/8ohm-ot nézzük én arra is egy HTA-t építenék. Előbb utóbb fogok is mert már jelezték hogy lenne rá igény. Eredeti formájában nagyjából csak a tápfeszt kell megemelni, meg 120V-os darlingtonokat kell tenni a végére. De lehet azt is még tupírozni, mert meg lehet csinálni kvázikomplementerre is a végét ugyanúgy mint a Quad-nak és akkor bármilyen 2db NPN tranyó lehet a vége (talán az UHER csinált ilyet a 80-as években de nem biztos), sőt szét lehet bontani a tápfeszt kétfelé hogy a VAS fokozat magasabb tápfeszt kapjon és akkor nem marad benne 10V feszültség teljes kivezérléskor, hanem szinte tápfeszig kivezérelhető lesz, aztán még hídba is lehet kötni és akkor még csatolókondi sem kell a kimenetére.
A kérdésedet egyébként több szempontból sem értem, mert egyrészt sem csövest, sem A osztályút nem szokás ekkora teljesítményre építeni, inkább csak szobai zenehallgatásra. Aztán a Quad is olyan (de ezt már leírtam párszor) hogy az is csak addig szól szépen amíg csak az A osztályú fokozat dolgozik benne. Ha már kinyitnak a végtranyók is és elkezd rádolgozni a B osztályú fokozat, na a jó hangzásnak ott vége is van.
A Lach amp is jobb mint a quad ha jó alkatrészekből épült meg, de a Phase Linear gyártó egyik végfoka is, ami tulajdonképpen egy VF2 szerűség, csak nem fetek hanem tranyók vannak a végén, a végtranyók előtt meg nyilván egy plusz meghajtófokozat.
(#) Ge Lee válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
A Leach hangját annak idején a Quad-hoz hasonlítgatták, és amennyire emlékszem a többség jobbnak találta, persze ez önmagában semmit nem jelent.
(#) mek-elek válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 1 /
 
Helló Ádám, meg Mindenkinek tartalmas évet!
Mi lenne, ha nem haragudnál meg rám,
nem a megmorgást hallanád soraimból,
Szóval nem tudom hány éves vagy, mióta dolgozol, de tudod, te valaki vagy, egy önálló ember, neked kell majd eltartani magad, és a viharos tengeren révbe juttatni életed hajóját.
Talán nem tudsz olvasni, vagy mi okod van csupán másra támaszkodni. Csak azt tanultad, hogy más megcsinálja, Te meg csak használod? A tudás, meg a képességek állandóan fejleszthetők.
Ádám mért nem tájékozódsz, akár e fórumon, akár tágabban. Mert ma már komoly tudás szerezhető a NET-en, csupán akarat kérdése. Nem árt, ha az embernek van némi fogalma a dolgokról amibe fog, hogy a tanácsok közül ki tudja a magának való dolgokat választani.
Itt csak mindenki a véleményét mondja, mert mindenkinek van véleménye, de igazából neked kellene a számodra megfelelőt kiválasztani. Jó lenne, ha ez menne neked.
Ezen a fórumon sokféle tudásból származó tapasztalat került közlésre az érdeklődők számára.
Sokan nem olvassák el ezeket, csak kérdeznek olyan dolgokat, amire a válaszok a fórumon fellelhetők.
De, hogy kérdésedre válaszoljak, én azt mondom, hogy
Király Tibor VF-2, vagy VF-4 4ohm-on, esetleg VF-6-át ajánlom.
Fogadd mások tanácsait is ahogy az enyémet, és nézd meg, hogy miért ajánljuk. Már mindenki megírta ezekről a véleményét, csak be kell írni a keresőbe és elolvashatod bármikor, megjegyezni sem kell.
Nézd el értetlenségemet,

sikeres bütykölést,
Elek
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Tudnál esetleg rajzot vagy linket csatolni?
(#) pjg válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Most mondták, hogy keress a neten.
Következő: »»   348 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem