Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   633 / 727
(#) Andrei1181 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Köszönöm. Így már könnyebb lesz.
(#) veroka válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 28, 2018 / 1
 
Az egész hangdoboz nagyon barkács jellegű, nem tudok ennyiből véleményt mondani róla. Alapvetésként: IGEN, helytelen bárminemű szűrés nélkül összekötni a kettőt. Legalább egy kondi minimum kellene a magas elé. De leginkább más magas kellene bele, mert ez szerintem egy PA magas ami lehet, hogy jól néz ki, de valószínűleg nem szól jól ebben a dobozban.
(#) GARFIELD13 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Szia!
Pillét jól központosítani és a zárófedél csavarokat csak ésszel meghúzni.
Üdv.
(#) jocko válasza veroka hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Én Sal dp35-nek nézem elsőre azt a magassugárzót,abból értelmes hang nem igen jön ki.
(#) Cannon válasza veroka hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Köszönöm a megerősítést! A magas tényleg nem szól szépen.

Az alap probléma viszont az volt a ládával, hogy nem szólt a mély de az megoldódott. Aztán szemet szúrt a kondi nélküli rákötés és gondoltam megkérdezem.

Beiktattam egy 4.7µF kondit az ellenállások után a biztonság kedvéért. Szerintem csak a gyenge erősítő miatt élte túl, viszont ha már nálam volt legalább ennyit megtettem érte.

E: Valóban SAL DP35.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2018
(#) patkany válasza Cannon hozzászólására (») Máj 1, 2018 / 1
 
Egyik görbe sem valami szép! Tehát van még mit játszani a térfogattal. Azonban a SAL görbéje egyenesen rémes!!! Egyértelműen kicsi neki a doboz! Denézve a hangszóró adatait is, sírhatnékom van! Milyen tényező az a Qms: 6,1??? Borzalamasan nagy mechanikus jóság, nem is tudom milyen dobozba lenne javasolható. Olyan bolond biztos, gyötörhető, nehezen széthajtható, ezzel szemben pocsék hangú. Ez valami rém merev felfüggesztésű hangszóró lehet. Reflex dobozba használható, de semmibe nem célszerű. Ez a hangszóró egyetlen dobozban van jó helyen, abban a karton dobozban becsomagolva, amiben tárolják. Ha csak "erre" telik anyagilag, akkor inkább vegyél valami öreg teszlát, videotont, szólank olyan minőségben mint ezek a retek SALok, még jobban is.
Most néztem mi fán terem ez a mster audó?! Öcsém, te szándékosan válogatod ki a legsz@rabb termékeket?? Annak meg nagy a méretezett doboz, elég lapos a freki menet eleje.
Tartom előbbi véleményem, vegyél valami öregecske, de használható dobozokat! (értsd, hangfalakat, köznyelven...) Ezekkel a hangszórókkal nem szabad foglalkozni. Azzal, hogy tervezel hozzá egy optimális térfogatú dobozt, még messze nem lesz jó! Ezeknek a jószágoknak a freki menete ráadásul olyan, mintha cápa rágta volna meg! Kifejezetten tuc-tuc zenére valóak. De ha már mindenképpen az építés élményét vágyod, nézz utána, hogy van-e még a salnak hangfal építő brosúrája. Régen volt egy kis füzete, abban voltak kész tervek. Ezt az utat tudnám javasolni a legkisebb kudarc lehetőségének érdekében.
(#) teddysnow hozzászólása Máj 1, 2018 / 2
 
Sziasztok,
elkészült végre a hangdoboz. 90 százalékra olyan lett, mint vártam. A maradék 10-et szerintem majd az új mély hangszóró teszi hozzá. A festék rétegek közöt 3 nap helyett várhattam volna 1 hetet. Megmutatom a régi doboz, régi magas átvitelét és az új doboz, új magassal átvitelét.
A hangváltóját, viszont módosítani kellett, mert nagyon bántó lett a közép-magas tartomány. 5 perc után fájt a fülem. Most összesen 5µF van a magas előtt és csupány egy 350mH tekercs a mély előtt. A mély hangszórón volt párhuzamosan egy 2,2µF is, de az számomra érthetetlen módon nagyon emelte magas hangokat. Annak nem éppen hogy vágnia kellett volna?
(#) Andrei1181 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsokat a DC2550-ekkel kapcsolatban.
Hát mind a 6 hangszórót javítani/cserélni kellett, a mélyeket peremezni, a közepeket kicserélni, a magas pillék le voltak égve, 0.5 Ohm körül volt az ellenállásuk, így még éppen adtak valami hangot, mikor a 9V-os elemmel kipróbáltam.
Egy 40 W-os Onkyo TX200-assal használom majd. Ez a DC2050-eseim mélyeit már 2x hazavágta házibuli közben. Remélem a 2550 már bírni fogja

Mit lehet tenni a magasokkal, hogy ne égjenek le olyan hamar?

A hang amúgy a 2050-hez szokott fülemnek furcsa. A mély hangszóró nem ad annyi közepet, mint a kistestvér és van egy ilyen szakadék a 2 tartomány között. A magas pedig erőteljes, kicsit bántó, még a döböz mögött állva is. Megszokás. Vagy majd tekerek lentébb a treblen.

IMG_1505.JPG
    
(#) Massawa válasza Andrei1181 hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Azért ilyen hangszoroval nagyon ovatosan lehet házibulin zenélni. Ez alig mozgat levegöt, anélkül meg nincs hangerö....
(#) Primary válasza Andrei1181 hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nem lehet, hogy a torzítás miatt lett hazavágva a hangszóró?
(#) Andrei1181 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Bitangul szólt a 2050-en a Benny Benassi, azt meg tudjuk, milyen
(#) Andrei1181 válasza Primary hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nem torzít az Onkyo szinte teljes kitekerésen sem. A hangszórók torzítását meg hallom, visszaveszek, ha szükséges.
Hát így jártam.
(#) GARFIELD13 válasza Andrei1181 hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Szia!
User error. ))
Nem a hangerő gombnál van a "gond", hanem a hangszínszabályzóknál.
Próbálj ki egy érdekes kísérletet.
Loudness ki, mély és magas vissza középállásba és hallgasd így a zenét.
Kell neki idő, hogy átálljon erre a füled, de hidd el megéri.
Így nem fog "kikockásodni" alul és felül a hang, ezért a mély és a magas sem fog elfüstölni és amit hallasz az is közelebb lesz az eredetihez.

Az új közép és magas korábban írt illesztését se feledd el, akkor a hangkép is kiegyensúlyozottabb lesz. Link a korábbi hozzászólásomban, ott meg a szükséges ellenállás értékek megvannak.

Érdekes ez a 2050-2550 összehasonlításod. Nekem anno még az Unitra semi-slim toronynál volt A+B-ben két ilyen átépített pár és tényleg csak akkor volt jó a hangkép, ha együtt mentek. A 2050 adta a közepet, a 2550 meg az alját és tetejét, hogy teljes legyen a kép.
Külön-külön A vagy B esetén hiányérzet volt.
Üdv.
(#) Andrei válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Hmm

Mély, magas középen volt eddig is, de a loudness az kellett a 2050-hez. Most kikapcsoltam és igazából 5 perc sem kellett hozzá, hogy megszokjam. Tényleg jobb így.
Az illesztést majd nézem, egyelőre viszont csak hallgatom

Köszönöm a tanácsot.
(#) sajtostekercs hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
4-8 ohm egy hangfalon ezt valaki elmagyarázná, most akkor 4 ohmos erősítőre kössem vagy 8-ra?
Ha en most párhuzamosan rákötöm egy erősítőre (4hangfallal) akkor most az 2-4ohm lesz vagy mi? Valaki elmagyarázná? Köszönöm! Erősítő:Yamaha AX550
U.i Eltax hangfalakról tudtok valamit mondani nekem, betudnék szerezni egy párt 20 euróért (ELTAX Acura 200)
(#) flaci76 válasza sajtostekercs hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
4-8 Ohmos hangdoboz műszaki értelemben nincs. Vagy 4, vagy 6 vagy 8. De a marketing osztályon a nyomdafesték mindent elbír. Sajnos pont az a baj, hogy nem lehet tudni, hogy a valságban pontosan mekkora a dobozod impedanciája. Többnyire 6 Ohmosak szoktak lenni a 4-8-ra kommunikált esetek, de én láttam már 4 Ohmos hangszórót is ilyen dobozban 3 Ohm mért impedanciaminimummal (a félreméretezett hangváltó jóvoltából). Keress képeket a doboz belsejéről, hangszóróiról, hogy azokra mi van írva. Ami a mély (mélyközép) hangszórón szerepel, azt kell nézni. Vagy rá kell mérni multiméterrel.
(#) sajtostekercs hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Értem és az erősítőmnek amit említettem, ha A+B csatornán két pár 8 ohmos hangfal lenne, (ami 4 ohm lenne mert párhuzamosan köt) Esetleg lehet bármi fajta károsodás ? (amatőr kérdésekért elnézést, nem nagyon vagyok otthon a témában)
(#) jocko hozzászólása Máj 13, 2018 /
 
Sziasztok! Legújabb alkotásom.Egy alternatívaként bátorkodom leírni ezeket a sorokat.A videoton saphir dobozból nekem van 5 db. Kettő pár ,és egy külön darab.Viszont miután eladtam az összes videoton meg master audio 8"-os mélyközepemet,amikkel valahogy nem tudtam kibékülni,maradt még egy széles sávú hangszóróm, amin egy darabig inkább csak gitározgattam.És hogy ha leégne ,a biztonság kedvéért vettem még egyet,az eddig a polcon állt.Egyik este lefekvés előtt azon gondolkodtam,hogy van az a két doboz,amiben a magas sugárzó egy talált tévéből bontott papír magas hangszóró,és mi lenne,ha azokba a ládákba beletenném a két szélessávút,de kicsit megvágva a felső tartományt.És maradt régről kettő profi jantzen audio légmagos 0,33 mH tekercsem ,elég súlyos darabok,próba-szerencse ,elétettem sorban a monacor spm200x/4 szélessávúnak , kvázi mélyközépként használva azt.Azt tudtam,hogy jobb lesz a terhelhetősége,de hogy ennyire szépen fognak szólni a ládák,azt nem mertem feltételezni.Egész komoly hangerőt produkálnak,lévén a szélessávú monacor az 94dB érzékenységű.Hogy ez mennyit számít ebben az esetben? Rengeteget!A dobozokon multiméterrel terheletlenül 4,3 Ohmot mértem,tehát párhuzamosan kötve a kettő 4 Ohmos hangszóró a dobozon belül sem megy le a váltóknak köszönhetően 4 Ohm alá,ami pozitívum.A dobozok zártak,ahogyan az az eredeti gyári videoton-okra jellemző.Lehet,hogy nem elektronikus zenéhez van kitalálva ez a konstrukció,de amikor egy 94db-es szélessávú lemegy egy bizonyos frekvenciáig,és ott gyönyörűen csilingel,az többet ér ,mint egy sal 89dB-es hangszóró "puffogása" kicsivel lentebb...
(#) konyak6 hozzászólása Máj 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Vettem olcsón két Ross typhoon tx 122 kétutas hangsugárzót. A gondom az hogy az egyikben a magas nem eredeti. A másikban le volt égve, de Hollandiából rendeltem hozzá csévét. Viszont ehez nekem kellene a tölcsér is. Sehol nem találok ilyet a neten. Fostex 025M01D 8 Ohm 120W . Mivel tudnám helyettesíteni? Persze párban cserélném.
Bővebben: Itt
Esetleg ezzel helyettesítjetem őket?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
(#) jocko válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Ez a megadott link nálam be sem töltődik.
(#) pjg válasza bolond6 hozzászólására (») Máj 14, 2018 / 1
 
Fúvós zenekart hangosítani tökéletes.
(#) konyak6 válasza pjg hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Nem vagyok kapcsolatban trombitásokka. Maradok az eredeti hagszórónál. Idáig tölcsért találtam Kínában, csévét Hollandiában. A másik opció, hogy megpróbálok venni komplett hangsugárzót alkatrésznek. Azért akarom mindenáron rendberakni, mert úgy gondolom hogy Eminence és Fostex hangszórókkal szerelt gyári doboz csak nem lehet olyan rossz. Persze elfogadom a kritikát, és mások véleményét. Valamint meggyőzhető vagyok. Ha nem érdemes vele foglalkozni, megszabadulok tőlük.
(#) sajtostekercs hozzászólása Máj 14, 2018 /
 
Hali, kérdezném,hogy ha 8 ohmos hangfalba 4 ohmos hangváltót teszek mi történik, teljesítményt befolyásolja vagy valami más?
(#) Benji94 válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Jól néz ki! Milyen magassugárzó van benne?
(#) Primary válasza sajtostekercs hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Alapvetően értelmezhetetlen a 4 ohmos és a 8 ohmos hangváltó. Persze sejtem, hogy egy univerzális darabról van szó. Ha kicseréled, akkor elfognak tolódni a vágási frekvenciák.
(#) lefituta válasza jocko hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Nem semmi hangszórók ezek. Vagy 50 évig biztos nem kell peremezni és az érzékenysége sem egy SAL vagy MSC csili vili műanyag membránosé. Ennek még van kónusza, mert lassan már csak akkorák a hangszórók, mint a mágnesük.
(#) jocko válasza lefituta hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Valóban.Kedvenc darabok,és "ijesztően" nagyot szólnak.Arra viszont vigyázni kell,hogy itt már nem lehet túlhajtani egy kicsit sem a rendszert,szerintem kb. röpke 3 mp. alatt le tudnám égetni őket a meglévő végfokommal,amivel be vannak üzemelve.És nincs 7e ft darabja,de nem is akarom reklámozni,mert egyszerűen tökéletesek.Sajnos a gitárhoz nem valók,lévén HIFI célra lettek tervezve.A mágnes rajtuk szinte nevetségesen kicsike,de pont ez tetszik bennük.
(#) Benji94 hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Olyan problémával találkoztam eme nemes hobbi során, hogy bizonyos zenékben és filmekben 30 Hz alatt is jelentős jelszinttel előfordulnak hangok, és a mélynyomóm membránját így igen nagy kitérésre késztetik.
A szuberősítőmben subsonic filter sajnos nincs.
Ez sajnos drasztikusan csökkenti a terhelhetőséget, illetve feleslegesen növeli a torzítást.
Valami programot ismertek amivel számítógépen digitálisan megválaszthatok egy alsó határfrekvenciát, esetleg még állítható is 30-40 Hz között?
Előre is köszönöm a segítséget
(#) game4812 válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Win Equalizer APO + Peace kezelőfelület. Van benne bárhova állítható high pass filter, parametrikus EQ, emellett az aktív hangváltás is megoldható vele.
Következő: »»   633 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem