Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   200 / 292
(#) balazsgy válasza merciabc hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Ha vártál volna, jobban jártál volna.
(#) merciabc hozzászólása Jan 12, 2018 /
 
Belefutottam 1 érdekességbe.
Vaillant kéményes kombi, F28 hiba.
Sajnos alaplapi hiba, panel csere.
Vadi uj panel.
Elindítom, hiba nélkül megy,,, de ha megnyomom a műanyag burkolatot,kijelzőn ugrál üzem közben a hőfok kijelzése. Amennyivel erősebben nyomom, annyival magasabbat mutat!!!
Vadi új panel!
Minden csati átmozgatva a kazánon belül.
Erre varrjunk gombot?!
(#) JZoli válasza balazsgy hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Ha nem kondenzációs, akkor be lehet kötni alu kéménybe! De ott valami nagy gond lehetett, ha folyt vissza a kondenzátum! Nem valami falon kívüli kémény volt? A szomszédomék is megjárták egy külső kéménnyel, mert elég felületes volt a szigetelése, és még el is szakadozott, így nagyon lehűlt benne az égéstermék.
(#) luther99 hozzászólása Jan 13, 2018 /
 
Sziasztok. Elromlott a gázkazánom. A típusa: Junkers ZSE 24-4 MFK. A hiba az, hogy vagy nem kapcsol be, vagy áramtalanítás után a harmadik vagy negyedik kísérletre bekapcsol ugyan, de csak az első fokozatig, mikor a második fokozatra lépne, akkor kikapcsol. Hibakódot nem ír ki. A kéményseprő gombot nyomva tartva negyed órára bekapcsol. A szerelő szerint vezérlő panel hiba lehet,minden mást rendben talált. Itt a fórumon olvastam, hogy az egyik zavarszűrő kondi hibája szóba jöhet, azt cseréltem, de nem történt változás. Kapcsolási rajzot kerestem a neten, de nem találtam. Vajon hozzá lehet jutni egyáltalán? Mit tudok ezzel a hibával kezdeni?
(#) Lucifer válasza luther99 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Idézet:
„Vajon hozzá lehet jutni egyáltalán?”

Nem valószínű, maximum visszafejtettet találsz. De a google nagy játékos ha ő nem tud róla akkor valószínűleg még nem fejtette senki vissza vagy csak nem publikálta.

Kicserélted az összes kondit?
(#) merciabc válasza luther99 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Megnézted a trafó lábainál a forrasztásait??
Forraszd ujból az egészet,és nézz körül a panelon!
(#) luther99 válasza merciabc hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
A forrasztások mindenhol tökéletesek, olyan,mintha új lenne - pedig 2006-os...
(#) luther99 válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Csak egy kondit cseréltem ki, a többi zavarszűrős X2-es a bejövő 230-on van, nem feltételezem, hogy azok ilyen hibát okoznának. Az elkókat sem cseréltem, mert egyik sincs felpüffedve. Számítógépben csak azokat szoktam cserélni, eddig ez bejött... Ja és a reléket is kiforrasztottam és megmértem, azokkal sincs baj. Amúgy én valami érzékelő hibára gondolok, ha egyszer a próba gombbal be lehet gyújtani negyed órára... Vagy abban az áramkörben lehet a hiba, ami az érzékelő jelét dolgozza fel.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
(#) blasz válasza luther99 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Szia engem pont egy olyan kondenzátor kínzott elég sokáig.Aztán minden kondi csere x2 is és azóta gondtalan az életem,a kazán felől.Cseréld mind ki.Nekem is volt látszatra jó elkó aztán mégis az 1/3 hiányzott a kapacitásának.
(#) kallai83kornel válasza SZRKRLYISTVAN hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Köszönöm segítséged!
A két kondi csere után elsőre indult és azóta is szépen fűt!
Elnézést a tudatlanságom miatt a többiektől!
(#) luther99 válasza blasz hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Kicseréltem minden nem smd kondit, a hibajelenség ugyanaz.
(#) ferroli hozzászólása Jan 15, 2018 /
 
Sziasztok!Segitségre lenne szükségem,van egy Ferroli domitech f 24 es kombi kéményes kazán nem működik A 01 es kódot ír ki a resettel egy darabig helyre hoztuk,tegnap bekrapált.Már három szerelő nézte de nem eddig nem változot semmi, eddig azt mondták ha elromlik akkor szóljunk most meg nem érnek rá.Kérdezném valaki találkozott ezzel a hibával.Előre is köszönöm a segítségeteket
(#) JZoli válasza luther99 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Pontosan milyen kondikat cseréltél ki? Itt már volt többször is, hogy leírta valaki, az összes kondi ki lett cserélve, utólag meg kiderült a leglényegesebb az pont nem! 220-330 nF közötti 275-300V-os kondi szokott a baj okozója lenne a legtöbb esetben!
(#) kallai83kornel válasza JZoli hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Én a 470 nF-os 250V-os kondit és a 47µF-os 50V-ost cseréltem ki
(#) JZoli válasza kallai83kornel hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Hát ezek valószínűleg nem azok! Kellene ott lenni abban az értékben is amit írtam. Ezek kb 1,5 cm hosszú, fél centi vastag és 1cm magas tömb kondik, de ritkán 2cm hosszú 7-8mmm vastag henger alakúak. Ráadásul a feszültségtűrésük is min 275Vˇ~.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Inhouse válasza luther99 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Lehet kár volt...írták többen, hogy a legtöbb kazánban 100-470nF/400VDC kondi szokott lenni a bűnös. Legalábbis, ha lángleszakadás hibád van. Az ionizációs lángőr működéséhez viszonylag nagy feszültség kell, mivel uA-ek folynak. Ezt a legtöbb esetben egy trafó nélküli soros kondenzátoros kapcsolással oldják meg. Ez a kondi veszíti el a kapacitását, és először elkezd bizonytalankodni, aztán később be is hal a gyújtás, a kazán letilt.
Ha nincs egy 230->110V trafó a lángőr részen, akkor soros kondi ez is. Azért azt be kéne tudni határolni, hogy a 230V-os, vagy a lángőr részhez tartozik-e az a kondi! Vagy hagyd a francba, és keress szerelőt!
(#) Inhouse hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Egyébként a kondik nálam nem 1/3-al, hanem kb. 10%-osra csökkenve adták be az unalmast. Jellemzően pl. a 100nF 8nF körül volt.
Legutóbb beigazolódott a gyanúm, a saját panelcserém után agyaltam, hogy ott mi lehetett a gond és jól tippeltem, az a két elkó volt kapacitásszegény, elég durván.
Ariston trafós lángőr probléma
Igazából nem is saját rossz példányom javítottam meg, hanem egy ugyanilyen panelt, egy ismerősét.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) kallai83kornel válasza JZoli hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
A feszültsége 250 V~ volt. Pontos típus epcos B32669.

Alaplap
(#) Inhouse válasza kallai83kornel hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Mint látod, az egy 470nF (0.47uF) 250VAC kondi.
(#) kallai83kornel válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Bocsánat a váltóáram elmaradt.
(#) luther99 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Minden nem smd kondit kicseréltem. Az elkókat is, meg a 275V-os AC X2-eseket is. Amúgy megvan a hiba oka, a termosztát volt a rossz. TR200-as termosztátom van, ami háromvezetékes, analóg jellel vezérli a kazánt. A hőmérséklet beállító potmétere szétesett... Ami már egyszer (több éve) volt hibás, akkor össze is ragasztottam, idáig tartott. Csak sajnos nem emlékeztem rá - de most megjegyeztem, hogy legelőször azt kell megnézni, ha ilyen hiba lesz...
(#) JZoli válasza luther99 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Azt azért nem értem, hogy a termosztátnak mi köze a kazán második fokozatához. Először azt írtad, hogy a második fokozat beindulásakor van vele gond.
De mindegy is, legalább meglett a hiba!
(#) balazsgy válasza luther99 hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Tényleg! JZoli jól mondta! Mi köze lehet egy termosztátnak a kazán második fokozata hibájának?
Ezt bővebben leírnád? Hadd tanuljunk belőle, mert bevallom, ilyenről én még nem hallottam.
Köszi előre!
(#) fancy27 hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Sziasztok, Westen Star 310 rejtélyes hibát produkál, a kijelzett hőmérséklet összevissza ugrál. Tizedmásodpercek alatt le-föl 20 fokokat is. Majd ráfűt a kazán, amikor épp alacsonyat mutat, és E25 -tel lekapcsol a túlmelegedés érzékelő. Itt meg lehet nézni a jelenséget:
https://www.youtube.com/watch?v=6uv5xq7AXwo&feature=youtu.be&t=499
8:20-nál kezd el összevissza ugrálni a hőmérséklet, 8:53-nál fut E25 hibára.
Tud az NTC ilyen hibát okozni? Úgy tudom, az vagy zárlatos, vagy szakad, vagy tévesen (eltolódva) mér, de ilyen ugrándozást nem produkálhat.
Szerelő szerint dugulás, de szerintem akkor nem ugrálna, hanem csak fölfelé menne, ráadásul nem tud a víz hőmérséklet tizedmásodpercek alatt 20 fokokat ugrálni, ennél már a cső, meg a termisztor hőtehetetlensége is nagyobb. Túlmelegedni túlmelegszik ez tény (túlmelegedés érzékelő cserélve), de szerintem azért mert túlfűt a kazán rosszul észlelt hőmérséklet miatt. De mi lehet akkor? Vezérlőpanel csere?
(#) Sebi válasza fancy27 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Mindenképp elektronikus jellegű a hiba, mert ilyen gyorsan még egy tranzisztoron sem lehet hőmérséklet változást mérni, pedig annak kicsi a tömege (pláne nem oda-vissza ugrálást).
A hőmérséklet növekedésére bekövetkező kontakthibára lehet gyanakodni: ez lehet csatlakozási pontokon, vagy az érzékelőn belül is.
(#) luther99 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Bekapcsolás után az első fokozaton azt értem, hogy begyújt, de még nem melegít. Szerintem ezt minden bekapcsolás után megcsinálja. Mivel a poti rossz volt, azaz nem érintkezett, úgy érezte, hogy nem kell fűteni, ezért nem kapcsolt be a második fokozat, amikor ténylegesen fűtenie kellett volna. Elsőre a potmétert csak félig sikerült megragasztani, középállásban pl nem érintkezett. A fűtési hőmérsékletet nézve látszott, hogy alulról felfelé tekerve szabályoz, aztán középre érve hirtelen leesett, majd megint felment. Csak gyorsan kellett tekergetni, mert pár másodpercig mutatja a hőfokokat. Szóval a lényeg, hogy nem kapott jelet a kazán, hogy fűtsön...
(#) tibibalogh520 válasza fancy27 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Szia!
Igen, tud az NTC ilyet alkotni.
Üdv Tibi.
(#) fancy27 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ki fogom cseréltetni az NTC-t, és a kontaktokat ellenőrzöm a panelig. Majd megírom, hogy megoldotta-e.
(#) Mate78 hozzászólása Jan 28, 2018 /
 
Sziasztok,

szerintetek az problémát jelent egy gázkazánnak,(Wolf CGB-024 kondenzációs) ha egy átlagos napon kb.15-20x kapcsol be?(A vezérlése olyan, hogy ennyiszer indítja, nem a kazánnak van baja)Úgy értem, hogy a gyújtó rész, gázszelep stb. nem károsodik ettől hosszú távon?köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) JZoli válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Az a 15-20 indulás nem sok, egy ilyen kazánnak. Gondolj bele, ha valahol átfolyós rendszerű gázkazán van, az egy átlag fürdés esetén is begyújthat akár ennél többször is. Ha megvan csináltatva az éves karbantartás akkor ez meg sem kottyanhat neki.
Következő: »»   200 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem