Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális oszcilloszkópok
 
Témaindító: Stakypot, idő: Jún 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Ráhibáztál. Addig kutakodtam a gépen, amíg ki nem derült, hogy az USB driver nem települt rendesen, ezért nem állt fel a kapcsolat. Most már szépen mér és megjelenít a készülék.

Viszont a töredezettség továbbra sem múlt el. Itt valami beállítási hibám lesz.
(#) szapcsika válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
32 bites a Windowsod? Video driver megfelelő?
(#) elektroncso válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Igen, 32bites. Próbáltam 16bittel is, de semmi változás, azon kívül, hogy a "sugárból" nem látszott csak pár pont.
A video drivernek utána nézek.
U.i.: Utána néztem, mellékelem az adatait. Annyira nem vagyok járatos a számítástechnikában, hogy ebből meg tudjam mondani, hogy jó-e vagy sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
(#) butib hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Üdvözlet
DSO 138-as szkóp "200kHz"-es méréshatár kibővítésére van lehetőség ?
Hogyan ?
Választ előre is köszönöm.
(#) nagym6 válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Az 1Ms/s mintavételi sebesség miatt nincs. Ez kevés. Nem tudom mennyi bővítésre gondolsz, de ha 300-400 MHz lenne, azzal nem sokat nyersz. Elvileg egy szinuszt 2.5 mintából lehet számítani, de az már nem az igazi.
(#) butib válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Szerintem 20MHz elég lenne .
Azt tudom hogy nagy csoda nem várható tőle .
(#) nagym6 válasza butib hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Bocs előbb elírtam, nem 300-400Mhz, hanem 300-400KHz.
Elméletileg kb. 400kHz lehetne, 2.5 minta egy szinuszra, de abból erősen matekozva jönne ki a valójában labilis szinuszjel.
(#) MCh hozzászólása Márc 19, 2018 /
 
Üdv!

Egy ideje gondolkodom valamilyen DSO vásárlásán, de mivel eléggé új vagyok a témában, szeretném a segítségeteket kérni.

Főként digitális technikával tervezek foglalkozni, azon belül is főként AVR és társai, illetve érdekel a retro számtech, pl. a Z80-as, de azzal még semmit nem építettem. Nem tervezek rádiózni, így nem kéne nagyon nagy sávszélesség.

Jelenleg éppen a JYEtech szkópjaival szemezek, azon belül is a DSO068-al, de felemrült bennem a DSO138 és a DSO150 is.
A DSO068-ról csak jót olvastam, de adatlapja szerint a felbontása csak 8 bites, míg a többié 12. A sávszélességre 3MHz-t írtak, ami viszont tuti nem igaz, egyik videó szerint 200kHz fölött kb. használhatatlan. Viszont van benne FFT(mondjuk az uC-khez nem annyira kell), frekimérő és négyszögjelgenerátor, illetve összekapcsolható számítógéppel is.
A DSO138-at kb mindenki ismeri, de eléggé alapmodell.
A DSO150-ről nem túl jókat hallottam, bár elvileg pontosabb mint a 068, de feleannyi egyéb funkció sincs benne.

Ami még tettszik az a DSO094, de az jóval drágább.

Szerintetek melyik éri meg legjobban?
(#) szapcsika válasza MCh hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A digitális technikához is kell nagy sávszélesség, ha a jelek alakjára vagy kíváncsi, a meredek felfutású jelek magasfrekvenciás kompnensei miatt. Egy 1 MHz-es négyszögjel szép megjelenítéséhez kb. egy 8-10MHz-es szkóp jó.
De ha szigorúan digitális technikázol, akkor egy minél több csatornás logikai analizátorral valószínűleg többre mész, mint egy ilyen vicc kategóriájú DSO138-cal.
(#) MCh hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Eléggé kezdő vagyok, és csak hobbiszinten foglalkoznék vele suli mellet.
logikai analizátor miben más mint egy szkóp?
(#) MCh hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Hopsz, gugli segítette: Bővebben: Link
(#) szapcsika válasza MCh hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Szóval, nehogy félreértés legyen abból, amit írtam. Mindkét eszköznek természetesen megvan a felhasználási területe. Ha tisztán digitális dolgokkal foglalkozol, akkor azért javaslom az analizátort, mert az nagy számú (legalább is az átlag oszcilloszkóp kettő vagy négy csatornájánál több) _digitális_ jel időbeli megfigyelésére alkalmas, ami tipikus mérés egy digitális áramkörben. Mint pl. mi látható a 8 bites adatbuszon stb. Ezt szkóppal nehéz egyszerűen megfigyelni, mert mondjuk csak két csatornát nézhetsz egyszerre. Ugyancsak könnyű vele különböző protkollokat dekódolni, hogy lásd mi megy a soros, i2c, stb. buszon. Erre jobb szkópok is képesek, de sokkal korlátozottabban, mint egy LA.
Ahol szkóp jól jön, az az, hogy analóg jelekkel dolgozik, tehát pl. megfigyelheted vele, hogy van egy tüske vagy reflexió valamelyik digitális vonalon és azért nem működik valami.
Tehát jellemző mérés, hogy szkóppal nézzük, hogy jó-e a jelalak, jók-e a jelszintek, stb. Utána LA-ral pedig szépen figyeljük az adatáramlást.
Az első feladatra egy DSO138 csak igen korlátozottan alkalmas, több okból is. Cserébe egy AVR vagy Z80 környezetben, hacsak nagyon el nem rontasz valamit, valószínűleg nem lesz jelalak és időzítési problémád, ami befolyásolná a működést. Egy egészen egyszerű LA-ral is viszont már könnyen debuggolhatsz egy i2c vagy spi vagy hasonló kommunikációban fellépő problémát.
Tehát a javaslatom egy olcsó, akár csak 8 csatornás LA (fillérekért van a Saelig koppintás mindehol) és inkább gyűjtsél még egy rendesebb szkópra
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Nem tudom volt-e már szó róla régebben, de akinek Owon SDS sorozatú szkópja van az rém egyszerűen meg tudja csinálni akkus üzeműre ami nagyon sokszor jól jön (leválasztás, autó, robogó vizsgálata az udvaron stb.).
A házban lévő akkutok csatlakozótüskéi csupán két szálban (+ és -) végződnek, erre kell csak rátenni (én belül a nyákra forrasztottam a két drótot) a 2db lion cellát és már működik is. Az áramfelvétele olyan 1-1,2 A körül van, így elég a 2 cella, de 4db cella is belefér a házba a 18650-esből. A rajza szerint belül csak simán párhuzamosan van kötve a táp kimenetével. A táp 8,4 V, az tölti a cellákat ha hálózati üzem van, semmilyen külön menedzselése nincs az akkunak, balanszere sincs.
(#) bbatka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Jó ötlet ! Köszi !
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Erre én is gondoltam anno mikor ilyen szkópom volt. Van is egy ismerősöm akinek még mindig ilyenje van és neki van hozzá gyári akkumulátor is. Le kellene méricskélni pontosan aztán 3D nyomtatóval kinyomtatni. Sajnos a mostani szkópom nem tud akkumulátorról menni úgyhogy számomra sajnos okafogyott a dolog.
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Nekem egy Siglentem van, ez az Owon azt meg sem közelíti, jóval zajosabb, és a sávszélessége is kevesebb, a 130 helyett csak 80 MHz körül van a -3dB-es pontja. Viszont ennek a 6062-nek ez az akkus előkészítése, és a 10W-nál is kevesebb fogyasztása most nagyon megtetszett. Nekem gyakran kellene az akkus üzem (a legolcsóbb kézi kínai ami már használható 45-nél kezdődik), de sajna a Siglent egyáltalán nincs felkészítve rá, nem is megoldható mert kell neki vagy 4-5 féle tápfeszültség, ventis hűtése van stb.
Azt úgy használtam akkuról, hogy vagy szünetmentesről, vagy egy 12V-250V DC-DC konverterről, de olyan zajuk volt ami néha megbolondította a mérendő áramkört.
Egy volt kollégámnak vettem ezt az Owont, de most már biztos hogy megtartom, ha tetszik neki ha nem. Közben ő járt kint Ausztriában, és sikerült neki kukázni egy hibás Hantek DSO-t 40 euróért. Ki kellett cserélni benne az smps vezérlőt, 1 diódát meg 3 kondit a tápjában, meg az egyik csatlakozósorban el volt korrodálva egy kábelvég a saruban. Más baja úgy néz ki hogy nincs. Megjavítom neki fájdalomdíj gyanánt az owonért.
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Közben kiderült hogy a kijelző sarkánál lévő zöld power jelző LED tulajdonképpen kétszínű, és amikor tölti az akkut akkor pirosra vált. Az viszont nem tetszik hogy a merült akkunál nem reteszelődik, hanem kikapcsol, majd próbál újraindulgatni. Azt még nem mértem le hogy a két feltöltött cellával mennyi az üzemideje. De van itthon még belőle, úgyhogy szerintem teszek bele még 2 cellát, a 4db éppen elfér.
Hogy mi kerül a gyári akkujában 35 ezerbe azt nem nagyon értem...
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Talán az akkupakkban van a lion töltő áramkör, nem tudom.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Az előfordulhat, bár szerintem ha van is benne csak egy balanszer, mert valami áramkorlát mégis csak van a tápban, mert nem ész nélkül tölti az akkut. Nem mértem meg a töltőáramot mert már beépítettem a cellákat a helyükre és nincs kedvem újra kibányászni, de közel 1 órán át töltötte.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Még egy kis adalék az Owon SDS sorozathoz. A sokat használt enkóderek, jellemzően az 1-es csatorna osztója egy idő után elzajosodik, szinte használhatatlan lesz, mert vagy összevissza kapcsol, vagy sehogy, vagy mindig fel vagy le, függetlenül attól hogy melyik irányba van tekerve.
Ez ellen az owonban csak szoftveres védelem van, ami nem a legjobb, így hát a hiba adott.
Nem feltétlenül, sőt általában nem kell emiatt az enkódert cserélni, csak kell forrasztani a lábaira 1-1 100-220nF-os kondit, és olyan lesz mint új korában. Megcsináltam, és valóban, azóta jól működik.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu