Fórum témák
» Több friss téma |
A freeCAD-et én is felraktam és ismerkedem vele, de nagyon nehézkes vele a szerkesztés - nekem. Emiatt hagytam el a CAD alapú szoftvereket. SolidEdge tetszett utoljára - nem könnyű de gyártásorientált - viszont messze nem ingyenes. Igaz, hogy egy amorf - például számítógépes egér formát 3 perc alatt lehet vele megrajzolni. De ennek ára van. Próbáltam AutoCAD-et, 3D Studio-t, Cycas-t, de a Sketchup volt a legkezesebb és leghatékonyabb. A többi már csak konvertálás. Igaz Linux alól nem sétagalopp, mert alapvetően Windowsos szoftver. A FreeCAD multiplatformos. Van barátom, aki Linux alól dolgozik kizárólag. Ő FreeCAD-et és linuxcnc-t használ.
Idézet: Nézd már vissza a hozzászólásokat papa! Ki az aki itt folyamatosan vitatkozik, anélkül, hogy egyetlen kérdésre választ adó szava is lett volna! Eleve Te kezdted. Én megkérdeztem, hogy bbb-nek mi a baja a felhővel, ő válaszolt, te meg kezdted a vitát. „Érdekes, hogy egy egyszerű kérdésből mekkora hitvitát képesek egyesek generálni ahelyett, hogy válaszolnának.”
Szevasztok.Ha már témánál vagyunk,Aspire néven futó programot,használja közületek valaki?Ha igen,vélemény?Elég sok, oktató videó van hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2018
Szintén szenvedek a Freecad-del, leginkább a lekerekítéseket nem szereti, valamint ha éppencsak érintkeznek a darabok. Próbáld meg az összeadást vagy kivonást más sorrendben.
És sűrű mentés is javasolt.
Volt alkalmam a HSMWorks-ot kipróbálni (diákverzió)., Nekem eddig ez tetszett a legjobban, ha ehhez hasonló lenne ingyenes, vagy nem tul drága, akkor én is áttérnék az ujjgyakorlatokról...
Azért lássuk be azt, hogy a sok hivatásos kötekedő mellett van egy pár fórumozó aki kimondottan segítőkész (igaz hogy a tíz ujjamon meg tudom számolni őket) Nevet csak azért nem írok, mert nem ismerem személyesen őket.Egy jódarabig én is azt gondoltam, hogy annyira szeretnek itt kötekedni, hogy többet nem fogok kommentelni, még az adataim törlését is kértem az adminoktól. De aztán meggondoltam magam, hogy nehogy már az kritizáljon lekezelően aki talán még egy tranzisztor munkapontját sem tudja beállítani, ő mondja meg nekem a "tutit". 32 éve a szakmám is meg a hobbim is ugyanaz, orvosi elektonikai eszközök szervízelését végzem, márkafüggetlenül, megrendelőim megelégedésére. Ezt nem mellveregetésből írom, hanem azért, hogy amikor valaki feltesz egy kérdést, abból nem mindig tűnik ki hogy milyen szakmai háttérrel rendelkezk. Nekem például még most sem tiszta, hogy egy zavarérzéketlen CNC vezérlőt hogyan kellene megépíteni (pedig már láttam és javítottam egy jó adag mikrokontrolleres készüléket, valamint terveztem is) Volt egy ilyen irányú topicnyítási kisérletem, ahol a moderátorok nem értették mit akarok és áttették a mikrokontrollerek kezdőknek (valami hasonló) nevű topicba
. A legelső CNC vezérlésem végül arduino alapon volt, grbl-el használtam, és persze hogy megbolondult amikor az olcsó dc főorsó szénkeféi elkezdtek szikrázni. Egy ilyen hibával szerintem egy kezdő,aki úgy próbál CNC-t építeni hogy kész modulokból építkezik alapvető elektronikai gyakorlat hiányában nem tud mit kezdeni. Az ilyenekre is kellene gondoljanak a tisztelt kötekedők (ezt most nem neked írtam ) amikor mindenkit lehengerelnek.Nem akarom elitélni a kész modulból való építkezést, mert ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, csak azt akarom írni, hogy ebben az esetben is előjöhetnek olyan kérdések amit sokan megkérdeznének itt a fórumon , de nem mernek, mert aztán jön a magyaros cikizés és hideg zuhany. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
Szia! Nekem ez van fent a célgépemen - igaz egy régebbi verzió. Az is egészen jól megy (XP). Általában ha gyors rajzolás, vagy gravírozás kell - arra tökéletes. Ha bonyolultabb 3D dolgok kellenek, akkor nekem már nehézkes volt - de hangsúlyozom régebbi verzióm van.
Szia! Néha meg kell adni ami a királynak kijár. Ezt most nem magamra értettem, hanem a zavarmentes cnc vezérlésre és egy barátom munkájára. Amikor összeraktuk az első verzióját a gépemnek, egy bizonytalan kapcsolóüzemű táppal és fadobozban - akkor még ki is gyulladt a táp és borzasztóan zavarérzékeny volt. Beszéltem élőben is egy fórumtársunkkal, aki rengeteg gépet öszerakott és épít is jelenleg. Ő a "piros" kínai vezérlőkhöz készített egy fémdobozos, toroidos tápot. Ez nagyon profin van árnyékolva és kialakítva. Jobbnak láttam kompletten megvenni, mert az anyagköltség környékén árulja. Azóta nincs gondom a zavarokkal, pedig szénkefés motor van (még) a gépen. Azóta nincs lépéstévesztés, vibrálás. A gép most is 24 órában dolgozik és termeli az előlapokat. Érdekes, hogy nemrég vettem egy Prusa i3 Anet klónt, ami számtalan sebből vérzik az ára miatt, de a vezérlése (Marlin) és a kapcsolóüzemű tápegység és kaotikus kábelezés ellenére egész jól bírja a zavarokat. Igaz ezen nincs főorsó, csak az extruder, ami ugye standard ohmikus terhelés. Szerintem a legkorrektebben úgy tudnál eljárni, és 100%-os zavarvédelmet szeretnél - ha áldozol rá anyagilag. Van olyan mérőlabor Pesten, ahol be tudod tenni a teljes készüléket egy árnyékolt térbe és mindent ki lehet rajta mutatni - mérni - működés közben. Ez a legegzaktabb megoldás. Ha egyszer így összerakod a konstrukciót, meglepődsz majd, mennyire betonstabil lesz. Nem óriási költség, de ezt inkább magánban. Én végigjártam ezt az utat és megéri. Főleg, ha több dolgot egyszerre el tudsz vinni a bemérésre. Onnan elmondhatod akár azt is, hogy EMC szempontból megfelel a megoldásod. Ez lehet hobbi is. CNC-hez mérten pedig ez nagyon alacson költség. Igaz, ha módosítani kell és sokat - akkor több mérés kell. De legalább van min elindulni, ha látod a spektrogrammokon, hol és milyen zavarok keletkeznek.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2018
Értem .Célgép alatt, a CNC vezérő gépet érted?
A lekerekítéseknél én úgy csinálom hogy a legvégére hagyom a lekerekítést. Egységet , uniot készítek és csak utána a kész testre teszem rá a lekerekítést.
Vannak előnyei is a FreeCAD-nek. Például a Wobblert ezzel készítettem. A Solidworks lehetőségeihez képest egyszerűbben. Párhuzamos síkokra felvettem a test szelvényeit, majd burkolót húztam rá. Így is elég küzdelmes volt.
Szia! Igen a célgép egy 6-7000Ft-ért vásárolt PC. Az a gép még hálózatba sincs XP SP1 van rajta az első pillanattól - kb 10 éve. Azóta megy megállás nélkül. Egy kiszuperált HP asztali gép, nagy passzív hűtővel - így a ventillátor sem koszolja hülyére és csendes is. Még párhuzamos portos.
Szia!
Én használom. Könnyű megtanulni, könnyű hozzá postprocessort írni, bár van hozzá rengeteg, de ha mégis egyéni kell akkor egyszerű. 2,5D-re jó. Relief marás stb.
Külön PC raktam én is össze a születendő CNC nek,ezért voltam kíváncsi.Mert átolvasva a fórumot,azt szürtem le ,hogy a legjobb egy "szűz" gép,se hálózat,se megpakolva minden féle programmal,mert bezavarhat.
Helló.
Alkalom adtán,ha elakadok valahol,kérdezhetlek?Persze ha nem jelent gondot.
A FreeCAD szenvedéshez egy kis adalék, amit én szenvedtem össze most vele... Persze a fórumba is beírtam a kérdésem, mert nagyon nem akart működni, míg végül most úgy tűnik rendben van a dolog.
A 3D modell elkészítése nem volt gond, az pillanatok alatt sikerült (egyszerű negyedgömb néhány kivágással), de a kimaráshoz az útvonal elkészítése nem akart menni sehogy se. A fórumozók segítségével sikerült kideríteni, hogy a 3Dpocket eszközt kell hozzá használni, de úgy, hogy legyen talpa annak, amit ki akarok marni és az minden oldalán legyen nagyobb a kimarandó darabnál. Ezen kívül viszont belefutottam egy bogárba (bug) is, ami abból ered, hogy mi magyarok vagyunk. A FreeCAD alapértelmezésben magyarul jelenik meg (legalábbis nagyrészt), viszont így nem jönnek elő azok a választómenük, amik ahhoz kellenek, hogy finomhangolni lehessen a generálást. Sőt! Még a generálás alapját se lehet kiválasztani, így nem jó útvonalat generál. Ha viszont átállítjuk a nyelvet angolra, akkor minden úgy jelenik meg, ahogy kell és működik az útvonal legenerálása. A szomorú, hogy erre nem jöttem volna rá, ha nem akarok olyan képernyőképeket beszúrni a FreeCAD fórumába, amiken a menük nincsenek lefordítva, hogy ők is biztosan megértsék...
Köszi, ez jól jött, éppen gondban voltam, hogy a hozzánk látogató külföldi hallgatóknak hogyan tudom elmagyarázni a magyar menük értelmét, funkcióit.
A Mach3 nem igazán szereti a párhuzamosan futó ráadásul erőforrás-zabáló szoftvereket. Ma már nagyon olcsó egy akár magas órajelú P3-as gép - szinte ingyen van - a CNC-hez viszont bőven elegendő. A gép még nem volt szűk keresztmetszet eddig. Hál istennek elég jól bírja. A hálózat is direkt - a vírusok miatt lett likvidálva. Nem olyan sokat kell "vödrözni" egy-egy fájllal, hiszen úgyis javarészt ezen a gépen állítom elő ami kell 2D-ben, a 3D-s fájlokat szerkesztem csak erősebb gépen - notebookon. Ha kell a CNC csak bekapcsolom, pár mp alatt bebootol. Ennél még jelszó és beléptetés sem kell. Persze ma már - főleg a linuxcnc előretörésével akár egy Rasberry PI is elég lehet, vagy valami egyéb mini PC.
Hátha másnak is hasznos lesz: G-code optimalizáló
Nekem a FreeCAD-ben generált 4242 soros kódból 3630 sorosat készített, a szimulátorok alapján ugyan azzal a végeredménnyel.
Nem is a sorok száma itt a lényeg, hanem a megmunkálás sorrendje, kevesebb gyorsmenetet végez a gép, hamarabb elkészül a munkadarab. Vajon a fúrófájlt is optimalizálja?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2018
Üdv.
Belefutottam abba a hibába,amiben szinte biztos voltam ,hogy nem tudom kikerülni,de egy próbát megért.Arról van szó ,hogy egy darab menetes szárral szerettem volna az Y tengely ,vagy kocsik mozgatását megoldani.De a két kocsi között több mint 1000 mm van,így ha kézzel visszafogom az egyik kocsit,késik a másikhoz képest 0.30 mm ,miközben forgatom a menetszárat.Így marad a B terv kénytelen leszek két menetes szárral meghajtani az Y tengelyt.Fa marásra szeretném használni ,egyszer ha elkészül .Fa megmunkálásához mekkora az a" késés" a két kocsi között ami még használható?
Észreveszed egyáltalán fánál azt a 0.3mm-t? Mit akarsz vele csinalni? Gravirozni, gyalulni..
Mint felül is írtam marni( dombormű stb).Mivel nincs lehetőségem bármilyen(gyári,saját építésű) ,gépet közelenbről megvizsgálni,ezért a kérdés,mi az ami még fa megmunkálásnál belefér a tűrésbe?
A biztosabb megoldás, az ha mindkét oldalra teszel hajtást. Itt ütközik ki a mechanika gyengesége, amit egyébként házilag igen nehéz megoldani, hogy erőhatás miatt nem tudjon a híd elcsavarodni. Ehhez bitang merevítés kell, hogy a két oldal ne tudjon elfordulni egymáshoz képest.
Egy próbát megért,addig úgy sem nyugodtam volna még meg nem bizonyosodok róla.Az a kis plusz esztergálás meg belefért.Jönnek a további kérdések ,két léptető motrot egy step/dir jellel lehet korrekt módon üzemeltetni,erről mi a vélemény?Esetleg megoldás ként valami javallat?
Idézet: Persze, hogy lehet. Egy vezérlés kell ami az Y tengely step/dir jeleit adja, ezt kell két motormeghatóra kötni. Így ugyan az a jel hajtja a két motort. Vagy ha combos a motormeghajtód akkor párhuzamosan is lehet kötni a két motort. „két léptető motrot egy step/dir jellel lehet korrekt módon üzemeltetni”
Vagy ha kevésbe combos, akkor sorosan, viszont ekkor a max sebesség csökkenni fog.
A hiba a tervben van. Ha 1000mm-en több párhuzamos lineáris vezetéked van - ez nem fordulhat elő. A menetes szár (vagy menetes szál soha nem tudom ,melyik a helyes?) csak a mozgatásért felelős - a kottyanás annál is kivédhető, mondjuk így, vagy így, vagy így. A nem párhuzamos futáshoz viszont semmi köze. Láttam sok helyen, ahol meglévő anyagokból építkeztek és pélkdául vékonyabb lineáris vezetéket használt az illető, hogy megduplázta - 2 helyett 4-et alkalmazott és így elég volt az egy mozgató tengely. Neked a linsín kialakítása görgős lenne? Mert akkor én ott javítanék inkább. Az nem jó konstrukció. A két motoros megoldás fánál nem a legszerencsésebb lesz. A mechanikádat elnézve és tekintve, hogy faipari gépnek szánod, nekem a lineáris vezetéked és a menetes szárad is pilinckának tűnik. Még egy megjegyzés. Nekem trapézorsó van a gépemen és nem fát marok, de ez is kap rendesen és kopik. A menetes szár még jobban fog kopni. Én nem biztos, hogy ezt az utat járnám. Igaz - olcsóbb a javítás, csak majd sűrűbben kellhet. Nekem a "kis" műanyagra épített gépemen a lin sínek 20-as átmérőjűek. Ez párhuzamosan fut. nincs nyeklés, pedig egy tengely és egy motor hajtja csak az irányokat. A 3D nyomtatómon 2 motor is van, de egy olcsó rétegelt lemezes kasztni és bizony volt, hogy megszorult az egyik motor és csúnyán elkezdett ferdülni. Az menetes száras megoldás. Olcsóbb, de nyűglődősebb. Egy barátom - ipari gépeket használ - Kínából rendelte az első lézervágóját. Olcsóbban - majdnem harmadáért meg tudta venni, boldog volt, annyira, hogy első éjszaka el is indította. Hiba volt. Ugyanis ugyanolyan csavarok voltak használva az összeszereléshez és a szállítás közbeni rögzítéshez is. Nem vette észre, hogy az egyik ilyen rögzítőcsavar benne maradt. Két motor tekerte, csak az egyik oldal le volt csavarozva, megtekeredett az egész. 1 évig javította utána a gépet. Nem lebeszélni akarlak semmiről, csak gondoltam leírom a tapasztalataimat.
Azért az is megér egy próbát, hogy egy ilyen pontos zártszelvény hegesztvényen hogyan mérted ekkora távon a 0,3 mm(!) késést, pontatlanságot, 1000 mm -n ez a keret akár többeh is hajolhat kedve szerint különösebb erőbehatás nélkül. (- egyébiránt a kocsik duplázása és minél merevebb összekötése biztosan csökkenteni fogja ebben a kiépítésben is a "késést", vagy a kétoldali hajtás, mint ahogy írták, de ott is akad lógás - véleményem szerint.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

. A legelső CNC vezérlésem végül arduino alapon volt, grbl-el használtam, és persze hogy megbolondult amikor az olcsó dc főorsó szénkeféi elkezdtek szikrázni. Egy ilyen hibával szerintem egy kezdő,aki úgy próbál CNC-t építeni hogy kész modulokból építkezik alapvető elektronikai gyakorlat hiányában nem tud mit kezdeni. Az ilyenekre is kellene gondoljanak a tisztelt kötekedők (ezt most nem neked írtam
) amikor mindenkit lehengerelnek.