Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   350 / 398
(#) Linegekko válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Elolvastam visszafelé sok oldalt és az elejétől is elkezdtem kb 65. oldalig jutottam, csak sok mindent nem értek. a 308.oldalon írsz az áramkorlátról, de nem találok rá képletet.
A T5 tranzisztornak annyi a szerepe, hogy + ra húzz a T7 bázisát? Van bevált alkatrész értékek amiket meg kell változtatnom vagy mérni kell közben valamit?
Az hogy így piszkálatlanul is képes műterheléssel leadni a 6A-t az normális? Vagy emiatt melegszik hirtelen?
Csak 1db 3Ohm-os wooferem van amit hajtani szeretnék, 200W, 98dB es elég érzékeny, emiatt is gondoltam hogy ehhez nem kell túl nagy teljesítmény.
Szerintem 100W ha kijönne belőle az jó lenne 3Ohmon +-45V nál. Az 6A ha műterheléssel nézem, hangszórón még nem mértem ennyit.
(#) Ge Lee válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Az egy egész jó kis leírása az áramkorlátnak, képlet azért nincs külön mert az maga az ohm törvény, azaz ellenálláson, feszültségen és áramon kívül mással nem kell számolni. Amivel még kellene ettől függetlenül az az adott félvezetőn fellépő illetve megengedett disszipáció, de előbbi az az adott körülményektől,a kivitel módjától függ, azzal nem egyszerű számolni, saccolni lehet inkább, ezért is kell azt általában túlméretezni.
A 6A 3 ohmon az 18V kimenő feszültség ami 108W teljesítmény, kb. erre van méretezve a kapcsolás.
(#) Linegekko válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Nagyon köszönöm a választ! Akkor ez egyenlőre így marad csak meg tisztítom.
(#) mek-elek válasza Linegekko hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Kedves Linegekko, átlépted a segítségnyújtási küszöbömet.
Így nyakon váglak a tapasztalataimmal.
Ha már köztünk vagy, ne érjen negatív meglepetés.
A hangfalba tevése egy erősítőnek csak bizonyos feltételek esetén szerencsés. Vagy kívülre kerülnek a melegedő alkatrészek, vagy szellőző lékeket kellene rá vágni. Igaz a hangfal térfogata az egyik jellemzője ez esettben a hőtorlódásnak, a másik az erősítő kivitelezése.
Ha melegíted a hangfalat, és a hangváltó nem alul van, mediterrán légkört teremtesz a hangváltó kondenzátorainak, és ezáltal rövidül az élettartamuk. De elgondolkodtató az is, hogy a bajt, a nagy bajt megelőzik látható, szagolható előzmények, amit te így kiiktatsz.
A talált panelről: nem csak a port, hanem a melegedő alkatrészeket is le kell szedni, és újra kell zsírozni. Már biztos van itt ellenzékem, mivel a jó hűtés ellenségének tartom az L idomot, persze, ha intenzív melegedés várható, nézz utána amit erről írogattam. Gondoltam egyet és elővettem a láda mélyéről az 1990 táji, ma már csak nyugdíjas darabomat. Csak jelezném, döntésedet nem vitatva a fényképezésen, elrakáson kívül több időt nem szánnék rá, ma már.
Amit azonban figyelmedbe ajánlanék a hűtés megoldása a tiedhez képest.
Amikor betettem az akkor még alumínium dobozába az is a hűtés felületét növelte, pedig csak 1cm-es sávban találkoztak. Úgy gondoltam, az erősítő hátsó hűtőtömb falára szerelem a hűtőbordát. Erre azonban nem került sor, mivel nem olyan melegedés volt tapasztalható. Langyos volt maximum(nem 50fok). Sajnos sokan nem fogják fel, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű üzemelés nem csak a hűtőborda nagyságától függ. Alapvető a szabad, dinamikus hőáramlás a hűtőfelületig, mert különben, akár szakaszos hőtorlódás alakul ki, alapból emelve az üzemi hőmérsékletet. Az ilyen hűtőbordákat bizony kerüljék a kondenzátorok.
Elek
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 6, 2018 / 1
 
Lemaradt, meg az 1cm az 2 cm (Amikor betettem sorban).
Hát ennyi
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
(#) Tiggey válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Ahogy látom nem *** irka-firka a falra! Ez már hűtőtönk a javából!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) szendi001 válasza Tiggey hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Úgy tűnik a gazdája marós volt.
(#) szendi001 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Esküszöm tetszik. Nem érdemelne meg egy újra beüzemelést?
(#) Linegekko válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Köszönöm az infókat!
A hangdobozba építés praktikus mert nem kell külön erősítőt építeni, gondoltam arra hogy belülre teszem egy kis ventilátorral és akkor hőlégkeveséres hangfal lesz. De tehetem a Reflex nyílásba is mert akkor a ki és be áramló levegő hűti mint sok szívóerő szabályzós porszívónál a triakot.
Persze a hűtőbordát kilógatnám hátra ahogy szokás, csak a bent maradt alkatrészek rezegtetésétől félek egy kicsit ezért gondoltam a panelhez ragasztani a tekercseket és a nagy ellenállásokat.
Legszívesebben nyakon önteném valami gyantával hogy atomstabil legyen csak nyilván szellőznie is kell. Valószínű kap egy kis kamrát amibe a erősítő rész lesz, ez fog szellőzni. Lesz hangfalvédelem beépítve, egyenlőre csak csodálkozok és örülök hogy szépen szól ez a panel. Eddig nem próbáltam quadot. Fetesem van ahhoz szoktam, ennek lágyabb a hangja, és még nem is drága tranyó van benne. A Fetesen viszont nem lógnak gigászi "rugók" ez zavar egy kicsit, de leragasztva jó lesz gondolom. Szép a borda kialakításod bár nem látok rajta bordákat, ez így is hatékony? Szóval biztos hamar felveszi a hőt de le is adja hamar?
(#) Tiggey válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Ekkora tönköt összehozni nem egyszerű alapanyag ügyileg. Tuti volt ismerettség JÓ helyen!
(#) mek-elek hozzászólása Jan 6, 2018 /
 
Ha nem haragszotok, így egyben.
Nem vagyok rá büszke, csak a lényegre mentem.
Csupán bejárásom volt egy műhelybe, és akkor épp csak gépzsír volt itthon. A manganin huzal bevált, és csak 50W-os volt, mert a lakás háborgott a nagyobbtól Genesis ide, Genesis oda.
Elmúlt.
Egy ideje Királyos vagyok, elégedettséggel. A hűtési megoldások miatt ajánlanám ránézni a most elkészült készülékre az oldalán, meg a helyi ki mit csináltba.
Elek
(#) mek-elek válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Kérdésedre, kissé bővebben.
A mai álláspontom, így ma már nem használnám.
Nem a gépzsír, vagy más apróságok, hanem az építési koncepció messze meghaladott nálam.
Ennek oka a kinyerhető hangminőség. Ez a Rádiótechnika szabvány, ma már igen elavultnak minősül.
De hát a technika nagy lépésekben fejlődik.
Pontosabban, legfeljebb próbapanelnak, de még annak is hibádzó már.
Ebben a mivoltában problémás a beüzemelése is, ha minőségi erősítőről beszélünk.
Mint már jeleztem a konstrukció jócskán hat az erősítőre. A szerelvények elhelyezése meghatározó ebben. Alapból hátul vannak a csatlakozók a hűtés, elöl a kezelőszervek, de hogyan is?
Ha komolyan vesszük az árnyékolt vezeték HiFi hangra gyakorolt negatív hatását, akkor a potiknak a bemenetnél a helye, így nem lesz zajos a bemenet árnyékolt vezeték nélkül. Onnan mechanikailag jön az előlaphoz. Az erősítő tematikája középről két fele haladó tükrösen. A széleken a hangszóró csatlakozó, előtte a védelem és koppanásgátló, mert így felfűzve a legrövidebb a vezetékezés hossza. Ez pedig tömör ezüstözött réz a hangokért . Mindez a hátfalon lévő hűtőpufferre(tönk, tömb) és bordára fogva. Erre direktbe a panelről a hűtendő félvezető, rögzítve.
Hát így teljesülne a mai okosságok beleépítése egy jó erősítőbe. És akkor a földelési hiányosságokról nem szóltam.
Talán így érthetőbb szegény 405-ösőm sorsa. Értékei: emlék, és az árnövekedés miatt az alumínium. Talán egyszer, ha még élek, és kerülne egy kis eszterga, kis marógép, és akkor újjászülethetne az anyag.
Elek
(#) penszel hozzászólása Jan 8, 2018 /
 
Van egy kis gond! bc307b tranzisztor megszűnt nincs többé!
Abból meg kapásból csak egy panelbe kell 4 db és még helyettesítőjét se találtak valaki talált már rá megoldást? mert már majdnem kész az elég drága alkotásom.
A másik kisebb akadály (c8) 120pf kondiból 50 voltosat tudtam venni feszültségileg elég lehet? nem kicsi?
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Jan 8, 2018 / 1
 
A BC557C jó helyettesítője a BC307B-nek. Illetve inkább olyan tranzisztort lenne nehéz találni, ami nem jó helyette.
(#) reloop válasza penszel hozzászólására (») Jan 8, 2018 / 1
 
A C8 megkaphatja közel a teljes tápfeszültséget is, de az 50 V-os kerámia el szokta ezt viselni.
Ennek sajnos nem találom a közelebbi forrását.
(#) penszel válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Tudtam hogy itt számíthatok segítségre! utána tudtam volna én is járni a dolognak de ha tévedek akkor [az nem nehéz] nagy a baj és leskelődhetek hogy hol a hiba?
Reloop nak is köszönöm az infót inkább kicserélem azt a 120pf ot nagyobb feszültségre jobb a békesség
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1
 
Az a baj, hogy nehéz találni 50V-tól nagyobb feszültségű 120 pF-ot. Gondolom ezért ajánlotta Reloop is a régi "stiroflex" változatot, amit még a Remix is gyártott sok éven keresztül. Azok akár 500 V-os verzióban is léteztek.
(#) janika002 válasza penszel hozzászólására (») Jan 9, 2018 / 1
 
A HQvideoban van 120pF 500V 10 százalék!De ide a híd alkatrészeinek 5 százalékos tűrésü alkatrészek kellenek, ha jól tudom!
(#) Ge Lee válasza penszel hozzászólására (») Jan 10, 2018 / 1
 
120pF 630V 1% vagy 120pF 500V 1% esetleg 120pF 3kV 5% SMD-ben NP0 anyagból.
(#) penszel válasza janika002 hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Na ne máááár!! pont a hq ból lett megrendelve amit írtál 500v 10% tolarenciával 120pf helyet nem lehet nagyobb kondit be rakni? miben játszik az szerepet hangzásban?
Majd lassan felkelne raknom képet az egyik panelról hogy egyáltalán a többi kerámia meg a fólia kondik megfelelnek e.
(#) Tiggey válasza penszel hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1
 
Ha van komoly hanganyagod, amihez van is készülék amivel megszólaltatod, és persze a végére nem hobbikategóriás kínai falaid, akkor jelentős. De ha kommersz falakat, mp3-al hallgatsz, nem fogod kihallani a különbséget.
(#) penszel hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Csináltatok toroid trafót 400VA,2x36V már kérem rá az árajánlatokat de nem tudom eldönteni Max.Szekunder áramterhelés/terhelések(A) menyi legyen? ebbe kérnék tanácsot.
Azért csináltatok mert meguntam hogy amit találok a neten eladókat számomra nem megfelelőek az egyik túl kicsi,a másik túl nagy,a harmadik meg agyonra van kokányólva!
Na most már teszek fel egy képet a panelemről. Nem sikerült olyan szépen ahogy azt akartam, de legalább minden egyes alkatész ami benne van gondosan ki van mérve és vagy százszor átnézve.
(#) Alkotó válasza penszel hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ha a 400 VA és a 2x36 V el van döntve, akkor ott az áram már adódik (400 / 72 = 5,55 A).
Rémísztő a panel alkatrészoldala. A furatok borzasztóak, körülöttük sérültnek látszik a panel. Az induktivitások szintén szokatlanul igénytelenek. Mindezzel együtt akár jó is lehet a végeredmény, de a gondos kivitelezés általában sok későbbi bosszúságtól óvja meg az építőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
(#) Tibci hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztok segítséget szeretnék kérni. Az alább belinkelt 2db Ic közül alkalmas valamelyik Tl071CN helyettesítésére?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) reloop válasza Tibci hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Szia! Lábkiosztásban ugyan megfelelne a 741-es, de ilyen elavult alkatrészt ne tegyünk már a Quadba!
(#) penszel válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Hát igen a furatok a pontozás jóvoltából csúnya de nem sérült ez csak látcat! az induktivitást meg amilyen könnyű volt megtekerni olyan nehéz volt egybetartani,mindig szét nyílt mint a harmonika amikor levettem a 10 mm hengerről, de ezen még javíthatok
(#) CIROKL válasza penszel hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Pontozni nem kell fölösleges és kàros mint a képen is làtni!
Az i duktivitàs egybentartàsàra is van megoldàs de majd ha a 100. At csinàlod lehet ràjössz
.
(#) Steven19 válasza penszel hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Helló. Mennyiért tekercselnek manapság? Biztos megéri?
Ezt a trafót láttad már?

Én innen veszem ha kell, általában megfelel nincs gond velük.
(#) Ge Lee válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ott ugyanúgy horror áron van. Ahhoz még teszel pár ezer forintot, és kapsz használtan egy komplett gyári erősítőt, ami minimum a dupláját tudja mint a Quad. Ezt mire elkészíti sokkal sokkal többe lesz, kiegészítők, stb., és akkor hol van még az esztétikus doboz?
A helyében én inkább várnék, nézelődnék, vagy azt csinálnám hogy keresnék egy olyan toroidot ami teljesítményben megfelel, lebontanám róla a szekundert és megtekerném olyanra amilyenre szükségem van. Azoknak az áraknak a harmadáért szoktak lenni trafók akár itt az apróban is.
A boltnak a gyártó olcsóbban szállít, merthogy többet rendel belőle. Viszont a bolt is ráteszi a maga hasznát, ergo ugyanott vagy...
(#) penszel válasza Steven19 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Nem tudom menyiért csinálják! majd jövőhéten derül ki. Egyenlőre csak árajánlatot kértem de azt is csak egy helyről mert más trafógyártók csak vállalkozókkal állnak szóba.
Nagykőrösön van egy gyár na majd ott személyesen kuncsorgok hátha 15000 ft alatt megkapom
Vaterán most 10000ft ért adnak 800VA 2x36V és még szinte nincs is messze a lakhelyemtől, lehet hogy rá csapok mert megéri de 800VA rohadt nagy! majd írok mi a helyzet! hol mit sikerült intézni ez ügyben.
Következő: »»   350 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem