Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A szűrés mértéke esetleg az EZ80-nak lehet problémás. 1. kondinak ne rakj nagyot, mert nagy lesz a töltőárama. Még a félvezető sem bír el akármekkorát, a napokban sikerült két készlet félvezető diódát is legyilkolni. Szerencsére az áruk okán nem igazán kellett aggódnom, csináltam, vagy 40 Ft kárt.
Én csak azért egy dolog miatt szedem szét a PCL-emet: jó meg minden, csak egy a baj, kinőttem
![]() A GU-50 Tesla orsósmagnó hálótrafó kimenőként bekötve kiválló hozzá (230/17V). A hangja gyönyörű és erőteljes 160V anódfesz mellett. A GU jelenlegi ára mellett érdemes kipróbálni. A meghajtócső ECC85 lesz. Kipróbáltam előtte az EBL-t de a GU utánna legyőzte. ![]() Az előlap már kész van.
Én ezt építettem meg a hétvégén, egyelőre 1 csatornával. A tápegysége kissé bizarr, de nem volt mit kezdeni a bazinagy egyenfeszültséggel, a pentóda munkapontját 275V-ra és közel 30mA-re raktam. A másik csatornának a tápegysége az EZ80 utáni szűrőköndiról még egyszer ugyanez a tranyós cucc lenne, így az egymásra hatást minimalizálnám.
A múltkor netes aukción vettem két kimenőt, amit úgy árultak, hogy PCL86SE-hez valók. Működnek ugyan, de valahogy nincs bennük erő, nem voltam elájulva tőlük. Aztán elkezdtem számolgatni és próbálgatni, a 6 ohmos hangfalamhoz és ehhez a munkaponthoz a 230/6V hálózati trafó áttétele tűnt illeszkedőnek. Kipróbáltam 230/6V, 35VA-es "paneles kockával", és egy, nemrég a Lomexben 200Ft-ért beszerzett, 220/6V, 19VA-esnek mondott trafóval. Meglepetésemre a 200Ft-os trafóval volt (szerintem) a legjobb hangja. Aztán kíváncsiságból (gondolván, hogy kevés a primer induktivitás a mélyátvitelhez) kettőt sorbakötöttem. Sokkal jobb lett, kis teljesítményéhez képest hihetetlenül nagyot szól, úgyhogy egyelőre így maradt. Nem tudom, egy 19VA-re tervezett hálózati trafót mennyire ront el a ~28mA előmágnesezés, ha jól számoltam, a 19VA-hez olyan 120mA áramcsúcsok tartoznak, ebben az erősítőben 0-60mA között változik ideális esetben, maximális kivezérlésnél az anódáram. Fülre egyáltalán nem volt rossz, bár szkóppal nem néztem még (vagy inkább ne is nézzem? ![]() Valami végleges formába szeretném majd önteni, arra gondoltam, hogy csinálok neki nyomtatott panelt. A panelre viszont szeretnék rárakni még pár alkatrészt, pl. gerjedésgátló tagokat, esetleg kimenetről visszacsatolást, kikapcsolhatóan. Ha megfelelő kimenőt gyárt hozzá az ember, akkor lehetne pentóda-ultralineár-trióda átkapcsolót is belerakni. Mit javasoltok, mi kerüljön még rá a panelra?
Hol kapok GU50-et ilyen olcsón, mert akkor kellene is minimum 2db.
És fel is vetődött a kérdés, hogy a GU50 SE, vagy PP üzemben dolgozzon?
Az Elektroncső Börzén (május 24., Puskás kollégium), de nem 600 hanem 3-400-ért. Kérdezd köbzolit őt már sikerűlt elrángatnom magammal oda.
Ó a fenébe... Pont verseny lesz, nem tudok menni...
Pedig jó lett volna.
Én már nem csinálok ilyen őrültségeket leszámítva a félmaratont mert gyermekem van
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
sziasztok!
lenne 1-2 kérdésem. sikerült szereznem egy vasmagot. a kérdés az volna, hogy hogy lehet meghatározni a méretét, és hogy tekercsnek való helyet,csévetestet hogyan miből lehetne megcsinálni, és mily módon?
Mérd le a méreteit,és keresd ki a listából.
Csévetestet jobb híján bakelit lapból tudsz készíteni. üdv Idézet: „Én csak azért egy dolog miatt szedem szét a PCL-emet: jó meg minden, csak egy a baj, kinőttem” Látod, Müszi, erről beszéltem a télen. Már Neked is kevés, ahogy én is kevésnek találtam. Tudtam ám, hogy így jársz. Már akkor is szemeztél a PP kapcsolásokkal. ![]()
Hajjaj! Nekem mér rég kevés
![]() Egyébként kaptam két 6p3sz-t ( Köszi Balázs, ha olvasod ![]() ![]() ![]() ![]() Meg kellene két szép kerek déprez műszer, mint ami Mr.Brown-nak van, kivezérlésjelzőnek ![]() De először az EL84 SE legyen kész, meg a kombóm sem fejeztem be teljesen ( bár már szól, ma is megküldtem nagyon bitang ![]() ![]() Ja , az miért van, hogy csutka hangerőn alig melegszik a hálózati , de kisebb hangerőn nagyon (nem állja a kezem, 50 fok körül lehet ) ?
na, lemértem az adatokat, sajna nem találtam ennek megfelelőt. felteszek egy kezdetleges képet róla, ha valaki ráismer kérem jelezze
![]()
Na jó..., akkor kiadom magam, a MrBrown név a Kutyaszorítóban című Q. Tarantino filmből jött és természetesen nem a nemlétező felsőbbrendűséget hivatott jelezni. Egyébként ma este kérdeztem meg telefonon a Puskás kolesz portásbácsiját aki mielőtt köszönés nélkül rámvágta volna a telefont (mint az már kb 20-szor előfordult) azért még belehányta a telefonba, hogy "május 24 szombat".
Szia kócos, gyere el a börzére és lesz két szép kerek déprez műszer, meg lesz olcsó GU50 foglalatod is. A hálótrafó problémádra az én szintemen meg az a megoldás hogy csutkán kell hallgatni
![]() ![]() ![]()
Csutkán hallgatom, mert úgy torzít szépen
![]() Arról nem beszélve, hogy amit ott 10-ért összevásárolok, lehet, hogy vonaton el sem tudom hozni ![]()
Ez a gitár cuccos hogy van? Mekkora a vonalszint gitéros berkekben meg milyen tartományt illik átvinni egy ilyen erölködőnek?
olyan 50-100mV a pick up jele,és 82 hertztől kell néhány kHz-ig. normál hangolásban. Bariton gitárok "lejjebb" mennek
Nem írtál el egy nullát véletlenül, én régről 5-10 vagy 5-30 mV-ra emlékszem. Azt hiszem 20 mV-os érzékenységű szokott lenni a gitár bemenet, de 2 mV-os mikrofon bemenetet is szokták butítani 10-20 mV-ra gitárhoz. Vagy a mai pick-up-ok már ilyen lendületesek ?
![]()
hát egy humbucker jó magasra felvéve produkál sztem 100 mV-ot. Meg már erősebben is pengetnek a rockerek, mint régen
![]() Az aktív gityókról nem is beszélve
Igazad van, most nézegettem a google-val. Passzív humbuckernél is írnak 450 mv-ot, ami persze már torz, maga a pick-up -ból is tud ilyenkor torz jel kijönni. 100 mV-ot valószínűleg lazán kilöki.
![]()
Hát igen,a régi magyar szakirodalom ezeket a jelszinteket a régi Jolana, Szegedi, és házi készítésű, meg mittudom én milyen "mesterek" által készített PU-kra érti. ezek néhány kiloohm DC ellenállással rendelkezdtek (kevés menet, "vastag" drót ), a mostaniak 10-20 kohmosak is lehetnek, nem beszélve a Humbuckerek soros kapcsolhatóságáról...
Felizgattam ma egy kicsit a 6C41C SE kezdeményemet 25 W disszipációval (135 mA nyugalmi áramot állítottam be 185 V-al (csak ennyi feszem van)). 1,2 K/8 Ohm kimenővel 6,1 W-ot nyom. A 6E5P 17 mA-en van 120 Ohm katódellenállással, anódellenállás 4,4 K (75 V esik rajt nyugalomban).
A táp miatt kénytelen leszek így belőni, ha 6 W-ot akarok (persze még ettől kisebb Ra-val is meg lehet próbálni némi ördögűzést, 150 Ohm az Ri-je a 6C41C-nek) ![]()
2 éve a hódmezővásárhelyi Amatőr audiophil találkozón, amit most május 24-én rendeznek meg ismét, a srác a földszinten 500Ft-ért árulta, és volt neki három nagy dobozzal, az k.b. 100db. Gyári dobozolással, még foglalata is volt, mégegyszerannyiért.
Gyertek el!! én, ha kész lesz az SE-m, ami nem lehetetlen, megyek kiállítani! Síma beugró 500/öccá/ , árus:2000 /kéteze/, kiállító tán 3500 /háromezeöccá/ Viszontlátá/ ![]()
Szia jó reggelt!
Az az 500...öccá!!
Nagyon szivesen mennék, de melgölnének, ha kihagynám a versenyt, és halottan nem tudok építeni. Olyan nem lehetséges, hogy valakit megkérnék, hogy vegyen a részemre csöveket, az árát előre elutalnám.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |