Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   302 / 373
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
A tartóssághoz semmi, ezért is írtam külön posztba
Csak a a beszerzésben akartam segíteni, hogy hogy tudsz elsőre megfelelő cserealkatrészt rendelni.
A tartóssághoz: a bordásszíjak relatíve nagy nyomatékú kényszerhajtásra vannak tervezve. Egy szalagfűrész nagy kerületi sebességű hajtást sejtet, a bordásszíjak nem erre vannak kitalálva, mégis azt mondom, hogy ha egy szíj szakad, az az üzemeltető hibája.
Ha "darabokra" szakad, az pedig durva hibát jelent. Hogy karbantartási, vagy tervezési hiba, itt nem fog kiderülni. A bordásszíjaknál már a szemmel nem látható kopás esetén is szükséges lehet a csere, a sérülés vagy szakadás pedig rendkívüli eset. Szíjfeszítésre például általában az osztás felének megfelelő elmozdulást tesznek lehetővé, ha ennél több kellene, akkor úgyis azonnali csere kell következzen!
(#) Mc Elek hozzászólása Máj 14, 2018 /
 
Hol lehet beszerezni emberi áron kétszínű gravír műanyag lapokat? Névtáblához pl. De nem 1600x1000-es táblákra gondoltam. Google a barátom, de drágállom. Már azon gondolkodom alu lemezre, vagy 3mm-es rétegelt lemezre vasalok konyhai 33mm-es munkalap élfóliát. Az van mindenféle színben.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Szépek az elméletek csakhát néha köszönö viszonyban sincsenek a valosággal. A lányom márkás kocsija alig 30000 km után, természetesen rendszeresen szervizelve a bordásszij szakadása miatt van immár 3 hete a szervizben és spekulálnak, hogy vajon miért szakadt el, ment tönkre.
Én meg elnyuztam már vagy 30 autot egyikkel sem mentem kevesebbet mint 70000 km-t és még soha nem volt gondom a bordásszijjal. A szalagfürészben viszont teljesen szétszakadt. ( ott nincs is mit csinálni vele, azon kivül, hogy néha ellenörizni kell a feszitését.)
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) kameleon2 válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Nem kell feltétlenül vasalni - festheted is. De nagyon sok cég van, akinél dibond néven megtalálod. Én utoljára a XI. kerületben voltam a Tuplex kft-nél. Náluk is lehet venni. Igaz én táblát vettem, de van egy bazi nagy vágógépük és tudnak elődarabolni.
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Idézet:
„néha”


Nem szabad a kivételes eseteket példaként hozni.
Egy autónál a gyártó a szervizkönyvben meghatározza az élettartamot, az enyémet tudom, 90000km, vagy 6 év. Ha ennél hamarabb megy tönkre, (ha jól sejtem 1-3 éves autóról van szó), akkor lehet szíj anyaghiba, bordás kerék geometriai hibája vagy gyári szerelési hiba (elszabadult szíjfeszítő), sőt még nem rendeltetésszerű használat is, de semmiképp se jelenti azt, hogy a szíj alkalmatlan lenne erre.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Nem is ez volt a kérdés. Mint irtam én sok millio km-t tettem meg általában bordásszijas autokkal és soha nem volt vele gondom. Szerencsétlen lányom meg alig 3 év alatt futott ilyen gondba.
A CNC-n a legnagyobb gond a szemét meg a hulladék amit szerintem a bordásszij sokkal rosszabbul visel mint a menetes tengely ( legyen az trapézmenet vagy golyos), ezért tartom azokat jobbnak (2 ilyen gépem van). A menetes tengelyt könnyebb tisztántartani söt védeni is lehet a hulladéktól ( az egyik ismerösömnél egy harmonikacsöben vannak a forgo tengelyek, semilyen karbantartást nem igényelnek. Az én gépeimen sem marad a hulladék a tengelyen mert az asztal alatt van, illetve a munkadarb felett.
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Másik hátránya a szíjnak a rugalmasság.
Egy nyomtatónál, vagy lézervágónál nincs forgácsolóerő, tökéletes pozicionálást ad, faipari gépnél, ahol 1 tizedmilliméter nem számít, használható, de egy fémmegmunkálónál, ahol 1-2 század is számíthat, és komoly erőt igényelnek a mellékmozgások, valóban öngól.
(#) Mc Elek hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Hátha még időben szólok!
Aki Windows 10-en futtatott Mach3-at az ne frissítse a windowst, mert nem működik utána!!! 2 gépen is meghalt. Elindul a program de hibaüzenet nélkül befejezi a betöltődést.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) Pali79 válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Ezt olvastam már máshol is. Múltkor valaki megkérdezte a szoftver gyártóját, hogy mi a helyzet most a Mach3-mal? Az volt a válasz, hogy a 3 fejlesztése rég befejeződött, át kell térni a 4-re. Jó mi?
(#) Massawa válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Meg kell keresni melyik update okozza a balhét és azt ki kell vágni a szemétbe. Egyszer nekem is volt hasonlo gondom. Egy W7 upgrade tette müködésképtelenné a studiomat. A gyártonak fogalma sem volt a gondrol, de egy külföldi forum két nap alatt kb 30000 reklamácio jelent meg. Ott volt az a két sor is, amit törölni kellett, és azota nincs gond.
(#) guliver83 válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 21, 2018 / 1
 
LPT porton XP-vel kell használni aztán nem lesz ilyen gond
(#) kameleon2 válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 21, 2018 / 1
 
A cnc-s gépemen XP SP1 van. Hálózat nélkül. Köszöni szépen jól van és nem tervezem frissíteni - mert működik .
(#) benko_balazs hozzászólása Máj 22, 2018 /
 
Nekem a linuxcnc tetszik. A linuxban beállítható hogy mit és mikor frissítsen. Mikor frissítésre kerül a sor, kulturáltan megkérdezi, hogy tényleg akarom-e, nem erőszakoskodik mint a windows. A következő számítógépemen is linux lesz, bármit meg lehet csinálni rajta amit windows alatt, ugyanolyan grafikusan is (habár én szeretem a konzolból való "bűvészkedést")
(#) kameleon2 válasza benko_balazs hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Nincs azzal semmi baj. Jó a Linux.
(#) Andrew-V hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Tiszteletem!

Amatőr kérdésem lenne:
M6-os vagy M7-es menetes szárra mekkora belső átmérőjű csapágy kell ami pontosan illeszkedik is rá? (esetleg beszerzési hely... típus is érdekelne)

Olvasgattam táblázatokat: M6 és M7 1mm-es menetemelkedésű tehát 5 vagy 6mm jön ki átmérőre, de egy tolómérővel rámérve az M6-os szárra valamivel több mint 5mm-t látok...

Egyszerű, nyák rajzoló szerkentyűt szeretnék építeni. Az elképzelés:

- Menetes szár meghajtás (M6 vagy M7-es szár)
- Fióksínes asztallal alul, felül nyomtatóból mentett 6mm-es polírozott csúszkán mozogva egy sg90-es szervó által emelt/ejtett alkoholos filccel
- Motornak 2db 17HS4401 léptetőmotort néztem ki amit későbbi esetleges továbbfejlesztésnél is tudok használni. (1,8 fok/lépés, tehát 180 lépéskenként 1mm-t mozdulna a "fej")
- Arduino grbl vezérés...
Munkaterület max 200x200mm..

Köszönöm az észrevételeket!
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 / 1
 
Ez az ötlet már bukott projekt ! Pont a menetes szár miatt lesz pontatlan ,tekerj rá egy anyát egy csavarra és nézd meg kézzel mekkorát mozdul oldalirányban ...
Sokkal jobban jársz ha elfelejted és bordás szíjat használsz helyette .
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) Andrew-V válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2018 / 1
 
Építettem egy kísérleti szerkezetet, anya helyett két db kb 3cm hosszú menetes szár toldót használtam, egymáshoz képest "szétfeszítve" - érezhető kotyogása nincs.
A bordás szíj eddig nagyon nem volt szimpi... főleg a hozzávalók beszerzése miatt próbáltam kerülni.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) mex válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Idézet:
„érezhető kotyogása nincs.”

De érezhető súrlódása annál nagyobb...
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
A menet kopik ha feszítve van maximum ha rugós (állandó) feszítést használsz akkor lehet jó , de a szíj egyszerűbb stabilabb pontosabb ..
(#) Andrew-V válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Rendben, elfogadom hisz okulni jöttem. Bordás szíjat, és hozzá való görgőket honnan érdemes beszerezni? (csak Ebay?)
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Ott a legolcsóbb , de ha gyorsan kell van hazai forrás is például itt vagy itt
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) Andrew-V válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
És mi a varázsszó amire érdemes keresni? (tehát hogy keressek rá angolul a szíjra/görgőkre?)

De ha jól gondolom akkor a szíj használatával kb felesleges is az 1,7 A-s motor, hisz az úgysem alakítható később át nyák rajzolásról egyből marásra - tehát jobban járok ha kis 5V-os léptetőmotorral és szíjjal hajtom meg az egészet...?
(nagyon köszönöm a linkeket!!!)
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Ha 1,7 A mocit teszel rá egyszerűen (fejcserével) átalakíthatod lézergavírozóvá és vékonyabb anyagokat (2-5mm ) vághatsz is vele . Egy rendes marógép erős stabil mechanikát kíván , egy ilyen játék gépet semmiképp nem tudsz átalakítani arra a feladatra ,nézd meg az oldalamon a két gépemet meglátod mi a különbség egy használható marógép és a te elképzelésed közt .
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) Andrew-V válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Na ez már perspektíva!
Rendben, köszönöm! Akkor próbálok okosodni szíj-görgő témában!

Az elsődleges célom egy rajzológép amivel (nem SMD) nyákokat tudok rajzoltatni, hogy legalább a nyák vasalást elkerüljem. Persze, álom lenne ha még a maratást is helyettesíteni lehetne és egyből a "kész" nyák esne ki a gépből de tisztában vagyok (nagyjából) azzal, hogy az milyen rezonanciákat keltene, tehát oda már nem görgős fióksínek és bontott csúszkák kellenek...

A lézeres fej távoli, de hasznosnak tűnő cél lehet.

Akkor tehát marad a 2db 17HS4401 léptetőmotor (1,7A), és ennek az 5mm-es tengelyére kell keresni megfelelő görgőt és szíjat.

Köszönöm az okosítást!
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) csatti2 válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
(#) Andrew-V válasza csatti2 hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Hálásan köszönöm!!!
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
(#) csatti2 válasza Mc Elek hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Kijött egy nemhivatalos javítás a Mach3 Win10-es problémára. Nálam működik szépen.
https://www.cnczone.com/forums/mach-software-artsoft-software-/3607...c.html
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) kaqkk válasza Andrew-V hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Idézet:
„A lézeres fej távoli, de hasznosnak tűnő cél lehet.”
Úgy is lehet nyákot "rajzolni" hogy fekete festékkel lefújod majd lézerrel leégeted a kimaratandó részeket ..
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
Mit gondolsz? 1 cm vastag rétegelt vágásához mekkora lézerteljesítmény szükséges? Tapasztalat?
Következő: »»   302 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem