Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra IC (RTC) használata PIC-kel
 
Témaindító: Csaplar, idő: Márc 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) ktamas66 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 1, 2016 / 1
 
A PIE letiltása csak azt jelenti, hogy nem okoz IT-t. A periféria ennek ellenére bebillenti a megfelelő bitet (PIR), tehát lehet vizsgálni.
Nem emlékszem ennél az óracsipnél volt-e, de volt amelyik nem szerette a túl sűrű kiolvasást (ugye itt az I2C hibák nincsenek kezelve, így a program bennragadhat a Wait-ben), ezt tesztelheted, ha ritkábbra veszed a kiolvasást pl. 10s. Ezért én azt csináltam, hogy a kijelzés az óracsip által kiadott órajelről jár, és csak néha szinkronoz, pl. óránként, vagy naponta egyszer.
(#) bbatka válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 1, 2016 /
 
Köszönöm a válaszod. Sokat segítettél vele. Úgy néz ki hogy tényleg ez van hogy, a Wait-be beragad a program futás. Nem túl szerencsés megoldást választottam hogy egy basic forrásba assembly betéttel akarom megoldani a kiolvastatást, de már jobb nem jutott eszembe.
A másik dolog hogy most találtam egy Microchippes I2C leírást: E szerint <100kbps alatt 4,7k-ás , 100kbps-hez 2,2k-ás felhúzó ellenállásokat ajánl. Nálam ez 10k. Nem szerencsés.
(#) edison14 hozzászólása Márc 25, 2016 /
 
Sziasztok!

Valaki használt már ILYEN DS3231 panelt? Ha igen, mik a tapasztalatok vele? Szeretnék építeni egy terrárium vezérlőt és kéne egy jó óra IC ami pontos, a DS3231-re esett a választás, de nagyon drága maga az IC és ezért gondoltam hogy rendelek külföldről mert sokkal olcsóbb. Esetleg ha a panel nem volna jó még megpróbálnám leforrasztani az IC-t és az általam tervezett panelon használni.
(#) Csupasz válasza edison14 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Több órába beépítettük már a komplett modult, semmi probléma nem volt vele. A pontossága nagyon jó, a hőmérője +/- 3 fokon belül dolgozik, de pontosan. Sw-ből pontosítani kell.
(#) edison14 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
És hogyan lehet sw-ből pontosítani? Gondolom mérnem kell hosszabb távon az időt és egy regiszter értékét módosítani, de erre utaló számításokat nem találtam az adatlapban. Elméletileg a +-2ppm-el nem szabadna nagyon többet mint 5 percet késnie vagy sietnie és ennél pontosabb nekem nem is kell.
(#) Csupasz válasza edison14 hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Az óra pontos.Tapasztalatom szerint a havi eltérés néhány másodperc. A hőmérő nem, az mér hibásan. Vagyis az is pontosan mér, csak vagy többet, vagy kevesebbet. De mindig ugyanannyit tér el a tényleges hőfoktól.
(#) edison14 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Nekem a hőmérésre nem lesz szükségem. A lényeg, hogy az óra legyen viszonylag pontos.
Köszi a válaszokat és a segítséget. Már meg is rendeltem a panelt, remélem szépen fog máködni.
(#) zenetom hozzászólása Márc 31, 2016 /
 
Hali.
Ha nagyon profi akarok lenni, és az van írva az RTC oszci lábaihoz, hogy 6-9pF-os kvarchoz van otpimalizálva az RTC, akkor 6, vagy 12.5pF-os kvarcot érdemes rakni (ez a kettő van a boltban).
Előre is köszi!
(#) eSDi válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 2, 2016 / 1
 
Üdv!

Én is ezzel dilemmával fordultam régebben a hozzátok, egyértelmű választ nem tudtunk összehozni. Mivel nekem a 6-9pF-os nehezebben beszerezhető, illetve relatíve drága volt, ezért egy marok 12.5pF-ost rendeletem. Azzal is tökéletesen működik.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 9, 2017 /
 
Sziasztok! Börzén vettem óramodult, ami i2c interfésszel kommunikál. Egy ds1302 rtc-t szeretnék elétenni. Az óra 4 digites, tápot, adatot, és órajelet igènyel, i2c interfészen. Kérdésem az, hogy az rtc modult hogy tudom ,,életrekelteni"(megadni mennyi az idő, stb)? Előre is köszi a segítséget!
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Milyen óramodulról van szó egyáltalán? Csak azért kérdezem, mert pl. a DS1302 is egy óra IC (akár modul is lehet), de kell hozzá egy Master (pl. µC), mert csak mint Slave funkcionál.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Amihez használnám az két olyan óramodul ami csak tâpot meg adat-órajelet kér, i2c buszon. Ez 4 digites modul. Semmi más dolga, csak az i2c buszon jövő jeleket jeleníti meg. Szóval akár picre is köthető.
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Keveredést érzek az erőben. Milyen az az "adat-órajel"? Ha van adat, minek az órajel (és fordítva)? Esetleg ezeket az SCL és SDA lábakra érted?
Idézet:
„Semmi más dolga, csak az i2c buszon jövő jeleket jeleníti meg.”
Ez nekem tejesen új. Milyen modulról van szó pontosan? Így nem tudunk segíteni. Akár egy kép is elég lehet vagy link egy olyan oldalra, ahol meg lehet venni stb.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Ez a szóban forgó modul. Ez pedig lcd-hez lett véve.
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Az a modul nem óramodul, csak egy kijelzőmodul. Az LCD-hez vásárolt modult, ami tulajdonképpen egy I2C - HD44780 konverter, és a négy digites modult is lehet egyszerre használni, a kettőnek különböző a címe.

Neked kell valami, ami adja az időt. Ez lehet RTC IC (pl. a már megvásárolt DS1302), GPS vevő, DCF vevő stb. Az onnan jövő információt feldolgozod egy kontrollerrel és vagy az egyik vagy a másik kijelzőn megjeleníted. Alternatív megoldás lehet olyan kontroller használata, amibe bele van építve valamilyen RTC modul is.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Bocsi, elîrtam. A rtc nincs megvéve még, de tervezem. Az rtc-t hogyan tudom ,,életrekelteni"? Mert gyárilag nincs benne elem, és nem tudom hogy ezeknél miképp van az első bekapcsolás.
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
I2C protokoll segítségével gyakorlatilag programozni kell. Cálszerű valamilyen kontrollert használni. A kérdésekből ítélve ez nagy feladat lesz neked. Van olyan RTC, amelyik el sem indul beállítás nélkül, hiába teszed bele az elemet. Ha el is indul vagy már "ketyeg", be kell állítani.

Itt hellyel-közzel leírtam már, hogyan lehet beállítani a DS1307-es RTC IC-t, majd kiolvasni belőle a pontos időt: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) usane hozzászólása Jún 14, 2018 /
 
Üdv!

Biztosan van itt olyan aki használt már több gyártótól is RTCC-t. Nálam most a Dallas(maxim) DS13xx vagy az MC MCP794xx között van a választás. Mennyivel tud többet egyik vagy másik, pontosság, extrák?
A 1302-t használtam már, de ebből is van több típus. MC-t még nem használtam. Ránézek a parametrikus táblázatra is, de az nem mondd el mindent. Az összes adatlapot meg ugye nem 2 perc átnézni. Kommuikáció soros vagy IIC. SPI is szóba jöhet, ha valami extrát tud az chip, de ha lehet maradnék a másik kettőnél, mert SPI lehet csak 1 lesz a PIC-en (még nem biztos)és az már foglalt.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
Az MCP794xx előnye a "Digital trimming", hátránya az "Errata".
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ezek még egy óra IC-t sem tudnak hiba nélkül kiadni?!
Mindenesetre úgy látom nem vészes hibák.
(#) Tasznka válasza usane hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Egyik sem vészes,eddig az MPC-t használtam,de mind a kettőnél külső kavics kell,így eléggé pontatlanok,kivéve,ha tudsz pontos hőkompos kavicsot szerezni,vagy kalibrálgatod.Az eepromját sokszor használtam,az sramot nem nagyon,ahhoz van spec sramom

Én most a belső quartz-os rtc-kel próbálkozom,azok elvileg pontosabbak.
Még egy megoldás,amire lassan áttérek,hogy 1500Ft környékén már dobálják a beépített antennás gps modulokat,ott már elég pontos lenne
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ezzel szeretném ,,összepárosítani" hogy kiírja a az időt, és a dátumot.
(#) usane válasza Tasznka hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Igen , én is nézegettem a belső kvarcosat, de azon gondolkodom, hogy nem érdekel mennyire pontos. Dobok rá egy DCF77 vevőt. Napi szinten biztos pontos, naponta meg legalább egyszer biztos sikerül leszinkronizálni.
(#) kaqkk válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Idézet:
„hogy kiírja a az időt, és a dátumot.”
Valahogy így ?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) Tasznka válasza usane hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Ha tudod szinkronizálni,akkor teljesen mindegy,hogy melyiket használod.Itt inkább az fog dönteni,hogy kell -e az (s)ram,eeprom.
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 1
 
DS3231-et ugyan más alkalmazásban, de teszteltem, két hét alatt szedett össze egy másodperces sietést. Egyébként osztom Tasznka véleményét, GPS vevő, atom pontos.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Még egy "like" a GPS-re.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) rockersrac válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Majdnem. Dátum+idő kiírása lenne a cél.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Miért majdnem? A GPS vevő ezredmásodperces pontossággal megadja az időt és a dátumot. Egyedül a lokális nyári időszámítási értéket, és az érvényes időzónát kell konstansként megadni. Ez fixen telepített, amatőr/dekorációs óránál nem feltétlenül jelent hátrányt.
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Rendben átgondolom, köszönöm. Egy kérdés: Mivel jobb a GPS mint a DCF77?
Nagyjából tisztában vagyok a pro-kontra érvekkel, de szivesen meghallgatok bármi érvet vagy tanácsot.

Hp41C, meg talán Bakman is,
Ti már építettetek vagy használtátok valamelyiket vagy mindkettőt. Mik a tapasztalatok?
Például ilyenre gondolok, hogy a DCF jobban vehető beltérben mint a GPS, de zavarérzékenyebb? Vagy ha automatikus téli-nyári átállást szeretnék akkor azt DCF-el egyszerűbb, de ha van benne RTC is akkor GPS-el sem bonyolult. Stb.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem