Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   632 / 726
(#) ttihi66 hozzászólása Ápr 11, 2018 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne bass box pro programot hol tudom letölteni ? Előre is köszönöm .
(#) Primary válasza ttihi66 hozzászólására (») Ápr 11, 2018 /
 
(#) flaci76 válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 11, 2018 / 2
 
Hát talán kicsit segít dönteni.

piros: SAL eredeti hangszóróval
zöld: Master Audio
kék: HA25-451

A legrosszabb minden tekintetben a SAL. A Master Audio és a H2000 között a cél függvényében lehet dönteni. A H2000-el pontos mélytartomány érhető el, és kisebb kilengés. Ill. ezzel a hangszóróval lesz a leghangosabb, 91,5dB a TS-ből következő érzékenység, de középtartományban már 92dB fölé megy, mivel kissé felfelé húz a karakterisztika. Hátránya ennek a hangszórónak, hogy lágy felfüggesztésű és nem nagyon fogja szeretni a túl alacsony 20-25Hz alatti összetevőket. A Master Audioval hasonló kiemelős mélykarakterisztikát kapunk, érzékenységben a kettő között áll, a terhelhetősége mélytartományban nem olyan jó mint a H2000 (nem elég csillapított) de a nagyon alacsony jeleket jól tűri a kemény felfüggesztés miatt. Sajnos az, hogy melyik mennyire felel majd meg, arra nehéz válaszolni, csak annyi biztos, hogy az eredetinél biztosan jobb mind a kettő. A H2000-nél érdemes egy hosszabb reflexcsövet alkalmazni és inkább 40Hz-re hangolni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
(#) Cannon válasza flaci76 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Akkor jövőhéten teszek egy próbát a Master Audioval.
Remélem nem járok rosszul és passzol méretre is.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) jocko hozzászólása Ápr 14, 2018 / 1
 
Sziasztok! Ismeri valaki ezeket a hangszórókat?A mélyközepeket egy óriási tévéből bontottam ki,amit az utcánkban dobtak ki lomtalanításkor,és feltűnt,hogy az oldalanként kettő (!) ilyen hsz. mellé tettek egy papír magasat is,és valami hangváltó félét is,amit szintén elhoztam,de használni nem nagyon tudtam.Aztán "megépítettem" kicsiben egy sony mini HIFI dobozába (sajnos mikor az előlap lejött akkor eléggé megrongálódott,de új előlapot tervezek rá laminált padlóból) ,0,47uh tekerccsel megvágva, a magas elé a szokásos remix 3,3uf plusz 5w 2,2Ohm ellenállást tettem, de "lezártam" a dobozt,és is nagyon elhalkult.Már úgy volt,hogy kidobom őket,csak 15watt a mély,mit várhatok tőle?Aztán most jutott eszembe,hogy van nekem 4 db. ebből az akai magasból (lásd. a képen) ,hogy szólna ezzel? Mivel csak "deszkamodell", kivettem a papír magast,és beletettem ezzel az akcióval jókora rést hagyva a dobozon,és láss csodát, nem tudok vele betelni.Tervezem,hogy szépen megcsinálom.Már több dobozt építettem reflexcső helyett egy, vagy két kör kivágással a dobozon.Ezt a kicsit most kint a műhelyben hallgatom akár egy napig is,pedig még be sincs fejezve.Az akai magas egyébként szerintem beltérben ,szobában egy idő után sérti a fület,hasonlóképp mint a piezo magasok,saját tapasztalat.De valamiért egyre inkább ezek a kis méretű,de jól szóló dobozok tetszenek.A kedvencem még mindig az átépített JVC sp d452 pár.itt egy link arról,hogy tegnap este hogy szólt a kis dobozka,elég jól adja vissza a hangot a felvevőm.Az erősítő egy saját építésű, gyári beag végfokra épülő ,most már külső előfokkal megtoldott rendszer egy sony tuner jelforrással, monosítva.
(#) Cannon válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Próbáltam egy szimulációt.
Tudnátok segíteni kiértékelni vagy ellenőrizni, hogy helyes-e?

Hangdoboz térfogat: 37l
Hangolás: 50Hz

Master Audio PA 10/8 (zöld):

Fs 48 Hz
Vas 51,7 l
Qms 2,74
Qes 0,31
Qts 0,27
Mms 35,4 g
Cms 0,31 mm/N
Bxl 11,2
Xmax 2,5
h0 1,84
Sd 349,5
LE 1,24

SAL PA 25 mélyközép (piros):

Fs 50,53 Hz
Vas 44,86 l
Qms 6,1859
Qes 1,8370
Qts 1,4164
Mms 40,6950 g
Cms 0,2437 mm/N
Bl 7,3880
Sd 360 cm2
Revc 7,76 Ohms
ZMax 33,8906 Ohms
Rms 2,0888 kg/s
Kms 4,1027 N/mm
Mmd 32,8399 g
no: 0,3056 %

Mellékeltem a mérési eredményt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2018

mérés.png
    
(#) teddysnow hozzászólása Ápr 15, 2018 /
 
Elnézést, ha együgyü folyamodványommal lehúzom a topik szinvonalát. Nálam épp készülőben van valami, amibe majd egyszer áram megy be és hang jön ki. Kapott 3 réteg festéket és most száradni fog egy hétig. Üveggyapotot ragasztottam bele, jól tart.

fehér.jpg
    
(#) jocko hozzászólása Ápr 18, 2018 /
 
Együgyű folyamodványomat megmutatom szintén.Ez festve nincsen,de egyébként működik.A reflexcsövet nem tudom hogyan kéne hangolni, PVC csatornavezetékből van megoldva.A korábbi hozzászólásomban is volt egy kép erről a projektről,de az még "gyerekcipőben" volt ehhez képest.

X004.JPG
    
(#) zoli82 hozzászólása Ápr 18, 2018 /
 
Üdvözletem minden fórumozónak! Nemrég kaptam egy pár Alcomax Gamma tipusú hangsugárzót. Ugye ez egy Vifa P21WN / D25TG hangszóró készlettel szerelt hazai kisipari termék.A lényeg,hogy kíváncsiságból belenéztem. A belsejében csillapíto anyagnak, vagy nem tudom mi célból 2db U alakban hajtott nem légáteresztő habszivacs található a doboz teljes hosszában faltól falig. Így a hátulján található reflex nyílást nem is nagyon értem. Hangváltó az egy darab soros kondenzátor. Kérdésem,hogy ez a habszivacs mennyire lehet eredeti, illetve nem járnék-e jobban ha némi vatelint tömnék bele? Esetleg kísérletezett valaki hangváltóval? Valamint bármi tapasztalat a hangsugárzóval kapcsolatban.

IMG_0710.jpg
    
(#) GARFIELD13 válasza zoli82 hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Szia!
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topic/83493-alcomax-monitor-80-a...page=2
"fülelek" hozzászólása:
"
A hangszórók használhatóak benne, a többi erős feljavításra szorul -legalább tíz pár gammát tuningoltam jó régen. Anno a keravill halálakor kiárusították igen olcsó áron, kevesebbért, mint amennyibe a benne levő hangszórók kerültek. Hogy miért olyan nehéz a 12!mm vastag vidi műanyagfóliás pozdorja doboz? Hát mert az aljában 1cm vastag nagy felületű ólomnehezék lapul! Polifoam belső elnyelőként -ami sajnos semmit sem nyel el, a konstruktőr valószínűleg elfelejtette megmérni. Váltó 1darab kondenzátor, kábelezést meg ezek után inkább hagyjuk. A hangszórók kifejezetten jók, aki barkács hajlam, az vegye meg (persze a megfelelő áron), és kiélheti barkács hajlamait rendesen, akármihez is nyúl benne, csak jobb lehet a végeredmény.
"
Szerintem Őt próbáld utolérni.
Üdv.
(#) veroka válasza zoli82 hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
Csatlakozom az előttem szóló Garfield barátomhoz. A polifoam habszivacs zártcellás műanyaghab, emiatt tökéletesen alkalmatlan arra, ami miatt beletették a dobozba. Az egy kondis hangváltó még akár működhetne is, de a gyakorlatban erre nagyon kicsi az esély.
(#) zoli82 hozzászólása Ápr 19, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat. Akkor a polifoam mindenkép kikerül a dobozbol, illetve megprobálom felvenni a kapcsolatot a másik fórumon.Közben csináltam egy valós mérést amiben persze a szoba akusztikáig bezárolag minden benne van, de kíváncsi leszek a modosítások után menyiben változik majd a kép.

Névtelen.png
    
(#) veroka válasza zoli82 hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Látom Linuxot használsz. Ez melyik program, amivel mértél? Feltenném én is a saját Xubuntumra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2018
(#) zoli82 válasza veroka hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Igazából OSX, a program pedig FuzzMeasure. Gondolom más szoftver is hasonlóan müködik, de itt hozzá tudom adni a mérő mikrofonhoz való kalibrácios file-t. Így a sok befolyásoló tényező közül legalább egy ki van küszöbülve.
(#) veroka válasza zoli82 hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Köszi, utána fogok túrni.
(#) teddysnow válasza jocko hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Milyen magas hangszóró van benne?
(#) jocko válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Szia! Április 14-én a hozzászólásomban tettem be fotót a pontos típusról.Én 650ft-ért vettem darabját.(Budán az Allee mellett van a bolt).Akai a márkája.Azóta viszont épült még egy doboz,most egy szélessávú rft-t alakítottam át,amiben teljesen más volt már a hangszórókészlet,és felhagytam azzal a projekt-tel.Ebben a dobozban is a magassugárzó ugyanez az akai.A szélessávúkat egy régi dobozból szedtem ki ,amik kb. egy éve kint voltak a kertben letakarva egy fóliával egy raklapon,már ki akartam őket dobni,be is áztak ,ezért előszőr lefújtam a membránokat akril fekete festékkel,aztán az egyiket megpróbáltam lakkal is megerősíteni,de túl sok ment a peremre ami ugye eléggé lemerevíti az egyébként is igen merev felfüggesztést,ezért a másikat már nem lakkoztam. A gond azzal volt,hogy ha sorba kötöttem a két 8 Ohmos szélessávú hangszórót ,akkor túl nagy lett az impedancia,ha meg párhuzamosan,akkor lement 4 Ohm alá.Viszont volt nekem ugyanebben a méretben 2db. mágnes,és azokat kívülről rátettem a szélessávú hangszórók mágnesére,és így 4 Ohm feletti értéket mutatott már a multiméter.Így már lehetett párhuzamba kötni az összes hangszórót,és szebb a hangja is,viszont nagyon kis hangerővel szabad csak hallgatni,lévén 4 wattosak a "mélyek",nekem meg a legkisebb tranzisztoros erősítőm is 80wattos.A dobozt próbáltam volna hangolni,de rájöttem,hogy szinte alig mozgatnak levegőt ezek a kis hangszórók,és mint egy gitár kombónál szokás, "kinyitottam" a zárt dobozt.Először arra gondoltam,hogy tele fúrom a hátlapot lyukakkal, de az nagyon körülményes lett volna.Zárt doboznál fele akkora hangerőt lehet elérni ezzel a hangszórókészlettel.A dobozzal elég sokat dolgoztam,mert az eredeti előlapját teljesen el kellett tüntetni,és visszavágni másfél cm-t,mindezt egyetlen dekopír fűrésszel ,kézzel.A kör kivágásokhoz van profi szerszámom,azokkal nincs gond.Mutatok pár fotót.
(#) pjg válasza jocko hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Az Akai magas hogy szól? Érdemes vele foglalkozni? Nekem is van 2 db. Gondolkodom a beépítésükön.
(#) jocko válasza pjg hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Szerintem érdemes vele foglalkozni.Hasonlít a hangja egy driver-ére,csak szobában engem egy nap után idegesíteni kezdett.De ehhez kell az a pár óra ,míg ezt realizálja az emberi fül.Gondolom ezért ilyen alacsony az ára.Gyári hangsugárzóban is láttam már,előnye a jó terhelhetőség,és elég magas frekvencián is jól szól.Kültérben ,nagyobb /nyitott/ terekben minden további nélkül bárkinek ajánlom.Van benne egy kicsi mágnes is, és a piezo-nál sokkal jobb.Autós felhasználásra is láttam már egy írást ,hogy megfelelő.Viszont nekem gyanús,hogy utolsó darabok vannak már csak belőle,nem hiszem ,hogy gyártják még ezt a típust.
(#) jocko válasza pjg hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
teszt
Kb. így szól beltérben.
(#) pjg válasza jocko hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Borzasztó.
(#) jocko válasza pjg hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Annyira azért nem.Én elég magasan vágom , 3,3uf remix-szel,ha mondjuk minőségi bipoláris elko-val és 2,2uf-el vagy 1,1uf-el vágnám a soros ellenállás kiiktatása nélkül ,akkor nem lenne ennyire borzasztó.A sárga remix az a leghangosabb váltó amit valaha is hallottam.A két szélessávú miatt is lehet borzasztó számodra,azok kb. sokol rádió szintűek,alig adnak mélyet, a merev papír felfüggesztés miatt.Ha egy rendes mélyközéppel társítom akkor "belágyul."Erről is van teszt!itt
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2018
(#) Near hozzászólása Ápr 23, 2018 /
 
Sziasztok!

Skytech SL8 ba tudtok ajánlani valami értelmes hangváltót?
Szeretném lecserélni őket idővel de amíg gyűjtök egy komolyabb párra jó lenne kezdeni valamit a hangjukkal.
A hangfalakat kitömtem vattával, sokat javít (nyilván nem tökéletes de jobb mint volt,) de az az egy szál kondi mint hangváltó háááát...

Előre is köszönöm!
(#) andras99 válasza Near hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Szia!

Én először kicserélném a piezot valami normális magasra, egy ahhoz illeszkedő hagváltóval.
(#) Cannon hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Sziasztok! Kaptam egy hangsugárzót javításra, ami sikerült is.
Viszont találtam benne egy olyan dolgot amit nem értek.

Van benne egy magas sugárzó, ami párhuzamosan van kötve a mélyre. Ez eddig stimmel nekem, viszont sorosan a magasra vezető + ágban van 2db 10W-os 10Ohmos ellenállás. Az ellenállások után nem hiányzik minimum egy kondenzátor szűrőként? Jól gondolom, hogy a hangsugárzóra adott egész teljesítmény fűt az ellenálláson is? Ezt abból is gondolom, hogy égésnyomok látszanak a hangdoboz hátulján a szivacsban. Gondolom az ellenállások égették bele azt a szép mintát.

(A mellékletekbe mindent csatoltam. A magasról nem tudok semmit, csak képet.)

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Andrei1181 hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Sziasztok

Egy Vidi DC 2550 hangfalpárhoz jutottam hozzá. A szomszéd pincéjéből mentettem meg. Elég sok baja van, a közepeket már kicseréltem a H2000-res kiváltóra. A mélyeket megperemeztem, a magasok egy 9V-os elemmel ciceregtek, így ahhoz nem nyúltam.
Viszont összerakva borzalmas a hangja, a dóm magas hangereje szinte 0, a hangváltó gyárinak tűnik. Valaki foglalkozott ilyesmivel? A neten csak a 2050-ek felújításáról van infó, de arról temérdek.

Nekem is van 2050-em, de már többször lefüstöltem házibuli alatt, így illene váltanom és ez talán jól is jönne, de elakadtam.
Itt egy kép a hangváltóról. Nekem fura, hogy a magas pozitíva van letestelve egy tekerccsel (kék vezeték), viszont ha kiiktatom, akkor sem növekszik a magas hangereje. A 2050 rajzain nekem a közép tűnik tekerccsel földre téve.
Lehet ez is kókány? A hangváltó körül minden forrasztás gyárinak tűnik, de a hangszórók "forrasztásai" mutatják, hogy bőven jártak már előttem.

Köszi
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018

111.jpg
    
(#) gyuszo válasza Andrei1181 hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
(#) veroka válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Azért vannak benne sorosan az ellenállások, mert a magas sokkal nagyobb hangnyomással szól, mint a mély - így csillapítják a megfelelő hangerőre, hogy ne ordítsa túl a mélyet. A 20 ohm alapján nem is kicsit kellett csillapítani.
(#) Cannon válasza veroka hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Addig oké, de szűrés nélkül helytelen, nem?
(#) GARFIELD13 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Szia!
Hogy legyen valami kézzelfogható segítség is.
Ez is van a neten azért, csak keresni kell.
Itt a váltó képe amit innen emeltem el:
https://elektrotanya.com/content/videoton-dc-2550-70110v-8-ohm

A tiéd gyárinak néz ki (a lemezkosarasnak ilyen a váltója), az értékeket ellenőrizni tudod.
A tekercsszámok a korábban linkelt fórumon vannak.
Ha a váltó OK, akkor csak a magas lehet a gond.
Az, hogy a magas ciceg az egy dolog, de rendesen szólni meg egy másik.
Javasolom új pillék beszerzését:
http://hangszoro.net/h2000/alkatresz/egyeb/25pille

8 Ohmos kell és a postaköltség elosztása érdekében szerintem rendelj min. 4 db-ot, mert akkor még az első házibuli után is lesz mit hallgatni...
Házilag is cserélhető és ha sok a házibuli akkor vagy kevésbé négyszögesített jel,vagy jó kézügyesség kell az olcsó zenéléshez. ))

Az új magasat és közepet illeszteni is illik, ellenállás értékeket itt találhatsz hozzá:
http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=118
Időben visszafelé érdemes nézni, mert a vége felé rémlik valahol, de most nem volt időm előásni.
Sikeres javítást és jó zenehallgatást kívánok.
Üdv.
Következő: »»   632 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem