Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   14 / 22
(#) kristikoma válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Át lehet, de csöves, variométeres tunert elég nehéz. Nekem sose sikerült jól, csak forgókondisat.
(#) tommeeka hozzászólása Feb 3, 2018 /
 
A rajzot megtaláltam, de megmondom őszintén még sohasem csináltam ilyet.. Gondolom akkor eredetileg ezeket keleti URH-ra gyártották, így semmi esély arra, hogy egyszerű legyen..
Valamilyen műszerezettség kell hozzá?
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy a két bemenetes dipólra milyen antennával tudnám a legnagyobb térerőt elérni? Illetve hogy tudnám csökkenteni a zajokat, melyik alkatrészek szoktak elöregedni, amiket cserélni kellene? Ti hogy szoktátok megállapítani?
(#) kristikoma válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Eredetileg OIRT normás lehetett. Lehet készült exportra CCIR változat, de erről nincs infóm. Korrekt áthangoláshoz URH wobblerszkóp és frekvenciamérő kell.
A két dipólos bemenetet nem értem. Két, egymástól független bemenet van a rajz szerint. Az egyik egy antenna-föld páros, az AM fokozatok részére. A másik egy hurokdipól az URH sáv vételére. Antennának egy 5 elemes Yagit ajánlok, magasan elhelyezve, kellően rögzítve. Ha van a tetőn villámvédelem, oda be kell kötni.
Alkatrészek ennyi idősen nem feltétlen jók, legalább az elektrolit kondenzátorok és a "megnyúlt" ellenállások cseréjére érdemes időt és anyagot szánni. Ezek cseréje még nem feltétlen csökkentik a zajt.
(#) tommeeka válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
köszi a jótanácsot, akkor ez az áthangolás elmarad a megfelelő ismeretek hiányában Marad az átalakító megfelelő dobozolása, normális yagi antenna beszerzése, ill. az alkatrészek rendbetétele.
Igazából a zaj, sípolás pl akkor van, ha rákötök egy bemenetet, pl telefon fejhallgató kimeneten valami zene, aminél ha a rádióerősítő hangerejét lejjebb tekerem, akkor felerősödik mindkét oldalon a zaj, főleg sípolásban formájában..
(#) kristikoma válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ha találsz valakit a környékeden, aki vállal áthangolást, vidd el neki. Szerintem annál a keverőnél valami nem jól van bekötve.
Szerk.: van egy Pacsirta rádióm ilyen keverővel, az nem sípol.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) Sanyi17 hozzászólása Feb 4, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Adott egy Melodia 16 csőves rádió. Át szeretném hangolni az URH sávját és azért már a C17 C30 C54 kondikat kicseréltem 12, 6.8 illetve 4,7pF-ra.
Szeretném behangolni. A mellékelt kép segitségével valaki magyarázza már el hogy min állitsak, hogy jó legyen.
Köszönöm előre is.
(#) kristikoma válasza Sanyi17 hozzászólására (») Feb 4, 2018 / 1
 
Először a tekercsek menetszámain kell változtatni. Van egy ökölszabály: 7 menet helyett 5, 6 menet helyett 4, 5 menet helyett 3 kell. A tunerben 6 és 7 meneteseket látok. A C54-et kiveheted, akkor már nem 8 MHz lesz az oszcillátor átfogása, hanem több(ugye 20.5 MHz kell). Ha az oszcillátor megvan(98.2-118,7 MHz közt kell hangolható legyen), utána nekiláthatsz a modulátor körnek. Ez a rajz szerinti L29-C30 és az antenna köri L15-C17-L24-L26. A C30 és C17 kondikat cserélném trimmerre(0-10 pF közt állíthatóra). Ennek a körnek beállítására kellene egy URH wobblerszkóp. Ennek híján megteszi 2, nagy térerejű adó, 88 és 107 MHz körül. Valamint egy Voltmérő, amit az aránydetektor kimenete és a test közé kell kapcsolni. A tekercseket 88, a két trimmert 107 MHz-nél kell hangolni. A tekercsek finomhangolása széthúzás-összenyomással történjen.

Ha tommeeka is nekilátna a Videoton hangolásának, hasonlóképp kell eljárjon, csak az alkatrészek értékei és pozíciószámai nem stimmelnek.
(#) Sanyi17 válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Melyik tekercsekre gondoltál amin változtatni kellene? Bejelölnéd nekem?
Köszönöm.
(#) dosandor válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Hát, ez a variométeres hangolású FM tuner nekem is újdonság, úgy gondolom, ezek újratekercselése nem lehet könnyű. Emellett ezek elég zsúfoltan szoktak szerelődni, nehéz lehet kioperálni a tekercseket, meg aztán mechanika is kapcsolódik hozzá. De lehet, hogy látatlanban nem kellene károgni. Amúgy nem teljesen csöves, a sztereó dekóder tranyós, ha jól értelmeztem a rajzot. Nagy áthangoló múltam nincsen, úgy 15-20 készüléket alakítottam át, azokat is inkább a korai korszakból, mikor CCIR rádiót kellett OIRT-ra hangolni, én nem vállalkoznék ennek az áthangolására. Szerintem inkább a konverterrel kellene próbálkozni. Egyébként az SO42-es, annak idején, nekem se működött.
A kapcs rajz szerint át lehetne vizsgálni az egészet, de a gond itt meg az, hogy a csöveseknél szokásos, szinte első lépés, hogy kicseréljük a csöveket biztosan jókra. De ma már ez elég nehéz, ha lehet is kapni, nagyon drágák. Különösen az az EAF801, meglepődnék, ha azt lehetne találni.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) tommeeka válasza dosandor hozzászólására (») Feb 4, 2018 / 1
 
Ezt az áthangolást kihagyom akkor én is, igazából nem rossz ez az SO42-es konverter, csak túl szűk sávot ölel át, de amúgy neten láttam olyan megoldást, hogy ezt a kis panelt egy árnyékolt dobozba rakták és a kristáyt cserélhetővé tették, így 3db kristály variálásával ki lehetett szélesíteni a sávot.. A csövek szerintem mindegyik működik, minden funkciója jó a rádiónak, sőt még a sztereo adás visszajelzése is működik az izzóval
Olyan kérdésem lenne még, hogy esetleg egy megbízható URH antennát tudnátok ajánlani? esetleg egy boltot, ahol lehet rendelni?
Egyébként a 240Ohmos antennakimenet melyik felére kell kötni a konvertert? vagy közösíteni kell valahogy?
(#) brrr hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Üdv!
Egy Panasonic kazettás rádiót szeretnék áthangolni a CCIR sávra. Valaki a képek alapján tudna információt adni, hogy lépésről-lépésre mit kell átszerelem,átforrasztanom?
(#) fecameca válasza brrr hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Bekarikáztam pirossal a képeden. A forgókondenzátornak arról az oldaláról nem készítettél lépet, ahol esetleg látszana. Olyan 20 pF körüli utólag betett kondenzátorokat keressél a forgókondenzátorral párhuzamosan. Esetleg a forrasztás oldalról? Mivel a tekercsek érintetlennek látszanak, csak kondi lehet, azok elég kis helyen elférnek. Akár a panel túlsó oldalán. Ne gondolj nagy dologra, csak el kell őket távolítani, trimmerekkel utána beállítani az adókat. Nem Panasonicban, hanem ahol nem lehet rendesen hozzáférni, egyszerűen egy fogóval kitépem azokat a kondenzátorokat, tehát még forrasztani sem muszáj az áthangoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 19, 2018 / 1
 
Idézet:
„Egyébként a 240Ohmos antennakimenet melyik felére kell kötni a konvertert? vagy közösíteni kell valahogy?”
Nézz rá a képekre, amiket feltettem. A megoldás: olvassál utána mire szolgál az antenna szimmetrizáló, vagy balun trafó nevű dolog. Azzal kell illeszteni a 75 ohm aszimmetrikus bemenetet a 240 ohmos szimmetrikus antennához, és megfordítva. Elkészíthető vasmagra, légmagos tekerccsel, negyedhullámú koax kábel darabokból is akár. Tetszés szerint.
Idézet:
„Egy megbízható URH antennát tudnátok ajánlani?”
Gyerek koromban 3-4 tagú Yagi antennákat használtak, ma már nálunk 1 darab fél méteres drót elég a szobában, hogy az adók itt vannak a városban. Esetleg egy sima dipól a padlásra nem elég? Ki kellene azt próbálni. Nem tudom, milyen távoli adókra vadászol. Rengeteg antenna építési könyv, leírás van, de a padlásokon is rengeteg hever, amit ma már nem használnak, csak el kellene a gazdájától kérni.
(#) brrr válasza fecameca hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Köszi, köszi ,köszi. Nekilátok !
(#) brrr válasza fecameca hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Szia ! Az a probléma, hogy ott a forgókondinál nincs ilyen kis értékű beforrasztva.
Van viszont ezen a panelen kicsit balra fent, ha jól látom 3 trimmerkondi, és a kis értékű kondik. Ezek lennének azok?
(#) fecameca válasza brrr hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Még mindig rossz oldalról fotózod. A 2 fekete tranzisztor és a zöld színű zománchuzal tekercsek körül keress. A nyilak felőli oldalról és alulról kellene a fotó. Azon a 4 menetes tekercsen alulról nincsen semmi? Másik hasonló méretű tekercs hol van még? Az a sok menetes középen az egy fojtótekercs. Az felett kell lennie még egy 3 vagy 4 menetesnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Ott van az, a ferrit alatt, a forgó mögött, csévetesten. A fényképen csak a csévetest vége látszik, benne vasmag. A 012 képen
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Na de ennyi menethez kell ott lenni plusz kondenzátornak ha át lett hangolva OIRT - ra. Vagy már visszahangolta valaki CCIR sávra, csak egyszerűen rossz benne valami.
(#) CHZ válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szerintem ez OIRT normára készült gyárilag.
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Japánok esetleg megrendelésre gyártották arra, (De lehet, hogy itt nálunk hangoltatták át a Gelká - ban) de könnyen vissza lehetett őket alakítani. Nálam a Sanyo tekercseibe vasmagot dugtak, a Dyras - ban meg kondenzátorok voltak. Másokéra olyan nagyon nem is emlékszem, mert gyorsan letudtam őket, és el is felejtettem.
Néha gond van a sávátfogással, többször nem viszi át az egészet, de úgy is jártam, hogy a skála 2cm-es részén bejött az összes 88-108 MHz. Ott vissza kellett kísérletileg kondenzátorokat pakolni, amíg jó nem lett.
(#) CHZ válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Nekem is volt Panasonic, ami gyárilag OIRT-re készült.
Skála segítene a megfejtésében, vagy képen látható szűrőn ha látszana a típusszáma.

szűrő.jpg
    
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Ezt én nem láttam. Sajnos a képekre képszerkesztőben utólag kell egy kis fényt adni, különben nem látsz semmit. Ha a szűrő OIRT sávra készült, akkor azt is ki kell dobni. Vagy beszerez a helyére másikat, vagy csak egy kondenzátort tesz a helyére, esetleg valami L-C taggal helyettesíti, ahogyan némely gyári rádióban láttam, de azt jó lenne a gyári készülékről lenézni. Van olyan zsebrádióm, majd ha hazulról írok, megnézhetem, mi van ott benne (1 db 4-5 menetes tekercs, 2 kondi.).
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) CHZ válasza fecameca hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Bizony cserélni kell, sávközépre hangolt rezgőkör megfelelő, de legjobb, roncs készülékből bontani.
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Az antenna bemenetre valóban egy széles sávú rezgőkört szoktak rakni. Ez a kerámia felületi hullám szűrő 21. században jött divatba. Ezért csodálkozom is rajta, hogy az említett rádió miért OIRT sávos? Akkor még nem is voltak ilyen szűrők. Mire ilyeneket gyártani kezdtek akkor már a CCIR sávra áttért Magyarország is. Vagy én lennék ennyire elmaradva? Íme azért példaképp az egyik rádióm CD2003 IC-vel, az adatlapján még By-pass-filter van, de találtam olyan rajzot, amelyiken nincs semmi, vagy csak egy 100 pF, és teszek fel rajzot a rezgőkörös változatról, amiben az a tekercs is 4 menet az én rádiómban, a talált rajzon viszont 3-at ír. A rezgőköri kondenzátor 30 pF, viszont a be és kicsatoló kondenzátor ahány rajz, annyi fajta szokott lenni, általában 20-50 pF közti érték.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) CHZ hozzászólása Feb 21, 2018 /
 
Idézet:
„Ezért csodálkozom is rajta, hogy az említett rádió miért OIRT sávos? Akkor még nem is voltak ilyen szűrők”

Fiókomban is van még néhány, C és O kivitelű is.
(#) fecameca válasza CHZ hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Akkor meg az utóbbi az igaz:
Idézet:
„Vagy én lennék ennyire elmaradva?”
Amikor én rádiókat javítgattam, a 10-20 évvel azelőtt gyártottak kerültek hozzám. Valami lehet, hogy kimaradt. Felületi hullámszűrőről akkor hallottam először, amikor nálunk megjelent az HBO a kábeltévében. Akkor mondta megboldogult főnököm, hogy a SFE 10,7 is az. Ha az az, akkor az antenna köriek is azok kell hogy legyenek.
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Szerintem az piezo-szűrő, ezt a ^70-es években a Murata már gyártotta, sőt a 455kHz-est már akkor a Kőporc is.
(#) tommeeka válasza brrr hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
szia, köszönöm a válaszod, bocs, hogy csak most vettem észre.
A balun trafót ismerem, de azt hittem az csak egyirányú, sajnos már régen volt elektrotechnika szóval akkor a videoton R4932 240Ohmos szimmetrikus kimenetét balun trafóval ráköthetem a ccir-oirt 75Ohmos asszimetrikus bemenetére, majd az átalakító kimenetét újra szimmetrizálhatom balun trafóval, ha pl egy kördipól antennát szeretnék rákötni?
Igazából mindenképpen a házon kívülre szeretném kötni az antennát, mert a házunk anyaga gázbeton, a 90enes években épült, jó szigetelő, de van fémtartalma is, szóval a házon belül a telefon térereje is elég kicsi, illetve gyengén foghatóak a rádióadók..ami nyugalom szempontjából lehet, hogy nem is olyan nagy baj
Egy rádióamatőr ismerősöm ezt a linket küldte át, erről mi a véleményed? http://www.antennak.hu/index.php?kat=11&id=46
Igazából én a ház oldalára szeretném kötni a parabola, ill a földi digitál antennák mellé, vagy esetleg jobb ötlet a padlás?
köszi előre is, aki tud segíteni
(#) tommeeka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
szia, köszönöm a válaszod, bocs, hogy csak most vettem észre.
A balun trafót ismerem, de azt hittem az csak egyirányú, sajnos már régen volt elektrotechnika szóval akkor a videoton R4932 240Ohmos szimmetrikus kimenetét balun trafóval ráköthetem a ccir-oirt 75Ohmos asszimetrikus bemenetére, majd az átalakító kimenetét újra szimmetrizálhatom balun trafóval, ha pl egy kördipól antennát szeretnék rákötni?
Igazából mindenképpen a házon kívülre szeretném kötni az antennát, mert a házunk anyaga gázbeton, a 90enes években épült, jó szigetelő, de van fémtartalma is, szóval a házon belül a telefon térereje is elég kicsi, illetve gyengén foghatóak a rádióadók..ami nyugalom szempontjából lehet, hogy nem is olyan nagy baj
Egy rádióamatőr ismerősöm ezt a linket küldte át, erről mi a véleményed? http://www.antennak.hu/index.php?kat=11&;id=46
Igazából én a ház oldalára szeretném kötni a parabola, ill a földi digitál antennák mellé, vagy esetleg jobb ötlet a padlás?
Amúgy az SO42-nek 12Voltot is adhatok tápegységről?
köszi előre is, aki tud segíteni
(#) tommeeka válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
szia, esetleg nekem is tudnál pozíciók ill. átalakítások megadásával valami iránymutatást adni az R4392 áthangolására?
Következő: »»   14 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem