Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   180 / 315
(#) Firefighter1 hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
Közbe turtam a netet is!
Ha használok ballanszeres védelmes panelt és azon hozom ki-be a tápot, akkor töltéshez már bőven elég egy ilyen "kapcsitáp" ugye?
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Végre gépnél vagyok, megtaláltam a megfelelő cellát:18500 li-ion cella Hozzá való elektronika+990ft Ezzel kb megoldottam a töltés problémáját. A töltő áramkör terveim szerint belekerül a nyélbe az akkuhoz közel, és így használható marad. Vettem ma 2db fehér 3mm ledet, az eredeti rizsizzós világítás helyett, terveim szerint közvetlenül a celláról lesz hajtva, 15mA árammal.
(#) fecus hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Beépítettem a balancert a töltőmbe. 18,5V-os tápról, áramgenerátorral töltöm a 4x2 18650-est. Sajnos elfelejtettem mekkora áramra van állítva az áramgenerátor, de biztosan nem nagy áram.
A töltés végén az első aksin 4,4V, a második aksin 4,27V, a 3. 4,2V, és a 4. 4,0V volt.
Nem úgy tűnik, hogy a balancer rendesen működött volna. Nem fűtött a balancer panelje.

Mit csinálok rosszul?
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Legelőször is azt, hogy se lipo őr nem volt a pakkon, és te se követted figyelemmel a töltést! 4.4V-ig sosem töltöttem lipo cellát, szerintem nem is lehetséges. Már régen forrónak kellett volna a cellának lennie. Károsodott az a cella? Nem tudhatod.
A balanszer csak minimális különbség elfűtésére képes, a maga 40-80mA áramával egy óra alatt 40-80mAh különbséget tud kompenzálni. Ez nem sok, de elegendő. Lehet, hogy minden rendben volt, csak a celláid között túl nagy különbség volt a merültségi szintekben. Ha rendes védelmed lett volna, akkor lekapcsolta volna a töltést! Néhány töltés/merítés ciklus után be kell állnia az egyensúlynak. Egy biztos. A mostani pakkod, védelmed és töltési módszered tűzveszélyes!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) kovacsj76 hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Sziasztok
Ahogy megígértem, megépítettem és az első teszt az jó,
Már csak a lemerülést kell tesztelni, amit majd a hétvégén tesztelek.
Remélem látható valamennyire.

Védelem.jpg
    
(#) Epu2 hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Üdv! Megosztok egy tapasztalatot.
Egy öreg Samsung G-t használok WathsApp kapcsolat tartására. Az eredeti akkumulátor az év végén megadta magát. Kb a töltés megszűnése után, fél órán belül le is kapcsolt és nehezen indult. A telefon nem mozog, ezért régi, különböző kisebb akkukat párhuzamosan kötöttem és ráforrasztotta a saját akku érintkezőire. Gyanúsan hamar, (egy-két nap), lemerült. Töltéskor a telefon melegedett. Nem a telefon volt. hanem a saját akkuja. Kivettem belőle és próba. Semmi töltés, mert hiányzott a kontroll érintkező. Az eredeti 4,7 kΩ-os, amit egy fix ellenállással pótoltam. Töltés van, újrahasznosítás van, melegedés nincs, napokig üzemel.
Az akkuk egyébként régiek. SE 700, SE 800, és két kb 5 éves, szintén SE.
(#) Primary hozzászólása Márc 9, 2018 /
 
Létezik olyan PCB, ami megoldja a védelmet, a kiegyenlítést, és a töltést is, vagy csak én nem találtam?

Szeretnék egy akkupakkot építeni. Kapcsolóüzemű táppal ellátott dolgok mennének róla (dc-dc step down). 12-24V közötti feszültségre lenne szükségem. 4 cella lenne talán célra vezető.
Viszont felmerült az is bennem, hogy az kényelmesség érdekében inkább úgy kellene kialakítani, hogy 5V-ról is tölthető legyen, mivel az kb. bárhol elérhető. Érdemesebb lehet 1 cellában gondolkodni, és step up konvertert használni, illetve a fogyasztókat is eszerint megválasztani?
(#) pipi válasza Primary hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
A cellaszám inkább a kivánt teljesítmény függvénye, erről nem írtál.
Én inkább több soros cella mellett döntenék, ha 5V-ról kell tölteni akkor meg stepup hozzá
(#) gerleimarci válasza Primary hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Esetleg ilyen?
(#) Primary válasza pipi hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
20W kellene minimum, de 30W a maximum, ami reálisan nézve szükséges lehet.
(#) Kovidivi válasza Primary hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Ha 5V-ról akarsz tölteni, akkor sokáig fog tartani a töltési folyamat. 5V-ról általában 1A-t lehet levenni, az átlagos kábel soros ellenállásával is számolva 700mA-t. Ez 3.5-5W. Ebből kell magasabb feszültséget készítened, a hatásfokod 80-90% körül lesz. Tehát a magasabb feszültségen lesz kb. 3-4W-od. Ha 4S pakkod van, rendes 2.2Ah-s akksikkal, az 37Wh-nyi tárolt energia, ez 3-4W-tal töltve 9-12 óra töltési időt eredményez. Ha ez neked megfelelő, akkor mehet a buli.
2S akksipakkhoz kapható 2$ körül USB-s töltő, így nem kell házilag megoldani. Ha 8.4V elég a step up converternek (valószínű), akkor én azt használnám. Van hozzá való védő áramkör, balanszolással együtt.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
(#) Primary válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat, megfontolom.
(#) Robi85 hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Szevasztok.

Vettem 5db 2s 7.4v bms panelt. Az a probléma hogy hiába kötöm be kifelé nem jön fesz. Mit csinálok rosszul? Vagy rossz lenne az összes nyák? Ilyenem van.
(#) Ricsi89 válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Adj áramot a kimenetére, mintha töltenéd az akkut. Utána próbáld ki. Mivel most lett bekötve ezért lehet a kimenet le van kapcsolva, és azt aktiválni csak töltéssel lehet.
(#) Robi85 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Rendben, kipróbálom.
(#) Robi85 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Működik, köszi szépen.
(#) olahtamas hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretném megosztani tapasztalataimat/kísérleteimet, illetve ha tud valaki ésszerű magyarázatot adni, azt szívesen meghallgatom.
Szóval, kb 1-1,5 éve foglalkozom ugye 18650-es Li-ion cellákkal ellátott laptop akkumulátorok bontásával (bő 1500db áthaladt a kezeim között), töltésével, kimérésével és viszonteladásával (ez nem hirdetésnek szánom). Többször találkozok olyan cellával ami teljesen lemerült, abszolút nem veszi a töltést, ezt szelektíven kukába dobom. Azonban találkozok olyan cellával ami 1,5 és 2,2V töltöttségen van (papíron az nagyon le van merülve és elvileg az akkumulátor ilyenkor károsodik is), egyből felveszi a töltést (TP4050 kínai csodával töltöm őket), szépen magukhoz ébrednek, 2 részletben töltöm őket, 1 nap állás után simán tudják a 4,15V-ot, és kapacitás mérőre rakva tudja az adatlapja szerint legalább 80% feletti kapacitást. Egyenlőre még felfoghatatlan, hogy ez hogyan lehetséges. Esetleg találkoztatok ilyennel?
(#) Massawa válasza olahtamas hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A laptop és hasonlo akkupakkokban van védelem, azaz az elektronika észreveszi, ha meghal valamelyik cella, ilyenkor leáll teljesen. ( már nem engedi külsö árammal sem tölteni sem lemeriteni egyik cellát sem). Igy a cellák "kezelés" nélkül maradnak. Az ilyen pakkban a jo (jobb) cellák magukra hagyva lemerülhetnek akár 1V-ra is - hiszen semmi nem akadályozza ezt ( önkisülés). Ez nem ugyanaz a folyamat, amikor külsö terheléssel merited.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) szsrobert válasza olahtamas hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Felfoghato.
Ha az eletronika nem engedi sutni, ki kell bontani a cellakat es anelkul tolteni max. 4.2Vra es sutni 2,8-3Vra.
A gyartok szeretnek eladni az akkupakkjaikat, es ha a regi nem romlik el nem vesznek helyette ujat dragan.
(#) nedudgi válasza olahtamas hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Beleolvastam a "Panasonic Lithium Handbook" című kiadványba.
Nem szerepel benne konkrét ígéret, jóslat a túltöltés/túlmerítés szituciókra. Mindössze arra figyelmeztet, hogy befolyásolhatja a kapacitást, élettartamot - tehát túlélheti a cella a durva bánásmódot, de garancia nincs rá.
Természetesen kerülendő, de de nem feltétlenül végzetes a túlmerítés. Ilyenkor a megfelelően beállított TP4056 (és az össszes hasonló IC) csökkentett árammal próbálkozik, nem dobja el a cellát.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Hello!
Ötletes megoldással találkoztam. 2 cellás akksit lehet tölteni USB-ről. Azt hittem, step up konverterrel van megoldva, de nem. Az 5V-os tápot felváltva kapcsolgatja a két cellára az áramkör félvezetők segítségével. Kb. 1-2mp-es váltásban. Áramot mér a 0.1ohm-os söntön, és a cellák feszültségét is külön tudja mérni, tehát mint "balanszeres" töltő specifikálható, vagy inkább cellánkénti. Nekem tetszik a megoldás nagyon. Ebayen kis kereséssel az "USB lipo charger 2S" esetleg 2S helyett 7.4V keresőszavakkal megtalálható, 2.3$, ha jól emlékszem.
(#) norbiv8 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Ötletes. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tesz jót vagy rosszat a celláknak ez a töltés.
(#) Kovidivi válasza norbiv8 hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Hm. Jó kérdés. Ehhez rögzíteni kellene egy töltési görbét. Ha jó a program a kontrollerben, akkor az áramot is tudja szabályozni, így CC módban tölt először, majd CV-re vált. Ezt senki se tudja megmondani a fejlesztőn kívül. Egy dolgot sajnálok, hogy nem tudok lipo őrt a cellára dugni töltés közben (kivéve spéci adapterrel).
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Tesztelgettem a töltőt. 2S 2Ah lipo akksira van kötve. Lekapcsolt, mert feltöltöttnek gondolta az akksikat, a végfeszültség 4.20V körül volt. 600mA-rel töltött, majd csökkent az áram a töltés vége felé. Gondoltam ismét rádugom a feltöltött akksira a töltőt. Ismét 600mA folyt, majd több perc után lekapcsolt. Harmadjára is ráraktam az akksikat, ismét töltött vagy 5 percet legalább, az egyik cellánál 4.38V volt a töltési feszültség 600mA mellett, a nyugalmi feszültség 4.26V (kicsit sokallom). Nem nagyon foglalkozik a cellák balanszolásával, az egyik cella 4.19V, a másik 4.26V nyugalomban. Negyedjére is rádugom a töltőt a tápra, ismét 300mA folyik, majd 450mA, majd 670mA. 4.19V-os cellán 4.31V a töltési feszültség, a másik 4.26V-os cellán 4.38V. Most az utolsó töltésnél csak pár percet töltött, de folyamatos 600mA-rel, és ha jól láttam, inkább csak az alacsonyabb feszültségű cellát töltötte. A végleges cellafeszültségek: 4.21V, 4.29V. Ha azt nézzük, annyira nem rossz. Elrakom utazós töltőnek. Minden esetre az ötlet nagyon tetszik.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Multiméterrel tesztelve sokkal jobb az eredmény, 4.18V és 4.20V, kb. 50mA terhelés közben. Az egyik lipo őröm 4.26V-ot mutat, mikor multival mérve 4.20V van, tehát van benne egy kis "csalás"...
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
(#) lgal hozzászólása Márc 23, 2018 /
 
Üdvözöllek,


Három darab sorba kötött 18650 li-ion cellát szeretnék tölteni. Eddig cellánként töltöttem őket TP4056-os modullal.

Találtam egy BMS és egy töltőmodult, nem tudom hogy ezek alkalmasak lennének-e a bizzonságos töltésre.

https://m.aliexpress.com/item/32732334528.html?trace=wwwdetail2mobi...bl3Kdo


https://m.aliexpress.com/item/32822945687.html?pid=808_0000_0209&am...945687
(#) gerleimarci válasza lgal hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Én olyan BMS-t vennék, amibe van balancer is.
(#) lgal hozzászólása Márc 25, 2018 /
 
Egyébként teljesen új cellákról van szó. Maximum hány amperrel terhelhetem őket?
(#) gerleimarci válasza lgal hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Amennyi az adatlapján van.
(#) Attilawap hozzászólása Márc 30, 2018 /
 
Sziasztok!
6 órán keresztül töltöttem 4 db LI Ion cellát egy elvileg ballanszírozó töltővel Bővebben: Link.
Az akkuk nem egyformák: 2db LG 3000mah és 2db Trustfire 3000mah. Az akkuknak elvileg nem egyformák a belső ellenállásuk. Mire végzett a töltéssel körülbelül ilyenek voltak a feszültség értékek a celláknál:
LG 4,18V, Trustfire 4,17V, LG 3,78V, Trustfire 3,87V.
A kérdésem az lenne, hogy melyik cella merülne le hamarabb, ha sorba vannak kötve? Vagy egyszerre merülnének le az eltérő belső ellenállás miatt?
Következő: »»   180 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem