Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1990 / 2208
(#) bigfunk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
Hát nekem nincs ilyen Magneplanárom, nem tudom hogy szól. Viszont láttam az AI 300 belselyét, és abban talán EI84-es vas volt, és bitangul jól szólt. Nem csak szerintem, hanem a külföldi szaklapok szerint is. Mondjuk az is csak 12 Watt, ha jóltudom.
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 14, 2018
Ezt már nekem is mondták, de nem tudom, miért szólhat jobban az AC fűtés. Eltudnád nekem mondani? Biztos mást is érdekel. Főleg, hogy alkatrészt lehet vele spórolni. Gondolom a Te erősítődben is így van, ezért tudhatod az okát.
(#) mohinger válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Az ECL86-osoknak nagyon jó hangjuk van. No meg az AI tud kimenőt készíteni...
(#) tyraw válasza mohinger hozzászólására (») Feb 14, 2018
Hát igen, gyártási szórás meg miegymás...
Az öregedő csőnek is pont az lenne a tulajdonsága, hogy nő a belső ellenállása, nem?
Illetve, ez a 310V a terheletlen tápfesz vagy nyugalmi anódfesz, vagy csak erre méreteztél?
Terhelőimpedancia értéke is egy mókás eset, ki tudja Mullardéknál mennyi volt, ugye... 8k, az 7,5k-tól 8,5k-ig bármi lehet...
Bár 14,7 és 17W közt 0,627 dBm van, ami elég kevéssé jelentős amúgy is.
Plussz, ha becsüljük, hogy korábban mért dolgok mondjuk 5-10%-os pontossággal működtek, a te mérésednél se esküdnék még a az első tizedesjegy értékére (nem téged akarlak bántani.. ), akkor már kb részletkérdés. Ha valakinek annyira fontos, hogy ne 14,7 , hanem 17 watt legyen, építsen más csővel, lőjön fölé, az a tuti.
Megjegyzem, a VOX AC30-ban is katódbiasban ment 2 pár EL84. Mint a típus neve is mutatja, 30W-ra tartották, 4 EL84-el. Bár a gitár cucc nem HIFI...
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) mohinger válasza tyraw hozzászólására (») Feb 14, 2018
Az a 17W az erősen elméleti, primer oldali teljesítmény. Ebből még a kimenő trafó hatásfoka is lejön. 310V a terhelt anódtápfesz volt, teljes kivezérlésnél.
(#) tyraw válasza mohinger hozzászólására (») Feb 14, 2018
Hát igen, átpörgettem az adatlapjaim, de egyiknél se írják, hogy MÉRTÉK volna... lehet csak egy ellenállás osztón keresztül kaptak tápot a csövek... fene tudja hogy jöttek ezek az értékek ki.
(#) Orbán József válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Én se ismerem azt a dobozt, annyit tudok róla, hogy kell a kakaó, hogy megszólaljon rendesen. Meg azt, hogy anno a népek ott nézték alul-felül-hátul, hogyx tényleg ezek az ujjnyi csövek bömböltetik a nagy deszkákat...? Közben tényleg.
Igen, anno szintén volt az elmélet, meg a számítások, hogy az EI84 mennyire elég, aztán nem úgy van...Legalább is az M102A-t német GOS vasakat azért nem féltem egyéb kimenőktől Ezen a trafón még a 4Hz felismerhető. Terhelve persze.
Ettól még mindenkinek lehet saját tudása, tapasztalata, a tények meg azok voltak.
Egy gyár természetesen fő irányelve a jó minőség mellett az éppen elégséges anyagfelhasználás, Ezért biztosan nem tennének ekkora kimenőt, valamint hány ujjunkon tudjuk megszámolni a gyári monoblokkos kivitelt? Persze, hogy minek az, naja...
(#) bigfunk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
Értem én, de ha ez így a jó, akkor ezek szerint ki lehet jelenteni, hogy például egy KT88-as csőhöz kb. egy nagyobb hegesztőtrafó nagyságú kimenő kell a hifista boldogság létrehozásához. De ilyet nem látunk egy gyártónál sem. Ezek szerint ezek a gyártók nem tudják, mitől van jó hangja egy erősítőnek?
Jó az a 4 Herz is, de minek? Hiszen könnyen ki tudja mérni bárki, hogy sem az analóg, sem a digitálisan rögzített műsorok elvétve tartalmaznak 40 Hz-nél kissebb frekvenciájú jelet. Ami nekem volt EL84-es erősítőm, annak kimondottan nagyon szép mélyhangjai voltak. Ezt többen is megállapították. Pedig az a készülék csak kb. 12Hz-ig ment le -1dB átvitelre. Miért nem elég 1 oktávval lejjebb menni az átvitellel, mint a hallás határát jelentő 20Hz? Értem azt is, hogy kell a kakaó a Magneplán hangszóróhoz, de azt nem értem, hogy a nagyobb vassal rendelkező erősítő miért hajtja jobban azt a hangfalat? Hisz több energiát az sem tud biztosítani, mint amit a csövek kitudnak adni magukból. Hogy érvényesül akkor az energiamegmaradás elve? Szóval érdekes kérdéseket tettem fel, légyszi magyarázd el nekem ezeket a dolgokat, mivel én nagyon kezdő vagyok, Te meg értesz ehhez, ahogyan itt olvasom a hozzászólásaidat. Nagyon sok ismeretet szerzek belőlük. Nem szeretnék rossz erősítőt elkészíteni, azért mert nem tudok dolgokat.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Orbán József válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Már raktam fel képet az AN 60W-os kimenőjéről. Kb. 400VA hálózati méretű. Miért jó a 4 Hz?
Amit nem terveztek, hogy tudjon, de micsájjanak, ha tudja? Dobják ki? Rontsák le, mert káros?
Mert nyilván 30-40Hz-nél még 0 dB lehet az átvitel, gondolom én. A forrasztópákám nem azért fűt fel 6mp alatt 300 fokra, mert lehet sietni, hanem ilyen gyors az utánszabályozás, hőtartás, remélem nem túl fals analógia.
Majd megírom az AN-nek, legyenek már észnél, nem olvasság a diy fórumokat?

Amúgy vajon miért állt, áll helyt az ilyen túlméretezett erősítő a külföldi sokmilliós erősítőkkel szemben?
Mert nincs semmiféle gazdaságossági, ez még oda jó, kiszámoltuk, mérnökök vagyunk, hanem van 30 év tapasztalat és összehasonlítás neves egyebekkel, erősítőkkel.
Vagyis az számított, mi a tény, nem mit mutat a szakirodalom, vagy a megmondók. Azok valahogy ismeretlenek és nem tudnak a mondataikon kívül igazán gyakorlati, kész, saját, elismert megoldást bemutatni. Csoda, hogy némelyikre éjszaka nem tör rá egy erősítő gyár kommandója, hogy márpedig velünk jön és vezérigazgató főmérnök lesz nálunk, vagy lesz nemulass.
Szóval hajlamos vagyok a hallottakra, elismertekre mondani, lehet benne valami...
A trafó KT88-hoz is:
57mm-e s pakk.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018

ANsemmi.jpg
    
(#) bigfunk hozzászólása Feb 14, 2018
Ha írsz az AN-nek, akkor kérdezd már meg, hogy melyik erősítőjük 60 Wattos. Nekem kedvenc márkám az említett cég, de tudtommal nincs ekkora erősítője. Miért készítenének ilyen trafót akkor?Meg hát azért mégis csak nagyon sok erősítő van nagyobb teljesítménnyel, de kisebb trafóval, és azok is jól szólnak, jobban mint Godina úr EL84-esei. Arra gondolok, hogy nem értem hogy, hogy nem fér bele egy 5 milliós erősítő költségvetésébe az, hogy mondjuk 10 kilóval több vasat építsen be, hiszen a trafó vasak azért nem ezüstből vannak. Szóval azért kár, hogy nem igazán válaszoltál a kíváncsiságomra. Nem vitatkozni akarok én, csak tanulni az okosabbtól.
(#) Orbán József válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Idézet:
„Te meg értesz ehhez, ahogyan itt olvasom a hozzászólásaidat. Nagyon sok ismeretet szerzek belőlük. Nem szeretnék rossz erősítőt elkészíteni, azért mert nem tudok dolgokat.”

Erről nagyon nincs szó. Az elektronikával ugyan 50 éve foglalkozom, de a csöves holmikkal 3 éve. Szerencsére nem kell felfedeznem a csőben a lyukat, nincs is időm próbálgatni, újítgatni, elég a jót a képességeimhez mérten utánozni.
Természetesen nem szólok az ellen, ki mekkorát és mit csinál, nekem ez a cél, ezt választottam.
Nem kezdek elölről, tankönyv szerint menni, hanem olyat csinálni, aminek 99% a biztonsága, sikerül.
(#) Orbán József válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Idézet:
„Ha írsz az AN-nek, akkor kérdezd már meg, hogy melyik erősítőjük 60 Wattos.”

Ha lassan újra olvasod - ez egy AN trafó, nem azt írtam, hogy az AN 60W-os csöves erősítőjéé.
Továbbiak itt már feleslegesek, mindenki leírhatja, ki mit és hogyan tervez, én is azt tettem. Ennyi.Tehát: Tovább tudom adni, amit nekem átadtak, aztán mindenki kezd vele, amit akar...
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Orbán József válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 14, 2018
Azért, ne legyen az, hogy elzárkózom, de a feladat túl nagy, méltatlan is vagyok rá, ezeket és még jópárat érdemes elsőre tanulmányozni. Hirtelenjében csak ezeket találtam...
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
Az M102A kisebb mag-keresztmetszetű mint a M85B.

m_vas.jpg
    
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Feb 14, 2018
Én nem gyózködök senkit, csak követek egy bevált utat.Az M85A-B azért csak nem egyezik meg az M102-vel. Pl. az ablak keresztmetszetben sem. Szerintem ezen kár polémiázni, nem sértésnek szánom - személy szerint nem kívánok eltérni az elgondolásaimtól. Bocsi. Mindenki követi azt, amit kíván. Részemről mára ennyi, még sok is, mindenkitől elnézést kérek.
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
Persze mindenki olyan vasra tekeri a csöveséhez a kimenőt, amilyenre akarja. Én csak a tényszerűség kedvéért közöltem, hogy nem minden szempontból nagyobb az m102A.Ennyi.
(#) goreny válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
"Néhányan meg lehetőleg minél többet értekeznek arról, hogy mások mit építettek meg."
(#) tyraw válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 14, 2018
Engedelmeddel, ne negatívumként állítsuk már be, hogy a mérnökök kiszámolták... A mérnök kiszámolja, méretezi, gyártás után ellenőriz, teljesíti amit kértek, kész. A mérnöki munkának a legtöbb esetben egy kimenete van: profit. Az, hogy a gyártó cég mivel akar majd profitot termelni, az ő dolga. A mérnök jellemzően kap valami specifikációt, mit kell gyártani, meg egy költségvetést hozzá. Ez kb minden termékre igaz: lehet panaszkodni, hogy régen bezzeg benne volt az anyag, az igazság az, hogy az emberek többsége nem fizetne 2x annyit egy termékért, csak mert azt mondják neki, hogy jobb. Inkább elhasznál kettőt, az alatt az idő alatt. Ez az olyan réteg-termékekre, mint a HIFI, kevésbé igaz nyilván (már-már Giffen-javak?).
Másik: "Nincs semmiféle gazdaságossági, ez még jó, stb, hanem van tapasztalat" - Hát megeszem a kalapom, ha te lenyomod egy befektető torkán, hogy egy mérnök se számolta át, de invesztáljunk bele milliókat, mondjuk dollárban, mert jó lesz. Nyák tervezés, készülékház tervezés, szabvány megfelelőség, disztibútor hálózat, szervizelés, logisztika, marketing, mind egy olyan termékre alapozva, amire egy garancia van? Az hogy de főnök, csináltunk már ilyet, majd mi tudjuk? Ilyet utoljára hidegburkolótól hallottam.
Ha valami jobb, az nem VÉLETLENÜL jobb, ergó van oka, tehát felderíthető az ok-okozati összefüggés, a korreláció leírható, ergo egy mérnök tud rá méretezni, ha ezt kéri a megrendelő.
Elnézést, mint mérnök, ez kicsit rosszul érintett, nem akartam megbántani senkit.
(#) XND hozzászólása Feb 14, 2018
Sziasztok.
PL 508 végcsövekkel épített már valaki erősítőt,esetleg megosztaná a tapasztalatát?
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Feb 14, 2018
Idézet:
„Teljesítményerősítőben az égvilágon semmi szükség nincs DC fűtésre, hacsak nem akarsz szándékosan hangminőséget rontani.”

Vitatkoznék. ARC-VT60-nál minden épeszű és vudu próbálkozás után ez első E88CC egyenáramú fűtésnél lett brumm mentes. Mint a gyári kapcsolásban Pedig jó minőségű vasakkal is próbáltunk árnyékolni...
(#) FordPrefect válasza mohinger hozzászólására (») Feb 14, 2018
Egy EL84-el működő erősítőnél mindegy,hogy 12-14-16 W-ot tud leadni. Hangosság érzetben nem sok különbség van. Egy 10W-os erősítő esetében dupla hangérzetet 100W-okoz. Logaritmikus az összefüggés ugyanis. Tök felesleges egy EL84-et pár Watt-ért gyilkolni, ha a hangerő növekedés épphogy észlelhető, a cső élettartama meg nem nem 2.000, hanem 200 óra lesz. Erőseb csővel, aluljáratva jobban jársz.
(#) mohinger válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 15, 2018
Az évek óta használt EL84PP erősítőm 270V tápfeszről jár 8W max kimenőteljesítménnyel bőven nincs is kihasználva tömblakásban. Számomra nem a Wattok hajszolása a lényeg, csak megemlítettem az egyik gyakorlati tapasztalatomat a sok adatlap böngészés és elméleti fejtegetés helyett
(#) bigfunk válasza mayky hozzászólására (») Feb 15, 2018
Én sem a nagyobb vasat alkalmaznám, hiszen arra több drótot kell feltekerni, ami nem biztos, hogy jó.
(#) bigfunk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2018
Hú de jó! Hol lehet ezeket beszerezni?
(#) bigfunk válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 15, 2018
Én is erre gondoltam. Egy régi hifi ujságban olvastam erről. Igaziból csak a dinamika javítása miatt kell mondjuk 15 Wattról 30 Wattra tovább lépni. No meg persze a torzítás miatt, meg hát nem mindegy milyen csövet használ az ember. Már mint a hang szempontjából. Amúgy az EL84 nagyon szépen szól főleg UL-be kötve. Én most keresem a nagyobb teljesítményre növelés lehetőségeit, ezért adtam el az EL84-es erősítőmet. Jelenleg egy Oristert hallgatok átmenetileg.
(#) Orbán József hozzászólása Feb 15, 2018
A kép kérdése:
Ki készítette? Egy rajongónak egyből világos és sok kérdésre választ ad.
Figyelmeztettem és 2 hét némítást szavaztam meg magamnak.

nakié.JPG
    
(#) gcsabee válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2018
(#) bigfunk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 15, 2018
A könyvekben tudnál segíteni?
Mi az, hogy egyvégű erősítő? Szerintem két vége van minden erősítőnek: bemenet, kimenet.
(#) szajo válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Single ended amplifier = együtemű erősítő
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 15, 2018
Idézet:
„Ha írsz az AN-nek, akkor kérdezd már meg, hogy melyik erősítőjük 60 Wattos. Nekem kedvenc márkám az említett cég, de tudtommal nincs ekkora erősítője.
???

Ankoru (845 SE) 70W
Ankoru/II (211 SE) 45W
Ongaku (211 SE) 45W
Következő: »»   1990 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem