Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2013 / 2208
(#) jucsaba válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Azt meg tudod mondani hogy anód és katód tekercsek aránya kb mennyi?Köszi
(#) bigfunk válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Én is így gondolom. Azt a katód megoldást. Nekem úgy tűnik úgy van megoldva, hogy van egy szimmetrikus szekunder, aminek van két leágazása a hangszóróhoz, illetve a tekercs két vége a katódokba megy. Arra gondolok, hogy a tekercs úgy van tekerve, hogy a rajta megjelenő feszültség ellentétes fázisban legyen a végcső rácsfeszültségével. Valahogy így jön létre a helyi visszacsatolás.
Ez a keresztcsatolás is felfogható úgy, mint egy visszacsatolás? Mert ha igen, akkor ez tényleg valami szuper lehet, mivel a két fázis keresztbe van csatolva, miáltal létrejön egy NFB.
(#) Cinema válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Nem, nincs ilyen "arányossági tényező", normál módon kell méretezni a kimenőtranszformátort.
Az RT-cikkében le van írva. A 70W-os kimenője Raa= 4kOhm, a szekunder pedig a hangszórótól függ, ott 15(16)Ohm a szekunder, ennek a menetszámnak a 70%-a 8Ohm-os leágazáshoz, illetve fele menetszám a 4Ohm-os kivezetéshez.
A 70W-os példájából a teljes 15Ohm-os tekercs 130menetes(2x65menet), a 8Ohm leágazás 92menetnél van, (vagyis 2x46menet), a 4Ohm-os leágazása pedig 66menet, azaz, 2x33menetnél kell leágaztatni, ha mindenféle hangszóró impedanciához meg akarjuk tekerni a kimenőtranszformátort.
-
Köszönet a belinkelt Évkönyvért.

Üdv!
(#) jucsaba válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Én köszönöm , de az évkönyvet nem én linkeltem , nekem csak fizetősen akarta küldeni , ezért máshonnan húztam le.
(#) Cinema válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Igen, jó az a kereszt-csatolás, érdemes elolvasni a cikket az RT-Évkönyvében, vagy a HFM 18.-számában az ARC-D76-ról a felépítését, hasonló az RT kapcsoláshoz, csak az ARC-ben még plusz csövek vannak a meghajtó-feszültségerősítő részében. Még drágább, még precízebb.

Üdv!
(#) Imi65 válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Egy másik verzió.
(#) bigfunk válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2018
A szakirodalom 10%-ot említ. Szerintem ez a Quad kapcsolás egy speciális változata.
(#) bigfunk válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Ennek örülök, mert nagyon azon vagyok, hogy az AVX-en közölt kapcsolást kellene megcsinálnom. Igaz, egy csővel több, mint az előző visszarajzolt kapcsolás, de ez mégis csak egy gyári készülék újra gondolása. Ráadásul a szerző azt írja, hogy segít a kivitelezésben. Néztem én ARC kapcsolásokat, de mind bonyolult, mind alkatrész temető, kivéve ezt. Azt hiszem nem sokat gondolkodok már rajta, hogy milyen végfokot építsek.
(#) bigfunk válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Ajjajj! Itt plusszba van még egy cső. Bonyolódik a helyzet. Az ARC ahogy elnézem igazán sok csövet el tudott adni.
(#) FordPrefect válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Ha pl 3 sávos erősítőt tervezel, legjobb/legegyszerűbb lenne egy "hang sávszűrőnek" egy integrált áramkörös egyszerű megoldás..
(#) FordPrefect hozzászólása Ápr 11, 2018
Idézet:
„Az, hogy a szekunder tekercs benne van a végcsövek katódkörében, részben egy visszacsatolás, linearizálás és egyben a mély hangok jobb átvitelét is biztosítja, ezért lehet kisebb a kimenőtranszformátor a szükséges átvitelhez, vagy jobb nagyjelű mélyhang-átvitel érhető el.”

Ezt valaki kifejthetné bővebben. Tudásom szerint a mélyátvitelt csöves erősítő esetében első közelítésben a jól méretezett kimenőtrafó határozza meg. Szerintem második körben is. Itt nincs mellébeszélés, fizika.
A nagyjelű mélyhangátvitelt a telítés határozza meg. Semmi köze a visszacsatoláshoz.
De valaki cáfoljon meg...
(#) FordPrefect válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 11, 2018
Idézet:
„Ennek örülök, mert nagyon azon vagyok, hogy az AVX-en közölt kapcsolást kellene megcsinálnom. Igaz, egy csővel több, mint az előző visszarajzolt kapcsolás, de ez mégis csak egy gyári készülék újra gondolása. Ráadásul a szerző azt írja, hogy segít a kivitelezésben. Néztem én ARC kapcsolásokat, de mind bonyolult, mind alkatrész temető, kivéve ezt. Azt hiszem nem sokat gondolkodok már rajta, hogy milyen végfokot építsek.”

Gondolom trafót is teker Neked.
(#) jucsaba válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 11, 2018
[quote]Ha pl 3 sávos erősítőt tervezel, legjobb/legegyszerűbb lenne egy "hang sávszűrőnek" egy integrált áramkörös egyszerű megoldás..[/quote
3 sávosban gondolkozom , persze ki kellene próbálnom a 2 sávost és a 3 sávost is .
A gyakorlat szerintem azért alakult úgy hogy 3 sávos hang váltót csináltak ,mert a hang szórókat másképp nem tudták megoldani kompromisszumokkal csak (pl az idézett erősítő 6 sávos)
A véleményem az hogy ha pl 2vagy 3 részre bontanánk a sávot -a kimenők miatt - sokkal jobban lehetne illeszteni a csövek fix impedanciáját a frekifüggő impedanciájú hangszórókhoz .
Mindez persze elvi megfontolás , és kipróbálást jelent , azzal a tudattal hogy ha 3 felé bontjuk a sávot , az azt jelenti hogy 3szoros alkatrészt használunk és ezeket még illeszteni is kell ki és bemeneten - persze lehet hogy ettől könnyebb vagy jobban együtt fut de mindenképp drágább , és a csöves dolgok sohasem voltak olcsók.
Az elképzelésem :mondjuk 200Hz-ig hagyományos toroid , középre és magasra van kiszemelve és megéve üvegfém magos toroidok , ide nem kell nagy vaskeresztmetszet , kinézve 1,5 és 3 cm2 vasak , 20 mikronos lemezből.
(#) bigfunk válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Nos ha megkérem biztosan. Miért baj ez?
Itt még senki sem mondta, hogy tudna kimenőt készíteni ha a fenti valamelyik erősítőt akarnám elkészíteni.
Átnéztem az emberke hozzászólásait, s bizalomgerjesztőnek gondolom a munkáit, de főleg a trafóit. Úgy gondolom nála tudom mit veszek. Vagy szerinted műszakilag nem korrektek azok a trafók? Meg a kapcsolás? Meg a NYÁK terv? Ez utóbbit egy szóra elküldte nekem.
(#) Cinema válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Egyetemi szintű, elvont fejtegetésre ne számíts.
Ezen a kapcsoláson nincs mit kifejteni, elég világos, hogy a végcsövek katódárama átfolyik a kimenőtranszformátor szekunder tekercsén, ezáltal a "kvázi-DC csatolás" miatt javul a mély hangok átvitele. Nagyon szigorúan követi a kimeneti feszültség a katódáram-változását, mivel ezáltal egy visszacsatolókörben is benne van, képes linearizálni a végcső-kimenőtranszformátor kettőst, bizonyos határokon belül.
A kimeneti transzformátort a "szokásos módon" kell méretezni és elkészíteni. Az ennek megfelelően készített kimenőtranszformátor viszont a normál csöves végfok-kapcsolásokhoz képest sokkal jobb mélyhang-átvitelt tud, az említett szimmetrikus katódköri tekercs bekötése miatt, amihez nem bonyolultabb a kimenőtranszformátor elkészítése az átlagosnál, csak több leágazásra van szükség.


Üdv!
(#) Cinema válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Az ARC nem alkatrész-temető, minden a lehető legprecízebben van megoldva a csövekkel.
Persze, ennek ára is van.
Nem érdemes egy-az-egyben lekoppintani, viszont a felépítéséből, a kapcsolásból lehet tanulni, hogy mit és miért úgy csináltak meg.
A mért és hallott adatok teljesítik a specifikációt.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2018
(#) bigfunk válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Hál Istennek a linken lévő rajz nem pusztán koppintás, hanem át van dolgozva. Az eredeti kapcsolás az 6550, és 6FQ7 csövekkel van, meg a tápja is más. Mondjuk írják is, hogy ha megépíted, akkor nem úgy fog szólni mint az eredeti, de jó hangú lessz.
***

Személyeskedés törölve!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) FordPrefect válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Nem baj, és tényleg tud jó kimenőt készíteni.
(#) FordPrefect válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 12, 2018
Nem győztél meg. Az, hogy a végcső katódárama átfolyik valahol, az egy dolog. Fizika. A fenti okfejtés meg ollózott. Duma, duma. Nem értem
Ráadásul hangminőségről még egy árva szó sem esett...
(#) bigfunk válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Hú megnyugodtam. Mert hogy végül is nem az itteni kimenő mestereket kérem fel a segítségre. Mostmár eldöntöttem, hogy a második rajzon látható erősítőt készítem el.
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Ez így valóban pontatlan fogalmazás, bár a lényeget (anód/katódköri menetszám megosztás) illetően korrekt. Itt szekunderről beszélni is félrérthető, hiszen mi is a "másodlagos"? Főleg, hogy a hangszóróra kicsatoló "szekunder" egyúttal a katódköri nvcs tekercs részét képezi (autotrafó jelleg). Akár az illesztőimpedanciát, akár a "primer" induktivitást nézzük, annak kialakulásában minden menet részt vesz - és a "szekunder" tekercs sem kivétel.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Idézet:
„A nagyjelű mélyhangátvitelt a telítés határozza meg. Semmi köze a visszacsatoláshoz.”
Pontosan. A negatív visszacsatolás hatása a nemlineáris torzításra nagyban függ a nemlin. torzítás mértékétől, és egy bizonyos ponton túl hatástalanná válik. Tehát a tápfeszültség, a rácsáram, vagy a vastelítődés korlátait így sem lehet átlépni. Ha "túl" szorosra veszük, azzal csak élesebb, "félvezetősebb" jellegű klippelést érünk el. Persze egyéb nemkívánatos hatások is felléphetnek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Idézet:
„Itt még senki sem mondta, hogy tudna kimenőt készíteni”

Nyilván azért nem, mert a "tudok" és az "elvállalom" két külön dolog. Remélhetőleg nem kell magyarázni, miért nem vállal senki szívesen egyedi munkát, pláne, hogy nincs hozzá célgépe, és így a mai világban azt is háromszor meggondolja, hogy saját magának teker-e.
Idézet:
„Vagy ... műszakilag nem korrektek azok a trafók?”

Mutasd a műhelyrajzot, és megmondom. De a hangja nem csak a "műszaki korrektségen" múlik. Mérve nagyon hasonló trafók között is lehetséges óriási eltérés.
(#) Cinema válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Nem akarok senkit sem meggyőzni semmiről. Meg kell tapasztalni, utána már érthető.


Üdv!
(#) FordPrefect válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 13, 2018
Bocs, félreértés volt. Szerintem nem egy dologról beszéltünk eddig. Amit írtál, valóban igaz, a mélyátvitel minőségét, impulzusátvitelét valóban javíthatja ez a fajta visszacsatolás. Én azt próbáltam kifejteni, hogy visszacsatolással sem megy mélyebbre ugyanaz a kimenő trafó. Azaz a mennyiség nem lesz több.
(#) FRayal hozzászólása Ápr 22, 2018
Sziasztok!
Nagyanyónál találtam egy régi rádiót amiben van pár elektroncső, és felmerült bennem az ötlet hogy egy fejhallgatóerősítőt csinálok belőlük. Nem néztem meg pontosan hogy milyenek vannak benne, mielőtt nekiesek szétszedni meg kapcsolásikat lopkodni, utánanézni jobban a dolgoknak csak egy fontos kérdésem lenne tőletek: milyen műszerek fognak kelleni hozzá? Jelenleg egy elég belépőkategóriás pákám és egy multiméterem van össz-vissz :/
Köszönöm előre is!
(#) Gafly válasza FRayal hozzászólására (») Ápr 22, 2018
Ennyi műszer pont elég.
Kis szerencsével nem is kell szétbombázni, mert lehet hogy van rajta lemezjátszó (PU) bemenet.
Mellesleg én kevésbé támogatom a szétszerelést...
(#) ronin75 válasza FRayal hozzászólására (») Ápr 22, 2018
Szia,
a műszerezettséged megfelel, ezen kívül még esetleg egy oszcilloszkóp, de azt tökéletesen helyettesíti a halloszkóp és a látoszkóp
Szerintem ne bontsd szét a rádiót. Egyrészt az "eszmei" vagy a valós értéke is több annál, mint amit ki tudsz belőle termelni. Másrészről a kiszedett alkatrészek használhatósága erősen kérdéses, akár kapcsolástechnikailag, akár működőképesség tekintetében. Harmadrészt a rádió általában monó kivitelű, gondolom sztereo fülesed van
Egy egyszerübb füleserősítő szerintem fillérekből összerakható és talán a munka is kevesebb vele, mint a bontás-építés.
(Ötlet szintjén, belépőszinten: anódtáp: két "szembefordított" trafó, "középről" levéve a fűtőfesz. Bármilyen "alkalmas" cső, (ECC, PCL, 6NxP, 6P1P, stb.), kimenőnek pedig Tv kimenő, némelyiken volt füles kimenet is.)
(#) pucuka válasza FRayal hozzászólására (») Ápr 22, 2018
Mielőtt tanácsokat adnánk, tudjuk meg, milyen rádiód van. Mert ha pl. univerzális néprádió, mindjárt nem egyszerű a helyzet.
(#) FRayal válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2018
Következő: »»   2013 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem