Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   627 / 727
(#) olahtamas válasza bolond6 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Minimum 6dB-es kiemelés kell ahhoz, hogy legyen valamiféle mélyhang hangzás.
(#) Kovidivi válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
16cm-es hangszórótól ne várj csodát, főleg akkor ne, ha a legolcsóbb SAL-t, MNC-r vetted meg. 20-25cm-rel már lehet próbálkozni. Egészítsd ki a rendszered egy 30cm-es mélyládával.
(#) olahtamas válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Nem várok csodát tőlük, de szerintem másik hangszóróval tudna ettől sokkal többet. Kiegészítettem egy Magnat mélyládával, vele már elő lehet csalogatni a mélyeket nagyon szépen. De ezeket a meglévő hangládákat szeretném fejleszteni. Egy két ajánlott hangszóróra gondolok, ami bevált, érdemes megnézni az adatait. Nézegettem a Monacor hangszóróit, nem tudom mennyire lehetnek jók?.
(#) Cinema válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1
 
Próbáld meg az SB-Acoustic SB20PFC30-8 hangszóróját, az minden szempontból különb a meglévőknél.
A Hangtechnika Kft.-nél kaphatók.

Üdv!
(#) olahtamas válasza Cinema hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Köszönöm a tippet, nagyon jó ár, érték aránya van. Esetleg még egy kérdést tennék fel: Ez a hangszóró mennyire éri meg a pénzét?
(#) pjg válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Ennyi az ára. Te döntöd el, neked megéri e?
(#) mek-elek válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Mek,mek,
A bolt jó, a hangszó jó, ha 20 canti, vagy több, de mondották már.
Az a doboz sal, de nemigen. Szerény véleményem, a megfontolás gondolatiságával az, hogy a nemigen bővítve: bővített nemigen.
Bocs, ha fájt,
Elek
(#) olahtamas válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Ergo érdemes lenne teljesen átgondolni az egész rendszert?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
(#) bolond6 válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Továbbra sem értek hozzá, de megnézném, hogy a SAL és az MNC jobban szól-e a noname közép nélkül. Csodára nem számítanék, de szerencsés esetben csak új előlapra lesz szükség, és némi hangváltó piszkálásra.

Azt hiszem, ahhoz, hogy egy ilyen kis hangszóró (függetlenül a minőségétől) a legjobban kiadja a mélyeket, jól megtervezett doboz és hangváltó kell. Akinek nincs ilyenje, annak marad a mély potméter feltekerése.
(#) olahtamas válasza bolond6 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Eredetileg a közép nélkül volt, az egészel az a baj, hogy maga a hangszórónak a karakterisztikája rossz.
(#) Cinema válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
TC (Twin-Coil) azaz, kéttekercses hangszórót nem vennék, nagyon nehéz illeszteni egy rendszerbe és Én még jót azok között nem láttam, hallottam.
Én most gyűjtök az SB20-ra, nem tudom, hogy mikorra jön össze a komplett kétutas hangsugárzókra való pénz és idő.
Az idén remélem, hogy összejön a projekt.

Üdv!
(#) teddysnow hozzászólása Jan 15, 2018 /
 
Sziasztok, lenne párkérdésem.
1, Az csak kevesebb mély hangot okoz, ha egy mély hangszóró a tervezettnél kissebb térfogatú dobozba kerül?
2, A reflex csövet az átvitelisáv aljának a kiterjeszésére hangolják? Vagy pl, 30Hz-re (írtam egy számot)
3, A hangcsillapító anyagot elég "csak betenni" a dobozba vagy rögzíteni kell a doboz belső oldalára? Ha rögzíteni kell, akkor hogyan és mivel?

Köszönöm
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Tudod ez olyan mint a ruha, vagy a cipő. Akkor az igazi, ha a mérete, fazonja, színe is stimmel.
Azaz a doboz méretének, kivitelezésének, helységnek kellene stimmelni.
Persze úgy alapból nem szerencsés, ha a hangszóró és a doboz rezonanciája egybeesik.
A csillapító anyagokat én a Hangtechnika Kft-nél szoktam beszerezni. Ez az eredeti gyapjú könnyen felragasztható kétoldalú öntapadó csíkokkal.
Utólag,
a zárt doboz alsó frekije kevesebb, de jobban nyúlik lefelé. A bass reflex meredekebben vág lefelé.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
(#) teddysnow válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Az a dilemmán, hogy az adott dobozomba mekkora hangszórót tegyek. Elférne benne a 20 centis, de az űrtartalma csak 24 Liter, ami a 16 centishez passzol jobban. De, akkor inkább 16-ost veszek bele. Ezt a kétoldalú ragasztót kipróbálom majd.
Köszönöm szépen!
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Nem megy bele a moly? A gyapjúba?
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Ha szenya lennék: nem kívülre ragasztani, hanem belülre.
De mivel nem vagyok az: kissé másabb a csillapítása, mint a vattáé.
És nem szoktam közben diót pucolni!
Ui.: Igaz, nekem zárt hangfalaim vannak.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2018
(#) voodoo válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Szia!

Még az is egy járható út lenne, ha megpróbálnál valami autós ajtóba való hangszórót beszerezni akár használtan. Ajánlom a 2-es Octavia hangszóróit kikukázni valami bontóból. Piszok jól szólnak, főleg faceliftes. Azért ajánom ezt mert volt alkalmam használni egyet hónapokig, mindenki dícsérte.
Arra kell figyelni, hogy az erősítődnek nem -e lesz gond a 4 ohm-os illesztés.

Másik megoldás szerint betehetnél akár az oldalaiba két 20 centis dörmögőt.

Vagy harmadik megoldásként ajánlanám azt, hogy veszel két darab egyforma 2.1-es logitech, genius, trust vagy creative számtech szettet és kiszeded belőle a mélynyomót. Fillérekért lehet venni használtan.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) mek-elek hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
De azért így nem szól
(#) olahtamas válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Nagyon jó ötletek.
20cm-s hangszóró nekem is átfutotta a fejem, az előlapra még bele is férne. Találtam is egyet ami specifikációban megfelelne sőtt még a doboz ürtartalma is jó lenne.

Monacor és társai ténylegesen szebben szól. (Már a Electro voice ZLX-15P is piszok jól szól)
(#) voodoo válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Ez így első ránézésre akár még jó is lehet. Bár arra kell figyelni hogy az erősítődnek nem-e lesz baj a 4 ohm?

1/2 off:
De így, hogy szerény véleményem szerint szállítással együtt párban a két hangszóró meghaladja a 30 ezres határt, lehet hogy kicsit sok. De te tudod. Én úgy vagyok vele, hogy már leszoktam a fabrikálásról. Soha nem ússza meg az ember olcsón és azmég csak a kissebb csalódás, de a várt végeredmény meg egyenesen siralmashoz közelít. Deha mindenképp a sztereóhoz és a fabrikáláshoz ragaszkodsz akkor ennyiért lehet kapni gyári pl: Jamo dobozokat, hangszórókkal aztán vagy átszereled (bár lehet nemkéne). Ha pedig nem ragaszkodsz a sztereóhoz de félig meddig mégis, akkor két darab 2.1 -es PMPO kakiszett (2x16-17 ezer Ft körül az alábbi márkák közül) jól tud szólni. Aztán azt is átépíted a két ládába szatelitekkel együtt, és hagyod passzívan, vagy ha ügyeskedsz akkor erősítőjével együtt becuppantod aktív módban, és árban ugyan ott vagy.
(#) olahtamas válasza voodoo hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Az erősítő elvileg bírni fogja, max jobban melegszik (épített az erősítő is, max kiegészítem egy halk ventilátorral.) Az erősítő is fejlesztés alatt van, hogy ki tudja szolgálni a többletteljesítményt, ha netalántán házibulira adnám a fejem.

Igen kicsit húzós az ára, de egy próbát megér szerintem. Más nem beszámolok a tapasztalataimról, elvégre a hibáiból tanul az ember Kezeim között több 2.1 és 5.1 is megfordult, de nem tetszettek a hangjai. Itt sem biztos a siker, de legalább hobbi szinten foglalkoztam vele, és megvan az építés öröme. A pénz meg jön meg megy, maximum kispórolom onnan amit haszontalan dolgokra költenék.
(#) Peter65 válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Szia!
Jó lenne tudni valami konkrét adatot, hogy mi a jelenlegi alsó határfreki, és mit szeretnél. Ha legalább a mélysugárzó impedanciamenetet felvennéd, akkor abból látszódna, hogy a dobozban mennyi a hangszoró Fs-e, most kb. milyen mélyre megy le.
Házilag 3 utas rendszer szerintem túl nagy kihívás. Ha hozzányúlsz, akkor inkább 2 utast csinálj belőle.
A 24l szerintem zártba akár 2db 16cm-es hangszórót is elbírhatna. Több kb. 10l hanfal létezik ilyen méretű hangsugárzóval.
Szerintem se szabad annyit rákölteni, amilyen összegekről volt szó, főleg, hogy a végeredmény nagyon kétséges.
(#) teddysnow hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség, ha a reflexcső az előlapon és ha a doboz hátulján van? A hang összképét mennyire befojásolja? Mély hangokat mennyire befojásolja?
(#) flaci76 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 16, 2018 / 2
 
Szia! A reflexcső a hosszától függően több frekvencián rezonál, ill ezeken a frekvenciákon nagyon keskeny sávú sáváteresztő szűrőként viselkedve kihoz mindenféle zengős középhangot a dobozból, amit a mélyközép hangszóró befelé lesugároz le a dobozba. Ez elszínezi a középtartományt, és mérhető csipkézettséget, valamint rosszabb impulzus választ, CSD-t produkál középtartományban. Ha hátra kerül a cső, természetesen akkor is fennáll ez a jelenség, csak ebben az esetben kevésbé hallatszik előre a hallgatóság felé ez a káros hatása, ill mérve is szebbet mutat a dolog. Alapesetben a mélyhangok hullámhossza olyan nagy, hogy 100-150Hz alatt nincs releváns különbség az elöl ill hátul elhelyezés között, azonban néhány esetben mégis van. Az egyik ilyen, amikor túl kevés hely van a hangdoboz mögött, közel van a hátsó falhoz Ilyenkor nem csak elhangolódik kicsit a reflex doboz, hanem a hátsó fal közelsége miatt a fal mélyemelő hatása és a szoba állóhullámai is erősebben lesznek gerjesztve a cső által, ez pontatlanabb, mosottabb basszust okozhat. A másik hátrány, hogy ha a fülhöz képest jelentős útkülönbség jön létre a hangszóró és a cső között, ekkor nem egyformán keveredik ki a basszus-tartomány. Ez lényegében csak közelmonitorozáskor fordulhat elő (pl. PC hangdoboz, pont előtted néhány-10 centire). Ekkor a hangszóró akusztikus jele nagyobb, mint a reflexcsőé a hallgatási pontban. (Ha pl kétszer messzebb van a cső kimenete, mint a hangszóró membránja, akkor 6dB-el lemarad a cső akusztikus jele a fülednél) Én személy szerint kedvelem a hátsó reflexnyílásos megoldást, ill használom is saját dobozaimnál, de csak akkor, ha legalább 50-60 centi távolságot tudok tartani a doboz hátfala és a hátsó fal között (általában többet is szoktam) és nem közelről fogom hallhatni, nem az orrom előtt fog szólni.
(#) voodoo válasza flaci76 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Nagyon jó válasz volt!
(#) teddysnow válasza flaci76 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Tökkkéletesen erre irányultak a kérdéseim. Köszönöm szépen a részletes választ. Vagy gondolat olvasó vagy vagy egy igazi zenei aficionado.
Még egy kérdés.
Számít-e, hogy a doboz aljához a reflexcső van közel vagy a hangszóró? Tehát doboz alja, reflexcső, mély hangszóró, magas hangszóró vagy doboz alja, mély hangszóró, reflexcső, magas hangszóró.
(#) flaci76 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Hát nagyjából ott is az érvényes, hogy ami közel kerül a padlóhoz, annak a jele erősebb, de egyenetlenebb és pontatlanabb lesz. Padló mélyemelő (térfelező) hatása plusz a szobai állóhullámok erősebb gerjesztése miatt. Néha alsó reflexcsöves oszlop hangsugárzóknál számolnak ezzel a jelenséggel, úgy hangolnak, hogy ez kicsit rásegítsen a mélyátvitelre. Nekem itt is az a tapasztalatom, hogy szerényebb, de hosszútávon sokkal hallgathatóbb a végeredmény, ha nincs a padlóhoz közel se a csővég, se a hangszóró. Az egyik oszlophangsugárzómnál a aljától kb 15 cm magasságban van a reflexcső és végül úgy használtam, hogy alá került egy kb 25 cm-es magasítás. De ez ízlés dolga is, én szeretem a jó mélyátvitelt, de kizárólag csak a jót (és nem eltúlzottat), és itt a kevesebb néha több.
(#) teddysnow válasza flaci76 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
A hangszóró beszerelésekor, kell valamilyen "tömítő" anyagot tenni a a hangszórókosár és a fa közé? Van valamilyen bevált program ami tud egy becsült átvitelt rajzolni a doboz méretei és a hagsznóró adatai alapján?
(#) pjg válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Gumigittet szoktam tenni a hangszóró és a doboz közé. A karosszériások használják. Nekem ami van, vagy 40 éves. Mint újkorában.
(#) kezdoke hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Sziasztok,

Nemtudom mennyire állja meg a helyét a kérdésem ebben a topikban remélem kapok segítséget.?
A közelmultban építettem egy LM3886-os komplett erősítőt tapasztalatszerzés gyanánt és szívemheznőtt. Most viszont jött a fuvallat milenne ha megajándékoznám egy hangfalpárral ami illeszkedik az erősítőhöz és a fülemhez. Amit elmondhatok zenehalgatási szokásaimról: Legtöbb esetben letöltött zenéket szoktam halgatni stílus ügyileg mindenevő vagyok de talán a pop, kicsit bulizósabb, rock ot sem vetem el. Szeretem a kulturált mélyhangokat amik megérintik az embert.
Vissza kanyarodva ami miatt írok, szeretmém kérni segítségeteket milyen irányban induljak el, mit javasolnátok hangszóró téren.
Következő: »»   627 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem