Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztás a pákán túl
 
Témaindító: damien, idő: Júl 4, 2007
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Joe_001 válasza mr.Cara hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Ennek kéne lennie.
(#) Zoli_bácsi válasza mr.Cara hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
A pákának a saját, beépített K-típusú hőelemét használtam. Ehhez a szabályzóhoz sokféle érzékelőt lehet használni.

TA6-SNR
(#) Ge Lee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Akarok én is rendelni ebből a 868-as állomásból egyet, csak az a baj hogy haveromnak legutóbb 2 hasonló árú csomagját is megfogták a fináncok. Nem sokkal többért van pákás verzió is. 868D, 868D 2in1.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Máj 28, 2017 /
 
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képeken látható panelra hogyan lehet ráforrasztani jól egy alkatrészt...
Hegesztő panel, ami egy nagy hűtőbordán volt rajta szilikon pasztával, arról leszedtem és nagy nehezen (iszonyú kínlódás árán) leforrasztottam az alkatrészt róla ami a hűtőzászlaján volt ráforrasztva.
Visszaforrasztani az újat viszont nem merem mert félek, hogy túlhevítem vagy nem fog ráforrani csak odaragad a páka vagy mindkettő...
A kérdés: hogyan kell ezt szakszerűen ráforrasztani a panelra? (úgy, hogy sem a panelnak sem az alkatrésznek ne legyen baja...)
(#) zolika60 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Csak a lábakat forraszd be az alkatrészre pedig tegyél hűtőzászlót.
(#) dokidoki válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Kell egy rezsó, amihez jó ha van egy hőszabályzó, vagy porszívóból bontott vagy épített triakos szabályzó. De ha az sincs akkor hőmérő vagy saccometer. Felteszed rá az egész panelt, 200-250 foknál már szépen dolgozhatsz rajta ...Ki fogják bírni.
(#) Zoltan.ms válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
A hűtőzászló nem jó, a nyákra van forrasztva a nyák meg egy jó nagy hűtőbordára van rácsavarozva hővezető pasztával...a hűtőzászló nagyon kicsi lenne...nagy hő termelődik...
A rezsó jónak tűnhet de ez az alkatrész csak max 175 fokot bír ki az áll az adatlapján, az ón 231 fokon olvad, ha az egész alkatrész átforrósodik tönkremegy.
más megoldás kell...
(#) zolika60 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Nem tartanék a hűtőzászlótól. Az igaz, hogy a NYÁK egy jó nagy hűtőbordán van, de a hővezető képessége nem túl jó. Ráadásul azt a bordát több alkatrész melegíti.
(#) Zoltan.ms válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Vajon hogy bírja ez az alkatrész a vezetékelést? (STTH30R03CG)
Azt írja az adatlapja hogy "HIGH FREQUENCY SECONDARY RECTIFIER" vagyis nagy frekis alkatrész, arra gondoltam, hogy felfogatom a nagy bordára szilikon gumival elszigetelve és a lábait meg a hűtőzászlaját bevezetékelem a panelra.
Nem tudom a működését ez befolyásolná-e a nagyfreki miatt...?
(#) bbalazs_ válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Es szerinted akkor hogyan tettek fel?
A 175 fok valoszinuleg csak a tartos mukodesi homerseklete.
Siman odateszed, labat odaforrasztod es vegul a LETISZTITOTT feluletre siman onnal korbefuttatod.
Nagyobb hoteljesitmenyu paka vagy pillanatpaka kell.
(#) zolika60 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Ezt nem tudom, de nem is ezt javasoltam.
(#) gabel válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Mi a szervizben pillanat pákával cseréljük az ilyen tokozású cuccokat. Lepucolod a nyákot, teszel egy kis folyasztószert az alkatrész helyére, ráteszed az alkatrészt, beforrasztod a lábait, majd egy kis ónt odatolva jól átmelegíted a kis kilógó hűtőzászlót. A megolvadó ón az alkatrész alatt lévő folyasztószer hatására befolyik az alkatrész alá is. Ne félj, ki fogja bírni a melegítést. Több száz darab FET-et cseréltünk már ki így, egy sem ment tönkre. Pedig a FET még kényes a pillanat pákára is... Sima 50W-os Wellerrel nem érdemes kínlódni, mert kevés az 50W. Én a sima rézdrót hegyű pillanatpákát ajánlom hozzá.
(#) dokidoki válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Igen nem véletlenül van így építve. Ez egy hegesztő inverter teljesítmény panelja, ezért nem elég a hűtőzászló meg ilyesmi. Maga a panel sem a megszokott anyag, valószínű, hogy az egész egy alumínium-oxid - alu panel, és ezen van kialakítva a nyomtatott rajzolat. Ezért javasoltam a teljes aláfűtést, ha nem akarsz szenvedni vele. A pákára visszatérve, olyan páka kell, aminek nem csak a teljesítménye nagy, hanem az un. hőtömege, vagy érthetőbben a hőtartaléka. Vagy legalább 80W és olyan aminek jó a betét és a fej között a hőkapcsolat. De alá vagy előfűtés nélkül azzal is kínlódós.
A pillanatpáka sem jó e nélkül, mert a drótjába hiába van pumpálva a 100W a panel kirántja a hőt a drótból, és odaragad, taknyol, mire olvadni kellene, az egész környezetét fel kell melegítenie, és persze túlhevül ha sokáig nyomod neki, persze nem csak a forrasztási pont járhat így hanem maga a páka is.
Ugye nem véletlenül a nevében a pillanat... A panel vetemedése sem elhanyagolható, ha egy ponton ugrasz neki egy komoly pákával, ez meg a smd kerámia kondikat nem kíméli, úgy elrepednek hogy szemmel nem látod, csak mikor leveszed esik kettő darabba...
(#) Zoltan.ms válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Rendben van köszönöm, megpróbálom így ahogy leírtátok, valóban valami alu lapra van rányomtatva az áramkör és egy problémám még van amit nem írtam, hogy az alsó hűtőzászló forrasztási felület már elvált az alu nyáklaptól, már alá lehet dugni egy papírlapot, ez esetben gonodolom ha oda is forrasztom már nem tudja megfelelően átadni a hőt, arra gondoltam felülről a fet házat még lehúzatom egy alu lappal, hogy odanyomódjon a panelhoz...
(#) dokidoki válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Egyrétegű jellemzően ez a panelfajta, így szerintem nyugodtan kifúrhatod és applikálhatsz rá valami lefogatást.
(#) teszti válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Nem lehet a forrasztás idejére lecsavarozni a panelt?
(#) dokidoki válasza teszti hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Idézet:
„Hegesztő panel, ami egy nagy hűtőbordán volt rajta szilikon pasztával, arról leszedtem és nagy nehezen (iszonyú kínlódás árán) leforrasztottam az alkatrészt róla ami a hűtőzászlaján volt ráforrasztva.”

Ő írta az elején.
(#) elektroby válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 30, 2017 /
 
Szia!
Ebben a hozzászólásomban van két link a melegítős megoldásra.

Nekem egy "szobagrillen" kb 140 fokra sikerült felmelegíteni és egy kb. 70-90W-os pákával simán tudtam forrasztani.
(#) Zoltan.ms válasza elektroby hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Szia, köszi a linket közben beforrasztottam, de csak úgy sikerült, hogy az elvált réznyákot levágtam szikével a még jó de lakkozott nyákról lekapartam a lakkot és oda forrasztottam be az alkatrészt de mivel így az messzebb került az eredeti helyétől így a lábait meg kellett hosszabbítanom egy tömör réz dróttal, hogy elérjenek a forrasztási pontra.
Sajnos az egész hűtőzászlót nem tudtam beforrasztani mert bármilyen pákával próbálkoztam odaragadt, így végül úgy oldottam meg, hogy az alkatrész hűtőzászlaját bekentem hővezető pasztával (szilikonzsírral) a nyákot felpolíroztam simára az alkatrészt odatapasztottam, leszorítottam és a hűtőzászló végét vastagon odaforrasztottam a nyákhoz, hogy legyen kontaktus.
Ezt is csak úgy tudtam megcsinálni, hogy a pákát közben még melegítettem egy plusz hőpisztollyal 500C-os levegővel...hát így sikerült, nem a legszebb de működik...köszönöm a hozzászólásokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2017
(#) mr.Cara hozzászólása Jún 5, 2017 /
 
Üdv !!
Van egy ATMega328 PWM kimenetről hajtott IRF540 , ami egy ventilátor motort (hőlégpáka motorja) működtetne. Vajon elég a gate és a source közé egy 5,1K ellenállás, a motor pedig a drain és a +24V közé kerülne. Kell esetleg valami meghajtó, vagy leválasztó áramkör, FET és a mega328 közé?
Köszi a választ !
(#) Bakman válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Működik így is. Az, hogy kell-e meghajtó, a PWM frekvencia és a ventilátor áramától függ. Viszont, ha az a ventilátor egyszerű, DC ventilátor (BLDC motor), valószínűleg gyorsan tönkre fog menni a PWM miatt. Te így gyakorlatilag az motor belső elektronikáját kapcsolgatod folyamatosan.
(#) mr.Cara válasza Bakman hozzászólására (») Jún 5, 2017 /
 
Egy ilyen masináról lenne szó :
https://www.youtube.com/watch?v=j-0SdrnFm6Q ;
https://www.youtube.com/watch?v=PSC3ASeTU8o#t=18.4475;
http://e1ectro.blogspot.hu/2017/02/diy-desoldering-station-for-25.html
Hogy milyen a motorja nem tudtam kihámozni, de az utolsó linken is FET-tel kapcsolja a motort ebből gyanítom a PWM-et.
(#) Bakman válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 6, 2017 /
 
Ha jól látom (eléggé kusza nekem az egész), vagy 12 vagy 24 V-ot kap a motor, nem PWM-et.
(#) mr.Cara válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Viszont van egy sor az arduino programjában:
const int hGFanPWMPin = 9; // the output pin for controlling the heat gun's fan
Ami (szerintem) a venti PWM vezérlését hivatott deklarálni.
Tehát a kérdés, még mindig : az arduino 5V-ja képes az IRF540-et megnyitni?
Nem tiszta minek az LM358 a FET elé (inv.bemenet- gnd felé75ohm + kimenet- inv.bemenet 6,8k visszacsatolás [az LM +5-és a gnd között])
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Sziasztok. Volna egy szép nagy problémám. Pontosabban DIP64-es probléma (MC68000P10) -et kéne kiszednem éppen egészségesen. Mi volna erre a megfelelő megoldás? Túl nagy hogy hőlégfúvóval melengessem a panelt alatta, de ugye kárt sem akarok tenni a processzorban. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Milyen panelba van ültetve? A panel kell még vagy annak nem számít ha sérül?
(#) szikorapéter válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Nem számít a sérülés a processzor jöjjön ki belőle egyben.
(#) ronin75 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Ha tudsz megfelelő méretű injekcióstűt szerezni, akkor egyesével ki tudod forrasztani a lábait.
(#) szikorapéter válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
És azt hogyan tudom megoldani,mármint injekciós tűvel?
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Mert akad itthon egy 350C°-os hőlégfúvóm,eddig a nagyobb ic-ket ezzel mentettem,de ennél nem merem megpróbálni a dolgot mert ha elrontom nincs még egy ic.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem