Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   100 / 122
(#) doktor válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
A műszaki paraméterek az egyik fele, de szerintem a BD911-sel szebben szól.
(#) TaTi26 hozzászólása Feb 27, 2018 /
 
hát.. ma reggel bedugtam az erősítrőt és füst jött a trafó környékéről... még nem szedtem szét a végfokot minden a gyári benne... bár a mérések alapján az ellenállások jók. a meghajtó tranyók is jók.. kicserélem az ic-ket és meglátjuk mi lesz.. ha nem fog menni, akkor cserélek mindent, plusz veszek új ic-ket mert esélyes hogy amint bedugom el fognak szállni
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Füst a trafótól? Ha kevés volt, nézd meg, lehet a bizti, ha sok, akkor lehet az egyik elkó vagy a stab ic (az alsó lemezhez van fogatva, ha jól emlékszem.) Ha nem látsz semmit, akkor húzz le minden csatlakozót a panelekről és óvatosan dugd be megint. Ami elfüstölt, annak már úgyis mindegy. 90%, hogy látható lesz a hiba és nem a trafó az, hacsak nem M4-es csavar van a bizti helyén.
Milyen ic-ket szeretnél cserélni?
Amúgy nem lehet, hogy a végfokon éget el valamelyik ellenállás? Na mindegy, az égés hagy nyomot, csak meg kell keresni.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) TaTi26 válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
alulról jött a füst és a trafó oldalán az alja része langyos volt kb 5 mp után. ja és igen elírtam, nem ic-t cserélek hanem végtranyókat. bd243c illetve bd 244c megy a régiek helyére, illetve a bd 139 és 140-es meghajtókat szándékozom cserélni, továbbá a kérdéses ellenállásokat amin elszíneződés van (barnás-fekete véleményem szerint égésnyom)
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1
 
Mekkorák a biztik az erősítőben? (túl nagy kell legyen, ha hagyta felforrni a trafót, remélhetőleg nem égett meg) Ellenőrizd a biztiket, húzz le minden kábelt ami a trafótól megy és nézd meg, úgy mit csinál. Valószínűleg végfok zárlat miatt melegedett, ennek a nagy áramú szekunderei nem biztosítottak. Ha mindent lehúzva jó, dugj vissza mindent és kiszerelt végfokokkal próbáld ki, jó-e.
(Ilyenkor a végfok bemeneti lábának (2-es láb a testhez viszonyítva) csatlakozójáról kb. vonal szintű (1V nagységrendű) jelet kell mérj ac állásban, ha jelet adsz a az erősítőre és feltekered a hangerőt. (külső forrás vagy rádió...)
Ha nagyon nem boldogulsz a végfokokkal, küldd el nekem és megcsinálom. Vagy kérdezgess itt, válaszolgatok.
Ugye a végtranyók alá raktál csillámot, pasztát és a csavar alá szigetelőgyűrűt?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) TaTi26 válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
igen a tranyók alá ThermalGrizzly (szerintem egyik legjobb paszta pc-nél ennél alább nem adok) pasztát tettem, volt még mindkettő alatt egy kis műanyag fólia darabka is és igen a kis alátét is visszakerült. mint ítram jóval előrébb elvileg ez egy eredeti bontatlan állapotú erősítő volt és a biztik is eredetiek benne. illetve ami még feltűnt az az hogy a trafó oldalán lévő nyákon a fehér AEG (kerámia ellenálás??) tűz forró volt van tranzisztor teszterem is csak nem tudom hogyan működik. lövök egy képet a műszerről és ha tudod írd le légyszi hogy hogyan kell használni
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1
 
Az a fő egyenirányító híd. Így már végfok zárlat 99%
Húzd le az alsó lapra menő csatlakozót (meg azért a többit is), és mérd meg rajta a tápfeszt, a kiosztás rá van írva az alsó nyákra, a csatlakozó mellé. Van rá esély, hogy a diódahíd is cserés, ezért kell ellenőrizni a feszültségeket. Ha nem szimmetrikus vagy nincs, akkor megszakadt valamelyik dióda. (Terheletlenül a pufferkondik elrejtik, ha egy dióda megszakadt, így nem ártana kiforrasztva végigmérni a diódákat a hídban) Ha melegszik a trafó így is, akkor zárlatba ment át a diódahíd. Ha megvannak a feszültségek, akkor mindent visszadugva kell próbálni, végfokok nélkül. Ha így sem melegszik, kezdődhet a végfok javítás. Légyszíves csináld meg ezeket és írd meg, mire jutottál.
Remélem a kis fólia alatt kemény, csillogó kis lemezeket értettél, és nem tényleges fóliát.
szerk.:„nyákon a fehér AEG (kerámia ellenálás??) "=diódahíd
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) TaTi26 válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
,,a kis fólia alatt kemény, csillogó kis lemezeket értettél, és nem tényleges fóliát." de igen kemény műanyagból készült átlátszó fóliát am itt a műszerem: sajnos az a nagy bajom hogy ennyire nem értek hozzá, viszont van itt a szomszédságomban egy elektrotechnikai műszerész aki szerintem ezeket meg tudná csinálni. vagy ha nem marad más akkor rád bíznám, a végfokok javítását.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Megcsináltad, amiket írtam? Ezekkel tudsz megbizonyosodni arról, hogy a végfok kivételével minden jó. A diódahíd kimérése egyszerű, de először nézd meg a feszültségeket.
Diódahíd mérése: a dióda (sípoló) állásban ráteszed a ~~ ra a két kábelt, mindkét irányban szakadást kell mérj, egyik ~ és + között egyik irányban mutatnia kell valamit, egyik ~ és - között egyik irányban mutatnia kell valamit. Másik ~ és + között egyik irányban mutatnia kell valamit, másik ~ és - között egyik irányban mutatnia kell valamit. Az, hogy melyik ~ és melyik esetben mutat valamit (piros és fekete kábelek cserélése), mindegy.
Itt most az a lényeg, hogy kiderüljön, minden jó-e a végfokon kívül, vagy valami mást is sikerült megölni. Ha megvannak a tápfeszek, akkor csak a végfok javítását kell elölről kezdeni.
Ezt kéne csinálni, amit itt írtam:
Mekkorák a biztik az erősítőben? Rá van írva a fém végükre, ha kiveszed őket. Ellenőrizd a biztiket, húzz le minden kábelt ami a trafótól megy és nézd meg, úgy mit csinál. Ha mindent lehúzva jó, dugj vissza mindent és kiszerelt végfokokkal próbáld ki, jó-e.
-
Eddig fontos, ezután ezt már nem muszáj, de nem árt.
A végfok bemeneti lábának (2-es láb és az erősítő fém teste között) 1V nagységrendű jelet kell mérj váltakozó feszültség, mondjuk 2V AC állásban, ha jelet adsz a az erősítőre és feltekered a hangerőt. (pl külső forrás vagy a rádióra kapcsolsz rádió...)
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) TaTi26 válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
értem. ezeket a méréseket elvégzem a hétvégén, és beszámolok hogy mire jutottam.
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Rendben. Ha minden egyéb rendben van, a mérés szerint, akkor már csak a végfok javítása marad. (Ha valaki elhozza a végeket Budapestre és vissza is viszi, akkor alkatrészköltségen megcsinálom neked, BD911-912 végtranyóval.)
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) TaTi26 válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
napi szinten járok pestre,(ott dolgozom és ott éltem 3 évig 15 kerben.)szal az oda és visszajuttatás nem nagy gond
csinálok majd képeket neked a végfokról is, hátha abból már meg tudod állapítani szemre hogy mi az ami cserés de ezt is majd csak hétvégén.
(#) antiktelefon válasza TaTi26 hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Tudod mit? Ha erre jársz (Széll Kálmán tér), hagyd a mérést, hozd el az egészet valamelyik nap, és megcsináljuk. Van itthon tartalék végfokom, csak ki kell cserélni, meg átnézni a többit.
(#) patkany hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Üdv!

Van egy VT RA6363s rádiós erősítőm, ami elég furán működik.
Bekapcsoláskor pattan egy baromi nagyot, és ív kisülés szerű hangot hallat (hangfalon) egy pillanatra és egy kicsit brummos. Táp puffert cseréltem de nem változott semmi. Más részről az erősítő normálisan működik, a hangerő poti kontaktos kicsit csak.
Miért pattan bekapcsoláskor, és miért adja ki azt az ívkisüléshez hasonló hangoz?
Egyébként alapból zajos a trafója, vagy már a lakk engedett fel benne?
(#) buxy válasza patkany hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
A bekapcsoláskori pattanás típushibája ennek a készüléknek. Azt szokták javasolni, hogy a ki-bekapcsolás idejére dugj be egy (DIN "domino") dugót a fejhallgató aljzatba, ami leválasztja a végfokot a hangszóróról. Ha bevállalós vagy, utólag be lehet építeni egy ilyen áramkört, de én ilyet még nem csináltam.

A trafója az enyémnek is zajos (búg), és sajnos a hangfal-kimeneten is van egy alap búgás. Ez utóbbi különböző trükkökkel (földhurok-mentesítés az alaplapon) csökkenthető. (Én a közel teljes elko-szettet cseréltem, de nem sokat használt a búgás ellen.)

Az ívkisüléshez hasonló hangot el sem tudom képzelni, mi lehet...
(#) Zupp87 hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Üdv mindenkinek. Tudom hogy javítós topik, de aprósat nem találtam, legalább Videoton RA.. Szóval az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek valaki, akinek van egy hibás Videoton RA6363S receivere, akár hiányos belsővel, de viszonylag egyben lévő külsővel. Amennyiben megválnátok tőle, szívesen átveszem.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) csini666 hozzászólása Ápr 11, 2018 /
 
Sziasztok!

RA6363 erősítő nagyobb hangerőlöketeknél benémul egy pillanatra (letiltogat).
A tranyókat ki fogom cserélni, de szeretném tudni hogy a jelenséget mi okozhatja. Végfokban leget probléma vagy inkább a szabályzó, esetleg tápegység? A tápegységben a stabilizátor IC rossz volt ami miatt nem szólalt meg az erősítő. Cseréje után működik, de a leírt hiba van.

Előre is köszönöm segítségeteket.
(#) Gafly válasza csini666 hozzászólására (») Ápr 11, 2018 /
 
Idézet:
„A tranyókat ki fogom cserélni”

Melyiket és miért?

Egyszerre csinálja mindkét oldal?
(#) csini666 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 11, 2018 /
 
Szia. Mindkét oldal lenémulgat egyszerre. A végfokot és a panelban lévő összes tranzisztort kicserélem, biztos ami biztos nem nagy költség, de nem vagyok benne biztos hogy ezekkel van probléma, esetleg a BD 140 és a BD 139?
(#) Gafly válasza csini666 hozzászólására (») Ápr 11, 2018 / 2
 
Ha mind a két oldal egyszerre némulgat, akkor a bemeneten lévő FET-ek némítanak.
Mérjél feszültséget az MP1-en, látni fogod (ha igazam van) ahogyan ugrál a feszültség, amikor némít...
Amit eddig csináltál, az szerintem teljesen felesleges volt...

mute.PNG
    
(#) csini666 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 11, 2018 /
 
cseréljem?
(#) antiktelefon válasza csini666 hozzászólására (») Ápr 11, 2018 / 1
 
Először csak szedd ki őket, működik nélküle minden, kivéve az érintésre némítást. Ha fontos a némítás, akkor meg kell keresni a hiba okát (már ha a kiszedés megszünteti a gondot). Amúgy nem túl megbízható a némítás, van rá egy helyettesítés is.
Magában a FET-ek cserélése nem fog segíteni. Szóval szedd ki és írd meg, hogy így is némít-e, illetve ha nem, akkor zavar-e, hogy a gombok érintésére nem némít többet. Ha nem, nyugodtan maradhat úgy.
(#) csini666 válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a segítségeket. Megpróbálom és visszajelzek, hogy sikerült-e.
(#) csini666 válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Ez volt a baj. Kiszedtem a FET-et és jó lett. A némító vezetékek már le voltak vágva az előlapról de akkor mégis ezzel volt probléma. még egyszer köszönöm.!
(#) Balazska989 hozzászólása Ápr 21, 2018 /
 
Sziasztok!

Remélem jó helyre írok kérdésemmel
Nemrég vettem egy cimborámtól egy Videoton RA 6363S-t . Kívülről minimális esztétikai hibával rendelkezik (bekapcsoló gombnál sárgás zsír(?) felrakodás és a hangerőgombnál 3-4 szám lekopott . Áram alá helyezve bekapcsol. Sajnos csak ennyit tudtunk megállapítani, mert kb 15 éve a szekrénybe pihen így a hangfalak szétmállottak. (De utoljára még rendbe működött)

Mivel nem vagyok egy műszaki zseni és elektrotechnikával kifejezetten hadilábon állok ezért egy hozzáértő szakembert szeretnék megkérni, hogy nézze át és újítsa fel nekem. Szeretném ezt a szépséget minél tovább megőrizni az utókornak. Valamit segítsen hozzá hangszórót találni
Célom napi zenehallgatás laptopon keresztül.
(#) antiktelefon válasza Balazska989 hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Szia!
Ha nem recseg nagyon a hangerő poti és működik az erősítő, akkor nem érdemes javítani, a kondik elég jók benne.
Bármilyen 8ohmos hangláda jó hozzá (és felette, tehát 4ohm nem, de 16ohm például igen.) Én Orion HS280-nal hallgatom, de ha a perem porladása nem gond (újra kell peremezni, vagy olyat kell venni, de még így is olcsóbb), akkor a Videoton DC2050 vagy DC2550 a legjobb ár/érték arányú. A 2550 kicsit más hangzású, mert a magasa dóm. Azonban érdemes újraperemezettet venni, mert már mindnek elporladt a habpereme.
Az audiojelet szimpla Jack-DIN kábellel tudod rákötni, pl.:kábel
Bármelyik TAPE bemenet jó, csak a hozzá való előlapi gombot nyomd be.
A hangszórókhoz meg ilyen kell, csavaros kivitel, így egy csavarhúzóval felrakható:
csatlakozó
A piros a pálcára, fekete a lapos pöcökre megy. Ha nincs színezve, mert nem a fent írtakat veszed, akkor a hangládára raksz egy ceruzaelemet mindkét irányban, és amelyik állásában a membrán kifelé mozdul, leolvasod, melyik kábel van az elem negatív felén, és az megy a lapos pöcökre.
Ha leégne a végfok, azt könnyen lehet javítani, illetve nekem is van pár tartalék. (Ha kéne, nyugodtan írj)
Az FM modul nem biztos, hogy rendesen működik, de ha nem akarsz rádiót hallgatni, akkor nem is baj.
Amire figyelj, az az, hogy bekapcsoláskor, bemenetváltáskor, kábel kihúzáskor, bedugáskor, hangláda cserekor tekerd le a hangerőt. Bekepcsolásnál a hangszóró kicsit puffog, de ez ilyen.
Ha kipróbáltad, és kiderül, hogy valami komolyabb baja van, írd meg, és segítünk Vagy vidd valaki helyi emberhez, mert és szívesen segítek, de mesze vagyok az erősítőtől, és a szállítása drága.
Fontos, hogy az erősítő kimenetére véletlenül se kerüljön zárlat, mert nem viseli jól.
Egy próba erejére, kis hangerőn bármilyen hangszóró megteszi, akár 4ohmos is, csak ne tekerd fel a hangerőt beszédhangerő fölé. Így 8ohmos láda nélkül is ki tudod próbálni.
(#) Balazska989 válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Nagyon szépen köszönöm az információkat, nagyon hasznosak! Viszont amíg ezeket kipróbálom elfog telni pár nap... De mindenképp jelentkezni fogok

Még egyszer köszönöm
(#) Balazska989 hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Sziasztok!

Nagyon bejött nekem, ez a Videoton életérzés.

Szeretnék vásárolni egy Videoton EA 6383 S -t.

Hibája a hirdető szerint, hogy a hangerő potméter határolója rossz .

Ez a probléma mennyire problémás javítani?

U.i.: RA 6363S kiválóan működik a felújított DC2050 hangládákkal .
Baráti köröm hozzám jár zenét hallgatni
(#) antiktelefon válasza Balazska989 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szia!
Ha az a budapesti hirdetés, akkor ha átugrasz felém, kicseréljük, Urbánról vettem pár eredeti potit...
Szerk.: 12.kerület, illetve talán még árul az Urbán is, így ha szoktál forrasztani, ki tudod cserélni, ha van ónszippantód.
De 15000Ft egy kicsit soknak tűnik érte.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) markopesz hozzászólása Jún 3, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy RA 6360-S tipusú videoton rádiós erősitőm.Az a problémám vele hogy minden adó csak zajosan jön be rajta és a térerő jelző meg sem mozdul csak AM sáv esetében!Mi lehet a probléma?
Következő: »»   100 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem