Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „Ja, nálam is lehet "szoftverhiba" a fejemben, nem zárhatjuk ezt sem ki a többi paraméter mellett. Én egy erősítőn belül, lehetőleg azonos gyártó, azonos sorozatú alkatrészeit használom fel. A csöves végfokomban például minden pozícióban 2W-os fémoxid ellenállások vannak, nem mintha ezek lennének a legjobbak, de ezekből jutott minden pozícióba és ez is befolyásolhatja a hangzást valamilyen irányba. Mindenesetre eléggé egységes a hangzás, tegnap is jó volt, ma is szépen szólt. De ez szerintem nem mondható el a vegyesen, össze-vissza válogatott alkatrészekből felépített erősítőnél, hiába azok kiválósága, drágasága.” Nem hinném hogy a minőségre törekvés téveszme, vagy betegség lenne. Az hogy Te minden pozícióba ugyanolyan típusú MOX ellenállásokat használsz, az egy dolog. Jók is azok, csak nem mindenkinek. Nekem például jobban tetszik katódellenállásnak a Welwin huzal, de más meg régi szenet rak. Nem attól lesz "egységes"a hangzás,és nem attól lesz változatlan a hangkép, hogy mindenhová ugyanazt tetted.(Annak csak annyi az előnye, hogy jól néz ki a panelen, meg a forrlécen, vagy ha tönkremegy, vehetsz ugyanolyat.) Nézz meg egy ARC vagy McIntosh erősítőt, mindenhová ki van találva, hogy mi passzol. Nem hinném hogy ezeket a dolgokat hülyegyerekek találták volna ki, mindegyik cég elég neves, és szerintem jó a mérnökgárda. És a hangzásuk is elég "egységes" és "változatlan", erről ennyit. Persze ha bizonyítod pár méréssel, hogy egy megadott kapcsolásban, a katódellenállás mondjuk egy Dale RN70 (Példa!)és az erősítő mindig másképp szól, minden bekapcsoláskor, akkor meghajlok az "érveid "előtt.(És most nem alkatrész bejáratásról beszélek) Természetesen szívesen látnák fotókat is az általad épített készülékekről, főleg a belvilágról. Hátha tanulok belőle valamit.
Tessék itt egy masina, lehet kritizálni. Ja, és valóság, nem csak okfejtés.
Az Orosz MLT sorozat nagyjából a REMIX R-510 sorozattal mutat hasonlóságot.
1W-ig szerintem jobban jársz az olcsó R-534 Remix ellenállással.
De az MLT az szénréteg az R510 pedig fémréteg.
Én próbáltam mágnessel és nem vonzza az MLT-t viszont a mai fémréteg ellenállásokat igen. Mindegy szerintem nem olyan rosszak. Jelentős túlterhelés után se megy el az értékük. Persze nem akarom túlterhelni őket.
Használhatod az MLT-t nyugodtan.Ha a régi Orosz katonai eszközökben megfelelt, szerintem Neked is jó lesz.
Más, de ide kapcsolódik: Sokan nem veszik figyelembe az ellenállások feszültségtűrését, pedig fontos dolog. A kereskedelemben kapható ellenállások nagyrészt 250V-ig használhatók, csöves elektronikákkal kapcsolatban ez nem jó hír. Az ellenállástesten szélsőséges esetben mikrokisülések, mikroátütések jöhetnek létre. A gyártók oldalait nézve a Vishay VR sorozata árban is,és minőségben is eléggé jónak mondható. Ebből a VR68-at használom (1W), ami kicsit nagy,(méretre) de ha megnézed az adatlapját, akkor elég kellemes paraméterei vannak. kb: 200Ft darabja, egy csöves alkatrészköltségét nem dobja meg számottevően. Vishay VR Series A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
Erre tudom varrni a mentorom véleményét. A képen látható módon 2 féle típusú ellenállásból építkezik a legtöbb helyen. 1% & 0.1% pontosságúak. A feszültségek miatt több helyen 2-3 kettőzött ellenállás miatt sorbakötésekkel dolgozik.
A véleménye szerint a fém-oxid ellenállások kerülendők, fém-film már jó. Amúgy előnyösek a hadiiparban használatos alkatrészek, ha tudunk beszerezni. Hő és feszültségtűrés...mint ahogy előttem írva vala...
Milyen minőségre törekvés?
Ízlés az, amiről itt már szó van, meg némi sznobéria a "High-Tech"-nek titulált alkatrészekről. - Nem akarok Én senkinek semmit sem bizonyítani. Megpróbálok egy képet beilleszteni, de sok a nagy felbontású és a degradálás nem az Én stílusom. E-mailben szívesen küldök képet az érdeklődőknek, ha kérik, E-mailben. Üdv!
Még egy kép:
Csöves kimenőtranszformátor. Üdv!
Kedves Cinema!
A magam nevében mondanám, mert fontosnak tartom közösségi szempontból. Mindenki a maga útján épp tart valahol. Jó esetben az igényessége is fejlődik. Az út keresgélés mindenki magánügye, ezért nem titulálnám jelzőkkel. Az hogy Te mit gondolsz magadról, meg másról az is személyes, de nem értem mitől titkos, meg "bizonyíték" de mire is ? Én érdeklődve néztem meg, mert ugye még nem láttam, hogy Te hogy építesz. Nekem tetszett, és szerintem másnak is fog, nem beszélve a még itt nem tartóknak is milyen érdekes lesz. Nem mindenki kotyog hozzá, van aki csak tanulmányoz. Ők nem fogják Neked tudtodra adni, hogy nekik is tetszett. Mi is a problémád?
Nekem semmi bajom nincs senkivel.
Csak próbálok beleszólni mindenbe, ami esetleg érdekes lehet számomra is. Azt sugalmazod, hogy kussoljak? Lehet róla szó. ![]() Üdv!
Idézet: „Azt sugalmazod, hogy kussoljak?” Ne írj már ilyen butaságot... Személy szerint örülök én is minden érdekes, értékes hozzászólásnak, a Tiéidnek is.
A félreértések elkerüléséért, bővítve a kérdésem:
mi a problémád a képek közzétételével? A jelzővel titulálás mellőzése, az nem ....jelent, hanem más megbélyegzésének, mellőzését a fórumon. Az hogy valaki műszakilag kifejti a véleményét, elképzelését, azt a fórum adottságának tartom, nem megszólásnak, holmi sértődés alapjának. Tényleg tetszettek a képeid, nem értem a többit Idézet: „Milyen minőségre törekvés? Ízlés az, amiről itt már szó van, meg némi sznobéria a "High-Tech"-nek titulált alkatrészekről. - Nem akarok Én senkinek semmit sem bizonyítani. Megpróbálok egy képet beilleszteni, de sok a nagy felbontású és a degradálás nem az Én stílusom. E-mailben szívesen küldök képet az érdeklődőknek, ha kérik, E-mailben. ” Olyan minőségre törekvés, amiről pár hozzászólás óta beszélgetünk. Ha adott pozícíóba az oda legmegfelelőbb alkatrészt teszed, az nem ízlés kérdése, hanem teszem azt műszaki, mérésekkel alátámasztott dolog. Mint ahogy bemeneti lezáró ellenállásnak nem teszel huzalt,-hanem fémréteget. Szerintem az az ízlés dolga, hogy-mint ahogy a fotód mutatja- Te az esztétika,és így a saját ízlésednek megfelelően mindenhova az 1W-os Beyschlag-ot használod.(ha jól látom) Mert számodra ez megfelelő.Olcsó, jó minőségű ellenállás. Az általam említett alkatrészek sem "high tech" dolgok, egyszerű, jó minőségű alkatrészek. Bizonyítanod nem kell semmit, nem erről van szó, csak nem árt ha az állításaidat alá tudod támasztani.Érvekkel, doksikkal, mérésekkel. A munkáid szépek, habár a JHL nem csöves erősítő, de a lényeg, hogy szépen dolgozol átjött. Alkatrészek saját hangja
Köszönöm a dícsérő sorokat.
Nem mondanám igazán szépnek, amiket csinálok, hanem inkább rendezettnek, könnyen áttekinthetőnek. Üdv!
Már nem tudtam, hogy hol olvastam a mellékletedet.
Köszi! És legyen béke ezután! És az utolsó mondatoddal is egyetértek.
Értem mit mondassz!Gyerekkoromba bekapcsoltam öregapám Pacsirta rádióját, és seggre ültem a hangjától.Most tudom milyen silány, olcsó, vacak alkatrészekből, vezetékekből, trafóvasból lett összerakva.Manapság vannak csöves erősítőkhöz gyártott ezüstözött huzalok, szép hangú kondenzátorok, hálózati kábelek.
Kedves Gyuri!
Azért ne felejtsük el az akkori lehetőségeket. És ennek ellenére születtek azon körülmények között kimagasló produktumok, bizonyítva, hogy a magyarok nem semmik, akárhogy is.
Azok a gyönyörű '60-as évek
![]() Jó kis rádió volt a Pacsirta....remélem azért utána még volt szerencséd hifi, esetleg high end készülékekhez is. Na azoktól lehet igazán "seggre ülni", ahogy fogalmaztál. És milyen furcsa, hogy a Pacsirtában alkalmazott EL84-gyel milyen jó erősítőt lehet építeni a mai, korszerű alkatrészekkel.Bárhol megvehető, normál alkatrészekkel. Ennyit változott azóta a világ. A csöves kapcsolástechnika viszont eléggé állócsillag, sok újat nem találtak ki benne. Csupán az alkatrészek minősége változott. Erről ennyit.
- Tanár úr felelnék a kettesért. Megpróbálom összeszedni mit értettem meg a csöves kapcsolásokból.
- Jól van fiam hallgatlak. - Az anód ellenállás állítja be az anód áramot ami a diagrammon a tápfeszhez húzva adja a munka egyenest. Minél nagyobb az ellenállás (ésszerű határokon belül) annál nagyobb az erősítés. A rács terhelő ellenállás mentesíti a csövet a rács töltődése miatti "befulladástól". A katód ellenállás nagyságától függően változik a jel linearitása. A katódfesz előállít egy nyugalmi áramhoz képest kisebb áramot. Ha nem így lenne a találkozóra viszek adatlapot gyakorolni a dolgokat. Megvan az a kettes? Vagy marhaságot is mondtam?
Teljesen igazad van!
Üdv! A Lunhahl is ilyen elrendezésű egymagos kimenőket gyárt. Másolat, vagy van valami előnye?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
Szerintem PP kimenőnél van előnye, könnyű szimmetrikusra tekercselni.
Ez nálam bukás lenne.
![]() Előbb tisztázni kell, hogy trióda, vagy többrácsos a cső, azaz pentóda, heptóda stb. Az anódáramot és a cső munkapontját a kisjelű fokozatokban többnyire a katódellenállással állítjuk be. Az anód-munkaellenállás nagyságától és a tápfeszültségtől függ a kivehető feszültség nagysága, a fokozat erősítése és a munkapont beállításától is, amit a katódellenállással együttesen meghatároz. Minél nagyobb a tápfeszültség és az anód-munkaellenállás, annál nagyobb tartományban lineárisabb a fokozat működése, tehát alacsony torzítású jelet kapunk. "...rács terhelő ellenállás..." - nincs. Rács-levezető ellenállás azért szükséges, hogy a vezérlőrácsot határozott potenciálon tartsuk, illetve ha van katódellenállás, akkor azzal együtt a rács virtuális földpontként viselkedve stabil működést ad. A katódellenálláson eső feszültség ekkor a cső előfeszültsége, ami a rácson hatásos negatív előfeszültségként értelmezhető. Tanulni sohasem késő. Ha valamit rosszul írtam, javítsa ki, aki jobban tudja. Üdv!
Kaptam a vasat, csévét, ez is előnyös.
![]() Az ilyen felépítésű transzformátor előnye, hogy két teljesen azonos cséve-tekercs felépítésével készül. (Egyszerűbb gyártani a tekercseket, gyorsabb összerakni a hipersil vasat, de ezt a vevőnek nem mondják el.) Elvileg jobb a szimmetria, az azonos tekercsek miatt, valamivel kevésbé érzékeny a külső szórt elektromágneses terekre, de ez sincs ingyen, bizonyos veszteségek magasabbak, a helykihasználása a huzal szempontjából nem jó, ehhez a vasmagnak is kör, vagy legalább négyzet keresztmetszetűnek kéne lennie. A tekercsek soros-párhuzamos kapcsolásával javíthatunk a transzformátor átvitelén, szórásán, de a veszteségeink nem változnak. Ettől függetlenül mérhetően kijön az 50W 8Ohm-on, 20Hz-en, 1kHz-en és 20kHz-en is, majd lesz kép(!) Üdv!
Jani, ennél részletesebb leírást magyarul nem nagyon találsz:
elektroncső cikkek A múltkor küldött Morgan Jones könyvek is elég jó alapok, olvasgasd. Hiába próbálok segíteni, egyik hozzászólásomra sem reagálsz, igy többet nem teszem. Vannak dolgok amit csak magától, a maga kárán tanul meg az ember.
Logikus minden okfejtés.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |