Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   19 / 21
(#) vipviform válasza vipviform hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Erre senki?
(#) Gafly válasza vipviform hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Idézet:
„A következő gondjaim vannak, régóta nem használt erősítőm nem akar működni, semelyik bemenetről nem fogad jeleket. A végfokok működnek.”

Ha lenne neve/típusa, akkor könnyeben nyernénk, ámbár innen azért könnyebb

Arra a részére, hogy:
Idézet:
„Budapesten bárhova elvinném, ha valaki vállalná a javítást.”

Értem. Sok jó ember van a fórumon. Nekem is sokszor segítettek már, szorult helyzetemben.

Nem, nem javítok meg senkinek semmit (még magamnak sem), mert nem értek hozzá. És ez nem vicc
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
(#) mek-elek válasza mackomester hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Egy kis elgondolkodtató, ajánlatos lehet,
"Elektrolit kondenzátor -- a végső stádium
A hagyományos elektrolit kondenzártorok jól meghatározott élettartammal rendelkeznek, így 15-20 év elteltével mindenképp cserélni kell őket. Jellemzően szinte minden audio eszközben találhatunk különböző kapacitású elektrolit kondenzátorokat, melyeknek egy bizonyos kort elérve csökken a töltéstároló képességük, működésük megváltozik, fokozatosan nő az ellenállásuk. A végső stádiumban nem képesek töltéstárolásra, ilyenkor már a berendezés egyéb egységei is károsodhatnak.
A tápegységekben alkalmazott puffer kondenzátorok komoly elöregedésére utaló jel, amikor megjelenik a hangkimeneten a váltakozó áram 50Hz-es alapfrekveniája. A tartósan magas hőmérséklet gyorsítja az öregedési folyamatot, így pl. IC vagy tranzisztor közvetlen közelében néhány évre csökkenhet az élettartam. Bár a nagykapacitású elektrolit kondenzátorok legtöbbjén van biztonsági szelep, azért nem árt óvatosnak lenni és még idejében cserélni őket. Szélsőséges esetben a belsejében lévő folyékony vegyianyag egyre növekvő nyomása robbanásszerűen kilőheti a kondenzátor fedősapkáját. Milyen jelek utalnak a csere időszerűségére? Elsőként érdemes szemügyre venni a kondenzátor fizikai állapotát, ugyanis (az öregedéssel) növekvő belső nyomás feszíti a fedősapkát, ami egyre inkább felpúposodik miközben a folyadék szivárgása megindulhat. A hangzás is megváltozik ebben a stádiumban, a dinamikai csúcsok energiája csökken, a zene sokat veszít lendületéből. Ennek oka, hogy a tápegységben pufferként üzemelő kondenzátorok már nem képesek a szükséges töltésmennyiség átmeneti tárolására, működésük megváltozik, így a dinamikai csúcsokban a végerősítő megnövekedett energiaigényét már nem képesek fedezni".
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
No meg, nem ártana ránézni a védelmi jelfogóra, megfelelő meghúzás, kontakt.
De szerintem ebben is ludas lehet a kondik állapota.
(#) latyakosa válasza vipviform hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Keress meg privátban kérlek.
(#) vipviform válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 9, 2018 /
 
Köszi, küldtem emailt.
(#) mackomester válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 10, 2018 / 1
 
Jó reggelt!

Cseréltem elkókat is, egyedül a kivezérlés-jelző körében hagytam meg az eredetieket. Beépítettem pluszban 2-2db 220 mikrót a 68 ohmok után is a meghajtó fokozatban. A gyanúm az, hogy a recsegésért valamelyik trimmer volt felelős. Kicseréltem az offset és a nyugalmi áram trimmereit, de csere előtt mindegyiket megmértem és az újakat is arra az értékre állítottam műszerrel. Érdekes viszont, hogy a 4k7-es trimmer kb 600 ohmon állt, az 1k-s pedig 100 ohm körül, szóval mindkettő a vége felé. Itt már tuti nem lehet finoman beállítani... Sajnos erre későn gondoltam és az egyik végfokot már visszatettem, be is forrasztottam. Ki nem szedem mégegyszer... Az eredeti kábelezést nem akartam széttúrni, hagyom eredetinek. Viszont ha a zaj nem lesz kisebb, akkor nem ússza meg
(#) Gafly válasza mackomester hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Mondanám, hogy egy kondenzátor sok bajt tud okozni, de recsegést/sercegést ritkán.
50 Hz-es búgást is ritkán, mert legtöbb esetben kétutas egyenirányítást használunk, így az a búgás inkább 100 mint 50...
De nem értek hozzá
(#) mackomester válasza Gafly hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Én sem gondolom, hogy kondi hiba. Csupán csak korszerűbbekre, újabbakra cseréltem őket, ha már darabokban van a cucc. Pár ellenállást is kidobtam a jelútból, 1%-os fémrétegre cseréltem őket. A zajjal majd összerakás után foglalkozom. Szerintem a tápból szedi, mert nulla hangerőnél is hallatszik. (közelről csak, nem extrém bosszantó.)
A kábelezése gyárilag nem az igazi, még földhurokra gyanakszom... A bemenet testjét tervezem leválasztani az árnyékolt kábelről és azt a testpontot külön bedrótozni a táppanelre. Majd jelentkezek az eredménnyel, hátha valaki talál hasznos infót benne.
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Az idézetemmel sajnos nem tudsz vitatkozni.
És én mint írtam, segíteni szeretnék nem vitatkozni.
Üdvözöllek,
Elek
(#) mackomester hozzászólása Márc 10, 2018 /
 
Egy kis update:
Végfokok visszakerültek, beállítva. Zajosabb, mint volt... Lekötött előfokkal, rövidrezárt bemenettel viszont síri csend. A végfok csendesebb lett. Viszont közben a recsegés megmaradt a bal csatornán. A hangszín modulon van valami gáz, talán hidegforrasztás, mert csavarhúzónyéllel ütögetve reagál. Azt hiszem átkábelezés is következik, rászórnak egymásra is csúnyán a drótok a korbácsban, plusz a tápvezetés (a végfokot kivéve) és a testek bekötése mókás... Földhurok lesz ez masszívan. Plusz a recsegés, ami miatt nekiálltam az egésznek...
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Tekitsd az előző bejegyzésemet nem meg történtnek, mivel nem érzem megfelelőnek, vagyis, hogy mi volt a hiba utólag válik világossá.
Nem én akarok a megoldó képlet lenni, csupán alternatíva.
És bizony nem lehetetlen, hogy egy jelfogó bizonytalankodik alkalmi feszültség esésre, és ez okozhat kontakthibát, akár a lakásban fellépő rezonanciára.
Mackómester írta, hogy kicserélte a kondikat, így felvetésem, csak máshová lehet alkalmas megoldásnak"alternatívának".
Jó lenne, ha megértenél, hogy mért is tettem megjegyzést, a kizáró véleményedre.
Mert akinek nincsenek jelfogós tapasztalatai, és pechére ilyen hibája akad, ne zárja ki megjegyzésedre ezt a megoldást.
Hát ennyi.

Üdvözöllek, Elek
(#) Gafly válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 10, 2018 / 1
 
Idézet:
„Az idézetemmel sajnos nem tudsz vitatkozni.”

A fene akar vele vitatkozni.
Én csak próbálok segíteni, de nem értek hozzá
(#) scooby_ válasza mackomester hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Sajnos a kábelezéssel nem sokat tudsz kezdeni szerintem. Az olyan, amilyen. Hiába cseréled ki a kábeleket minőségi darabokra, az előfok köztudottan az egyik legzajosabbra sikerült darab ami benne van. Arra azért figyelj oda, hogy a végfok bemeneti testpontja és a végfok táp testpontja a panelen nincsenek közösítve. Így ha azt lekötöd, akkor elbillenhet a kimenet is... Élesztésnél mindig be kell kötni. (Hülye megoldás.)
(#) mackomester válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 11, 2018 / 1
 
A végfoktól haladok visszafelé, sorban. A végmodul bemenetének külön testet adtam a pufferekről, az árnyékolás oda való végét lekötöttem. Érdekes, hogyha azt a testpontot a végmodul nagyáramú testjére kötöm, rövidre zárt bemenetnél is zajos lett... A tápkábelezést lecseréltem vastagabbra, plusz megszüntettem az indokolatlanul hosszú utakat és külön igyekeztem vinni a jelkábelektől.
A zaj meg nem is zavarna, ha csak a "normális" sziszegés lenne. A mai terv az, hogy leválasztom egymásról a bemeneti, a kapcsoló és a hangszínmodult. Aztán egyenként visszafűzöm őket.
A végfok hangja egyébként teljesen jó, de szeretném az eredeti funkciókat megtartani és lehetőleg az eredeti modulokon. Nosztalgiából Nem ez a fő zenehallgató cuccom.
(#) mek-elek válasza mackomester hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
Csak magánvéleményként, tetszik a vállalkozásod a dologban.
Láttam már olyat a témában, hogy a panelen átvágták a földelendő alkatrészek fóliáját, és önálló vezetékekkel hozták létre a megfelelő csillagpontos földelést.
Jómagam a Videoton Capri táskarádiómon korrigáltam a végfok földelését, csak úgy kíváncsiságból (az sem ma volt), hát, volt pozitív hatása a hangjára, pedig egyébbként sem szólt rosszul a kategóriájában.
(#) mackomester hozzászólása Márc 11, 2018 /
 
Nos. Bontottam egy sört, és összegezném a dolgokat.
Említettem, hogy a végfok feljavítása után felerősödött a zaj. Lecseréltem az összes modul tápellátását rendes vezetékre: semmi. Árnyékolások bekötésének variálása n+1-szer: nincs javulás. Végfok leválasztva: csend.
A végfok vezetékeinek rendrakása közben egyszer elhalkult a búgás... Röviden, a probléma okozója a bal végfok meghajtóihoz menő szalagkábelek voltak.... Alap kábelezési hiba. Pár centivel a borda alja felé elnyomva teljesen eltűnt a zaj...
Amit nem értek: leválasztott előfokkal miért volt csendes?
Most minden a helyére visszakötve, csak a tápvonalak vannak átrendezve/cserélve, meg egy helyen jobb minőségű árnyékolt kábel Szól, ahogy kell
Most jöhet a védelem, uPC 1237-tel.
(#) mek-elek válasza mackomester hozzászólására (») Márc 11, 2018 / 1
 
És mi van a cubai szivarral?
(#) vipviform hozzászólása Márc 11, 2018 / 1
 
Nagyon nagy köszönet "mackomester"-nek a jó tanácsokért, és "latyakos" fórumtársnak a gyors segítség felajánlásáért. Szétszedtem, kontaktokat javítottam, potik befújva Tuner 600-al, működik miden tökéletesen, nincs brumm.
Köszönöm a segítséget, most is hallgatom, és még mindig tetszik a hangja...
(#) mackomester hozzászólása Márc 12, 2018 / 1
 
Szépjóestét!

SE260 egyben, összerakva, beállítva, megyen szépen. Az uPC 1237 védelem pontosan illeszkedik az eredeti védelem tápjához és reléihez. Most már biztonságban vannak a dobozaim is A mellékelt fotókon látszik a védelem próbapanelen és az átalakított vezetékezés egy része. Aki nem szigorú gyűjtő, annak ajánlom, vágjon bele, javítsa fel egy kicsit, nem olyan bonyolult, csak szokni kell a stílusát

Most már jöhet mek-elek kolléga által javallott szivar, némi Pink Floyd mellett!
(#) Medve válasza mackomester hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Biztos jobb, mint az eredeti egy tranzisztoros.
(#) Furcsasag hozzászólása Aug 4, 2019 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Remélem, hogy ez a sok értékes infót tartalmazó fórum él.
Van egy SE 260 erősítőm. Azt tapasztalom, hogy a jobb oldala más hangszínnel és kicsit halkabban is szól, mit a bal. Ez a gond kondenzátorok cseréjével megoldható esetleg? Ha igen, mely kondenzátorokra kell elsősorban gondolni?
Előre is köszönöm!
(#) CHZ válasza Furcsasag hozzászólására (») Aug 4, 2019 /
 
Halkabb oldal ha mély hiányos, akkor csatoló, vagy hidegítő kondi hiba is lehet.
(#) Furcsasag válasza CHZ hozzászólására (») Aug 4, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
Én magas és mély hiányt is hallok és gondolom ezért fiziológiailag még halkabbnak érzem.
Nem vagyok túl járatos az elektronikában. Az egyszerűbb áramköröket megértem (pl. hangváltó). Az áramköri elemek szerepét ismerem. A cseréket végre tudom hajtani. Tervezem, hogy jobban belemélyedek ezekbe a dolgokba, mert szeretem fiatal korom mindig áhított, de akkor számomra el nem érhető magyar HiFi berendezéseit és ezek bizony ma már néha felújításra szorulnak. Ha a gyári állapot szerinti működés a cél, olyan átalakításra nem gondolok, amelyeket az itteni szakemberek terveznek és végrehajtanak.
Ezért elnézést, hogy megkérdezem, merre találhatók ezek a kondik?
(#) 444Tibi válasza Furcsasag hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Ket vegfokot a vegfok bemeneten megcserelni, ha a hiba maradt akkor vegfok, ha megfordult a hibas hangu csatorna akkor hangszin/meghajto fokozat bemeneten megcserelni bar azelott mar nem sok minden van ami ezt okozhatja, a RIAA kivetelevel.

Nagy valoszinuseggel ez lesz a hibas, ha ki-be kapcsolod a hangszint es monitor bemenetrolhajtod, akkor is produkalja a hibat?
Este tudok rajzot kuldeni ha az segit, igy tavolrol erre valaszolni hogy melyik kondit kell cserelni, elegge nehez.
Legalabb a hibas fokozatot kellene behatarolni.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
(#) Furcsasag válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
A hangszín ki-be kapcsolásakor is ua. a jelenség, de a monitorral még nem próbáltam. Csak a magnó és a tuner bemeneteket használtam eddig. A hétvégén leszek az erősítő közelében, ki fogom próbálni a monitort is. Köszönöm szépen az eddigi tanácsokat!
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2019
(#) 444Tibi válasza Furcsasag hozzászólására (») Aug 5, 2019 /
 
Mégegy, tudom triviális de a hangsugárzókat próbáltátok már felcserélni?
Az ördög nem alszik...
(#) Furcsasag válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Igen az volt az első, de nem ott van a különbség.
(#) CHZ válasza Furcsasag hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Hanggenerátor és szkóp sokat segítene a hiba behatárolásában.
Rajz szerint végigellenőrizve, fokozatonként néhány méréssel könnyen megtalálható a hibás alkatrész.
(#) Furcsasag válasza CHZ hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Nincs szkópom. Milyent kellene beszerezni ilyen munkákhoz? Hanggenerátorként notebookon lejátszott frekvencia is megfelel?
Elsőként 444Tibi által tanácsoltakat tudom végrehajtani.
Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   19 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem