Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális oszcilloszkópok
 
Témaindító: Stakypot, idő: Jún 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 7
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Ráhibáztál. Addig kutakodtam a gépen, amíg ki nem derült, hogy az USB driver nem települt rendesen, ezért nem állt fel a kapcsolat. Most már szépen mér és megjelenít a készülék.

Viszont a töredezettség továbbra sem múlt el. Itt valami beállítási hibám lesz.
(#) szapcsika válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
32 bites a Windowsod? Video driver megfelelő?
(#) elektroncso válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Igen, 32bites. Próbáltam 16bittel is, de semmi változás, azon kívül, hogy a "sugárból" nem látszott csak pár pont.
A video drivernek utána nézek.
U.i.: Utána néztem, mellékelem az adatait. Annyira nem vagyok járatos a számítástechnikában, hogy ebből meg tudjam mondani, hogy jó-e vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
(#) butib hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Üdvözlet
DSO 138-as szkóp "200kHz"-es méréshatár kibővítésére van lehetőség ?
Hogyan ?
Választ előre is köszönöm.
(#) nagym6 válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Az 1Ms/s mintavételi sebesség miatt nincs. Ez kevés. Nem tudom mennyi bővítésre gondolsz, de ha 300-400 MHz lenne, azzal nem sokat nyersz. Elvileg egy szinuszt 2.5 mintából lehet számítani, de az már nem az igazi.
(#) butib válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Szerintem 20MHz elég lenne .
Azt tudom hogy nagy csoda nem várható tőle .
(#) nagym6 válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Bocs előbb elírtam, nem 300-400Mhz, hanem 300-400KHz.
Elméletileg kb. 400kHz lehetne, 2.5 minta egy szinuszra, de abból erősen matekozva jönne ki a valójában labilis szinuszjel.
(#) MCh hozzászólása Márc 19, 2018 /
 
Üdv!

Egy ideje gondolkodom valamilyen DSO vásárlásán, de mivel eléggé új vagyok a témában, szeretném a segítségeteket kérni.

Főként digitális technikával tervezek foglalkozni, azon belül is főként AVR és társai, illetve érdekel a retro számtech, pl. a Z80-as, de azzal még semmit nem építettem. Nem tervezek rádiózni, így nem kéne nagyon nagy sávszélesség.

Jelenleg éppen a JYEtech szkópjaival szemezek, azon belül is a DSO068-al, de felemrült bennem a DSO138 és a DSO150 is.
A DSO068-ról csak jót olvastam, de adatlapja szerint a felbontása csak 8 bites, míg a többié 12. A sávszélességre 3MHz-t írtak, ami viszont tuti nem igaz, egyik videó szerint 200kHz fölött kb. használhatatlan. Viszont van benne FFT(mondjuk az uC-khez nem annyira kell), frekimérő és négyszögjelgenerátor, illetve összekapcsolható számítógéppel is.
A DSO138-at kb mindenki ismeri, de eléggé alapmodell.
A DSO150-ről nem túl jókat hallottam, bár elvileg pontosabb mint a 068, de feleannyi egyéb funkció sincs benne.

Ami még tettszik az a DSO094, de az jóval drágább.

Szerintetek melyik éri meg legjobban?
(#) szapcsika válasza MCh hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A digitális technikához is kell nagy sávszélesség, ha a jelek alakjára vagy kíváncsi, a meredek felfutású jelek magasfrekvenciás kompnensei miatt. Egy 1 MHz-es négyszögjel szép megjelenítéséhez kb. egy 8-10MHz-es szkóp jó.
De ha szigorúan digitális technikázol, akkor egy minél több csatornás logikai analizátorral valószínűleg többre mész, mint egy ilyen vicc kategóriájú DSO138-cal.
(#) MCh hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Eléggé kezdő vagyok, és csak hobbiszinten foglalkoznék vele suli mellet.
logikai analizátor miben más mint egy szkóp?
(#) MCh hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Hopsz, gugli segítette: Bővebben: Link
(#) szapcsika válasza MCh hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Szóval, nehogy félreértés legyen abból, amit írtam. Mindkét eszköznek természetesen megvan a felhasználási területe. Ha tisztán digitális dolgokkal foglalkozol, akkor azért javaslom az analizátort, mert az nagy számú (legalább is az átlag oszcilloszkóp kettő vagy négy csatornájánál több) _digitális_ jel időbeli megfigyelésére alkalmas, ami tipikus mérés egy digitális áramkörben. Mint pl. mi látható a 8 bites adatbuszon stb. Ezt szkóppal nehéz egyszerűen megfigyelni, mert mondjuk csak két csatornát nézhetsz egyszerre. Ugyancsak könnyű vele különböző protkollokat dekódolni, hogy lásd mi megy a soros, i2c, stb. buszon. Erre jobb szkópok is képesek, de sokkal korlátozottabban, mint egy LA.
Ahol szkóp jól jön, az az, hogy analóg jelekkel dolgozik, tehát pl. megfigyelheted vele, hogy van egy tüske vagy reflexió valamelyik digitális vonalon és azért nem működik valami.
Tehát jellemző mérés, hogy szkóppal nézzük, hogy jó-e a jelalak, jók-e a jelszintek, stb. Utána LA-ral pedig szépen figyeljük az adatáramlást.
Az első feladatra egy DSO138 csak igen korlátozottan alkalmas, több okból is. Cserébe egy AVR vagy Z80 környezetben, hacsak nagyon el nem rontasz valamit, valószínűleg nem lesz jelalak és időzítési problémád, ami befolyásolná a működést. Egy egészen egyszerű LA-ral is viszont már könnyen debuggolhatsz egy i2c vagy spi vagy hasonló kommunikációban fellépő problémát.
Tehát a javaslatom egy olcsó, akár csak 8 csatornás LA (fillérekért van a Saelig koppintás mindehol) és inkább gyűjtsél még egy rendesebb szkópra
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Nem tudom volt-e már szó róla régebben, de akinek Owon SDS sorozatú szkópja van az rém egyszerűen meg tudja csinálni akkus üzeműre ami nagyon sokszor jól jön (leválasztás, autó, robogó vizsgálata az udvaron stb.).
A házban lévő akkutok csatlakozótüskéi csupán két szálban (+ és -) végződnek, erre kell csak rátenni (én belül a nyákra forrasztottam a két drótot) a 2db lion cellát és már működik is. Az áramfelvétele olyan 1-1,2 A körül van, így elég a 2 cella, de 4db cella is belefér a házba a 18650-esből. A rajza szerint belül csak simán párhuzamosan van kötve a táp kimenetével. A táp 8,4 V, az tölti a cellákat ha hálózati üzem van, semmilyen külön menedzselése nincs az akkunak, balanszere sincs.
(#) bbatka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Jó ötlet ! Köszi !
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Erre én is gondoltam anno mikor ilyen szkópom volt. Van is egy ismerősöm akinek még mindig ilyenje van és neki van hozzá gyári akkumulátor is. Le kellene méricskélni pontosan aztán 3D nyomtatóval kinyomtatni. Sajnos a mostani szkópom nem tud akkumulátorról menni úgyhogy számomra sajnos okafogyott a dolog.
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Nekem egy Siglentem van, ez az Owon azt meg sem közelíti, jóval zajosabb, és a sávszélessége is kevesebb, a 130 helyett csak 80 MHz körül van a -3dB-es pontja. Viszont ennek a 6062-nek ez az akkus előkészítése, és a 10W-nál is kevesebb fogyasztása most nagyon megtetszett. Nekem gyakran kellene az akkus üzem (a legolcsóbb kézi kínai ami már használható 45-nél kezdődik), de sajna a Siglent egyáltalán nincs felkészítve rá, nem is megoldható mert kell neki vagy 4-5 féle tápfeszültség, ventis hűtése van stb.
Azt úgy használtam akkuról, hogy vagy szünetmentesről, vagy egy 12V-250V DC-DC konverterről, de olyan zajuk volt ami néha megbolondította a mérendő áramkört.
Egy volt kollégámnak vettem ezt az Owont, de most már biztos hogy megtartom, ha tetszik neki ha nem. Közben ő járt kint Ausztriában, és sikerült neki kukázni egy hibás Hantek DSO-t 40 euróért. Ki kellett cserélni benne az smps vezérlőt, 1 diódát meg 3 kondit a tápjában, meg az egyik csatlakozósorban el volt korrodálva egy kábelvég a saruban. Más baja úgy néz ki hogy nincs. Megjavítom neki fájdalomdíj gyanánt az owonért.
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Közben kiderült hogy a kijelző sarkánál lévő zöld power jelző LED tulajdonképpen kétszínű, és amikor tölti az akkut akkor pirosra vált. Az viszont nem tetszik hogy a merült akkunál nem reteszelődik, hanem kikapcsol, majd próbál újraindulgatni. Azt még nem mértem le hogy a két feltöltött cellával mennyi az üzemideje. De van itthon még belőle, úgyhogy szerintem teszek bele még 2 cellát, a 4db éppen elfér.
Hogy mi kerül a gyári akkujában 35 ezerbe azt nem nagyon értem...
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Talán az akkupakkban van a lion töltő áramkör, nem tudom.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Az előfordulhat, bár szerintem ha van is benne csak egy balanszer, mert valami áramkorlát mégis csak van a tápban, mert nem ész nélkül tölti az akkut. Nem mértem meg a töltőáramot mert már beépítettem a cellákat a helyükre és nincs kedvem újra kibányászni, de közel 1 órán át töltötte.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Még egy kis adalék az Owon SDS sorozathoz. A sokat használt enkóderek, jellemzően az 1-es csatorna osztója egy idő után elzajosodik, szinte használhatatlan lesz, mert vagy összevissza kapcsol, vagy sehogy, vagy mindig fel vagy le, függetlenül attól hogy melyik irányba van tekerve.
Ez ellen az owonban csak szoftveres védelem van, ami nem a legjobb, így hát a hiba adott.
Nem feltétlenül, sőt általában nem kell emiatt az enkódert cserélni, csak kell forrasztani a lábaira 1-1 100-220nF-os kondit, és olyan lesz mint új korában. Megcsináltam, és valóban, azóta jól működik.
(#) gigaherc hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok.

Gondom volna egy Hantek USB-s oszciloszkoppal. Sima 32.768 khz négyszög jelet, szabálytalanul jelenít meg.
Azonkivűl, hogy hibás a szkóp, lehet valami más magyarázat ? A jelet egy Maxim DS32khz ic szolgáltatja, de 555-es icével előállított négyszögjel esetén is láthatok ilyen feszültség emelkedések.
A mérőfej kompenzálás be van állítva.

32768Hz-2.jpg
    
(#) pucuka válasza gigaherc hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Idézet:
„A mérőfej kompenzálás be van állítva.”

Nem úgy tűnik, végezd el a beállítást mégegyszer, vagy próbáld másik mérőfejjel.
(#) kadarist válasza gigaherc hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Szia!
Mérőfej nélkül, két vezetékdarabbal milyen a jelalak?
(#) Ge Lee válasza gigaherc hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Meg kellene nézni valami kölcsön mérőfejjel is, vagy anélkül, mert találkoztam már olyan olcsó kínai mérőfejjel, amit konkrétan nem lehetett beállítani. Mit csinál amikor tekered a trimmert a mérőfejben? A túllövésnek kellene mászkálnia fel-le. Ha nem azt csinálja, vagy nem tudod lejjebb vinni akkor valami baj van vele.
(#) szapcsika válasza gigaherc hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Biztos, hogy a jel egyébként mentes a túllövéstől?
Azt írod, hogy a kompenzálás rendben. Ezt honnan tudod?
(#) pucuka válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Két különböző jelről is ezt állította.
Idézet:
„A jelet egy Maxim DS32khz ic szolgáltatja, de 555-es icével előállított négyszögjel esetén is láthatok ilyen feszültség emelkedések”
(#) szapcsika válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Ok, de elég könnyű két különböző négyszögjelet találni, ami túllövéses. És továbbra is kérdés, hogy akkor mire mondja, hogy a komenzálás rendben?

Ki kellene próbálni mérőfej nélkül, egy olyan jelforrásról, ami biztosan jó, pl. egy megfelelő fv generátor. (Lehetőleg illesztett módon lezárt koax kbellel csatolva).

Nagy kérdés továbbá, hogy a testelés hogyan van a mért áramkörhöz kapcsolva, jó hosszú testvezeték bármilyen jelalakot agyon tud ütni. Még az se számít, hogy 32kHz, ha kellően meredek a felfutása.
(#) gigaherc válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Egyben válaszolok mindenkinek.

A mérő kompenzálast az oszciloszkop saját 1 khz-es négyszögjelével végeztem, a leírás szerint az állító trimerrel szépen egyenesbe hoztam a sarkokat.
És a képen látható modon ez nagyából rendben is van. Azért mintha egy minimális túllövés itt is lenne, de az még összemérhető az általános zajjal.


Ezt a Maxim DS32khz ic-t már régebben is mértem más szkopokkal, de idáig nem volt ilyen, ezért megkockáztatom, hogy valószinűleg most is jól müködik. Nincs különösebb áramkör, csak pusztán az ic akkumlátorról, általános tesztelésre használom.

Az oszciloszkophoz két mérőt adnak, mind a kettő esetén pont ilyen mérést produkál.
Ezenkivül van hozzá sima vezetékes krokodil csipeszes mérő kábel is, de minimálisan több zajjal, ugyan ezt produkálja mind a négy csatornán.


A kompenzálásáról még annyit, hogy az 1khz-es saját jelnél szépen változik a jel sarka, emelkedik, lekerekedik, kiegyenesedik ahogy tekerem.
De a 32khz-es jel alakjára nincs hátással az állítás, csak az amlitudo változik 20 százaléknyit, ahogy körbe tekerem, mintha feszültséget változtatnám.


További méregetés közben feltünt, hogy minnél nagyobb samplerate-el mérem meg a négyszögjel élét, annál nagyobb a túllövés. Ennek alapján mostmár ugy gondolom, hogy sajnos a oszciloszkopnak van valami furcsa hibája.

1khz-4.jpg
    
(#) nagym6 válasza gigaherc hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Idézet:
„De a 32khz-es jel alakjára nincs hatással az állítás, csak az amlitudo változik 20 százaléknyit, ahogy körbe tekerem, mintha feszültséget változtatnám.”
Azért, mert a 32KHz négyszög olyan rövid, mint az 1KHz négyszög elejének az a rövid szakasza, ami emelkedik-süllyed állításkor. Ez így rendben van.
(#) gigaherc válasza gigaherc hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Közben kiprobáltam egy egyszerú dolgot, egy akkumlátor feszültségét mértem, mint ahogy egy multiméterrel szokás.

És ahogy a képen látszik, itt is túllövéssel indít.
Tehát rámerik az akkura, ami multiméterrel mérve 3.59 v.
Az oszciloszkop meg, a képen látható módon 3.86 v feszülséggel indít, aztán beáll feszültség, ami kurzorral mérve pont annyi mint amennyit multiméter is mutat 3.59 v.
Feltételezem, egy oszciloszkopnak nem lehet rá oka normális esetben, hogy igy mérjen meg egy akkumlátort.
Ha tudjátok probáljátok már ki, hogy mégis mit csinál más oszciloszkop, egy ilyen egyszerű mérésre.
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem