Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   15 / 24
(#) bbalazs_ válasza mesjoco hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ha a terulet lapos, a negy sarkaba mas-mas frekivel mukodo villogo fényt, aztán a jarmu tetejere egy forgo vevot, kamerát, stb.
Ha dimbes-dombos, akkor gps-el mondjuk meter pontossággal kb visszanavigalsz es helyben valami mas pl.infra segitsegevel pontositasz.
Szerintem.
(#) Gzoltan62 hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
Én nem találtam másik "Robotfűnyíró" topikot, de a hűtőszekrényben sem látom, amit keresek, pedig ott szokott lenni. Bbalazs villogó ötlete érdekes, de szerintem 100*100m-es területen nem adja azt a pontosságot, ami a fűnyírónak kell. (Vagy eszméletlen gyors és pontos optikai érzékelők kellenek. Pl. 4k-s kamerák 120 fokos szögben a fűnyíróra, videó feldolgozó processzorokkal. De biztosan meg lehet oldani!) Amit tudok, hogy az egyszerűbb robotok a fűben telepített vezeték alapján találnak vissza a töltőhöz. Egyes robotfűnyírók pedig pl. 3 db infrával. Egyik bevilágítja az egész területet (de gyakorlatilag csak pár méterig, ezért a "haza" program a falkövetés mindíg jobbra fordulással). A másik kettőből egy elválasztó lemez miatt csak akkor látszik mind a kettő, ha pontosan az irányába áll a robot. Mindhárom különböző kódot sugároz (időben egymás után, mint a TV távirányító különböző parancsai egymás után nyomkodva). Ha mindhármat látod, mehetsz előre, míg a fényerősség el nem ér egy értéket. Ekkor lassít, és ha érzi a töltő feszültséget a csatlakozóin, akkor megáll és "boldog". (Már azt hittem, itt a tavasz, hogy megmozdult a topik. Mondjuk a tecsóban már leárazták a hólapátokat )
(#) Massawa válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A droton kivül, még senkinek nem sikerült egy olcso és megbizhato rendszert kitalálni ilyen szerkezethez. Nem mehetsz a fal mellett, ha nincs fal (porszivo stb). A drot filléres költség és akár egy 100 hektáros legelö közepén is kijelölheted vele a nyirando felületet. Mindenféle GPS meg hasonlo megoldások ilyen esetben bonyolultak, drágák és megbizhatatlanok. Neked cm-s pontossággal kell a fünyirot a töltöhöz vezetni, ráadásul az induláskor tanitani is kell a gépet, hogy csak azt vágja amit kell. A drotnál semmi ilyenre nincs szükség és teljesen megbizhato. A drotot kihuzni még Jozsibának sem gond, minden más automatikus.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Végül is a drót az hogy működik? Mint a kutya kerítés, hogy rádiófrekvenciás kisugárzása van a határon és azon belül meg megy össze vissza, gondolom nem a teljes nyomvonal van végig drótozva, mert ahhoz azért nem akármilyen Józsi Bácsi kellene.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A drotba valamilyen kod van betáplálva, amiböl a gép tudja, hogy melyik irányba kell mennie a töltö felé. A drot csak a kerités, azaz csak be kell határolni vele a nyirando felületet, mint a villanypásztordrot, csak ez a földön van - füben.. A gépen 2-10 cm-s pontossággal be lehet állitani az érzékenységet. Azaz más lesz amikor a drotot követve megy vissza a töltöre, meg más lesz, ha a keritésen belül vágja a füvet és közeliti meg a drothatárt. Ahhoz semmilyen vezérlés nem kell csak vagy egy algoritmus (BOSCH) vagy a véletlen generátor (fuzzy logic, minden más gép ezt használja) különbözö fokozata. (Ebben különböznek a gyári gépek a leginkább). Hasonloan müködik, mint amikor egy ceruzával firkálsz egy papirra, ha meglehetösen hosszu ideig teszed, akkor az egész papir szürke lesz. Azaz a gép a határokon (droton) belül összevissza megy, vagy valamilyen rendszer szerint vágja le a füvet. (Természetesen van benne egy - rendszerint nagyon primitiv szenzor - egy golyos kapcsolo, ha akadályba ütközik,akkor visszamegy 50-60 cm-t, és iránytváltoztatva kezdi a káoszt ujbol.
Ehhez abszolut semmi beavatkozás nem kell, többnyire csak azt (vagy azt sem) tudod beállitani, hogy hetente hányszor menjen, milyen intenziven vágjon, és hányszor vágja le a fü szélét - azaz amikor a drotot követve is vág. Többnyire, ha a drotot követi, akkor nem vág, hanem megy a töltöre. Ezt lehet átkapcsolni, hogy melyik ciklusban vágja a széleket is.
Semmi másra nincs is szükség.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Azért egy nagy kert esetében érthető, hogy próbálnak a drótosnál hatékonyabban működő megoldást keresni, hisz nem mindegy, hogy mondjuk egy benzines fűnyíró mennyit megy a korábban már nyírt területen feleslegesen, mind üzemanyagban, mind zajterhelésre nézve. Persze az sem véletlen, hogy tökéletes gyári megoldás sincs.....
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Nézd a mai házi gépek 600-1000m2-g hatásosak és akkura mennek.
Amit látni a parkkarbantartoknál az meg majdnem mind távvezérelt, azaz a kezelöje üldögél az autoban és onnan mozgatja a gépet.
Már korábban irtam, hogy pl a quadbol ki lehet nyerni egy gps vezérlöt, aminek van follow funkcioja. Ilyenkor az autoban van az ado, a gép meg szép lassan követi az auto mozgását és vágja a füvek ( autopályákon látni ilyet).
Ha meg egy rétet akarsz vágni ahhoz meg ott a gps vezérelt traktor. Ott amugy is más megoldás kell, mert a levágott füvel kell valamit kezdeni. ( a kerti gépek otthagyják a levágott füvet).
(#) mesjoco hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Találtam egy ilyen ügyes megoldást LINK, milyen elektronika kellene ezt megvalósítani?
Honnan tudja a mashina, hogy melyik irányba induljon, pl a töltő felé?
(#) Massawa válasza mesjoco hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
A válasz egyszerü. A hurokba valamilyen váltoáramot küldesz. Azaz kapsz egy hatalmas egymenetes tekercset. A jármübe beraksz a hurokszálhoz viszonyitva jobbra meg balra egy egy felvevö tekercset, amiben némi feszültség indukálodik.
Itt mérheted az indukálodo feszültség fázisát vagy polaritását ( a két tekercsben) és ebböl megkapod az irányt ( pl akkor jo ha az elsö tekercs a hurok bal oldalán van a másik meg a jobboldalán és ennek megfelelö az indulált jelek polaritása vagy fázisa.). Az amplitudo különbség meg vezeti a szekeret a droton.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Idézet:
„Az amplitudo különbség meg vezeti a szekeret a droton.”
Szerintem csak ha a jobboldali szenzor jelez akkor jobbra ránt egyet, ha a baloldali akkor meg balra. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Attol függ milyen igényes a tervezö. Egy barátom apro modellautokat vezet ilyen elven ahol a pontosság +/- 1 mm és abszolut folyamatos a vezérlés - semmi rángatás nem láthato. Igaz, hogy jo 3 évet töltött el a fejlesztéssel.
(#) probléma hekker hozzászólása Jan 25, 2018 /
 
Merőben más ötletem lett, amit leírok:

A kerítés mentén végig lenne egy camera slider-szerű sínrendszer.
Ezen mozogna egy "kinyújtható kar" aminek a végén egy fűnyíró (pl. kézi akkus alternáló) lenne.
Áramot a sínrendszerből kaphatna, mint a modellvasút.
Álló helyzetben, a kar a kerítésre merőlegesen tolná végig a fűnyírót, esetleg félkörben pásztázva.
Majd behúzva a fűnyírót, a sínen tovább gurulna, megáll, ismét a kar kinyúl...
Ha valamihez ütközik, akkor azt békén hagyja.

Korábban ágyáshoz készítettek CNC-szerűen mozgó, ültető/kapáló/gyomláló/öntöző/stb. robotot FarmBot néven. Ennek lehetne egy kiterjesztése tulajdonképpen egész kertre.
robot for a fully automated garden
(#) pont hozzászólása Feb 1, 2018 /
 
Sziasztok!

Nem tudom melyik topikban lenne jó helyen, nem ki mit épített, mert az alapnyákon kívül minden gyári modul, nem robotfűnyíró, mert fák alatt "elfogy a tudása", de talán a legtöbbet itt volt szó a cm-es helymeghatározásról. Szóval egy rover egység, ami az antenna jeléből számolt adatokat, BT-n keresztül küldi egy Androidos tabletnek. A nyákon még DC-DC konverter a traktor 12v-jából 5v, és egy mikrousb a modulok programozásához, továbbá lehetséges még két USB eszközt tölteni, jelesen egy okostelefont, ami megosztja az internetet és a már említett tabletet. A mellékelt videón "üzem közben", csak azért hosszú, hogy látszódjon nem fél percre van FIX koordináta. Két helyen is megállt a gép, ilyenkor látható, hogy mennyit ugrál egy helyben (1cm). Egyébként mivel nincs dőlésszög kiegyenlítés, és az antenna közel 3 méter magasan van, minden 5-10 cm-es döccenés az 10-15 centi valódi fizikai kilengés az antennának. Az androidos program háttere nem tudom miért ugrál, ez a program hibája, pár cm-es kereszthibának, egy 24méteres fogás szélességnél, nem szabadna látszani, de ez csak egy a számos ingyenes ilyen jellegű alkalmazásból, nem volt időm próbálgatni őket, és akkor még nem beszéltünk a fizetősökről....

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Feb 2, 2018 /
 
Na jóóó...jóóó, de hogy lehet eltüntetni a reklámot a videó aljáról? Hiába kattintok az x-re Komolyan: megjöttek a CsgShop-os NEO-M8T-k, amint lesz jó időm (nem mínuszok) tesztelni fogom őket. Tervek szerint elég lesz időnként FIX-et kapni a kert egyes részein. Ezek között (fák alatt) GPS nélkül, kerekeken odométer, giroszkóp és egyéb érzékelőkkel fog közlekedni.
(#) pont válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
"Ön dönt, fizet vagy reklámot néz..... " Ha valami nem tiszta, az M8T konfigurálásában, zavarjatok nyugodtan. Egyébként milyen módon kommunikál Nálatok a Bázis és a Rover, hogy épül fel a rendszer, milyen antenna lett végül?
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Sajnos ott még nem tartunk. Van egy 3070-es Tallysman és két aktív patch, amit még az M8N-ekhez adtak. Sajnos a Tally csak GPS, így a patch-ekkel kezdjük a tesztelést. A kapcsolat egyenlőre wifi, és/vagy mobilnetes. Később rádiós lenne (ami már működik két arduino között). Tegnap este összehasonlítottam a Tally antennát a patch-ekkel gps holdak jelszintjeit nézve (u-centerben dB érték) és a Tally nem volt meggyőző, egyes holdak jobban, mások gyengébben látszottak. Bár egyesek szerint a superior "multipath signal rejection" sokat számít az RTK-hoz. Kérdeztük a Tallysman tech. supportot, melyik típust lenne optimális a célra, de azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak a kérdéssel foglalkozni, mert márciusig nem lesznek elérhetőek.
(#) probléma hekker hozzászólása Márc 10, 2018 /
 
ez lehet megoldja majd a helymeghatározási problémát gyárilag:

802.11mc WiFi-protokoll

"képes az eszköz és a hozzáférési pont távolságának a megállapítására. Vagyis ha beltérben vagyunk, akkor pontosabb nyomkövetést és helymeghatározást tesz lehetővé, mint a normál hálózat vagy a GPS-adatok. A funkció akkor működik, ha legalább 3 hozzáférési pont távolsága mérhető, vagyis háromszögeléssel méri be a készülék a helyzetünket. "
(#) pont válasza probléma hekker hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Azért meglepődnék ha ez cm-es pontosságot tudna....
(#) Baxi hozzászólása Máj 6, 2018 /
 
Hi Mesterek!
Akkor EZ felejtős, már mint a pontossága miatt kérdem?
Másik kérdésem. A vágó motornak mit lehetne használni ? 12V motor keresek
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) kokozo válasza Baxi hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
(#) pont válasza Baxi hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Önmagában egészen biztossan nem jó, egy rtk rendszernél meg a vevő a legkevesebb, célszerű pontosabbat venni, és továbbra is probléma a fák árnyékolása. Ha viszont valaki ezzel építene, megoszthatná a tapasztalatokat Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
(#) Baxi válasza kokozo hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
ok, kösz, szerintem meg is rendelem. Néztem a gyáriakat
áruházakba, ott egy ~ 15cm tárcsára 3db 2cm penge volt rakva 120° szögekben. Megpróbálom Én is azt. Te mit használsz "vágó szerszámnak"?
Tegnap vettem bolha piacon két db akkus behajtott a meghajtásnak. Nyár végére szerintem meglesz minden
Hát akkor a gps felejtős, maradt a drót
(#) kokozo válasza Baxi hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Ilyen pengét használok.
Nekem egy 30 cm-es könnyített lézer vágott alumínium tárcsám van ilyennel rögzítve a motorhoz. 6 pengével. Még a köveket is bírja a penge mivel visszacsukódik ha keményebb tárgyba ütközik. Egy hátránya van a nagy tárcsának eddig, hogy nagy a tehetetlensége és ha felemeled lassan áll meg, így motorfékkel kell megállítani, vagy mechanikus féket kell csinálni hozzá.
(#) borvendeg válasza pont hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Differenciál GPS-el lehet cm-s pontosságot elérni.
(#) Baxi válasza kokozo hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
ok, köszi. El is mentettem a tételeket
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Ezzel nem (Marwelmind) de...HC-RS04-ekkel kísérletezünk. Szétválasztva adóra és vevőre. 12db kb. 3eFt. 30 méteren bizonytalan volt, de a vételi erősítőt, komparálást (esetleg AGC-t beépítve) finomítva szerintem menni fog. Ez 900m2 lenne. A rádiós kapcsolat nRF24L01.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Nemcsak ez a gond - (sokan ezt nagyon szeretik a szönyeg alá söpörni), hanem a GPS rendszer energiaigénye a gond. A robotfünyiron mindenhol az akku kapacitása a határ - nem az, hogy mennyit bir ki, hanem az, hogy mennyi munkaciklusra elég a kapacitás.
Saját tapasztalatom, ha aktiválom a gépen a WiFit vagy a BT- kapcsolatot 2/3-ra csökken a gép munkaideje. Az már gond lehet. A mi kertünk, kb 400m2, amit hetente 3x vág 11-19 ora között. ( korábban nem igen kezdhet mert nedves a fü, este meg zavarná a szomszédokat).
Ha bekapcsolom azokat az extra funkciokat naponta 2 vágási ciklus esik ki (egy ciklus kb 30-45 perc, + 1 ora töltés). Ha ehhez még hozzávesszük, hogy hány töltési ciklust birnak ki az akkuk akkor már egészen érdekes számok jönnek ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
A profi gépeknél biztosan így van, de nézd meg Zoltánékét, szerintem még egy IFA akkut is elbírna Bővebben: Link

Egyébként az én M8T vevőm + BT kb. 10 órát ment négy AA akkuval.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Nem arrol van szo, hogy mit bir el meg mit nem. A mi gépünkre is lehetne egy 10 kg-s autoakkut rakni, a kérdés az, hogy tud-e vele közlekedni. Már korábban tisztáztuk, hogy a fü nem autopálya és még ha tökéletes is az angol pázsit, akkor is vannak benne kisebb nagyobb lyukak, amibe szinte biztos, hogy belefut valamelyik kerék és ekkor keletkezik a büvészkedés hogyan tovább.

Néha visszatolat, néha erre vagy arra probál fordulni, egy bizonyos idö után feladja és megáll. Gondold el mennyivel több energia kell, ha még nehezebb lesz a gép.
Ehhez még vakondturás sem kell, elég ha pár nappal elötte kigyomlálsz némi gyomot, vagy a fügyökerek miatt változott a fü sikja. Ezért lenne optimális egy olyan gép, ami még a földhöz sem érne ( légpárnás?).
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Kíváncsiságból ráültem és a 30 fokos emelkedőn felvitettem magam. A vakondtúrást vagy eltúrja, vagy lekaszálja
Következő: »»   15 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem